Skúma banka pri poskytovaní hypotéky aj výdavky žiadateľa?

6. apr 2022

Prosím vás keď si niekto bere hypoteku,skuma banka aj vydavky ziadatela?

sisa_s
6. apr 2022

Skuma uvery, leasingy, to sa vypisuje v ziadosti o hypo..ake vydavky mas na mysli?

h2
6. apr 2022

Výdavky ako také nie. Teda myslím, koľko minieš na živobytie. Ale či máš iné pôžičky, tak to áno.

autor
6. apr 2022

@sisa_s myslim,kolko ma ziadatel vydavky na byvanie,ci ma vyziv.povinnosti

sisa_s
6. apr 2022

Napr.stiahla som si csob ziadost:
Vies si aj ostatne vzory z bank najst a pozriet, co sa vypisuje 🙂

zuzkaa1991
7. apr 2022

Banka ma urcite percenta urcene koľko sa odpocita suma na vydaje osoby(bývanie, strava, zit.minim atd...) plus vydaje co idu cez system uvery debety na uctoch, vsetko co.ide cez bankovy register plus vyska platu a to sa všetko odpocitava a podla vysledku urcia max vysku úveru

nestastna21
7. apr 2022

Počíta sa to takto... Tvoj čistý príjem mínus životné minimum členov domácnosti. Z výsledku dáš 40percent do rezervy. Tyn zvyšných 60 percent môže ísť na úvery. Pri hypo sa robí ešte stres test cize ci sa ti do tej sumy zmesti splátka ak sa zvýši sadzba o 2 percenta. Preveria si register úverov a tvoj príjem v sociálnej poisťovni. Zároveň banka skúma ci suma všetkých úverov co máš nepresiahne (už presne neviem) 8x tvoj ročný príjem.

jakubvojcik
7. apr 2022

Banka pri žiadaní o hypotéku ráta výdavky nasledovne:

Zoberie váš priemerný čistý príjem (štandardne za 6 alebo 12 mesiacov pri TPP, pri podnikateľoch je to zložitejšie) a od toho odpočíta životné minimá na všetkých žiadateľov a deti žiadateľov. Z výslednej sumy odpočíta 40% ako povinnú rezervu a potom všetky úvery a záväzky. Výsledná hodnota je limit vašej maximálnej mesačnej splátky na hypotéku, prípadne na hypotéku aj dofinanc. Plus tam banka ráta so stress testom, čiže ak vám vyjde napríklad limit 500€ a splátka hypo pri predpokladanom úroku 450€, musíte vypočítať splátku hypo pri predpokladanom úroku + k tomu pridať 2% (to je ten stress test) a ak toto vyjde tak je to v poriadku. Tento stress test musíte prirátať aj ku všetkým aktuálnym úverom so splatnosťou nad 8 rokov. Ak to nevyjde, banka vám poníži výšku hypotéky alebo vám schváli výnimku, ale to môže iba pri 5% úverov, na čo by som sa nespoliehal.