icon

Šetrenie

malybubak
9. okt 2022

Ahojte

Vopred hovorím, že som strašný rozhadzovac peňazí, a na účte idem vždy pred výplatou na nulu. Vždy vyjdem, niekedy s odretymi ušami, ale vyjdem, ale už mi to lezie na nervy, tak som si povedala ze od októbra mením fungovanie.
Ešte podotknem že bývam s manželom, bez deti, vlastný byt bez hypo /po babke - jedine vnúča a ano, viem aké máme stastie/.
S mužom mame dva účty, ale peniaze sú v podstate spoločne, respektíve každý vie co platí a co ma na starosti, teraz riešim skôr ako vyjsť s mojou výplatou na mojom účte.
Takže plat je ako kedy 1200 - 1250 €, a výdavky
- 100 zdravotná starostlivosť mesačne
- 110 investície - fondy atď
- 300 potraviny
- 50 drogéria
- 90 elektrika
- 30 vodné stočné
- 80 benzín
- 30 účet za telefón
- 40 netflix, kávičky
- 50 knihy
A zvyšok sa vždy minie, lebo niečo treba do domácnosti, alebo ideme niekam na výlet, alebo darček niekomu.

Teraz mam plán hneď po výplate poslať 200 eur na bočný účet, a hospodáriť zo zvyškom, tak prosím nejaké zhodnotenie alebo tipy ako sa zmeniť z minaca na zodpovedne hospodáriacu osobu
Dakujem

lilyianka
9. okt 2022

@malybubak autorka prosím ťa mňa by zaujímalo,ze tie zvyšné peniaze co ti zostanú idú kam? Po zrataní toho všetkého by ti malo ostať niečo cez 300€. Tak len ma to zaujíma.

barborinkamisko
9. okt 2022

@malybubak
@malybubak zaplať si kurz na šetrenie su rôzne ponuky ako z rozhádzanych penazi vieš začať šetriť
Ale ak chceš šetriť odkladať musíš jednoznačne si niečo odoprieť. Lacnejšiu kozmetiku. Menej kníh. Menej netflix. Pomaly začni uberať z takýchto prkotin. A postupne prídeš do toho... Tiež som rozhadzovala keď som robila. Mala som 1500€ muž cca rovnako a po 3 rokoch s nim ma naučil vlastne on šetriť 😁 z 1500€ mi ostávalo asi 500€ len teraz zarobím 1500€ a platíme úplne všetko na polovicu. Idem raz mesačne na nechty. Drogéria cca 30€
A hlavne prestala som nakupovať oblečenie 😁 a asi tam bol koreň nešetrenia a stále káva hen to a to tam najviac odídu zbytočne peniaze. A cítim sa lepšie nehromadim sú hlúposti doma. A 300€ strava akože som vyberava ale 300€ je fakt brutálne veľa musíš kupovať asi samé drahé potraviny. Rozdiel máš už hneď keď kúpiš niečo od značky obchodu cca 1.20€ a ten istý tovar máš len iná značka za 3€-4€ ak máš celý nákup tak tom nečudujem sa. A ak chceš šetriť musíš porovnávat aj ceny lebo mne sa to ozaj zdá hrozne moc.
Neviem koľko máš rokov možno to príde fakt keď budeš mať dieťa. Vtedy idú tvoje záujmy fakt bokom. ( už som na materskej dlho a fakt to dieťa ti roztočí financie. A začneš racionalnejsie všetko kupovať tam hneď tie fondy pôjdu do hája aj 110€ zdravotná uvidíš sama potom

michal711
10. okt 2022

@liljana wau vidím že sa vyznáte že akcie pôjdu do kelu práveže teraz treba nakupovať

