icon

Skúsenosti s Prima bankou

florinka
9. máj 2013

Nakoľko som denne masírovaná reklamou Prima banky o skvelej hypotéke za 3,4% mám potrebu verejnosti nejakou formou dať vedieť ako naozaj funguje táto banka. Ak si chcete zobrať hypotéku a hľadáte referencie na jednotlivé banky tak ste sa preklikali správne a čítajte ďalej.
Hypotéku sme si brali od DEXIA banky asi pred 7 rokmi – všetko klapalo s bankou sme boli spokojní. Akonáhle ju však kúpila PENTA začali sa diať veci. Bez vysvetlenia nám zdvojnásobili na hypotéke úrok – išli sme hneď za riaditeľkou pobočky, kde sme nedostali žiadne vysvetlenie – lebo pani nevedela. Písali sme na teda na centrálu – na odpoveď sme čakali mesiac (čím nám vypršala lehota na vyplatenie zostatku úveru). Odpoveď bola veľmi všeobecná niečo v zmysle že sme rizikový klient (nikdy naša splátka nemeškala) a že trh z nehnuteľnosťami sa zhoršuje (ručíme 90tis. nehnuteľnosťou už len 18 tis. úver). Obrátili sme sa na ombudsmana, ktorý nám odpísal, že Prima banka s ním odmieta komunikovať a že sa máme obrátiť na súd. Obrátili sme sa aj na TV, bohužiaľ nakoľko je Prima banka veľký sponzor odmietli... Tak sme počkali rok a prešli sme do Mbank, kde nám dali polovičný úrok. Pri prekladaní úveru sme si niekoľkokrát potvrdili absolútnu neschopnosť pracovníkov na pobočkách a pravdepodobne aj veľmi lacný software. Ako perličku uvediem príklad: keď sme sa pýtali na presný dátum kedy môžeme úver splatiť pani nám povedala, že systém jej ukazuje, že sme hypotéku vyplatili v roku 1978..🙂.. O neskutočne dlhých termínoch na všetky dokumenty, ktoré sú potrebné na zmenu a nekompetencii pracovníkov čo sa týka informácii písať nebudem, bolo by to nadlho. (napr. Pre zistenie zostatku na účte klikala asi 10minút)
Na záver len toľko, v TV reklame sa na mňa každý deň usmieva ujo, ktorý sľubuje hypotéku iba za 3,4 %, nám v tejto banke po pravidelnom splácaní po siedmych rokoch zdvojnásobili úrok na 4,9% a neprejavili žiadny záujem o komunikáciu a vyriešenie problému k obojstrannej spokojnosti.
Urobte si názor sami. Ja učím svoje deti, že RE-KLAMA je o klamaní ľudí a čím je väčšia tým väčšie klamstvo v nej ponúkajú. A v prípade Prima banky to platí na milión precent.

btus
24. okt 2014

nastastie nemam s bankou ziadnu skusenost, ale je mi nesympaticka uz len z pohladu vlastnika. Takze asi keby aj cokolvek ponukli, tak ďakujem.

lubomirspetko
28. okt 2014

Ono momentálne má Prima Banka akciu 2% pri refinancovaní.
Otázne je ako je to s tými pracovníkmi banky. To je vždy rozdiel kus od kusu. Väčšinu problémov obvykle zapríčinia pracovníci pobočky, či už zlý prístupom, neochotou alebo inými vecami. V pobočke kde riešim úvery ja nemávam žiadne zásadné problémy.

Ak máte dobrého sprostredkovateľa, určite riešte hypotéku sním. Istotne má vytvorený vzťah s ľuďmi na niektorej pobočke. To vám môže ušetriť problémy s pracovníkmi ktoré tu ľudia spomínali na začiatku...

korytnacka11
4. nov 2014

@marges Ak by som mohla poradiť máloktorá banka zníži úrok svojim klientom skôr to platí že viac idú v ústrety novým klientom ako starým.

korytnacka11
4. nov 2014

Určite úrok 4 - 5% by som si dala prehodnotiť v iných bankách veď teraz sú už úroky 1,7 a to už je iná káva

ycar
24. nov 2014

nechápem, prečo niekto kompetentný nezakáže očividne klamlivé a zavádzajúce reklamy. veď je to vraj nezákonné!!

