Šetrenie na dôchodok rodičom
Dobrý deň, obraciam sa na vás, s otázkou, čo v prípade, ak som odmietol prispievať svojim rodičom na dôchodok z môjho príjmu. Podal som nesúhlas ešte v januári 2023, keďže rodičia sa o mňa nejako zvlášť nikdy nestarali, brat je alkoholik, nezamestnaný, takže jeho príspevok vyzerá asi tak, ako jeho príjem, a moji rodičia sú, povedzme že nie práve ukážkoví. Problém je ten, že im prišiel papier o tom, že som odmietol, čo vyvolalo v rodine tak veľký cirkus, že mi hrozia vydedením. Rozhodol som sa, kašľať na to, a prispievať im, avšak neviem sa nikde dopátrať, kde to zmením, či ešte môžem poslať žiadosť o prispievanie, aké tlačivo treba vypísať atď. Ďakujem za váš čas a ochotu pomôcť
@vinkel tak ho nevydedili. To, že majetok predali bratovi bola ich slobodná voľba za ich života. Dedíš až po smrti poručiteľa. Evidentne máš "super" svokrovcov" resp. vzťahy všetkých v tej rodine sú "super". Ale tak ich majetok - ich rozhodnutie. Tvoj manžel má právo sa hnevať - no to je tak všetko.
Ja som tiež požiadala o nevyplacanie rodičovského dôchodku ale mame som o tom povedala skôr ako som to spravila. Porozprávali sme sa,že jej budem prispievať každý mesiac väčšou sumou ako by dostala z toho príspevku a ona súhlasila. Nechcem aby mi niekedy kvôli tomu siahli na dôchodkoch. Oni tvrdia,že nesiahnu,ale ja už im v ničom neverím. Veľa vecí už pomeniť čo najskôr sľúbili....napr.druhy pilier dôchodkového už neplatí to čo sľubovali na začiatku keď sa zavádzal.
@jessicai no a cez 2. pilier (ak ho mas) ti siahli na tvoj dochodok tymto krokom... lebo predlzili dobu, za ktoru sa ma dosiahnut 6% odvod... takze prides o prispevky do 2. piliera... kludne si to rodicom mohla nechat (je to strasna kravina, ale nic sa s tym ine neda robit ako hrat podla momentalnych pravidiel)... rabovat statnu kasu spolu s ostatnymi...
Baby, a nie je napríklad závet nad všetko? Ak v ňom človek uvedie že chce aby ostalo všetko jednému dieťaťu a druhému nič? Neviem, nevyznám sa....len sa pýtam.
@jessicai v tomto je to tak či si to zrušila ci nie aj tak to bude mať zásah do tvojho piliera lebo do tohoto idú peniaze odvody od všetkých aj od tých čo nemajú rodičov na dôchodku čiže vezmú tak ci tak ja som tiež bola v tom ze keď sa to zruší nepôjde im nič lenže ide aj tak ale druhym
@nikdenikto nie, na Slovensku to tak nie je.
@ramzes1980 vieš mi k tomu dať nejaký článok?
@nikdenikto u nás nie - deti sú neopomenuteľný dediči Ak poručiteľ spíše závet a deti by nemali dediť nič - musia dediť dospelé deti aspoň 1/3 majetku, ktorú by dedili zo zákona ak by závet neexistovala. maloleté dieťa dedí zo zákona tak ako keby závet nebola.
@jessicai uvedomujes si ale, ze tymto si len zobrala prispevok svojim rodicom, pricom sa tak ci tak budes “skladat” z dani alebo odvodov (neviem presne cim to ma byt kryte) na prispevky cudzim,.. A system sa zmeni este tolkokrat kym pojdes do dochodku. Urcite je rozumnejsie vyuzit vsetky moznosti co stat ponuka teraz. Tak ci tak to zaplatime vsetci (pracujuci), tak preco by z toho mali mat osoh len druhi?
@andreakotesova Lenže ja som nedal od začiatku, nie že chvíľlu poberali a následne som im to zrušil, preto to má zaujíma, kedy to môžem zmeniť.
@autor zavolaj do SP.
Humus najvyššieho rangu. Rodičom pár eur k dôchodku nedáš, lebo za to nestoja. Ale ak ide o dedičstvo, tak už sú ti rodičia dobrí.
@andreakotesova aby nepoberali aj v roku 2024, treba dat do konca augusta? Teraz na rok 2023 maju zrusene, teda nepoberaju
@mk1111111111 ak si už dala, tak nemusíš. Ak nie, tak nárok stratia až od r. 2028.
@stvura iste - ak máš rozhodnutie súdu o zverení - je to povinná príloha žiadosti ak to prevádzaš - je tu uvedené aj na samotnom tlačive - odmietaš rodiča v okienku č. 2 a vypisuješ "opatrovníka" v okienku č. 3 kde je to uvedené s tou prílohou - rozsudkom súdu.
@lelelienka ja som písal,že máme dávam a viac ... len nie takto. Nebudem podporovať ich sprostosti ktoré oni budú meniť ako sa im zachce. Už teraz rozhadali k vôli tomu dosť ľudí a rozvratili niektoré rodiny. Stačí si prečítať príspevky a vidíte ako to aj medzi súrodencami robí zlú krv.

@puertorico tiež mi to napadlo, čistá vypočítavosť, nestarali sa , nedám, ale po ich smrti mi už bude dobré to ,čo tu zanechajú