Som v hmotnej núdzi
Ani neviem kde a ako začať a či vôbec patrí môj príspevok sem,ale snád mi niekto poradí.Mám 38 ročnú dcéru,slobodnú matku,ktorá má 8 ročného synčeka.Býva s ním v podnájme,za ktorý mesačne platí 230 eura.Pracuje na dohodu,chodí iba sem,tam na výpomoc,kde zarába 30,až 40 eura.Iná možnosť zamestnania v našom mesta nie je,kedže syn je maloletý,školopovinný,nemôže ostať doma sám.Zo socialky dostáva 175 eura,prídavky a plus výživné 25 eura.Teda to všetko spolu pohltí nájomné.Samozrejme že jej musíme pomáhať my s manželom,čo sa týka stravy,oblečenia,výdavky na školu a pod.Na vyššiu dávku nárok nemá.Chcem vás poprosiť,je to vôbec možné?Môj manžel je onkologický pacient na inval.dôchodku,ja na predčasnom dôchodku a musíme takto doslova živoriť.Dakujem vopred akúkoľvek radu.
Dostávate tu dobré rady,ale nechcete vidieť,že dcéra vás zneužíva,hľadajte východisko inak /ako tu radia/ a nespoliehajte sa na štát.Hanbila by som sa brať financie od chorých rodičov,ak som 38r. zdravá osoba s relat. veľkým dieťaťom ,nehnevajte sa,ale je to tak....vaša dcéra má možnosti ako si pomôcť,ale nechce/ nevie ich použiť,ale vy ako milujúca matka to nevidíte.
@kibuk momentalne hladaju do tesca,do kuchyni ako pomocna sila.. casnicku,do bufetu niekoho..nejaku asistentku,predavacku.. to je len zlomok.. ja chapem,ze je tazke najst si pracu..ja som si pracu hladala par mesiacov ale potom nastastie sa usmialo stastie,,, no clovek ak chce tak si najde nieco
@janinah keby ste len vedeli,ako veľmi sa mýlite.
@kibuk boli by sme vám nesmierne vdačné
@hanickadusicka ak mozme popiseme cez ss viac info,podam kontak a beru tam vkuse.. Rada by som pomohla..a ak smiem ste priamo zo Spisskej?
Ste zlatá,sme 30 km od Spišskej...
@hanickadusicka napíšte s.spravu
ja nerozumiem, o čo tu vôbec ide, zdravá údajne 38 ročná žena a nemôže dieťa tiež zdravé nechať v družine na popoludnie ?:D toto je celé o ničom.a čo ked máte malý byt a manžel je onko pacient ?však aj do malého bytu sa zmestíte,keby sa chcelo, aj na gauči môže spať dcéra zatiaľ so synom veľkým,a vy s manželom v izbe, či máte garsónku?jedine vtedy by sa to dalo chápať. lebo poznám známych, do jednoizbáku si dopratali rodičia ženu s dieťaťom tiež a ziu tak dodnes pat rokov, a tá práca, je samozrjeme,že sa vsade niečo najde, samozrejme to nebude lukratívne za 10000 eur,ale predavačku hladaju vsade aj pomocnu silu do kuchyne,nech zijete aj dakde na lazoch, ci kde, tak sa dá niečo najst,prípadne dochádzať do mesta blízko vas,netreba obhajovať iba dceru,pokial je zdrave, dieta ma velke,a ruky mozu pracovať, skor jej treba v dobrom dcere dohovoriť.
@hanickadusicka pravdu maju vsetci, co pisu, ze dcera si musi najst pracu. jednoducho musi. syn nie je babatko, chodi do skoly, poobede moze ist do druziny.
@marietuska je to tvrdé, ale máte pravdu. I keď onkologický pacient potrebuje viac priestoru a treba myslieť aj na vplyv jeho prítomnosti na malého chlapca. Som lekárka na onkológii. Lepšie je bývať oddelene, ak sa dá.
@sasa1983 ale ako ja chápem,ale bože,keď už naozaj idú po žobraní pomaly, ako tu zakladateľka píše,tak prepána, robím niečo a pracujem,alebo aspoň sa nasťahujem do spoločného bytu,aj keď je hocijako malý,viem,že rakovina je zákerná a netreba to malému dieťaťu,ale keď sa inak nedá?aspoň by jej dcéra pomohla s postaraním o ťažko chorého muža,veď toto čo píše zakladateľka je vážne postavené na hlavu. Mám pocit, že iba plačú, ako nemajú z čoho žiť,ale nič nerobia preto,aby mohli žiť dôstojne a bez fin. tiesne, tak si zháňam prácu,keď som zdravý.Ak je to predsa len inak,tak sa ospravedlňujem,ale dosť poznám takýchto ľudí, čo sú presne takíto, vyplakávajú kade chodia, že nemajú na nič,a pritom nič nerobia pre to,aby mali.
ak ma velky byt tak skusit najst mozno inu slobodnu mamicku do podnajmu delit sa o najom a vzajomne si vypomahat s detmikym jedna bude v pracia opacne... robit aj za pokldnu do tesc kauflandu ..vsetko sa da... ked sa chce.. alebo sa uskromnit a ist do lacnejsieho najmu sama .. dvom staci i garzonka .. popripade skusit ine mesto ak ich v tom kde je nic nedrzi .... ist tam kde praca je najst novy zaciatok a nebat sa... hlavne ona musi chciet vy to za nu nevyriesite ..