ivet1234
5. jan 2015

@csikike a prečo teda neprefinancujete ten uver do inej banky?? máte tú možnosť a ušetríte veľa penazííí 🙂

lienkafoj
5. jan 2015

abolútne nesúhlasím s úvodným príspevkom. Je to asi prípad od prípadu, aj dátum je už starší... ale ja mám s Primabankou úplne super skúsenosť. Prenášali sme HÚ z Tatrabanky /nevedeli nám pri konci fixu poskytnúť lepší úrok a nižšiu splátku/, dali sme si prerátať u iných bánk a najlepšie vyšla Prima. Boli sme milo prekvapení, nič sme nemuseli vybavovať, nič dokladovať, všetko si banky vyriešili medzi sebou, my sme podpísali len žiadosť o HÚ v Prime a Zmluvy. Raz sme išli na KÚ zavkladovať Záložné zmluvy. Úrok 2,5% /ako v reklame/, splátka o 50 € (!) nižšia ako v Tatre, úver navýšený ešte o 2.000€ a dátum splatnosti rovnaký. Robili sme to čo sa od nás žiadalo aby sme robili v daný dátum. Tak neviem prečo toľko zloby na túto banku. IB super, všetko robím cez trvaláky a príkazy cez banking,....

nikusssik
5. jan 2015

my sme do prima banky refinancovali úver po piatich rokoch zo sporitelne a dali nám 2,5 percenta, ako je v reklame (o cca. 80 eur nizsia splatka ako bola predtym v sporitelni) a sice sme sa nabehali, ale len preto, ze sme to začali riešiť neskoro....museli sme to stihnut v danom mesiaci a akosi sme sa neskoro spamatali, ale stihli sme...žiadny problem nebol...teraz berieme od nich druhy uver na stavbu domu, tentokrat za 2 percenta, už ho mame schvaleny, aj teraz sme sa nabehali, ale okolo domu je toho viac 🙂 zatial spokojnost...

evica.s1
Odpoveď bola odstránená
gabina84
18. jan 2015

my sme do primabanky presli min.rok z CSOB ked sme chceli prefinancovat uver. pri takej splatke co mi davala CSOB v porovnani s prima bankou som nemala o com rozmyslat. dali mi o 80 eur mensiu splatku a 4roky kratsiu dobu splacania. Zatial som spokojna, uvidime ake vyhody ponuknu ked pride koniec fixacie a budeme chciet znova prefinancovat uver.

andreah25
20. jan 2015

@ycar a čo je na ich reklame klamlivé? Dajú 2%? Dajú...

modroockovci
20. jan 2015

Ahojte baby co sa tyka Prima Banky mozeme vam dat vediet o mesiac sme momentalne v stadiu refinancovania uveru z TB ktory sme mali s fix na 3 roky s urokom 5,85 a ideme do Prima Banky na 2,2%

ultra
20. jan 2015

Moja osobna skusenost - prechadzam zo SLSP do Prima - stacili doterajsie znalecke posudky stare 3 roky ktore boli aj v SLSP - vyska prenasaneho uveru je do 80 percent zalozenej nehnutelnosti. Ziaden poplatok za novy uver som neplatil - podmienkou bolo iba vedenie uctu v Prima co stoji cca 3,9.-€ - ktory aj tak potrebujem pretoze SLSP ucet zrusim (naco mi bude). Vybavovanie na pobocke (Levice) trvalo aj spredlozenim dokladov cca 45 minut. - Schvalenie sa realizovalo do 48 hodin. Na samotne cerpanie uveru mam 6 mesacnu lehotu. Do tyzdna stacilo doniest iba vklad do katastra ako tarcha v "druhom rade" (Pokial sa nevyplati stary uver v SLSP). Pokial nezacnem cerpanie do 6 mesiacov - cize ak ostanem v starej banke (ak by cirou nahodou ponukli nizsi urok coho sa neobavam) dojde k zruseniu uveru - BEZ POPLATKU . Pridem akurat o poplatok za vklad zalozneho prava (50.-€) ktore sa bezodplatne zrusi po zruseni zmluvy.

