icon

Sociálny štát: Ako sa pripraviť na dieťa?

16. apr 2024

Často tu niektoré píšete, že sa žena nemá spoliehať na štát a jeho príspevky, ale pripraviť sa na dieťa a vopred si našetriť. Prečo vás teda tak vzalo zrušenie benefitov na zuby? V štátoch, kde si vybojovali liberálnu vládu, si takéto veci bežne hradíte sami, dane sa zvyšujú, percento z rozpočtu na zbrojenie stúpa, príspevky na rodiny klesajú a mohla by som pokračovať ďalej. S niekým iným vo vláde by to nebolo inak. Prevezmite zodpovednosť za svoj život a nespoliehajte sa na sociálny štát. Vyskúšajte si západný svet v praxi.

hellwant
16. apr 2024

Nuz, po precitani tvojho príspevku sa nebudem cudovať, ak raz na obrazovkach v tejto republike uvidime tanecne sutaze Vytancuj svojho Hranola, spevacke Hranolstar, humoristicke Vtipnejsi Hranol vyhrava, ci sutaz krasy Mr. Hranol 2025. A ich sledovanost bude rekordna. Kam sme to len klesli.🤦

morgane1975
16. apr 2024

@zalka ale ja nikde nespominam matovica 🤷‍♀️ ja len hovorim, ze som pred mnohymi rokmi vystupîla, lebo sa mi nepacilo ze stat ma dosah na tie peniaze. Radsej setrim inde a vyhodnejsie a bez rizika ze mi bude stat do toho zasahovat.

morgane1975
16. apr 2024

@salome123 dochodci si svoje odrobili. Zasluzia si, cely zivot odvadzali dane. A pri detoch to je velmi otazne, ci ostanu ci odidu… o deti sa maju starat ich rodicia a nie stale natahovat paprce ze stat daj. A prispiet nicim, len vychcane matere co by parazitovali aj 5 rokov na materskej keby sa dalo.

autor
16. apr 2024

Šikovné adminky zmenili názov, čítanie s porozumením im zjavne šliape ako hodinky.

@andaluzia12 Treba pozerať na činy, aj opozícia sa prezentuje ako slušná. Mohli by sme rozobrať aj ďalšie názvy strán počnúc Slovenskom.

@bambulka79 Treba to smerovať na admina.

@stanulienkat Vláda sa hlási akurát tak k východnému Bruselu. :D

@mamina7070 Dvakrát meraj a raz rež. Teda čítaj dvakrát.

@katka700 Ale veď si zober anjelicek26 tu pomaly do každej témy píše, aké hrozné percento z platu jej berú v Nemecku. A šajnu o tom mám veru z prvej ruky. ;)

@erikavesela Tak nám povedz, ako to funguje inde. Mám poňatia, z prvej ruky. Ostatné smeruj na admina, zmenil názov.

@hellwant Ja som Fica nikdy nevolila ani nebudem. Ľudia ako ty mu robia dokonalú reklamu tým, že o inom ani nehovoria. Držíte ho s Matovičom a Denníkmi N pri živote.

malalienka85
16. apr 2024

Radi si vyskúšame západný svet v praxi, ale s takými platmi aké sú na západe ty anonymné trdlo

erikavesela
16. apr 2024

Ja som v tom zahranici zila 10 rokov...co chces pocut?..to, ze ti na zaklade vysky pripoistenia vyplatia cenu za ukon, to, ze tam zdravotnictvo funguje a vobec nie je tak drahe ako si myslis?
Vies, v de su rozne tarify danoveho zatazenia a to tiez anjelicek (neviem, ci som napisala jej nick spra ne) pisala, ale na zaklade tvojich neznalosti danoveho systemu v de , si to asi nepostrehla, v manzelskom pare sa oplati platit tomu, co zaraba menej vysoke dane...takze dovod jej vysokeho danoveho zatazenia, je s vysokou pravdepodobnostou, ze jej manzel zarobi viac a preto zatazili jej prijem vyssou danou...prosim ta, netrep blbosti, ked o tom nic nevies a tvoje info z 1.ruky asi nie je take spolahlive ako si myslis

autor
16. apr 2024

@malalienka85 A po západných platoch sa mrkni ešte aj na západné ceny za bývanie alebo služby.
@erikavesela To si na omyle, ak si myslíš, že nie je drahé. Na Slovensku ešte máme solidárny zdravotný systém, ani netušíš, koľko niektoré zákroky stoja. Skús si ísť zadarmo odrodiť napr. do USA a daj vedieť, ako si dopadla.

