Šetríte deťom peniažky?
ahojte . setrite vasim detom peniazky ? ak ano kde a kolko? poradte mi
@mojkamojka to su ludia, ktori si myslia, ze v BA nam pecene holuby do huby padaju a mesacne zarobime minimalne 3000€ a nemusime nic robit.
@jajka257 no ved to, tu su platy plus minus rovnake ako na Orave alebo kdekolvek inde (ak teda ratame väcsinu), ale tie naklady, ceny bytov...Ale to nevysvetlime, to si treba vyskusat...
@jajka257 Tak potom keď tam máte také "nízke platy"....ako Vám to vyjde na domácnosť? Lebo ja keď si porátam elektrinu, uhlie, vodu, koše, dane za dom a záhradu, školu, ostatné výdavky na domácnosť , tak nemám šancu s tým vyjsť...ale zase, ak máte dva platy, tak sa to možno dá....lenže u nás robí len manžel, tak z 600 eur by sme nevyžili, plus cesta, jedlo a ešte aj deťom náklady na cestu...ale tak ja sa nesťažujem, aj keď mám manžela preč. Keby však robil sem, tak ten dom nikdy nepostavíme...
@mojkamojka presne. Ze 400 € by jej ostalo. A invalidny dochodok, pridavky na deti, skola pod nosom, a ine produkty zo zahradky, ktore nemusi kupovat. Tu je rychle zivotne tempo, to si ani nevedia predstavit, vidia, ze Blava, tak si bohac😃
@mojkamojka No u nás je celkovo jedna nemocnica 55 km odtiaľ a druhá asi 40km, musíš prestupovať, robiť 12stky a na ambulanciách jedine po známosti 🙂 Ja som mala danú žiadosť, kým som sa cítila dobre, ale stále písali, že nemajú voľné pracovné miesta. Je to sem s prácou fakt bieda...kým som robila v meste, tak tam sa dala ľahšie zohnať. Ale tak všetko má svoje výhody - nevýhody....v meste to žije 🙂 A na dedine je zase nádherná príroda 🙂
@mijo53 no ano. Ale vraj tie fondy este nikdy neboli tak stratove. Ja sa do toho velmi nerozumiem, spociatku som ani nechcela vyuzit tuto moznost pretoze ja som velmi konzervativna v tomto a bojim sa ze o peniazky pridem ale nakoniec som sa nechala presvedcit a skusila som to. Davam tam po 50 eur mesacne, co nie je az tak velmi velka suma, no a dufam ze nebudem sklamana. Mam to zatial iba nejake 3-4 mesiace tak uvidime.
@anatalia77 áno, preto má zmysel hľadať také riešenie kde je účet zadarmo, alebo kde splníte podmienky na účet zadarmo a dá sa k tomu mať aj výhodné sporenie. Bohužiaľ, pri bankových produktoch to vždy tak bolo aj bude že dnes je to výhodné aby som nalakal klientov a zajtra podmienky banka zmení. V banke čo sa týka sporenia má zmysel držať len rezervu. Prípadne ešte časť peňazí (ak ich mám viac ☺) na termínovanom vklade.
Ano sporime - predcasnymi splatkami hypoteky.
@babyangel Záleží od toho aké fondy. Čisto akciové fondy môžu klesnúť aj o 50%, ako to bolo napríklad v 2008. Ale následne v priebehu niekoľkých rokov nielenže vymazali stratu ale ešte išli vyššie. Pri investovani do akciových fondov je ideálny horizont 15 a viac rokov, pretože v tak dlhom horizonte sú straty nepravdepodobné. Ale zase nie je fond ako fond. Mám skôr na mysli fondy renomovaných zahraničných správcov a nie hocijaký fond napr. našich bánk. Aj keď už aj tie často vedia kvalitné fondy sprostredkovať. Dôležité sú poplatky, ale pri fondoch ľudia vidia len ten vstupný, keďže ho platia. Oveľa dôležitejšie sú priebežné poplatky fondov, to už však treba mať viac vedomostí a hľadať info.
IAD ktorý spomínate má napríklad dobrý realitný fond. Ale má tam ak akciové fondy do ktorých by som ja osobne neinvestoval. Conseq predpokladám že máte produkt s tzv life-cycle mechanizmom, kde sa vám postupne presunú peniaz z viac do menej rizikových fondov.
@mojkamojka Tak žena na Orave ako operátorka za strojom,alebo lisom v podniku na výrobu súčiastok do automobilov zarobí 360-400€,je to tak aj v Blave?