Terajsia platba za uver v SLSP - 269.- Buduca platba v Prima-banke v pripade ze to prenesiem - 199.-€ pri zachovani zostavajucej doby platnosti. Mesacna uspora 70 € . Samozrejme je to relativne pretoze aj SLSP mi ponukne nizssi urok ako doteraz ale v Prima banke mam 2,0 (zmluvu som uzatvaral v decembri 2014) - v SLSP mam predbezne 2,5 - pricom rozdiel je 0,5 percenta co je rocne pri mojej celkovej sume uveru 42,500 rocna uspora 210 €. Vyrocie fixacie v SLSP mam v aprili 2015.

Na druhej strane treba poznamenat ze v Primabanke sa nejedna o klasicky "hypotekarny uver" ale ide o spotrebny uver z nazvom "HYPOUVER" co znamena ze sa nedaju platit mimoriadne splatky v priebehu roka ale iba v dobe vyrocia fixacie. Dalej som v zmluvnych podmienkach nasiel ze v pripade zmeny ekonomiky sa moze vyska uroku zmenit avsak v tom pripade mozete zmluvu bezodplatne vypovedat a preniest inam.

V Primabanke dokonca nepotrebuju znalecky posudok (napriklad VUB si dava robit vlastny znalecky ktory vam vsak neda k dispozicii takze pri prenose uveru nemate znalecky posudok) ale vedia vypocitat hodnotu nehnutelnosti podla svojich tabuliek a pokial vam postacuje 80 percent s takto vypocitanej ceny tak to ide aj bez znaleckeho (Predpokladam ze tabulkova hodnota je asi mensia ako znalecky posudok -ale niekomu to bude stacit)

Treba si radne precitat zmluvu.

Poznamka:
Niesom zamestnancom Primabanky (pracujem v statnom sektore) a dost dosledne sledujem financny trh a podmienky jednotlivych bank

Zaujemcom o refinanc by som dal do pozornosti aj Unicredit bank kde je urok aj s poistenim uveru cca 2,0 a v tomto pripade ide o "hypotekarny uver" aj podla zakona a nie o spotrebny s nazvom Hypo. Tu je vsak lehota na cerpanie uveru 30 dni - inak hrozia pokutov ale aj tak tato banka ostava nadalej v mojej pozornosti ked pride doba refinancu.
Tieto podmienky su pri sume uveru do 80 percent z hodnoty zalozenej nehnutelnosti a je potrebny znalecky posudok (aj starsi) - sami tabulkovo nevypocitavaju hodnotu nehnutelnosti.

lubomirspetko
21. jan 2015

@ultra

V UCB je úrok s fixáciou 3 alebo 5 rokov 1,69% (samozrejme s poistením úveru v ERGO poisťovni ktorá má dosť na figu podmienky + kreditka + mzda ).

Prima má po novom pre každého 2,2% na 3 roky. Aj pre nové úvery aj pri refinancovaní.

ultra
21. jan 2015

v UCB -je to 1,69 + poistenie - po prepocte je to ako keby 2 percenta -takto sa to ludom lepsie porovnava.

V Prime je to od 1.1 2015 2,2 percenta - prave preto som si uverovu zmluvu vybavoval este v decembri 2014 s tym ze ju budem cerpat az v aprili 2015.

shania31
21. jan 2015

V Prima banke ani s 0 % urokom by som si uver nebrala.
Treba si totiz zvazit, nie je vzdy najlepsia ta banka, ktora dava najnizsie uroky.

radios01
1. feb 2015

@matulik222 ahoj, už som to tu pisal v inej diskusii pozor na podmienky bank:
skusenosť v OTP a VUB:

1. štandarne v zmluve máte zrážky zo mzdy, treba vyjednávať, na hodnotu nehnuteľnosti
2. bianko zmeny nikdy nepodpisovať - to tiež treba vyjednať, je to pozostatok ery divokej privatizacie
3. hypo s ručiteľom? už v§bec nie...
Trh je dnes niekde inde..ale samozrejme platí, že čím vyššia bonita klienta tým lepšia pozícia pre vyjednanie.
Najidelanejšie je mať 20-30% svojich peňazí a prefinancovať zbytok.