@valy ale čosi družina,také niečo ?to neexistuje :D:D ani záujmové krúžky,ani nič :D:D to je asi prežitok :D:D:D syn musí byť doma a ona s ním 24 hodín denne,že ho vôbec do školy púšťa:D
@marietuska áno, súhlasím. Aktuálne, nie je veľmi na výber.
@hanickadusicka
Tu nejde o teba...ale o dceru...
Ake mudre rady?...ze radsej bude hladat cesticky v zakone na dalsie pridavky namiesto toho aby sla do roboty?...toto sa zle cita?...
Moze si dat ziadost na socialny byt...ale nech ide do roboty ...dnes robia aj vozickari v chranenych dielnach...nie to zdravy clovek co doma caka na zazrak...
O teba tu nejde...ty mas svoje staristi...
@hanickadusicka opýtam sa ešte raz čo som sa pýatala vyššie... prečo dcéra nehľadá prácu v inom meste... nech ide na pohovor, dohodne si nástup, do prvej výplaty ubytovňa a vnuk u Vás... potom nájsť podnájom a môže sa presťahovať aj vnuk... hádam by ste to mesiac, dva.. možno tri vydržali... nie je iná rada ako tá, že si proste musí nájsť robotu... keď to nejde v SNV, tak to pôjde inde... má 38 rokov, niekde bude musieť pracovať... alebo chce byť do dôchodku na dávkach a zisťovať kde má na čo nárok?
Nechcem aby to znelo ako výčitky alebo "múdre rady" ale musí ukázať trošku aj vlastnú iniciatívu.. aký dáva takto príklad tomu malému? Veď aj ten vyrastie a bude musieť pracovať.. alebo bude mať tiež 38 rokov a bude sa spoliehať na pomoc koho? Tej mamy čo sama nemá? Neviem ako to funguje momentálne ale pokiaľ viem, tak boli príspevky na dochádzanie a tuším aj na bývanie, keď si človek našiel prácu a bola vzdialenejšia od bydliska... keď nemá stabilnú robotu, tak nech ide na úrad, zistí si, popýta sa, poposiela životopisy... a môže behať na pohovory. A potom tak ako som písala vyššie...
Ja tomu tiez nerozumiem...mlada 38 rocna zena a sedi doma, pretoze ma male 8 rocne dieta. Pritom tu uz bolo viackrat napisane, ze ak sa chce, tak sa nejaka cesta najde, clovek sa len musi vzchopit a nazbierat trochu odvahy. Vacsinu z rad, ktore tu napisali mamicky, pokladam za uplne spravnu a realnu. Zijem v krajine, kde je bezne dochadzat denne za pracou aj 200 km, sama som isty cas 120 km dochadzala, preto mi podobne prispevky pripadaju niekedy ako scifi, ako aj nepripravenost (niektorych) Slovakov, pohnut co len zadkom a ist za pracou o dedinu dalej.
aj ked tu niektore rady zneju bezcitne, ja s tym tiez suhlasim, lebo to je take nase slovenske...poradte co mi moze dat stat a pritom na stat nadavat, ze mi neda dost, ale ja hladam len vyhovorky..myslim tym vasu dceru...ja by som a urcite zamyslela skor nad tym ako stat pomaha vasmu choremu manzelovi, to je ten velky problem, ze chori ludia maju podmienky ako maju, ked si platia zdravotne poistenie dlhe roky a pri chorobe o nich stat nezakopne...drahe lieky, vsetko po znamosti..tam je to na uvazenie a na tazke zaplakanie! Ale ked vasa zdrava 38 rocna dcera s velkym synom nepracuje, berie peniaze od vas dochodcov so zlym zdravotnym stavom a este by od statu potrebovala dalsie davky, to je uz pre mna presne ta oblast, kde solidaritu nikdy podporovat nebudem.....dnes rano v spravach davai ako dalsie firmy co otvaraju pracovne miesta musia doslova zobronit o zamestnancov, pretoze u nas su nezamestnani uz povacsine ludia s nulovymi pracovymi navykmi a s natahovanim ruk k statu...vidim to aj na okoli, mame aj v rodine...30 rocnych chalanov v mama hoteloch na vychode, kde "nie je robota" a ked mu ponuknes, tak jooj, za 500 eur len? To kto by za to robil...ked mu povies, ze v BA sme ti zohnali...tak nooo. ale do BA pojdem najemenej za 800 v cistom, lebo tam chcem s frajerkou byvat v podnajme...ona tam studuje..nerobil nikdy poriadne, len brigady...ked mu povies, ved zacnes, priatelka je na intraku, ty zatial si prenajmes izbu niekde, casom ti zvysia plat, ono sa to takto robi..tak jeeej..to nieee...ked nebudem mat toto, tak nic..a dalej mama hotel...a socialne davky...a takych je tolko ze az ale na socialnych sietach nadavaju na stat...ved jasne, vzdy sa daju nast vyhovorky a vy ako milujuca matka to nevidite...mam pocit, ze keby ste vy dostali od statu viac na dochodku a vas manzel kvoli chorobe, tak to date svojej dcere ! Teraz by sa mala vasa dcera zacat starat o vas a vam pomahat a nie vy jej! Kym nie je chora a utyrana zena, tak treba zdvihnut zadok a nieco preto urobit, aby bolo dostojne postarane o choreho otca a aby sa mama nemusela trapit v ziali, ze sa jej leniva dcerav v produktivnom veku spolieha na davky od statu..prepacte ak to znie tvrdo, ale tiez pochadzam z nasho chudobneho kraja a aj v podobnom zijem a vidim to vsade naokolo..a tiez vychadzam len z tych informacii co ste nam poskytli
Mlada slobodna zena s 8 rocnym skolakom mala byt davno v praci... nemusi byt v Spiskej. Moze sa zbalit a odist za pracou aj s dietatom, mohla to urobit uz davno.. este nech si posedi doma a viac si pracu nenajde.. brat od rodicov peniaze to je take jednoduche a cakat pomoc od statu tiez.