My sme sa rozhodli,ze ich nepoistime,aspon teda zatial nie (a uz asi nie🙂...). Ziadne zivotne poistenia od allianzu a ine zdieracske somariny... My im odkladame kazdemu na svoj ucet prispevok na dieta. Zatial sme v situacii,ze manzel pracuje,ja na rodicaku,splacame hypo,prerabame dom,ale da sa to.
@jajka257 mám dojem, že tu obhajuješ to vaše sporenie už len z čírej tvrdohlavosti. Sporením na týchto účtoch proste deťom nedáš nič válne po 20 rokoch. Bodka. Ak to robiť chceš, tak ok, veď je vás kopec, ale zmysel to nemá a môžeš sa dookola hádať, že áno, po tých 20 rokoch si spomenieš na túto diskusiu 🙂
detom setrime na postsekundarne vzdelanie, kedze ide o desatisice dolarov, stat nam prispieva rocne nejakou sumou, v pripade, ze by sme chceli pouzit peniaze na ine ucely ako studium, tento bonus nam bude odobraty. Aj ked vlastnime nehnutelnosti nemame ich preto, aby sme ich v 18. detom odovzdali do uzivania, ale preto, aby sme mohli odist skor na dochodok a uzit si ho. Ocakavam, ze moje deti, kedze su obidve chvalabohu zdrave -fyzicky aj mentalne a su vedene k samostatnosti, budu schopne sa zabezpecit same, o to viac si budu vsetko viac vazit, ked to nadobudnu vlastnou pracou. Deti treba viest k samostatnosti, pracovitosti, aby nenatrcali ruku, ale sami sa vedeli o seba postarat, prehnane financne "injekcie" su podla mna kontraproduktivne a detmi brane ako samozrejmost, potom sa netreba cudovat, ze este v 30ke trcia doma a nechavaju sa zivit, deti treba zahrnat laskou, pozornostou a nie peniazmi. Takze ziadne majetky, ziadne peniaze v 18tich, zaplatime im skolne, zdravotne poistenie, mozu u nas byvat a stravovat sa zdarma kym nedostuduju (ak budu chciet a nerozhodnu sa odstahovat, v tom pripade ich zivotne naklady budu plne v ich rezii) a to je vsetko myslim si, ze je to dostatocna podpora a som rada, ze detom ju mozem poskytnut, je vela rodicov, ktori si to nemozu dovolit.
@jezkodezko1 ano setrime. Vsetky 3 deti maju zivotnu poistku plus setrime mesacne na ich skolu (ak raz bude treba). Dve deti mame v neskorsom veku 😀 a tak setrime napr.na ich pripadnu vysoku skolu. My v tom case budeme mat skoro 60 a mozno uz nebudeme mat ekonomicky vyhodnu pracu. Naposledy sme so synovej ZP platili jeho pobyt vo Francuzsku a zvysok peniazi ide na vysku. Zo setrenia pre 2 mensie sme zas platili sukromnu kliniku kde boli obidve deti na chirurg.zakrok.
Plus si setrime aj na dochodok, lebo sme si isty, ze dochodok na SK raz nebude - resp.bude, ale vo veku ked uz tu nebudeme my 😀 Mame ciel, do dochodku chceme ist v 60tke.... 😉
A len pre doplnenie, detom nebudem davat auta, domy a pod....o to sa musia postarat same - za podmienok, ze su zdrave. Vedieme ich k samostatnosti, pokial dostuduju mozu byvat u nas, potom dostanu lehotu rok a budu sa musiet odstahovat 😀 Takto som to mala doma ja a dodnes za to rodicom dakujem ... 🙂
Taktiez syn dostal peniaze zo ZP a bolo mu povedane, ze to ma na vysku. Cast penazi pouzil na studijny pobyt vo FR, takze zvysok ma na vysku...ked mu nevyda tak ma smolu, bud bude popri skole brigadovat a doplati si co mu bude chybat, alebo nedostuje 😉
@frapper ano operatorka vo vyrobe aj tu zarobi tak 400 € netto, zvycajne maju hodinovu sadzbu tak 3,30 €/brutto, co je asi 2,70 netto. Pri nizsich a strednych poziciach je to plus minus rovnake.
@sazumak 30 km robim z mojho bytu do nemocnice na Kramare ked idem. Tu v BA spravis 100 km ani nevies ako. Ty si mozes co to dopestovat, nakupte lacno aj v Polsku co mate na skok...Ja dopestujem akzurat tak na okne bazalku 😀 A co sa tyka ako vyzit tu z takeho platu? No ta kamoska asistentka napriklad chodi po praci upratovat. Ja mam tiez dve prace, aj ked teda jednu robim z domu.