hellwant
10. okt 2022

@liljana liljana, nevies , ci pôjdu do kelu, je to tvoj nazor, zo všadial padaju info, vsetko padne, bavili sme sa o tom predvcerom, či vcera, ale pred tym boli info ako vsetko pôjde to the moon..a nič.
Preco by sa k dôchodku neprebojovali, ked kupuju v zlave? Ved sa posiela mesacne suma, nie vsetko naraz. Tym padom ak posiela niekto 100 eur, tak za 12 mesiacov , ked to podla teba padne, bude v minuse z 1200 eur napr 40%- to nie je hrôza. Keby aj rok pred tym posielal, tak z 2400. To je nic pri dlhom horizonte. A do dôchodku tam navklada este 30000 ak by sumu nechal taku aku ma a mal 25 rokov do dôchodku. Zlozene urocenie uz urobi svoje. Ty shortuješ a chces vyberat, ked sa to otoci- co neodhadnes presne, lebo Fed môze raz zdvihnut, raz stiahnut uroky. A trh môže isť do strany a pomyli ťa. Toto je iny pristup ako DCA a drviva väcsina na ňom strati. Ale ako môžes tvrdit, ze investovanie im nic teraz neda, ak maju od 20 do 40 rokov do dôchodku a keby si to na svojich shortoch nechala, tak v historickych prehladoch by si prisla o vsetko. Ani jedno 20 rocne obdobie neskoncilo v minuse.
Keby si to chcela stale otacat, zo shortu do longu, aby ti to vyšlo, nemas sancu sa triafat pri tolkych krizach a potom narastoch.
Ake ako vravim, nech nam to vsetkym investujucim vyjde, nikomu neprajem zle.🙂

natalala
10. okt 2022

@hellwant suhlasim a z dlhodobeho horizontu su tie fondy stale v pluse. Ak to clovek berie ako investiu napr na dochodok, nevidim dovod teraz v panike vyberat alebo prestat nakupovat (ked su ceny dole) My to mame s muzom nastavene tak, ze teraz (mame 29 a 35) investujeme do fondov a vramci 2 a 3 piliera mame tiez nastavene tie akoze najrizikovejsie. Ked budeme mat po 50, zhodnotime aky je stav a planujeme to presunut vsetko do nejakeho konzervativneho sporenia.

liljana
10. okt 2022

@michal711
@hellwant Ja iba varujem ludi, co sa nevyznaju v akciach, ze v case, ked je inflacia ako v 70 rokoch a ked FED utahuje rozvahu, aby dalej slepo neposielali mesacne peniaze do fondov a nenaskakali niekam, kde sa nevyznaju. Cas akcii pride. Ked FED prestane utahovat a dvihat uroky.
Ludia si navykli na bull market, ze vsetko ide iba nahor. Nepochopili, ze nic nerastie do neba a vsetko nafuknute musi raz prasknut, aby to mohlo zase rast.

liljana
10. okt 2022

@hellwant Shortovanie je kratkodoba docasna strategia pre skusenych (par dni az tyzdnov) v bear markete, nepletme ju sem. Trh v 80% rastie a v 20% (prudko) klesa. Trh sa zmenil z bull na bear market a zostane v tom stave, kym sa nezmenia zasadne podmienky na trhu.
Investovanie je o nakupe akcii. Ti co pouzivali DCA (pravidelne nakupovanie) od S&P 480, su teraz na 360 v poriadnej strate a ta strata sa bude zvysovat, ked pad pojde dalej niekam ku 300. Momentalne je lepsie mat cash, sledovat, kedy sa podmienky na trhu zmenia a v klude nastupit. A kedy? Ked fed prestane utahovat (2023), plus trh bude na dne mesiace, tak nikto nic nezmeska.

shee11
10. okt 2022

@malybubak https://www.aktuality.sk/clanok/oT24PBp/co-s-pe...
Čo s peňaženkou v čase krízy? S odborníčkou na osobné financie (podcast)
„Práve v krízach je potrebné oprieť sa o rácio,“ vysvetľuje. Pre takýto prístup je charakteristické napríklad plánovanie už pri bežných nákupoch – nákupné zoznamy, pravidelné sledovanie príjmov a výdavkov. Cieľom je sprehľadniť finančné toky domácnosti.

V diapazóne možných riešení je aj zvýšenie rodinného rozpočtu formou vypýtania si vyššieho platu.

V podcaste sa dozviete aj pravidlá, ako si vyšší plat vypýtať. A rovnako, ako vytvárať rezervy aj v krízových časoch.

natalala
10. okt 2022

@liljana len vies, co mam robit s peniazmi? Mam pozerat ako mi tisice na ucte poziera inflacia? Preto mi pride ako lepsia moznost ich aj v tejto dobe investovat.