Prima banka bohužiaľ, človek nikdy nevie ale ako vravíte- aký majiteľ taká banka, žiadna reklama nenapraví osobnú skúsenosť a osobné referencie. Majú ešte dlhú cestu kým sa chcú vyprofilovať. A ešte taká perlička, neviem ako Vám ale mne tá ich reklama ide totálne na nervy, uráža moju inteligenciu - chcu robiť z nás blbečkov, že 5%, chlap s reťazou na nohe...no bluuud
Napr. srandovnu reklamu ma VUB alebo napr. SLSP...alebo napr. ČSOB sa mi tiež páči...aj ked som už odbočil

zianko
13. feb 2015

Ahojte,
je to strašná banka, pokiaľ som bol služobne vzdialený, poprosil som známu, aby platila úver, ktorý je vysoký. Zaplatila, ale o 1,50,EUR menej, podľa nových pravidiel, som neuhradil splátku, lebo bola nekompletná.
Predstavte si moje zdesenie, keď ma vyzvali aby som do 7 dní doplatil dlh 30.000.EUR, ktorý platím 5 rok
a zobral som 30.000.EUR.Nakoľko keby som mal pre 5 rokmi takúto sumu tak si úver neberiem.
Nemám inú možnosť len byt rýchlo do30 dní predať, lebo ma dajú na exekúciu. Upozorňujem všetkých , dávajte si pozor, lebo môžete stratiť strechu nad hlavou. Doplatky už nechcú prevziať, len vrátiť peniaze a urobiť exekúciu. Ak má niekto skúsenosti ozvite sa.
Milan

elise
13. feb 2015

veľmi zla skusenosť prešli sme inam

elise
13. feb 2015

pri presune inam nám neposlali v zákonnej lehote vyčislenie o zostatku a úmyselne nedali potvrdenie o zrušeni vinkulácie ja som ich bombardovala pomali až na vedenie .

katkadobka
14. feb 2015

prosim Vas, co sa tyka poistenia hypoteky, co sa vzdy ponuka, je to povinne a je to vobec na nieco?

katinkar
15. feb 2015

@katkadobka Dobry den, poistenie uveru nie je povinne. Moze Vam to zlepsit konecnu sadzbu.

janka2501
17. feb 2015

Ja mam inu skusenost ako @zianko,
Mne tiez prislo spoplatnenie uveru, a mala to uz aj nejaka ina firma. Bola som v banke a dohodla som sa opat na pravidelnom splacani. A islo to. Ziadny problem nebol z ich strany.

e_lenka
19. feb 2015

Ahojte, ja mam momentalne v Prime iny problem - potrebujem previest hypo z jednoizboveho bytu na dom, ktory ma daleko vyssiu hodnotu, no v Prime nam prenos zalozneho prava zamietli, pretoze vraj ma byt VACSIU hodnotu ako dom... Pritom znalecky na byt je z roku 2008, kedy boli ceny bytov vyspickovane na maximum a znalecny na dom, kde je dvojnasobna hodnota je ani nie mesiac stary.. Samozrejme na pobocke nam nevedia nic poradit, na centralu nam na niekoho kompetentneho NEMOZU dat kontakt, pretoze take maju interne smernice a alternativne riesenie nam tiez nevedia dat, nakolko na to sa mozu informovat len na centrale, ale s centralou VRAJ komunikuju len prostrednictvom nejakeho vseobecneho mailu, lebo telefony im neberu.... Ked sme brali hypo v Prima banke vsetko islo hladko, no ale teraz som hrozne sklamana z nekompetentnosti a neprofesionalnosti :(

bastralala
23. feb 2015

@01061111 tiež by ma to zaujímalo, pretože som prestala používať účet a ostala mi tam pohľadávka, no ani v banke som sa nedopracovala k výsledku ako to riešiť a na oddelení pohľadávok mi zatiaľ ani raz nedvihli telefón, keď som sa na pobočke snažila zistiť meno exekútora, tak mi povedali, že to nevedia.. Ak by ste mali nejaké info, sem s tým prosím 😉 😕

mirka49
9. mar 2015

@florinka trebalo setrit pokial nebolo deti.....

potvorka88
9. mar 2015

Skoda, ze som nenasla tuto diskusiu skor.
Mohli sme si usetrit zlu skusenost.