zalka
16. apr 2024

@morgane1975 hej hej zle som prečítala, ospravedlňujem sa...pred rokmi sa dalo vystúpiť, mnohí to urobili...

erikavesela
16. apr 2024

Ja som v tom nemecku zila a videla som svoje ucty za lekarov...bola som sukromne poistena a preto mi ucty chodili domov z cuduj sa svete...vsetky mi na 90% preplatili...

erikavesela
16. apr 2024

Si uplne mimo...nemas ani ponatia, ale mudrovat budes...USA?..vies k tom, ze tam ked neplatis, tak nic nedostanes?..a tak by to malo byt aj u nas...solidarita nikdy neplodi nic pozitivne, ale podporuje spoliehanie sa na ineho a nie na seba

malalienka85
16. apr 2024

ceny za byvanie a sluzby mame uz obdobne a pritom tie sluzby stoja za trt

zmrzlinka2021
16. apr 2024

autorka,

mna by zaujimalo, ci chapes pojem "liberalnost", lebo zda sa, ze nie. My máme daleko od liberalnemu statu, my tu mame myslenie tak v roku 1922.... a pravdaze nenavist je hnací motor politikov, ludí.

stanulienkat
16. apr 2024

Autorka-aby neboko mali, tak vyskusajme vychodny a socialny svet v praxi. Uz nebudu na predpis aj mnohe inkontinencne pomocky. Paci sa-socialna demokracia v praxi. Cakajme na dalsie socialne "vyhody".

stanulienkat
16. apr 2024

@malalienka85 asi nemas paru, co stoja sluzby na zapade. Aj byvanie.

sevrin
16. apr 2024

Aký sociálny štát? Ten čo mi zvýšil dane a odvody? Ten čo ma okradol na druhom pilieri?

erikavesela
17. apr 2024

@morgane1975 uz sa nedaju pocuvat tie temy o dochodcoch...ok...robili cely zivot...myslis to nic nerobenie za sociku???..sa pozri, kedy isli fo dochodku
my budeme robit do smrti... .odvadzali dane, odvadzali na dochodok...tak, nech si uziju to, co odviedli...co nam tu zanechali?..korupcnu, zhnitu, nefungujucu krajinu...a ano @salome123 ma pravdu....opili ich rozkom, 13.dochodkom...btw...mnoho z tych chudacikov dochodcov ma vyssi dochodok ako pracujuci clovek...my platime ako divi...co budeme mat my???? NIC

jednoduchomaria89
17. apr 2024

@erikavesela musím súhlasiť aj keď budem asi netvor , fakt niekto co ma dajme tomu 1000 EUR myslím si že nepotrebuje 600 EUR ako dôchodkový bonus či či to bolo . Pomáhať sa ma ale adresne , kto sa stará o matky s chorým dieťaťom , alebo iných chorých ľudí , stále sa len vrieska o dôchodcov , lebo ich je veľa a bohuizial si ich kúpia . A ostatní nech sa aj ….. v 70tke nohami vpred z roboty

sara07
17. apr 2024

zisti si najskôr ako funguje v usa, máš rozličny stupen poistky a podla toho dostaneš starostliovost
mimochodom ten pôrod u nás stoji komplet aj s vyšetreniami , 4 dni nutených v pôrodnici atd 754 € , aspon tak si to moja nemocnica vyučtovala poistovni
kolkokrát rodíš za život ? tých 745 som za tie roky xy vložila ....
keby som mala volbu radšej si platim poistku ako povinnne mesačné odvody ktore idu v luft ...
skus trocha fakty a pozri si celkové odvody aj dane čo máš na paske, tie odvody čo za teba plati zamestnavatel neberu sa z luftu , drahá tie si odmakáš ale ano to tak neboli ...lebo to je ina kolonka
inak by si rečnila keby máš vysolit každy mesiac ako máš
tento štát rieši len deti a sunari, dôchodcov, rodiny 30-40 ročných čo maju deti su tu len na žmykanie, puberták zje za dvoch, rastie ako z vody .. ja nechcem aby sa mi on staral štát , ja len chcem normálnejšie odvody dane aj dph a ja viem ako sa postarat o deti ...
pre hranola a spol existuju len určite skupiny .. ale ta jeho najoblubenejšia mu ubuda, nastupuje silna žmykana skupin a

sara07
17. apr 2024

NA slovensku SA zadarmo nerodí ..ty si tu povinne platiš dost vysoke zdravotne odvody
zadarmo by bol pôrod na slovensku vtedy keby som tie odvody neplatila a štát by ho uhradil ..TOTO považujem zadarmo
aké zadarmo prosim ta :::

morgane1975
Odpoveď bola odstránená
erikavesela
Odpoveď bola odstránená
erikavesela
17. apr 2024

