Šetrenie - tipy, triky, odporúčania
Ahojte, akurat som nadabila na prispevok, kde sa slecna pytala na setrenie, ako setrite, ako si pomahate. Ja som jej tam hodila par rad, ako fungujeme my, no vzdy sa hodi este dalsi pohlad, tipy ako usetrit a na com, kde..kedze v poslednej dobe ked sledujeme blocky z nakupu potravin tak sa nam oci pretacaju :D. Napisem vam, ako fungujeme my a mozno mi viete este poradit, kde by sa dalo. Drogeria a kozmetika je podla mna u nas uz na minimum v ramci vydavkov, avivaz a lestidlo do umyvacky som nahradila octom. Praci prasok z mydlovych orechov, len v akcii a velke balenia. Sprcha pozostava u nas len tuhy sampon a tuhe mydlo na telo ,nic ine. Mam male dieta, plienkujem latkovymi na striedacku s eko plienkami ked ideme na cestu alebo na noc kvoli komfortu. Sice eko plienky jednorazovky vychadzaju draho, ale nevzdam sa toho kedze mi zalezi dost na tom ci sa bude rozkladat par rokov alebo 700 a minieme ich minimum. Nekupujem si oblecenie, ak nieco tak raz za par mesiacov. Autom nejazdime skoro nikam, priatel pracuje z domu. Objednavam donasku potravin z tesca, pretoze mi vyhovuje vyfiltrovat si potraviny podla ceny a v konecnom dosledku i ked to asi nie je naj kvalita potravin, vdaka tomu filtru vieme usetrit desiatky eur, bezne sme fyzicky isli na nakupy kaufland billa tesco a odisli s mensim nakupom podstatne drahsim, takto to aj s dovozom vyjde na najmenej. Vajicka, zeleninu mame od rodicov zo zahrady. Nevyhadzujeme potraviny, vsetko zuzitkujeme, pecivo jeme raz do mesiaca, nekupujeme hluposti typu sladkosti, jogurty, polotovary, snazime sa co najmenej a ak nas chyti chut, minieme na to len par eur za cas. Ak nahodou navarim vela napr vyvar a viem ze sa nezje, zmrazim. Takisto prikrmy varim vo vacsom a mrazim. Obcas sme si dopriali objednane jedlo ale uplne sme upustili, strasne ceny su. Obcas zajdeme v ramci prechadzky na zmrzku, co vie spravit max 20 eur mesacne. Malemu nekupujeme oblecenie uz, iba prvotne vydaje boli, teraz uz oblecenie dedime, alebo kupujem z bazosu ci v akcii. Predavam co nenosim na vinted, obcas sa mi nejake eurko vrati. Som na rodicaku, nechodime na vylety ani dovolenky zatial, maly este nema ani rok. Kde by sa dalo este usetrit, popripade si prilepsit na rodicaku? Dakujem 🙂
@terry2003 asi si zabudla, ze na vstrebanie vapnika z mlieka, ci z cohokolvek ineho je treba vitamin D. Rovnako moze niekto jest cervene maso, aby mal dostatok zeleza, ale pokial nema dostatocny prijem vitaminu C, tak je to zbytocne. Takze pokial he's kazdy den jogurt, ale nedoplnas vitaminD, hlavne na jar, jesen a v zime, robis to zbytocne
@aurora33 Ja zase rozmyslam, k comu to pecivo treba. Obcas kupim kvaskovy chlieb. Lebo klasicky chlieb z obchodu ma zlozenie hodne kratkej poviedky. Nicim ho nenahradzam. Jednoducho pecivo nekupujem. Ked som bolae dieta, bolo snad ku vsetkemu, a to som svoje deti nechcela naucit. Rohlik k jogurtu, jogurty jem iba biele s vlastnpu granolou, ci s ovocim susenym mrazom, alebo domacimi skoricovymi stvorcami. Rohlik s prazenicou🤦, ci chlieb. My jeme prazenicu so zeleninou, alebo pecivo s polievkou. Davam opecene kusky chlebika do kremovej brokolicovej polievky
@stanislavicenka dakujem za info a rady 🙂
@chiara_elle nemusíš to je každého vec 😊. Pretože v supermarketoch sa väčšinou potraviny kvôli cene dovážajú odkiaľ to je najlacnejšie...
