Skúsenosti so sporením v Pioneer investments

jaya47
27. apr 2014

Mate niekto skusenosti s pravidelnym sporenim v Pioneer investments?

Som trochu skepticka, aby to neskoncilo ako s BMG invest a neprisli sme o peniazky. Ich fondy nam odporucaju na sporenie predcasneho splatenia hypoteky, poradca mi ukazoval aj zisky za posledne roky, ale stale sa toho bojim.

(Vybrala som temu poistenie, pretoze bola najblizsia danej teme, su to financie, tak to nechcem davat do kategorie Ine)

majmik
27. apr 2014

my mame 🙂 a velmi dobre.. v prvom rade nemozes porovnavat PI s BMG invest.. su to dve rozdielne veci, to ako hrusky a zeler. Navyse, ukazoval vam poradca grafy o dlhorocnej vynosnosti? aj ked ide o akciovy trh, Pionneer je z dlhodobeho hladiska jedno z naj investovani, ma dlhorocnu tradiciu, starsia skusenejsia firma 🙂 Ale pri dlhodobom sporeni!! Ak by ste planovali len na par rokov, nemusi sa vam oplatit, kedze akcie su raz hore, raz dole... ale celkovo- rastie to.. ja uz teraz vidim, ze za 2,5 roka mame vyssi vynos, ako pri nejakom konzervativnesjom investovani. No pri akciach stale treba ratat s rizikom. A tiez je dolezite pravidelnejsie sporenie, ako narazovo viac.. Nemusite kupit v tom case prave najlepsie, tak mate istotu, ze sa vam to pekne rozlozi 🙂
hm, ale osobne by som nesla cisto do sporenia v PI kvoli hypoteke. Odporucal vam sice velmi dobre, ale mozno by som este nejaku mensiu cast sporila do niecoho "istejsieho", napr. sporiaci ucet alebo podobne. Aj pre pripad, keby vam surne trebalo zrazu rezervu. Zbytocne potom sahat do PI, ak by prave boli v nizsom bode.. Budete sa potom citit aj vy istejsie 😉

nunus11
28. jan 2015

synovi takto sporíme už siedmy rok, som spokojná, úroky nám za toto obdobie robia skoro polovicu sumy, ktorú sme tam investovali, peniaze, ktoré tam vložíte sú chránené, takže určite to neskončí tak ako BMG....

michalmakovnik
28. jan 2015

@jaya47 Pioneer investments su druhy najstarsi v poskytovani podielovych fondov, skoro 100 rocna historia. Tu sa bavime o investovanie, nie o sporeni. Spori sa vtedy ked je nieco garantovane v banke, stavebnej sporitelni (fond na ochranu vkladov). Tu sa investuje do podielov jednotlivych fondov, ktore zasa nakupuju podiely jednotlivych akcii firiem, komodit, dlhopisov, zalezi od zamerania fodnu. Nic nie je garantovane, i ked riziko ze by cely podielovy fond krachol je absolutne minimalne. Je tu vsak riziko straty, ked kupite drahsie a vystupite ked podiely padnu. Zabranit sa tomu da pravidelnym investovanim a rozkladanim investicie do rozne rizikovych fondov podla casoveho horizontu investicie.

Ak v sucasnosti su hypoteky okolo 2-3% na 5, alebo 10 rocne fixacie, tak dane fodny vedia za 10 rocny horiznot vytiahnut kludne okolo 5-6% alebo aj viac. Tak si lahko spocitate, co je vyhodnejsie. Samozrejme musite investovat pravidelne rovnako mesacne ci to ide hore, alebo dolu a s priblizujucim sa casom vyberu investicie postupne znizovat riziko z akcii smerom do dlhopisov.

