Materská z DNP

19. okt 2022

Ahojte momentálne som na materskej ktorá mi zachviľu skončí a budem poberať teda vyšší rodičovský príspevok+prídavky. Stále mi DNP trvá ale hneď po materskej ho plánujem ukončiť keďže by som ho musela znova platiť. Chcem sa opýtať kebyže plánujem druhé dieťa do dvoch rokov tak môžem si nejak obnoviť to DNP alebo si budem musieť znova platiť?
Chceme sa už začal znažiť kým bude mať malé rok, predpokladám že budem opäť PN z dôvodu rizikového ako aj pri prvom lenže neviem či budem mať nárok aj na PN potom keď po materskej to DNP prerušim.
Ako ti urobiť? Musím znova platiť alebo len nejaké dní si doplatiť, prípadne ísť na PN(počas tej som nemusela DNP platiť).
A budem mať nárok aj na tehotenské?
Ďakujem za odpovede 🙂

draik
19. okt 2022

Všetko závisí od dátumov a od toho, či by Vám stačilo minimálne materské.

autor
19. okt 2022

@draik práveže by som chcela zase maximálnu ako aj teraz a končí mi budúci 3/2023 tak keď vtedy ukončím DNP tak som v ochrannej lehote dva roky od toho dátumu?

draik
19. okt 2022

Museli by ste otehotnieť max. do pol roka.

autor
20. okt 2022

@draik a nieje tam dva roky spätne ochranná lehota ? Iba si zmením vymeriavací základ možno mesiac zaplatím a potom PN

draik
20. okt 2022

Ochranná lehota nikdy nebola dva roky. V prípade tehotenstva osem mesiacov, teda pôvodne potrebné otehotnieť ešte v čase trvania poistenia. Po novom stačí otehotnieť do pol roka od skončenia poistenia a stále platí ochranná lehota z predchádzajúceho poistenia.
Vo Vašom prípade, ak to nestihnete, sa v prípade ďalšieho tehotenstva síce dni súčasného nemocenského poistenia z posledných dvoch rokov pred pôrodom započítajú do podmienky 270 dní NP, pri DNP však platí, že toto musí trvať aspoň 26 týždňov, aby sa z neho počítalo materské, inak by bolo zo všeobecného minima, aj keby ste DNP platili z vyššej sumy. Pri DNP tiež platí, že nárok na dávku v PN je len v pripade, že existuje 270 dní nemocenského poistenia. Preto všetko závisí od dátumov a od toho, kedy otehotniete a kedy uzatvoríte nové DNP.