Rodicia by mali zlozit ruzove okuliare a pozriet sa na to realne, ako to asi ostatne zvladame, pomohli by tym aj dcere NAJVIAC.. isto sme doma a cakame kto nam co donesie... Tvrde? No a? To je realita... tym ze jej posleme 100eur jej nepomozeme, naucte ludi pracovat a tym im pomozete ;) Pracu si treba najst, urobit.. su zeny co zacnu podnikat od nicoho, su take co sa prestahuju tam kde je prace... a su take co budu sediet doma a stazovat sa.
@popolusska len na margo dochádzania za prácou, nemôžeš porovnávať Sk a niektoré iné krajiny. Holt, platiť dochadzanie z sk platu je o niečom inom. 😉
@hanickadusicka mozno by bolo fajn, keby ste napisali viac preco dcera nemoze pracovat na normalny pracovny cas, aby tato diskusia bola viac cielena, lebo toto takto len hadame a bavime sa hypoteticky
v obchodoch sa daju dohodnut rozne uvazky, aj 4 ci 6 hodinove, cez vikendy a tak
mam prvaka, o 7,00 je uz v klube a je tam poobede do 17,00 hod, je tam tak kopec deti, niektore chodia uz aj na 6,30 hod, aby maminy a ocinovia postihali vsetko ako treba
Ja si tiež myslím, že by si mala dcéra hlavne nájsť prácu na 8 hodín. Chlapec by bol v tom čase v škole, potom v družine. K sebe domov by som si ich tiež nenasťahovala, pokiaľ má manžel takéto problémy a aj ak máva v noci bolesti, prípadne vykrikuje - to by nebolo vhodné pre vnuka... ale zase si myslím, že dcéra by mohla ísť aj do garzónky, čím sa jej znížia náklady na bývanie. Vy máte sama dosť svojich starostí, dcéra je plnoletá, nenesiete za jej rozhodnutia žiadnu zodpovednosť. Nemáte prečo ju ľutovať - je zdravá, má zdravé dieťa, čo je viac? Mohli by ste tej dcére dať prečítať tieto príspevky od mamičiek, ktoré tiež pracujú a snažia sa Vám poradiť, aj keď im by to mohlo byť úplne jedno.. Možno by to tú Vašu dcéru trošku nakoplo a začala si hľadať prácu, zabudnúť na to, ako sa to nedá, ale hľadať cestu, ako sa to dá...
@klya mas pravdu. Islo mi skor poukazat s prikladom o dochadzani na to, presne ako @m.i.r.i., ze tendencia niektorych Slovakov smeruje skor k tomu, najst si dovody, preco sa neda pracovat, ako hladat moznosti a zacat mozno aj skromne. Kym som zila na SK, pripadalo mi stazovanie sa normalne. Dnes mam pocit, ze lepsi zivotny standard si obyvatelia vyspelych statov doslova vydru a ich ochota urobit pre zamestnanie aj znacne kompromisy sa s tou "nasou" slovenskou neda porovnavat....
@hanickadusicka nedalo mi nenapisat... pozrela som si ine prispevky v inych temach, a nerozumiem - ty mas muza, o ktoreho sa staras, je onkologicky pacient, a pritom este pred pol rokom sa ti vyhrazal zabitim, tazky alkoholik, a ty si od neho odchadzala....minuly rok vas riesili policajti, lebo mate doma zive 4-rocne dieta - to vas vnuk za ten rok zostarol o 4 roky, alebo nebodaj si mala v 50-ke dalsie dieta, s manzelom alkoholikom? kazda jedna tema zalozena tebou, cisty fake 😠

@hanickadusicka plne chapem...ak by ste chceli mozem dat kontakt do tej prace...