Šetrenie
Ahojte
Vopred hovorím, že som strašný rozhadzovac peňazí, a na účte idem vždy pred výplatou na nulu. Vždy vyjdem, niekedy s odretymi ušami, ale vyjdem, ale už mi to lezie na nervy, tak som si povedala ze od októbra mením fungovanie.
Ešte podotknem že bývam s manželom, bez deti, vlastný byt bez hypo /po babke - jedine vnúča a ano, viem aké máme stastie/.
S mužom mame dva účty, ale peniaze sú v podstate spoločne, respektíve každý vie co platí a co ma na starosti, teraz riešim skôr ako vyjsť s mojou výplatou na mojom účte.
Takže plat je ako kedy 1200 - 1250 €, a výdavky
- 100 zdravotná starostlivosť mesačne
- 110 investície - fondy atď
- 300 potraviny
- 50 drogéria
- 90 elektrika
- 30 vodné stočné
- 80 benzín
- 30 účet za telefón
- 40 netflix, kávičky
- 50 knihy
A zvyšok sa vždy minie, lebo niečo treba do domácnosti, alebo ideme niekam na výlet, alebo darček niekomu.
Teraz mam plán hneď po výplate poslať 200 eur na bočný účet, a hospodáriť zo zvyškom, tak prosím nejaké zhodnotenie alebo tipy ako sa zmeniť z minaca na zodpovedne hospodáriacu osobu
Dakujem
@liljana Iliana, vacsina to chce na dôchodok. Co mas stale z vyberom, ci teraz, ci za 10 rokov(pokial teda nebude dotycny o 10 rokov dôchodca, tam by som ale do akcii nesiel), ved som pisal, treba davat peniaze, co nepotrebujem teraz ani v blizkej buducnosti. Na to mam mat rezervu, ci aj napr. byt, ktory prenajimam aby som mal z coho zit, pripadne nieco, co hadze dividendu- to sice velmi nenarastie, ale mas z toho extra peniaze aby si vykryl tazsie obdobie. Ale tie, co viem , ze mi nebude treba, alokovat do akcii postupne. Ak mam 20 a viac rokov horizont, nakupim za tych 10 vsetko v zlave a potom tá suma bude rast viditelnejsie.
Ty si casovac trhu, mozno trader, to je pre skusenych. Chces kazdy pad otocit v zisk a kazdy rast tiez preskupovanim kapitalu, to ti nevyjde v dlhodobom meritku na 99%. Inak by bolo ovela viac milionarov na svete .
@liljana a pokracovala si v tej investicii? Mala si samostatne akcie ci etf? Lebo z 2008 do 2016 s&p 500 isiel z cca okolo 1250 na cca 2000, tak aka nula po 8 rokoch? Asi si skusala jednotlive akcie lebo pocas obdobia naj rastu, ked rastlo po hypokrize v podstate vsetko zarobit nulu ukazuje na dost zlu investiciu. Nie som urazeny, ale je rozdiel chciet mat z investicii peniaze v blizkej buducnosti a rozdiel za cca 25 rokov. Statistiky neoklames, jedine samu seba, ze si uz tak skusena, ze tebe to vyjde. No môže aj nemusi, tak ako nam . Rozdiel? Nemusim davat pozor na trh tak casto ako ty, casovat vstupy a vystupy. V podstate aj na vyhlasrnia FEDu davat pozor, ked bbudr čierna labut a budes mat danu long poziciu, co urobis? Rychlo vyberies aby si minimalizovala straty? Svoj osobny cas si vazim a nie toto riesit.
@drake122 k tym fondom. Prave preto ich treba mat, fondy maju teraz vypredaje. Nakupuje sa vtedy, ked su v minuse. A nie je to kratkodoba zalezitost, je to investicia s horizontom 5rokov+
@stanislavicenka som rád že tu niesom sám čo tak uvažuje
@michal711 jasne, ze nie 🙂, lenze ludia nemaju radi, ked su fondy v poklese. Realne to vsak znamena, ze su pri nakupe v zlave. Ludia asto investuju, a ani o tom nevedia, napriklad cez druhy, alebo III. pilier.