radios01
29. jan 2015

@jaya47 : Investovať do podielových fondov by som odporúčal iba ľudom, ktorí majú nadnad štandardný príjem... to jest keby o nich prišli tak sa im nič nestane...sporiť si v podielovom fonde je največšia somarina akú som počul...len tak pre zaujimavosť...viete čo to je z pravneho hľadiska fond???
Kupujete si podiel v umelo vytvorenom mešci peňazí, ktorí nekontrolujete ani nemáte šancu kontrolovať lebo Váš príspeovok do fondu je veľmi malý...niekto iný ho kontroluje a niekto iný rozhoduje o Vašich peniazoch nie vy...za rozhodnutiami sú len ľudia z mesa a kostí, aj oni robia chyby a chybné investície...preto tvrdiť že sporite v cudzom mešci a nič garantované nemáte je blbosť...
Pravdepodobne ti agent nahovoril somariny..poznám ľudí, ktorí investujú do fondov a ani jeden nie je chudák...lebo časť fondu kontrolujú a skupujú s ďalšími bohatými ľudmi firmy, pozemky a aktíva, ktoré ďalej zveľadujú...do fondu sa investuje dlhodobo na 5 a viac rokov, a nemáte vobec nič garantované, je to nezmysel pre obyčajných ľudí...nenaleťte agentom, veď to sú ľudia so základným vzdelaním a takí Vám chcu radiť ako s peniazmi...už sa zobuďte

michalmakovnik
29. jan 2015

@radios01 Tak to sa velmi mylite v zopar veciach. Peniaze v podielovom fonde spravuje depozitar, co je banka, ktoru kazdy podielovy fond musi mat. Jednotky fondu spravuje spravca fondu, ale peniaze nevlastni. Vlastnikom jednotiek fondu je jednotlivy klient. Kazdy podielovy fond musi mat investicny dokument, tzv. KIID (key investment information document), kde je presne definovane, do akych aktiv investuje, v akom mnozstve, co moze robit a tym padom to urcuje jeho povahu a rizikovost. Nie je to ziadny umelo vytvoreny mesec penazi, su to riadne jednotky aktiv. Kontrolu mate vy, ako investor, nakupite/predate to co vam vyhovuje a kedy vam to vyhovuje.

Treba len trochu porozmyslat a spravne zvazit ciel, casovy horizot, pravidelnost/nepravidelnost investice a podla toho vybrat najlepsie diverzifikovane portfolio fondov. Ak vam niekto bude ale tvrdit, ze nemozete prerobit, tak klame. S fondami je spojene aj riziko straty a sprostredkovatel ma povinnost o tomto zo zakona informovat.

Ked si vlozite peniaze do banky, tak tam nemate sancu povedat, na co ich banka pouzije. Ci si za ne riaditel nakupi drahe auto, alebo otvori novu pobocku, alebo pozicia niekomu vo forme uveru. Stat vam akoze garantuje, ze o peniaze do urcitej vyske nepridete, ale to je len psychologicky efekt, lebo banky realne nemaju ani 10% hodnoty penazi, ktoru vlastnia.

radios01
30. jan 2015

@michalmakovnik dobrý deň, ani ja s Vami nesúhlasím.
Taký alibistický komentár som ešte nezažil. Zo zákona ma klient v banke garantovaných 100.000 EUR. teda keď banka zbankrotuje klient svoje peniaze dostane od štatu. Banku nevlastní riaditeľ ale akcionár, takže si nemôže robiť čo chce. Máte to dosť pomýlene. Riaditeľ musí plniť plány od svojich nadriadených a tí zase od svojich vlastníkov. Vlastník je ten kto sa smeje. Inak vlastníkov bank je možno 100 ľudí na celom svete ostatok je to len spleť siete banky vlastniace banky a manažeri sú len chudáci čo musia plniť plány.

