icon

Šetrenie na dôchodok rodičom

12. máj 2023

Dobrý deň, obraciam sa na vás, s otázkou, čo v prípade, ak som odmietol prispievať svojim rodičom na dôchodok z môjho príjmu. Podal som nesúhlas ešte v januári 2023, keďže rodičia sa o mňa nejako zvlášť nikdy nestarali, brat je alkoholik, nezamestnaný, takže jeho príspevok vyzerá asi tak, ako jeho príjem, a moji rodičia sú, povedzme že nie práve ukážkoví. Problém je ten, že im prišiel papier o tom, že som odmietol, čo vyvolalo v rodine tak veľký cirkus, že mi hrozia vydedením. Rozhodol som sa, kašľať na to, a prispievať im, avšak neviem sa nikde dopátrať, kde to zmením, či ešte môžem poslať žiadosť o prispievanie, aké tlačivo treba vypísať atď. Ďakujem za váš čas a ochotu pomôcť

karmen118
12. máj 2023

Mohol si povedať rodičom, že si to zrušil preto, že im chceš dávať o niečo viac a bol by kľud. Skús im to takto povedať, teda ak si im ochotný niečo prispieť, ak nie tak jedine im povedz pravé dôvody prečo si to zrušil, aj keď to asi nebudú akceptovať, ale to už je ich problém. A nerieš či budeš dediť, ak sú u vás zlé vzťahy, tak sa divím, že niečo od nich chceš dediť.

lelelienka
12. máj 2023

@jessicai ved jasne, ako uznate za vhodne, len jednoducho platit tym druhym cudzim to budete tak ci tak cez odvody/dane…tak mi to prislo dost nelogicke. A rodiny sa nepohadali kvoli tomuto, rozhadali sa len ti, kde uz predtym nebolo vsetko ok 😉 V normalnej rodine nie je problem kolko kto zarobi a nie je ani problem aby to vedeli rodicia, takze tak…

baklik
12. máj 2023

@mamula20 ja som reagovala hlavne na tu cast, kde pises, o aku sumu ich pripravil...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
stvura
Odpoveď bola odstránená
vinkel
12. máj 2023

@gemerka17 ale keď predam za 1€ svoj majetok iba jednému dieťaťu a druhé nedostane nic. Predali to preto lebo predajná zmluva sa už nedá zrušiť tým sa brat poistil ak by už rodičia nemohli nic urobiť aj keby náhodou chceli!! A proste ho vydedili a po smrti nedostane nic.

zic
12. máj 2023

@stvura len aj pisali, ze ta moze vydedit len za urcitych okolnosti, ktore je tazke dokazat... inac moze dedic napadnut zavet a je pravdepodobne, ze vyhra...

gemerka17
12. máj 2023

@vinkel predali svoj majetok za života. Je to ich majetok a môžu si s ním robiť čo chcú. Úplne ho síce okaslali ale nie je to vydedenie. Keby ho chceli vydediť, tak ak je tvoj manžel slušný, by to nešlo. Preto to urobili takto. Po smrti rodičov už nebude čo dediť, keďže majetok už nemajú.

vinkel
12. máj 2023

@gemerka17 volaj to ako chceš. Ja to volam takto. Áno sa rozhodli a preto sme stratili vzťahy.

mk1111111111
12. máj 2023

@andreakotesova dakujem, dala som v januari 2023

dilino
12. máj 2023

Takže nedal si im nič a teraz ked pohrozili dedičstvom že ťa vydedia odrazu im ideš davať.Prebud sa SP nie je pre srandu majú na to zákony.Môžeš dopadnuť tak že všetko prepišu na brata a TY nemusiš nič zistiť.Pre dedičštvo odrazu im chceš davať.Nepochopim toto.TY ak by si bol mojim synom tak ťa vydedim a radšej dám cudziemu majetok.

autor
12. máj 2023

@dilino Tvoj nick svedčí o tom, kto je jeho nositeľom.

