Som na rizikom. Ako sa mi bude počítať maródka a materská?
Ahojte potrebovala by som poradit som v 3 mesiaci tehotenstva a od 3 tyzdna na rizikovej Pn,od roku 2009 si platim DNP ale v 4 januara som sa odhlasila a 5 jan znovu prihlasila kvoli novemu zakonu.Lenže jeden pan mi poradil ze ked som na rizikovom ze si uz nemusim platit DNP a ja som si 15.februara zrusila.A teraz neviem ako sa mi bude pocit PN a materska,ci mi budu pocitat aj to co som si predtym platila.Dufam ano lebo ak nie tak som zbytocne vyhodila vela penazi.Prosim poradte mi
No z toho čo ja mám okolo DNP naštudované,si urobila velkú chybu,že si sa odhlásila.Keby si si nadalej platila DNP, tak po 270dňoch platenia si v ochrannej lehote 8mesiacov a mala by si nárok na najvyššiu materskú z DNP.Toho 4 januára Ti uplynulo 270 dní?alebo prečo si sa odhlásila?
ak som správne pochopila, tak si sa 4.1.2012 odhlásila, 5.1.2012 prihlásila a 15.2.2012 odhlásila a si tehotná v 10tt.
Tak to je ozaj zlé. Poslené dnp ti trvalo menej ako 26týž, tak materské ak nič nespravíš bude z minima. Ten pán ti predpokladám hovoril, že ak poberáš z dnp nemocneksé (či predpokladám poberáš aj z dnp), tak PLATIť dnp nemusíš, ale nie že sa máš odhlásiť. Aj ked podstatné je kedy vznikla pn a či poberáš z dnp nemocenskké.
Ak si v r.2011 platila z vysokého vym.základu a nemlala žiadne nem.poistenie s nízkym vym.základom v r.2011 (bolo by treba overiť, aké si mala v r .2011 nem.poistenia) a pred pôrodom sa zamestnáš (stačí na pár dní pred nástupom), tak sa ti materské bude rátať z vym.základu z predchádz, kalend.roku. Ale si to najprv over aj cez poradnu soc.poistovnue poradna@socpoist.sk
a môže sa stať, že do tvojho nástupu na md bude aj zmena v zákone, ktorý je teda dosť nejasný. Tj. nemusí to už platiť, čo píšem.

ty si to nove dnp 15 februara zrusila, cize si sa odhlasila, alebo si len prestala platit, kedze tuto povinnost nemas, ked si na pn. a bola si uz k 15 feb. tehotna? to su velmi dolezite info pre urcenie, ci mas alebo nemas narok z dnp