hellwant
10. okt 2022

@liljana ale nikde nie je napisane, ze ti pojde na 300( asi myslis europsku verziu UCITS, lebo s&p 500 bolo 4800 cize by mohlo ist na 3000) a môze aj nemusi.
Jasne shorty su pre skusenych, casto sa pákuje, ale nie je tajomstvo, ze skoro 80%( taku maju statistiku na xtb, mozno ini brokeri maju ine cisla) je pri tradovani v strate a je jedno ci long, ci short.
Ty ale nechapes , ze investovanie- dlhodobe pre bezneho Slovaka- nie je o case- pises cas akcii pride. - investovanie je nudne a nezaujimave a musis ovladat emocie. Kto neznesie pokles nech do nich nejde a je jedno aky je trh, ci bull ci bear. A nema tam davat peniaze, co bude potrebovat- napr. za 3 roky na kupu bytu.
Dalej tvoj nazor je presne taky aky mali chlapci na youtuboch v case rastu a pisali pojde to stale hore a ty teraz vsetko pojde dole, nechodte tam.
Ak ludia chcu dochodok, ziadne slova ako cas akcii pride nepouzivaju a chran ich Boh aby si to osvojili. Lebo potom ked uvidia rast naskocia, pride dalsi pad , vyskocia z trhu a supnu to napr. do zlata, zrazu bude zlato klesat supnu to inde, lebo sa nastavia, ze vsetko ma svoj spravny cas a budu len skakat tam a sem a nic z toho mat nebudu- a môzu aj danit ak nedodrzia rocny horizont, plus poplatky za vybery a dalsie nakupy.
Ano niektorym skusenym to vyjde a s aktivnou spravou zarobia ovela viac ako DCA, ale to mnozstvo co prislo o vsetko, prave vdaka systemu cas toho a toho pride sa nespomina a rozhodne to nie je pre obyvatela Svk, ktory chce len dôchodok a nie zaujimat sa o to hlbsie.
Je to pre ludi hladujucich si info o firmach, citat ich balance sheety, sledovat aj fundamenty, robit si aj technicke analyzy a vzdelavat sa v tom.

liljana
10. okt 2022

@natalala https://twitter.com/MasterPandaWu/status/157919...
Uroky sli nahor, je bezpecnejsie dat peniaze na urok ako do neistych akcii.
Ked si pozries tento tweet, wallstreet kupuje lotto na to ze do marca 2023 pride marginal day. Ze pride totalny prepad, ked to vsetkych vyhodi z trhu kvoli nedostatku likvidity a spusti totalny selloff. Ked si pockas na ten den, ked to za JEDEN DEN spadne o -10%. Vtedy mozes ist do akcii a nakupovat tie najlepsie so zlavou ako na black friday. To bude dobry moment na vstup do investovania. Vitazom bude ten, kto bude mat vtedy este cash na nakup.

tinarova
10. okt 2022

Dobrý deň, do súkromnej správy som vám poslala zopár návrhov od niekoho, kto dokáže zhodnotiť situáciu z viacerých hľadísk a má skúsenosti a znalosti v oblastiach, ktoré sa vyššie spominali. Budem rada, ak sa mi ozvete

jarka_black
10. okt 2022

@malybubak Dobrý deň. V priemysle som sa naučila Paretovmu pravidlu - zamerať sa najprv na najväčšie položky - tie, čo sú napr. v stovkách.
Potraviny: Vyhadzujem ich? Reštaurácia často? Toto by mohol byť potenciál úspor.
Zdravie: Existuje alternatíva napr. u konkurencie?
Investícia: podľa mňa toto nie je nákladová položka, ale práve tá úspora, o ktorú sa chcete v tomto vlákne snažiť. Nie? 😉 (Druhá vec je, do akých fondov tie peniaze idú a či po odznení recesie sa budú peniaze výrazne zhodnocovať.)
Elektrina: číselne je to veľa na prvý pohľad, ale pri kúrení elektrinou je to prijateľné. Potenciál úspory by som videla v zateplení alebo výmene nejakého spotrebiča, ktorý už má "svoj vek".
Myslím, že pri odkladaní peňazí "bokom" je dôležité poznať ich neskorší účel. Ako nad tým uvažujem, v čase, keď rastú ceny, je držanie peňazí za každú cenu skôr ochudobňujúce. Keď ich kúpna cena klesá, je rozumné vymeniť ich za tovar alebo službu. Na účte držať len nejakú sumu na nepredvídané udalosti, napr. v stovkách či tisícoch eur (záleží na každom z nás). Nepredvídateľné udalosti veľkého rozsahu ja osobne nie som schopná ošetriť vlastnými peniazmi.

