Slobodný umelec a platenie do zdravotnej poisťovne
Ahojte, vedel by mi tu niekto poradiť ohľadom zdravotného poistenia? Keď má niekto štatút slobodný umelec, v roku 2011 podal daňové priznanie z ktorého mu vypočítali, že musí odvádzať odvody do zdravotnej poisťovne a teraz za rok 2012 bude daňové priznanie 0 eur, bude to platiť aj naďalej alebo nie? Doteraz bolo priznanie vždy nulové a nič sa neplatilo až na to minuloročné. Ale na stránke poisťovne som našla informáciu, že by sa to malo platiť dva roky. Neviete, či to platí aj keď bude to priznanie nulové? Máte s tým niekto skúsenosť? Keby sa tá živnosť zrušila a človek by pracoval na TPP, zanikne aj povinnosť platiť si odvody? Ďakujem 🙂
Baby, prosiiiiiiim nejaka maminka co je na materske a ma statut slobodneho umelca, ozvite sa 🙂 vaaazne potrebujem poradit ako to bezi, co sa plati, co sa kde vybavuje...??? stat nas ma v pazi, snazi sa odrovnat vsetko kreativne... tak si aspon my pomozme, ked uz nam uradnici nie su ochotni poradit 😉
ahoj, som v takej situacii ako ty.. som na predlzenej rodicovskej, ale syn je zdravy, chodi do skolky doobeda. Potom sme spolu doma. Som slobodny umelec, prihlasila som sa na danovom, dostala som dic - najma kvoli predaju na jarmoku a este som dodavala veci (rucne robene pohladnice) do jednej galerie - normalne na dodaci list a fakturu. Uz asi rok predavam na sashe. Ked chces predavat iba na sashe, nemusis mat hned slobodne povolanie. Na sashe platis im 12% z predaja. Takze ked nic nepredas, nic neplatis. No a ako slobodny umelec podavas danove priznanie, to teraz riesim ja... Snad som trochu pomohla. Marta
@suchonovam ahoj, mam podobnu situaciu ako ty, tiez chcem predavat na jarmoku sperky, ale moj obrat bude fakt maly a len prilezitostny, stale som na rodicovskom, stat za mna plati zdravotku. chcem sa spytat, ze ked mi pridelia DIC, musim sa prihlasit na zdravotke a zacat platit zdravotnu, alebo sa to v prvom roku neplati?
Ja do zdravotnej neplatim nic.Marta
Podla mna zdravotne si musi platit kazdy. Treba rozlisovat: zdravotne poistenie sa plati Zdravotnej poistovvni a sluzi na to, ze ked si chora, osetria ta v nemocnici. Ludia si to casto pletu s nemocenskym poistenim, ktore sa plati Socialnej poistovni a sluzi na vyplacanie PNky a materskej... Len poistenia socialke sa odvijaju od danoveho priznania, zdravotne minimalne si musis platit vzdy.
Ahojte. Ja som citala este v inej diskusii kde radili ze je vyhodnejsie zalozit si zivnost ako slobodne povolanie. Tiez ma to zaujima a chcela by som poradit co je vyhodnejsie ked som na materskej a chcem zacat vyrabat a predavat (hlavne na internete) drevene vyrobky, rucne malovane tricka a sperky. Nevie mi niekto poradit aky je v tom rozdiel?
Som čiastočný invalid ako je to s platenim do zdravotnej poisťovne ako slobodný umelec
nivaliis mam rovnaky problem len s tím rozdielom že nie som na MD ale čiastočny invalid a tiež chcem ako slobodný umelec predávat šperky
aj ked je to uz starsia tema, pridavam novsi link k teme: http://podnikanie.etrend.sk/podnikanie-firemne-...

... naozaj nikto nevie poradit???