alenah31
12. máj 2023

@stvura Lenže v takom prípade môže dieťa požiadať o to, aby bol závet vyhlásený za neplatný. Nie je možné len tak pred notárom spísať aj keď pri plnom vedomí, že "sa o mňa dieťa nezaujíma, ja ho preto vydedím" nakoľko síce bol pri plnom vedomí...ale čo ak je ovplyvnený v konaní iným dedičom? Ten nezáujem musíš preukázať. Ak si o pomoc dieťa požiadala - a ono ti pomoc odmietlo - to je považované za nezáujem. Aj mm to napadol a vyhral. On svojho otca videl naposledy ako 2-ročný, čiže žiadny záujem z jednej ani druhej strany - no iba to stále nenapĺňa podstatu vydedenia. Na súde mu bola priznaná 1/3 dedičstva z podielu, ktorý by bol inak zdedil ak by závet neexistovala. A maloleté dieťa nie je možné vydediť vôbec.

anita6666
12. máj 2023

Nechápem diskusii. Keď raz niečo odmietnem,tak si musím byť vedomý následkov a v tomto prípade vydedenia. Inými slovami,ak odmietnem prispievať vládou schválenu blbost,tak určite nebudem nič čakať ani od rodičov. Jednoduché.

anita6666
12. máj 2023

Mimochodom mne je už na grcanie z toho,ako sa tu z rodičov robia modly a pomaly aby im človek staval sochy,inak nie je dobrým dieťaťom. Akurát,že tie deti sa nepýtali dobrovoľne na tento svet a psou povinnosťou rodiča je starať sa o dieťa a nie opačne.

dilino
12. máj 2023

TY si obyčajný vypočitavec mňe tu ideš písať aj viacere TI tu pisali že si vypočitavý a prave môj názor ťa tak poburil že mi nadavaš no TY nebudeš nič moc žiadna výhra pre žiadneho partnera.A mimochodom si nahlasený.

lilope
12. máj 2023

@anita6666 ty musíš byť strašne frustrovaná bytosť. Čo komentár v diskusii, to perla. Možno by stálo za zváženie sa s niekým porozprávať.

katkaseiner
12. máj 2023

Nechcem rýpať, ale je to Max nejakých 21 či 23€ mesačne. Tak im tu sumu daj osobna s hotovo

anita6666
12. máj 2023

@katkaseiner ja byť rodičom by som sa hanbila od dieťaťa dačo vziať a nieže ešte vyhrážať sa vydedenim.fuj

anita6666
12. máj 2023
lelelienka
12. máj 2023

@anita6666 no tak to sa velmi mylis, povinnostou je aj postarat sa o svojho rodica, nastuduj zakon o rodine…ked uz chces rypat 😉

anita6666
12. máj 2023

@lelelienka komunistický zákon o rodine má dnes váhu toaletného papiera v praxi

lelelienka
12. máj 2023

@anita6666 riesi to aktualne platny zakon, tak uz prosim nebud premudrela, je to smiesne 😉

anita6666
12. máj 2023

@lelelienka tak sa zasmej a vybavene

andreakotesova
12. máj 2023

@anita6666 a to sa majú rodičia starať aj o 45 ročnú vydatu dcéru napr.? Ta sa ma starať sama o seba a zabezpečiť sa vlastným pričinením 😉

janka1011
12. máj 2023

@gemerka17 podľa zákona nemôžu vydediť, ale kto to chce urobiť, spôsob si nájde. Tým, že svoj majetok za života prepíšu na iné dieťa alebo darujú, je vlastne ten dotyčný syn vydedený a nezmôže s tým nikto nič. On nedostane nič a je jedno ako si to nazveš. Proste dá sa to.

erikavesela
12. máj 2023

Povedz im,ze im mrsacne budes tou istou ciastkou, kt.by dostavali od statu, budes mesacne prispievat..

erikavesela
13. máj 2023

@nikdenikto nie...vydedit tak ako tomu bolo napr.pred 80 rokmi, teda zavetom, nemozes...

erikavesela
13. máj 2023

@lelelienka je problem, ze to vidia rodicia v tom ponimani, ze im to oznamila socialka..nikto okrem teba, zamestnavatela a uradov nema co vediet kolko zarabas...tebe tiez povedia na socialke aky maju tvoji rodicia dochodok?...ked im to povies sama, tak je to tvoje rozhodnutie a socialka nema co davat info o tebe inej osobe, bez ohladu na to, ci je to tvoj manzel, dieta, rodic .

ramzes1980
Odpoveď bola odstránená