icon

Šetrenie

malybubak
9. okt 2022

Ahojte

Vopred hovorím, že som strašný rozhadzovac peňazí, a na účte idem vždy pred výplatou na nulu. Vždy vyjdem, niekedy s odretymi ušami, ale vyjdem, ale už mi to lezie na nervy, tak som si povedala ze od októbra mením fungovanie.
Ešte podotknem že bývam s manželom, bez deti, vlastný byt bez hypo /po babke - jedine vnúča a ano, viem aké máme stastie/.
S mužom mame dva účty, ale peniaze sú v podstate spoločne, respektíve každý vie co platí a co ma na starosti, teraz riešim skôr ako vyjsť s mojou výplatou na mojom účte.
Takže plat je ako kedy 1200 - 1250 €, a výdavky
- 100 zdravotná starostlivosť mesačne
- 110 investície - fondy atď
- 300 potraviny
- 50 drogéria
- 90 elektrika
- 30 vodné stočné
- 80 benzín
- 30 účet za telefón
- 40 netflix, kávičky
- 50 knihy
A zvyšok sa vždy minie, lebo niečo treba do domácnosti, alebo ideme niekam na výlet, alebo darček niekomu.

Teraz mam plán hneď po výplate poslať 200 eur na bočný účet, a hospodáriť zo zvyškom, tak prosím nejaké zhodnotenie alebo tipy ako sa zmeniť z minaca na zodpovedne hospodáriacu osobu
Dakujem

Strana
z6
michal711
11. nov 2022

@liljana no čo 🙂

liljana
11. nov 2022

@michal711 No hej. Trhy vcera prekvapili skoro vsetkych. Kazdy cakal down a necakane lepsie CPI o 0,2% do toho hodili vidly. Do par tyzdnov, najneskor do januara pride vyplach, ze sa z toho vsetci pototo. Staci pozriet na to, ako sa teraz zrutil krypto trh. Toto su necakane rallies bear marketu na vlne hopia.

hellwant
Autor odpoveď zmazal
dzt
11. nov 2022

Ak chceš ušetriť, jedoducho si hneď po pripísaní výplaty odlož bokom sumu ktorú chceš a bodka. Ak už nebudeš mať na niečo peniaze, tak si to ten mesiac proste nekúpiš 🤷🏽‍♀️

liljana
12. nov 2022

@michal711 Index strachu v 2008 a 2022 sa stale pohybuje velmi podobne. Uz coskoro moze prist velky prepad. Mozno, nic nie je iste. VIX je 22. Este trochu dole pod 20 a coskoro (podla 2008 zaciatkom decembra) vybuch nahor na 80. Rast po CPI vo stvrtok je iba rast na zaklade dufania, ze ked CPI inflacia bola 7,7% a nie 7,9%, tak FED prestane utahovat. Fondy sa chcu zbavit akcii a predat ich retailu, tak tlacia trhy nahor pri akzdej prilezitosti. Krypto trh krachuje,... staci necakana negativna udalost ako spustac poklesu. 14.12. je dalsie zasadanie FED ...

liljana
12. nov 2022

Uz to, ze za jeden den urobi index pohyb hore o 7%, co v normalnych casoch spravi za pol roka, ci rok, vidno, ze toto nie je normalna doba a ze este pridu rovnako velke pohyby opacnym smerom. Idealne je zmensit pozicie a hrat to na obe strany. Long aj short. Ak vyleti, zavriet long. Ked spadne spat, zavriet short na nule. A vice versa.

Strana
z6