missdiva
10. okt 2022

@malybubak zbavila by som sa fondov, kaviciek (netflixu nie) a obmedzila knihy.
Podla mna neminas zas tak vela, ono vela zalezi kto ma aky zivotny styl. Ked sa niekto zdravsie stravuje, berie vitaminy, pouziva kvalitnejsiu kozmetiku tak tam moc nezoskrtas...

caray
10. okt 2022

tak buď sa zbavíš kávičiek, netflixu alebo tých knižiek, alebo proste neušetríš, tie položky čo sa týka výletov a podobne. je to taká nešťastná téma, keďže mnohý čo to ušporia z rozhodne nižšej sumy, akú máš k dispozícii ty

missdiva
10. okt 2022

Urcite sa da vyzit z menej ako zijes ty. Otazka je, ci potrebujes usetrit? Ak ano musis sa obmedzovat, ak nie tak ti to moze byt jedno.

svetlonos
10. okt 2022

@malybubak
vyplata- naklady = xx
xx- 100€ odloz hned na poucet a zvaz nadobudnutoe nehnutelnosti za to casom, namiesto investicnych fondov. knihy, telefon by som poriadne okresala. Aj tu kozmetiku, ale zalezi ci sa malujes a podobne.
Druha varianta - min len za nevyhnutne vydavky. voda, elektrika, strava, budis 110 zdravotka (keby zarobis 500€ sotva by si tolko na nu minula) telefon supni na 20€
Tretia- fakt si predstav, ze mas ken matersku tri roky. Bez uspor.

jankam71
10. okt 2022

Ahoj je len tvoja vec ako minas svoje peniaze, nech sa kazdy stara o svoje , ale ano zelezna rezerva je treba . A co tak investovat do investicneho zlata ak nieco pis vysvetlim pekny den

michal711
10. okt 2022

@jankam71 zlato ? Nikdy stačí pozrieť graf !

jankam71
11. okt 2022

@michal711 jasne treba fondy kde je pokles o 18 percent

michal711
11. okt 2022

@jankam71 no samozrejme . Veď každý normálny si pozrie aku hodnotu má zlato. A zisti si zlato za posledné dva roky mínus 12% tak čo trepeš

liljana
11. okt 2022

@jankam71 Ked uroky idu hore, zlato, ktoreho drzanie nic nevynasa, ide dole.

liljana
11. okt 2022

Ked akcie a zlato idu dole a uroky hore, rozumny clovek vystupi z akcii, da peniaze na urok a pocka, kym akcie a zlato dopadnu na dno a pojdu znova nahor.

michal711
12. okt 2022

@liljana rozumný človek nevystúpi z akcii

liljana
12. okt 2022

@michal711 Vela growth akcii (TDOC, ROKU, SE, CRM, ARKK,...) uz klesli o -80%. Uprimnu sustrast tym rozumnym, ktori z nich este nevystupili. Treba vediet, kedy vystupit z akcii, ked su prepalene kvoli tlaceniu penazi a zase nastupit, ked bude valuacia zase normalna.
Bear market v 200 klesol o -49%, v 2008 o -57%. V 2022 sme zatial "iba" -25%. Takze sa uvidime este o dalsich -25% nizsie?

michal711
12. okt 2022

@liljana dúfam že bude ďalších mínus 25%

liljana
12. okt 2022

@michal711 Problem je, ze od 2008 tu bol bull market a vsade "radia" novacikovia, ktorym sa darilo v up trende, ludia, ktori ho na rozdiel od starsich skusenych traderov realne nezazili a zazili stale iba ze trh ide up up up. Tychto market vyplachne na kost. Ano, o dalsich -25% to bude dobra prilezitost na investovanie.

michal711
12. okt 2022

@liljana prečo by ich malo vypláchnyt ak nepredáva akcie tak si onic neprišiel dokupis prejde 10 rokov a znova je to spať.

juma2
12. okt 2022

povedzme si ale tak, kto ma teraz peniaze na zvys, co moze takto investovat, podla mna malo kto. vsetko to slo tak hore, ze clovek musi obracat kazdu jednu korunu, aby mu vsetko vyslo a nejak nestradal

liljana
12. okt 2022

@michal711 To chces mat zamrznute peniaze 10 rokov, len aby si o 10 rokov bol na nule? Co ked sa uz tak brutalne tlacenie penazi nebude nikdy opakovat a nikdy to tam uz nedojde, pripadne az o 20-30 rokov? V pripade nevyhnutnej potreby odtial peniaze nakoniec vyberies so stratou a oplaces ju.