Refinancovali sme do Primy minuly rok v lete. Vsetko islo cez velmi dobreho priatela, financneho poradcu. Len aby bolo jasne, on nam dal ponuky a my sme sa rozhodli. Ked sa podpisovali papiere, hned som tam objavila nemalu chybu na ktoru som pracovnicku upozornila. Jej reakcia bola v style ups stalo sa. Nasledne sme po obdrzani papierov z katastra zistili, ze to nebola jedina chyba. To uz som zacala penit, ale povedala som si, ze sa oplati tak vydrzim a potom uz budeme v pohode splacat.

Ked sme sa boli informovat a podpisovat papiere, niekolkokrat som sa spytala ci sa da zmenit doba splacania. Davali sme totiz najkratsiu dobu a clovek nevie co vsetko sa moze stat. Vtedy mi tvrdili, ze nie je ziadny problem. Dame si ziadost o zmenu podmienok a ziadny problem. Skor nezabudli upozornovat, ze to bude za 100,-.
Fajn. Doba plynula a prisla situacia, ze sme potrebovali znizit splatku. Podla pracovnikov banky to nemal byt problem. Tak sme nabehli do pobocky a vysvetlili o co ide. Pracovnicka pozerala na nas ako na mimozemstanov, ze co vlastne chceme. Vobec nechapala a horko tazko spisala ziadost s tym, ze do tyzdna by sme mali dosrat odpoved. Cakali sme prvy, nic. Druhy, nic. Treti to uz mm nevydrzal a volal na pobocku. Tam mu akoby sa nechumelilo povedali, ze ziadost bola zamietnuta. Ked sa pytal, ze preco nas neinformovali, tak mu bolo povedane, ze to nie je ich povinnost.
Skusali sme to este asi 2x ale stale neuspesne. Tentokrat nam prisli papiere so zamietnutim, ale bez uvedenia dovodu. Skusali sme zistit v com je problem. Dokonca nas kamarat, poradca co nam pomahal vybavovat refinanc, skusal zistit co sa deje, ale k nicomu sme sa nedopatrali.
Nechcem si predstavit, ze by sme sa naozaj dostali do situacie, ze by sme potrebovali tu splatku znizit. Teraz viem, ze by mi hrozila exekucia, lebo oni nie su ochotni sa na niecom dohadovat. Mm to nazval spravnym menom. Nebankovka s nazvom banka.
Uz len cajame na vyrocie a sup prec od nich. Isla by som aj hned, ale nie som ochotna im zaplatit ani cent navyse.

andreah25
10. mar 2015

@potvorka88 celý problém môže spočívať v tom, že žiadosť bola zle formulovaná a podľa toho ako si napísala, že pracovníčka divne pozerala, tzn. možno s tým nemala skúsenosť (v poslednej dobe sa pomenilo v Prime dosť veľa personálu a možno nemajú ešte dostatočné skúsenosti).
Osobne by som Ti poradila spísať si žiadosť o zmenu zmluvných podmienok sama, odvolať sa presne na stať zmluvy, ktorá hovorí o možnosti zmeny zmluvných podmienok (nech Ti pomôže aj ten kamarát) a poslať si túto žiadosť priamo na centrálu banky - obísť pobočku - a žiadať o písomné vyjadrenie nech pošlú domov. Pokojne by som sa ohradila aj bankovým ombudsmanom, ktorý však prezentuje, že s bankou treba komunikovať a Ty komunikuješ, ale ochota zo strany Tvoje banky nie je žiadna a že uvažuješ teda aj o pomoci ombudsmana. Je to jedna z možností ako to teda poriešiť.

potvorka88
10. mar 2015

@andreah25 uz sme pisali ziadost aj mimo bankovej uradnicky. Ta prva bola taka divna. Ked sme boli v pobocke v BA tam bol velmi mily a ustretovy personal. Dokonca pracovnicka nas kontaktovala akonahle vedela vysledok ziadosti. Poslednu sme pisali sami a nuc z toho, ale skusime este tak ako radis. Mozno to pomoze 🙂

samoahermes
20. apr 2015

Mne sa podarilo v Prahe ukecať 100% hypo na ročný úrok 2.44% bez poistenia a vedľajších produktov. Hoci ma zaskočil podraz na nečakané poplatky 18.287 CZK, som aj tak spokojný. Detaily tu http://www.nehnevajsa.sk/hypocentrum-modre-pyra...