@morgane1975 ja poznam vela, vela dochodcov, co maju v cistom 750 az 1500 dochodok mesacne..no...boli kvalifikovani...

zalka
18. apr 2024

@erikavesela vieš čo moja mama odrobila 42 rokov, ako vdova nemá nárok na minimálny dôchodok lebo ma dovyplacany vdovský a jej vyratany dôchodok pri odchode bol 268eur. Áno teraz má viac lebo valorizácia za 8 rokov ho dostala na úroveň necelých 400e.
A poznám mnohé ženy čo majú 70tku na krku a pracujú lebo im dôchodok na žitie nestačí. Exkolegina nepracovala na dôchodku ale zomrel jej manžel, už nemá nárok na min.dochodok lebo dostáva vdovský po manželovi ale v súčte je ten príjem oveľa nižší ako mali keď žili obaja...takže si našla brigádu. Lebo nevyzila. Ďalšia predala vlastný byt a šla do mestského bytu a ešte aj brigaduje aby dokázala existovať z dôchodku zaplatiť nájomné ako sám dôchodca lebo bola rozvedená. Tie peniaze nerozflakala, nedala deťom...odložila ich a každý mesiac dopláca čo jej chýba na život. A áno poznám aj dôchodkiné čo majú svoj a vdovský dôchodok vo výške cca 1000e a viac a plaču že majú málo.

sara07
18. apr 2024

@erikavesela presne plne suhlasim čo píšeš ohladne dôchodocov
u svokry za sociku na oddelni pracovalo 18 ludi , po 89 ich vyčistili na 7 a to boli dni ked mali leharo .. to isté rodičia
si pamätám ked som za nimi prišla či makali alebo nie
ako chcela by som mat ich pracovné tempo, a odchod vek do dôchodku

sara07
18. apr 2024

@zalka lenže toto je chyba vlád čo tu vládli najldlšie mečier, hranol
že vdovsky je jedna mega prasarna voči žene je fakt, ukratia, skracuju a neviem čo
štb a papalašom sa na mega dôchodky nesiahlo ani náhodou

zalka
18. apr 2024

@sara07 hm...keď myslíš že za socializmu sa vdovský nekratil...tak sa mýliš,.
A z akého dôvodu sa má siahať papalášom na dôchodok? Diskriminácia ti nič nehovorí?

17alexis
18. apr 2024

Mne osobne tie benefity tiež nechýbajú, nakoľko ani ja ani manžel sme ich nevyužívali, avšak ich zrušenie ma hnevá, nakoľko aj toto bola veľká pomoc pre ľudí. My s mužom ak dáme mesačne 500€ na zubára, to nepocítime dáko extra, ale človek, pre ktorého je mesačný plat minimálka, si veľmi rozmyslí, že pôjde k zubárovi alebo naplní chladničku či zaplatí účty. Takže smerácke žumpy zas raz obabrali hlavne svojich voličov. A čo sa týka šetrenia si na materskú a rodičovskú, ešte som o tom nepočula, za mňa však môžem povedať, že som začala na MD podnikať, aby som sa nemusela vracať do žiadnej práce, nakoľko chceme vzdelávať dieťa doma a na to potrebujeme peniaze, aby sa nám dramaticky neznížil náš štandard. Pravda, ak dovtedy budeme na Slovensku.

sara07
18. apr 2024

@zalka z takého dôvodu ako politický väzni nemali zaratané roky vo väzení a dostali nič .. nehovoriac že tam celé roky zadarmo v uranových baniach robili
to je čo ? ako to nazveš ..
štb a papalášom komustickým ostali vily a nie maličké ktore dostali po emigrantoch zadarmo od štátu . a myslim že 3 -4 tisicove dôchodky su hooodne cez čiaru ...
si pozri za aké prachy predal jakeš vilu ... napr

sara07
18. apr 2024

@zalka ano krátil sa ale predsa to nie je dôvod to zmenit aby to bolo voči žene fér

andaluzia12
18. apr 2024

@sara07 pani, svet sa zmenil, napreduje, treba sa odpútať od týchto krívd minulosti, všetci vedia že tu boli, nikto to už nezmení, to, že budete žiť zbytočne zatrpknuto a trápiť sa cenou jakešovej vily vám kvalitu života nezvýši....