icon

Šetrenie

13. máj 2023

Ahojte,viem je tu veľa diskusii ohľadom šetrenia.Mam všetky prejdene.No napriek tomu sa pýtam nejaké rady a tipy kde utiahnuť opasky.?Zarobim v čistom 1000 manžel tiež v čistom 1000 eur.Nezije sa nám zle,no chcem mať niečo nasetrene,plus cez leto chcem ísť s deťmi po výletoch.Priklad šetrím na strave,sme 2 dospelý a 2 deti na mesiac dám na stravu 400 eur niekedy aj 500 keď kupujem viac mäsa.Nedari sa mi viac ísť dole so stravou.Nefajcime,nepijeme,sladké a slané kupujem len keď je v akcii,teda málokedy.Ked vidím tie ceny v obchode aj chuť ma prejde.Do roboty chodím na bicykli tam ušetrím.Nechodime do restiky varím len doma na viac dní.Co sa dá pestujem v záhrade.Mam nieco našetrené no aj tak človek sa boji do budúcna keď vidím ako všetko sa zdražuje.

Strana
z5
kristiii
14. máj 2023

@milanpetras prečo by som to vôbec nevedela? Mám aplikáciu, kde si to nahadzujem, neviem, kde si prišiel na to, že to nerobím.

tiezjedna
14. máj 2023

@kristiii v tom nevidím rozdiel, akurát prácu navyše. Aký je dôvod, aby človek nevedel regulovať svoje výdaje pri platbe kartou???

tosomja
14. máj 2023

@milanpetras ja si vyberiem 300€ z účtu na potraviny. Idem na väčší nákup, do mrazničky, mlieko, vody, olej atď. Zvyšok mám na ovocie, zeleninu, jogurty a somariny. Neminiem viac. Keď kúpim jeden týždeň viac, druhý týždeň mi netreba toľko. Chodím do obchodu každý tretí deň.

kristiii
14. máj 2023

@tiezjedna vidíš a ja v tom rozdiel vidím. Píšem moju skúsenosť, ty môžeš mať inú, kľudne aj lepšiu. Na mňa osobne táto "psychológia" funguje. A mňa tá práca "navyše" baví, takže toto naozaj neriešim, aj v mojej appke mám možnosť spárovať sa s účtom, ale ja v podstate nemám dôvod to robiť.

tiezjedna
14. máj 2023

@kristiii nie je to mrhanie časom? Myslím to nahadzovanie niekam, keď to za mňa urobí banka? Rozumiem tej psychologickej časti, že niekto minie len toľko, čo má v ruke, resp. prerozdeľuje, rozloží na určitý počet dní. Ale tá následná evidencia by ma asi zabila😀

joannita
14. máj 2023

Autorka, pises ze: "Žena často sa musí prispôsobiť prácu aby stíhala škôlku a školu"

Preco? Preco sa zena musi prisposobovat? Preco nie muz? A tu nastava zarodok toho vsetkeho, preco musi zarabaju viac. Lebo zena sa prisposobuje aby stihala skolu a skolku a musi hladat taku pracu kde zarobi menej. Spravne je striedat sa, alebo jeden skola, druhy skolka.
Su to aj jeho deti.

kristiii
14. máj 2023

@tiezjedna tak tých 5-10 minút dvakrát týždenne mi zas toľko času neuberie. Napríklad nefajčím, tak mám na to v pohode čas.

tiezjedna
14. máj 2023

@kristiii to chodíš len do jedného obchodu s jednou účtenkou za celý týždeň? Alebo do dvoch? Žiadne parkovanie, zmrzlina, ovozel mimo supermarket? Prípadne iné obchody a služby? Inak ja teda tiež nefajčím, ale viem si predstaviť, že zrovna pri kafe a cigáre by to niekto zvládol naťukať.

kristiii
14. máj 2023

@tiezjedna to akože tebe by trvalo naťukať jednu-dve účtenky 5-10 minút? Ak áno, nie je problém na mojej strane, sorry.

tiezjedna
14. máj 2023

@kristiii takže koľko tých účteniek reálne máš? Pretože keby to malo mať skutočný význam oproti evidencii, ktorú ti vypľuje IB, tak by si musela evidovať aj jednotlivé položky, a to rozhodne nie je na 5-10 minút... Preto sa pýtam aký to má - okrem psychologického aspektu - reálny význam a prínos.

vevapeto
14. máj 2023

Keď 500€ z takého príjmu ušetríš tak mozes byt spokojná.

majko579
15. máj 2023

som zdesený z toho čo tu čítam. Pracujem na severe slovenska vo firme. Mám 24 rokov, pracujem vo výrobnej firme avšak ja som technológ v kancelárii. zarobím 950 euro v čistom, čo je viac ako 80 percent ľudí vo firme. Je nás zamestnaných cca 400.
Keď tu čítam ako je 1000 euro v čistom na chlapa málo... to sa mám teraz hanbiť ? Lebo po tomto čo čítam sa fakt cítim dosť ponížene..

kristiii
15. máj 2023

@majko579 nie, vôbec sa nemáš hanbiť. Hanbiť sa majú tí, čo môžu pracovať, ale radšej sedia doma na riti, lebo oni za 700 (príklad) robiť nebudú.

tiezjedna
15. máj 2023

@majko579 nemáš najmenší dôvod sa hanbiť. Hanbiť sa ma ten, kto z príjmu neutiahne výdaje, je zdravý, a odmieta z lenivosti či iných sobeckych dôvodov situáciu riešiť.

777januska777
16. máj 2023

@majko579 to nerieš na koniku pri platoch často uteká realita. Moj manžel zarába tak okolo 1500 a teda na nás región je to kráľovský peniaz. A absolútne neodsudzujem tých co robia za menej alebo ako tu sú komentáre, ze na chlapa malý peniaz (akoze rovnosť pohlaví obišla slovensko pravdepodobne) Veľmi pekne to napísala @tosomja, každé povolanie je potrebné a je smutné, že ľudia v nich zarábajú menej. Bud hrdý na to koľko máš a ze svoju prácu vykonávaš svedomito, plus si vždy uvedom, ze su ludia co zarábajú menej a predsa ich povolanie je rovnako dôležité. A to či zarábajú malo alebo nie už záleží len od ich výdavkov.

Strana
z5