icon

Skúsenosti s predajom bytu s právom dožitia

janomajo
18. aug 2025

Dobrý deň. Čítal som ponuky na možnosť odkúpiť náš byt s právom.dožitia. Má niekto skúsenosti s tým.

vevebono
18. aug 2025

Nikto by ma do toho nedonutil. Pravo dožitia ok. Ale dostojneho? Nikdy nevieš..

anonym_54dfae
18. aug 2025

@janomajo máš na byte ťarchu s právom dožitia niekoho cudzieho a chceš ten byt predať?

patka06
18. aug 2025

Nerozumiem, niekto chce kúpiť váš byt a nechať vás v ňom bývať, za akých podmienok? Aký to má zmysel, potrebujete peniaze? Nemáte dedičov?
Skús to nejako vysvetliť

pehavcek
18. aug 2025

Mozno sa mylim, ale ja viem tak, ze pravo dozitia sa dava napriklad pri darovani (prepisani) bytu napr. na dieta. Pri predaji to je divne. Ak nieco kupim tak uz by to by malo byt moje. Ale mozno sa mylim. Len ja som sa pri predaji s tym nestretla.Nepocula som o tom.

gribka1
18. aug 2025

Tomuto neverím, že toto môže niekto chcieť. Jedine, že veľmi lacno, a tá osoba má aspoň 100 rokov.

es2021
18. aug 2025

Ja som o podobnom pripade pocula ze dochodca si chcel este uzit,pocestovat a chcel predat byt pod cenu ale s touto tarchou. Podla mna to dava zmysel pre obe strany. 😁 Neviem ci to bolo zrealizovane ale zaujimave ako ludia spekuluju.

patka06
18. aug 2025
@pehavcek

Mozno sa mylim, ale ja viem tak, ze pravo dozitia sa dava napriklad pri darovani (prepisani) bytu napr. na dieta. Pri predaji to je divne. Ak nieco kupim tak uz by to by malo byt moje. Ale mozno sa mylim. Len ja som sa pri predaji s tym nestretla.Nepocula som o tom.

@pehavcek robí sa to aj pri predaji, napr. ak má majiteľ nejaký dlh a predajom sa chce vyhnúť exekúcii. Z peňazí vyplatí dlh. Ten kto byt kúpi ho má ako investíciu, kúpna cena v tomto prípade býva nižšia ako trhová

kaja01
18. aug 2025

Počula som o tom a presne je to prípad vyššie, dôchodca predá nehnuteľnosti za nižšiu cenu a dožije v ňom. Výhodné pre obidve strany, dôchodca dôstojne prežije a dožije, kupujúci má výhodne odložené peniaze.

anonym_54dfae
18. aug 2025

@es2021 to je hlúposť, lebo k dôchodcovi do bytu nasťahujem hlučnú rodinu z osady a "zabudnem" zaplatiť elektrinu ktorú odpoja a dôchodca sa aj sám odsťahuje

pehavcek
18. aug 2025
@patka06

@pehavcek robí sa to aj pri predaji, napr. ak má majiteľ nejaký dlh a predajom sa chce vyhnúť exekúcii. Z peňazí vyplatí dlh. Ten kto byt kúpi ho má ako investíciu, kúpna cena v tomto prípade býva nižšia ako trhová

@patka06 Aha. Tak som o nieco mudrejsia. Dakujem za vysvetlenie 😉

bubuska
18. aug 2025

Myslím že je to už bežne v zahraničí.

biba_18
18. aug 2025

@anonym_54dfae keď máš v zmluve že právo užívať byt má výradne pôvodný majiteľ a ten si aj sám hradí energie 🤷‍♀️

bubuska
18. aug 2025

Vola sa to reverzná hypo, ale oficiálne na SK zatiaľ neexistuje.

milanemila
18. aug 2025

Ano je to bezne najma v zahranici. Su spolocnosti, kt ti vyplatia sumu za nehnutelnost (vacsinou samozrejme nizsiu ako trhova hodnota) a clovek z tych penazi zije a v nehnutelnosti ma pravo dozitia.
Na slovensku som o takych spolocnostiach este nepocula a teda pri takomto predaji fyzickej osobe by som bola velmi opatrna, hlavne na slovensku. Tu je kopec spekulantov, kt osobe s pravom dozitia z toho dozitia spravia peklo, len nech sa nehnutelnost cim akor uvolni…

janomajo
autor
18. aug 2025
@milanemila

Ano je to bezne najma v zahranici. Su spolocnosti, kt ti vyplatia sumu za nehnutelnost (vacsinou samozrejme nizsiu ako trhova hodnota) a clovek z tych penazi zije a v nehnutelnosti ma pravo dozitia.
Na slovensku som o takych spolocnostiach este nepocula a teda pri takomto predaji fyzickej osobe by som bola velmi opatrna, hlavne na slovensku. Tu je kopec spekulantov, kt osobe s pravom dozitia z toho dozitia spravia peklo, len nech sa nehnutelnost cim akor uvolni…