Fond nepatrí len banke. Napr. fond oprav bytového družstva vlastní podľa Vás banka? Samozrejeme hocikto si nemôže založiť ale nie ej to limitované bankami ale zákonmi. Pioneer nie je banka. Jednotky vlastní investor ale keďže fond obsahuje miliardy eur, tých Vaších 30 eur mesačne sporiť veľa vody nenamúti.

lubomirspetko
31. jan 2015

@jaya47

Dobrý deň, zo skúsenosti viem že ide zrejme o spoločnosť Partners Group. Odporúčam sa vyhnúť portfóliu P6(super dynamické) a vybrať si nejaké menej rizikové. Asi by som sporenie nastavil na 15 rokov a nastavil portfólio P3 (dynamické). Pri takomto nastavení treba však počítať s vyšším kolísaním hodnoty účtu počas sporenia.
Ak ste skôr konzervatívnejší človek rozhodnite sa medzi portfóliami P2 (balansované) alebo P3(extra balansované). Dajte si aj pozor na to, na akú dlhú dobu platíte poplatok. Ak plánujete hypotéku zaplatiť niekedy po 15 rokoch sporenia, platte poplatok na 15 rokov.

http://www.pioneerinvestments.sk/Rytmus/Vyvoj/A...

Inak Pioneer Rytmus je celkom slušné sporenie. Nie je to nič prevratné ale lepšie ako by ste peniaze dávala do poistného produktu 🙂

Ak by vás zaujímala lepšie alternatíva, odporúčam pozrieť spoločnosť COnseq a program 3D invest.
https://www.conseq.sk/document_view.asp?documen...

Tento program vám však nedokážu sprostredkovať páni a dámy s Partnersu...

Čo sa jedná rizika, podielové fondy musia zo zákona vytvárať tak isto rezervu do garančného fondu. Majetok fondu je oddelený od majetku správcovskej spoločnosti, ak by teda skrachovala spoločnosť ktorá ho spravuje, peňazí podielnikov by sa nemohla dotnú. Porovnávať MBG s Podielovými fondmi je nezmysel. BMG bola nebanková spoločnosť bez licencie ktorá fungovala na princípe pyramídovej hry. Podielové fondy zarábajú ne reálnej hodnote a zisku s firiem a štátov do ktorých investujú cez dlhopisy alebo akcie.
Len tak pre zaujímavosť, niektoré podielové fondy v programe Ritmus existujú už viac ako 120 rokov.

dragonlord
3. mar 2015

Ja mam peniaze v Pioneer Investments uz asi rok a pol a zatial vysoka spokojnost. Zhodnotenie cca 23% , ano bol som jeden cas ( asi mesiac ) v minuse ale prave vtedy treba prikladat peniaze, pretoze akonahle fond pojde hore tak vase vynosy pojdu hore este rychlejsie. Mam produkt P6 a mozem odporucit.

andre8426
25. máj 2015

Podľa mňa fajn produkt na šetrenie peňazi s výberom kedykoľvek.Dá sa nastaviť podľa potreby človeka pozerať si stav účtu na internete.

scheba
23. júl 2015

jednoznacne najlepsia moznost sporenia a zhodnocovania penazi pre obycajnych ludi, pre bohatych tiez, ale to uz je zase ina liga 🙂
skoda, ze spusta ludi pcha svoje tazko zarobene peniaze do zivotnych poistiek a moznost predcasneho vyberu je sice tiez, ale prestrasne sa vam to neoplati neoplati..mne sa vreco s ponukami roztrhlo ako sa moja dcera narodila (asi beru kontakty z porodnic, ci so) a rok som mala telefonaty a ponuky a az kym pochopili, ze dakujem neprosim!
su tu na trhu dostupne aj ine moznosti ako Pioneer, aj s lepsim alebo minimalne rovnakym vynosom

zuzka2211
25. aug 2015

my sme dali do pioneeru dost penazi, mame ich tam uz asi 4 mesiace a zatial sme stale v minuse cca o -8,8%, je to normalne? som z toho nestastna, teraz nevieme ci to mame zrusit alebo cakat, ze to pojde hore. bojime sa, ze prideme este o viac.