V bezobalových je síce tovar o čosi drahší ale veľa krát slovenský. To znamená, že nepodporujem len toho predajcu v bezobalovom obchode ale aj častokrát aj slovenských menších farmárov, ktorí buď nemajú dostatok tovaru pre obchodné reťazce alebo nedokážu ísť s cenou tak nízko ako dovážané produkty bohvie odkiaľ. Pre nich sú bezobalové obchody win-win a pre mňa tiež 😊
Tým nechcem povedať, že nekupujem zahraničné produkty ani si nemyslím, že všetci na Slovensku sú eko a nehnoja...
Ale pomaly ale isto sa aj na Slovensku rozrastajú farmy, ktoré sa snažia byť ekologické a byť fér voči rastlinám/zvieratám, sebe, štátu aj zákazníkom.
A keď nebudeme podporovať Slovákov tak koho potom?
A otázka kto to bude podporovať mňa nie je na mieste.
Ja ťa kľudne podporím máš nejaký biznis/ podnikanie v ktorom sa snažíš byť fér pre všetkých? Tak sem s ním 😊
Lebo ak si všetci budú hovoriť iba : kto podporí mňa? Tak nikto, pretože to na seba nadväzuje. Ja podporím niekoho a ten niekto možno mňa ak v niečom podnikám tak to proste funguje 😊. Týkať sa to môže aj služieb alebo iných obchodov napríklad ak niekto šije na zákazku. Jasné je to drahšie a nie nemám na to aby som celý šatník vymenila len na zákazky ale sem tam si niečo doprajem a niekoho podporím 🤷.
@lenkakravcova nesetrime na potravinach, zle to bolo bud napisane, alebo pochopene. Vyhybame sa priloham a potravinam ktore nemaju vyzivovu hodnotu. Jeme kazdy den plnohodnotne potraviny, medzi ktore sladkosti,pudingy a pecivo nezaradujem. Jogurty su problem kvoli mlieku, alergii 🙂
@lenkasarka nemusis ani nad sebou, ani nado mnou. Nie vsetky rodiny ziju rovnako, my sme dali prednost inym potravinam pred pecivom, to z teba ani zo mna nerobi zlu mamu 🙂
@lenkasarka jogurt nie je hlupost, pisala som viac krat, ja sa z neho napriklad alebo celkovo z mliecnych vyrobnkov vyhadzem, priatel ma alergiu a maly ma taktiez obom sa to prejavuje ekzemom.
@ninjah prvotný príspevok bol o šetrení a nikde si alergiu nespomenula. Čiže jedinec z toho vydedukuje jedine toľko , že šetriš a preto nekupuješ jogurty a pečivo 🤷♀️
@ninjah myslím že so šetrením ste už na maxime. Zabudla si ešte lekáreň, keď napr. my sme mali len obyčajný sopeľ všetci 4,každému som kúpila jedny kvapky do nosa a pomaly 25e. A aj tak, toto je už celkom dosť náročné takto fungovať, ok ročne dieťa nepotrebuje neviem aké výlety, ale vy dvaja trocha psychohygieny podľa mňa treba, niekde na prechádzke s kočíkom dať si kavu, zmrzku atď.
prečo ste také vzťahovačné, veď autorka nikomu nekáže aby takto žil. Píše ako žije ona, vy si žite ako chcete.
tento štýl sa môže volať aj "dobrovoľná skromnosť" a niekedy by nám všetkým prospelo trocha viac skromnosti.

@ninjah
Prosim ta a co robite s usetrenymi peniazmi?