@stanislavicenka akurát dávam mimoriadny vklad 2000€ a nakupujem. Beriem to ako zľavu
Pre vsetkych zhavych do investovania dnes, aby nakupili v "zlave". Crash v 2000 bol -49%, v 2008 -57%. Teraz sme na -27% a pravdepodobne nas caka pokles raz tolko na plus minus -50%.
https://twitter.com/yuriymatso/status/158065777...
@michal711 Naozaj? Trh bol vcera na 350, dalsi tyzden pojde na na 385-390 a padne dole v novembri na plus minus 330-335. Z 330 ak nepride crash, do konca roka by mohla prist rally o 70 bodov na 400. V 2023 pojdeme pod 300. Ked ovladas technicku analyzu, vies sa v 80% trafit do pohybu. O 3 mesiace sa mozme pobavit o tomto prispevku, ci nieco z toho bola pravda.
tak vo vydavkoch mas 700. ten zvysok teda len tak do vzduchu ide? proste posli na sporiaci ked ti pride vyplata 300 eur a nechaj to tam. ked nemas, neminies.
Tie položky čo si popísala hore sú +/- 900€, zarobíš 1200-1250€. Ty nemusíš škrtať nič z toho, veď tebe zostáva dosť peňazí. Úprimne, nikdy som nechápala ľudí, ktorí nemajú hypotéku ani žiadny iný úver, deti, plat nad 1000€ a všetko minú, dokonca sa vedia dostať na nulu. Veď to je prejav nulovej finančnej gramotnosti. Ani neviem či to je smiešne alebo smutné.
https://twitter.com/DavidMonoszon/status/158202...
Tomas
@tomasp1988
41m
Replying to @davidmonoszon
Tam podle mě hraje roli narativ, že "nikdo" neumí efektně časovat trh a je lepší být permanentně zainvestovaný.
----
David Monoszon @davidmonoszon
36m
Tento narativ vytvářejí instituce,které na tom že jste neustále zainvestovaní vydělávají poplatky.Realita je taková že pokud budete neustále zainvestovaný tak jednou za 20-30 let vás to vypláchne totálně. Je třeba držet pozice v bull marketu,ale je třeba respektovat super cyklus.
@michal711 Cary mary. 🙂 Do 3.11 by sme mohli byt hore SPY na 390 a 16.11 dole na 328. Uvidime, ci sa to splni. 🙂 Tam bud pride crash na zaklade nejakej bad news, alebo este jedna bear rally up o 70 bodov na 395. Potom dalsi crash dole, o 100 bodov dole pod 300 a tam crash? Ak fed nezmeni politiku, postupne sa mozme dostat niekam ku 220.
@michal711 Cary, mary boli sme na 389. Big tech velmi zle earnings, vsetky velke spolocnosti po earnings -10%. Zle earnings plus buduci tyzden v utorok su PMI, v stredu non farm pay rolls a fomoc. Drzte si klobuky, v utorok zacneme padat o 55 bodov S&P dole z 390 na 350 ci az 335. Ak sa to zastavi a odrazi od 335, bude to dobra moznost nakupit akcie na zimnu rally.
Heisenberg @mr_derivatives
$META -15%
$GOOG -10%
$MSFT -8%
$AMZN -4.5%
$AAPL -2%
@michal711 Asi v stredu o 2000 po FOMC. Presny datum nikto nevie, par dni hore dole, neviem vestit zo sklenenej gule. 🙂 AMZN to poslal dole o -4%, uz to vyzeralo na kapitulaciu. Este par dni to pojde medzi 380 a 389.
Samozrejme sa moze stat hocico, takze predikcie platia, az ked ich trh nasleduje.

@liljana a v čom je lepšie zlato ? V ničom . Investujem peniaze ktoré nepotrebujem v nevyhnutného ani blízke dobe