scheba
26. aug 2015

no to je ale ten problem, ze fondy nie su pre kratkodobe investicie - minimalna dlzka sa odporuca od 5 rokov vyssie, idealne 10 a viac. Cize nedavat tam peniaze, ktore mam ako rezervu (na to je fakt lepsi terminak) , ale brat to z dlhodobeho hladiska napriklad namiesti zivotnej poistky....
to by mal byt tvoj zdroj penazi v buducnosti, preto 4 mesiace su nic, lebo financne trhy proste funguju inak ako banka....idealne keby vam to ale vas poradca vysvetlil. Malokto ma nastudovane ako funguju svetove financne trhy a obchodovani na nich, preto su na to ti poradcovia, ked uz chcu aby si cez nich investovala, mali by ti to vysvetlit tak aby si tomu rozumela
neni to na pisanie si tuna..

scheba
26. aug 2015

@zuzka2211
a este jenda vec, citas vobec co sa deje momentalne globalne? ze vsetky trhy isli dole vda Cine? to znamena ze najblizsich par mesiacov to este moze klesat (aj nemusi) ale ze zase to pojde hore a ked kupujes pri poklesoch tak pri raste co?? zarabas 🙂 no samozrejme pokles moze trvat aj dlhsie...proste toto nie su kratkodobe investicie vid moj komentar vyssie

dragonlord
27. aug 2015

Ano ked to klesa treba tam prihadzovat viac ako zvycajne. Nevravimz e za mesiac to zase pojde hore ale ked to pojde hore aj za cca rok tak na tom pekne zarobis. Ak kupujes bezne jednu podielovu akciu za 100e a kurzy klesnu tak za 100e kupis napr 1.3, podielu. a ked kurzy zase pojdu hore tak zrazu mas zo 100e ktore vlozis hned aj 180 a to vsetko len na zmene kurzov 🙂
ale ako pisala scheba, nieje to na kratkodobe investovanie

tritrojky
27. aug 2015

Ja mám P3 dynamické ,mám to otvorené 3 mesiace a zatiať v mínuse vyše 20%.To už je trocha hazard 🙂.

lubomirspetko
27. aug 2015

@tritrojky
Skúste si pozrieť historické údaje tohoto sporenie, aby ste pochopila aké poklesy majú podielové fondy. V sporení P3 je fond, ktorý má viac ako 110 rokov existencie.

Ale to, o čom to je vám mal v prvom rade vysvetliť váš sprostredkovateľ.

slubomir123
9. sep 2015

@zuzka2211 Ja mám v Pioneer podiely (Rytmus aj jednorázovú investíciu) už 3 roky a momentálne som v mínus 14%. Tiež som z toho znechutený. Každý mesiac cena mojich podielov klesá ako besná a neviem, kedy sa to zastaví.

pioneerinvestor
10. sep 2015

Dobry den,
prosim vas o radu ohladom investicneho sporenia Pioneer. Nedavno som si zalozil P6 superdynamicke na 10rokov a ide mi v podstate o vysvetlenie celeho systemu ako to vlastne funguje. V mesacnom intervale by som mal investovat 100eur.Ked som si prezeral elektornicky vypis za dany mesiac tak som v tom bol trochu strateny.
Vedeli by ste mi s tym pomoct?
Dalej by som chcel vediet ze ci Pioneer pouzije na nakup/predaj dlhopisov, akcii alebo komodit mojich 100eur/mesiac ktore vlozim alebo vlastne pouzije celkovu aktualnu hodnotu mojho konta/investicii za cele obdobie plus dana investicia 100eur/mesiac?
Dakujem

denislav
13. sep 2015

@slubomir123

3 roky sú stále krátka doba aj na Rytmus konzervatívne portfólio, no neviem aké máš ty. Takže určite nemusíš byť znechutený, len musíš dodržať investičný horizont ktorý si si zvolil, poprípade doinvestovať vždy v čase poklesu.