@milanemila práve preto sa pýtam. Sú inzeráty firiem,ktoré to ponúkajú. Podmienky neviem detailne. Sú tam len medové motúze.Myslel som,že niekto má s tým skúsenosti. Do 100 rokov mi ešte chýba 25.

hopatko
18. aug 2025

Deje sa to aj u nas, teda kupa-predaj s pravom dozitia, ale urcite nie na hypo, treba mat vlastne financie. Poznam tetu, ktora tak skupila niekolko nehnutelnosti starych osamelych a bezvladnych ludi, bez dedicov, samozrejme daleko pod trhovu cenu.

olimuc
18. aug 2025

V zahranici bezna prax. Kupujes byt za cenu x, ktora je nizsia ako trhova cena, ale osoba, kt ma pravo dozitia ostava byvat v byte a prip dostava od teba este nejaku sumu. Je to investicia, kt sa zacne vracat az po smrti osoby s Pravom dozitia … vacsinou byty vo velmi exkluzibnych stvrtiach a mega velke. Ty sa tam
Nenastahujes ani nic nemenis … len platis. Zmluvy maju svoje podmienky …. Vybabravanie je skor medzi eodinnymi prislusnikmi … tieto zmluvy su velmi dobre zabezpecene…

nin12345
18. aug 2025

@janomajo už som sa s tým stretla. Tebe je výhodne predať potrebuješ peniaze kupujúcemu zas kúpiť lebo on ho kúpi o dosť lacnejšie tým že tam máš právo dožitia. Je to veľmi tenký ľad. Pokiaľ by to niekto ako investíciu odomna chcel kúpiť a má viac bytov tak v poriadku. Ale pokiaľ je to niekto kto sa zlakomil na nízku cenu a bude každú chvíľu dufat kedy otrčíš kopytá. To asi nie. Ja by som sa bála že mi bude ten kupujúci znepríjemňovať život aby som odtiaľ zmizla. Ľudia sú ozaj vselijaki

jamimo
18. aug 2025
@gribka1

Tomuto neverím, že toto môže niekto chcieť. Jedine, že veľmi lacno, a tá osoba má aspoň 100 rokov.

@gribka1 my sme to zažili v rodine🙄 Mojej sestre chcel predať kamarát byt aj s jeho mamou 👉právom dožitia. Moja ekonomicky naivne negramotná sestra ma presviedčala o jeho dobrých úmysloch v nasledovnej predstave = kamarát mi spolu s mamou predajú byt. Jeho mama tam ostane bývať a bude platiť 600 eur/mesačne nájom, vlastne mi zacvaká časť úveru. Haha, pobavilo. Čo sme sa s mamou do nej nahučali, aby ho poslala do teplých krajov 🤦 Ona tú kúpu myslela úplne vážne 😵‍💫

la_dolce_vita
19. aug 2025

Akurat vcera som natrafila na taky inzerat s podozrivo nizkou cenou za byt, az ked som to precitala cele, tak som pochopila dovod tej ceny. Majitel dochodca chce pravo dozitia. Zrejme je to mozne pri platbe v hotovosti, cez hypo urcite nie.

anonym_861a06
19. aug 2025

Moji znami, slusni VS vzdelani ludia takto uvazuju. Boli dokonca za pravnikom. Chcu mat peniaze teraz v dochodku a trocha si este uzit a zaroven dozit v tom byte. Dedica maju, ten uz dostal od nich dost. Je to dobra myslienka a mohla by sa to ujat, pokial by to bolo pravne dokonale osetrene.

noami12
19. aug 2025
@janomajo

@milanemila práve preto sa pýtam. Sú inzeráty firiem,ktoré to ponúkajú. Podmienky neviem detailne. Sú tam len medové motúze.Myslel som,že niekto má s tým skúsenosti. Do 100 rokov mi ešte chýba 25.

@janomajo poznám jednu osobu ktorá takto predala byt a mala tam právo doživotného bývania. No neskončilo to dobre vyštvali ju lebo tam chodili robiť bordel, len aby sama sa vzdala a odišla. Nerobila by som to.

anonym_126f51
19. aug 2025
@bubuska

Myslím že je to už bežne v zahraničí.

@bubuska
V Parizi je to bezne, ked sa chces dostat k bytu v dobre lokalite a mas zvysne peniaze a cas.

ekira1
19. aug 2025

Poznám taký prípad, deti chceli hneď peniaze, predali dom i s rodičmi. Problém žiaden nebol, v zmluve bolo, že všetko musí ostať v dome, nemôžu nič vziať. Dom bol v dobrej oblasti, teraz má omnoho omnoho vyššiu hodnotu. Kupujúci mal vtedy peniaze a nepotreboval vlastné bývanie.