Zdá sa podľa komentárov akoby sa šetrenie považovalo za niečo čo sa vylučuje so samostatnosťou a vzdelaním. To že dieťaťu šetríme predsa neznamená že pre neho nechceme kvalitné vzdelanie a že ho nenaučíme k samostatnosti.
Nemyslím si že tí, ktorí šetria pre deti im chcú na zlatom tanieri dať domy, autá a kopec peňazí a rozmaznávať ich.
Ide o to pomôcť trochu pri štarte do života. A tiež je to dobrý príklad pre deti že šetriť má zmysel a môže to prispieť k učeniu sa zodpovedného narábania s peniazmi. ☺
@janjochmann zodpovedne narabat s peniazmi sa dieta nenauci ked uvidi, ze rodicia mu nasetrili, ale tak, ze si nasetri sam. Dobry start do zivota mu dam dobrou vychovou a kvalitnym vzdelanim nie tym, ze mu nasetrim 4000 € za co si v konecnom dosledku kupi akurat bicykel na roznasanie pizze 😝
@janjochmann múdro,zdieľam ten istý názor.Je to hlavne o prioritách 😉
@mojkamojka Myslím to tak že žiaden extrém nie je dobrý. Život nie je čierny alebo biely. Šetriť a tým ísť príkladom deťom je len jedna z vecí, tým som nemyslel že to stačí aby zodpovedne narabalo s peniazmi.
Inak ten bicykel na roznášanie pizze by bol vcelku v súlade s tým vedením k zodpovednosti a zarábaniu peňazí, či? ☺ A ešte aj niečo pre seba po zdravotnej stránke spraví...
@janjochmann ked deti vidia, ze ja setrim, tak priklad vidia, nemusim na to nutne odkladat im. Dieta nastupom na SS ma zacat brigadovat, hoc aj len cez prazdniny alebo par hodin tyzdenne. Ja mu zabezpecim v ramci mojich moznosti to najlepsie vzdelanie- kvalitna skola, jazyky, kruzky...Mne moji rodicia tiez setrili (hodnotu, ktoru to nakoniec malo ani nebudem radsej spominat, taka bola nizka). A myslis, ze ja som nejako vnimala, ze oni si odtrhaju od ust? Ze ma to ucilo nejakej zodpovednosti, setreniu? Absolutne nie. To som sa naucila az ked som zacala brigadovat a neskor pracovat.
@mojkamojka No o tom pestovaní sa dá diskutovať...my nepestujeme nič, takisto nemáme ani dobytok, je pre nás lepšie kúpiť si...ale to pochopí len človek z dediny. Moji rodičia chovajú a pestujú. Je to drina, seno Ti poprší, musíš prevracať znovu, minule im vietor sušiaky a ostrvy poprevracal. A to nehovorím o všelijakých škodcoch pri zelenine, koľko postrekov treba a aj preto my doma nič nepestujeme. Ja nemám ani len tú bazalku 🙂
@janjochmann moje deti sice vedia, ako narabame s peniazmi, ako a na co miname a ako setrime, ale narabat a hospodarit s peniazmi sa ucia/ budu ucit vlastnou skusenostou. Dcera je starsia, bude mat 18 a od 15 rokov popri skole pracuje (ver mi, nie je odkazana na to, aby robila a netreba ju lutovat, som rada, ze to bolo jej vlastne rozhodnutie a nemusela som ju do toho dokopavat) to ju uci tolkym veciam, ktore sa nedaju odpozerat- napr. vazenie si prace druhych, akejkolvek, neohrna nos nad predavackami, upratovackami, dcera vie, co je to stat pol dna na nohach a za minimalnu mzdu obsluhovat ludi, uci ju to time management - musi zosuladit pracu, skolu, domace povinnosti, zabavu, uci ju to, aku hodnotu maju peniaze, kolko treba pracovat, aby si clovek kupil to, ci ono, to ju tym, ze jej dam v 18 balik penazi urcite nenaucim, ja si predstavujem pomoc a investovanie do deti inak.

@sazumak a ty si myslis, ze ludia v BA a okoli (teda väcsina) zarobia viac ako 600€? 30 km precestujem denne ked maleho vodim do skolky z jedneho konca BA na druhy lebo inak sa neda. Myslis, ze vsetci ludia npr. z Modry (cca 30-40km od BA) pracuju vsetci v Modre? NIe, väcsina z nich dochadza do BA alebo Trnavy. Kamoska je asistentka s VS a zarobi okolo 540 € v BA a to nie je jedina z kamosiek.