http://expertnafinancie.sk/item/190-ako-zarobit...
Nech sa páči toto dokáže pravidelné investovanie do programu Rytmus 🙂

ckatka
22. sep 2015

mam - a po 3 rokoch som potrebovala surne peniaze - a nahodou to bolo hore - tak sme to rychlo vybrali, a zarobila som na tom vcelku dost 🙂 takze sa oplatilo - a sporime dalej

na druhej strane, ak by sme vtedy boli dole - v minuse - tak isto nevyberame a pockame kym budeme v pluse - toto je presne system dlhodobeho investovania

riziko je vzdy, aj v banke, takze asi tak - je to ovela lepsie ako nic, ale odporucam mat nejake sporenie ako rezervu - a toto ako dlhodobe

333lu
2. aug 2016

@ckatka Dobry den ,mozem sa opytat ci vam tie peniazky ,ktore ste si vybrali z pioneeru aj zdanili alebo vam dali celu sumu o ktoru ste ziadali?

slubomir123
2. aug 2016

Ja som síce ešte nič nevybral, ale podľa mňa nič nezdaňujú, to nechávajú na vás. Podobne je to aj pri dividendách.

333lu
2. aug 2016

Dakujem za odpoved .

ckatka
3. aug 2016

@333lu vsetko co som tam mala mi slo na ucet, ktory som uviedla,...neviem o ziadnej dani, aspon som teda nezaregistrovala nijaku - bol to vlastne len prevod penazi z mojho uctu na iny moj ucet..

333lu
3. aug 2016

Dakujem 🙂

peniazesucas
31. aug 2016

@jaya47 Dobrý deň, v prvom rade si treba ujasniť, či je pre vás dobrý nápad hypotéku predčasne splatiť (pre vášho fin. predajcu je to určite dobrý nápad). Ak ste schopná dlhodobo odkladať peniaze a investovať, tak možno ani nie. Ak si aj poviete, že HU chcete predčasne splatiť, otázka znie - kedy? Ak skôr ako o 10 rokov, rytmus ani iná investičná schéma, ktorú vám predajca predstaví ako sporiacu, nie je dobrý nápad. Kvôli volatilite (váš strach je oprávnený). Je super, že predajca vám ukázal výsledky fondu za posledných pár rokov. Ale spýtajte sa ho, ako sa fondu darilo od októbra 2007 do marca 2009 a potom zvážte, či ste ochotná do takéhoto niečoho ísť. Okrem toho, najdôležitejší faktor, na ktorý by ste sa mala pýtať, je výška všetkých poplatkov, ktoré s takýmto investovaním súvisia. Rytmus a Pioneer nie sú úplne najdrahšie riešenia, ale k najlacnejším majú tiež pekne ďaleko. Na prvý pohľad tie poplatky vyzerajú neškodne, ale v priebehu niekoľkých rokov alebo desiatok rokov majú devastačný vplyv na váš majetok. Pre to do vás predajcovia toľko dobiedzajú. Ak si chcete urobiť obraz, prečítajte si toto :
http://peniazesucas.sk/pod-a-stan-sa-aj-ty-fina...
Sú to vaše peniaze, váš majetok, vaša budúcnosť. Nenechajte sa dotlačiť do niečoho, čo nemusí byť úplne vo váš prospech.

novackisa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
erika0236
19. jan 2017

@ckatka mozem sa prosim vas spytat ze ked by som chcela si odtial vybrat peniaze tak kde si ich mam ist vybrat?

lenus_m
19. jan 2017

@erika0236 ahoj, ja s tým pracujem tak ti môžem poslať tlačivo kde môžeš o to požiadať a poslať poštou do spoločnosti ;) resp. môžeš kontaktovať poradcu, ktorý ti robil toto sporenie, ten by ti mal v tomto pomôcť tiež

erika0236
19. jan 2017

@lenus_m dakujem uz som to zistila. 😃ale dakujem za ochotu 😃