icon

Splatili by ste hypotéku predčasne, keby ste mohli?

7. jún 2026

Ahojte, keby ste sa dostali k väčšej sume peňazí - napríklad dedičstvo, výhra alebo dlhodobo našetrené úspory.

Použili by ste ich na predčasné splatenie hypotéky, alebo by ste ich radšej investovali a hypotéku splácali ďalej podľa plánu?

Strana
z3
simca06022011
Dnes o 10:31

zalezi od urokovej miery, a od toho ci viem penaize lepsie investovat/zhodnotit. hypo je najlacnejsi peniaz.

mistymay33
Dnes o 11:26
@anonym_ac4b7b

@mistymay33 pri hypo na 100k a pri 3% este ok. lenze to ma aj iny suvis. aky je tvoj zivot pri splacani hypo. otacas kazde euro alebo mas dostatocny prijem aby si dobre zila a aj usporila. lebo ak by si sa nemala kvoli hypo dostat na dovolenku ale investovala by si na 5 rokov, super vizia. poznam jedneho takeho blbca. detom ani na zmrzlinu v lete nemali. lebo on mal viziu.

@anonym_ac4b7b ano, treba zvazit aj to, ci viem plnohodnotne zit aj pri splacani hypoteky. Predpokladam, ze autorka dokaze hypo splacat a pri tom normalne uzivat zivot, kedze takto otazka nestala. Ma nastaveny rozpocet tak, ze splatka hypoteky je primerana jej prijmom a vydajom, takze je zvyknuta vyzit bez penazi za hypoteku. Teraz dostane vyssi obnos penazi, ktory “nepotrebuje” ale chce ich najlepsie vyuzit. Preto odporucam hypo ponechat a radsej investovat a zhodnocovat.
Vacsina slovakov stale rozmysla velmi zastaralo - ze nemat dlhy, je automaticky lahsi zivot a lepsi spanok. Ale nie je dlh ako dlh. Vacsina bohatych a financne zabezpecenych ludi ma dlhy, rozne uvery v banke - investuju alebo kupuju nehnutelnosti. Za cudzie peniaze kupuju majetok, ktory je ich a dalej na nom zarabaju.

anonym_ac4b7b
Dnes o 12:03
@mistymay33

@anonym_ac4b7b ano, treba zvazit aj to, ci viem plnohodnotne zit aj pri splacani hypoteky. Predpokladam, ze autorka dokaze hypo splacat a pri tom normalne uzivat zivot, kedze takto otazka nestala. Ma nastaveny rozpocet tak, ze splatka hypoteky je primerana jej prijmom a vydajom, takze je zvyknuta vyzit bez penazi za hypoteku. Teraz dostane vyssi obnos penazi, ktory “nepotrebuje” ale chce ich najlepsie vyuzit. Preto odporucam hypo ponechat a radsej investovat a zhodnocovat.
Vacsina slovakov stale rozmysla velmi zastaralo - ze nemat dlhy, je automaticky lahsi zivot a lepsi spanok. Ale nie je dlh ako dlh. Vacsina bohatych a financne zabezpecenych ludi ma dlhy, rozne uvery v banke - investuju alebo kupuju nehnutelnosti. Za cudzie peniaze kupuju majetok, ktory je ich a dalej na nom zarabaju.

@mistymay33 lepsi spanok je subjektivny pocit.

kalifka
Dnes o 12:45

@anonym_autor len podľa výšky úroku v banke, ak je malé tak sa neoplatí, ale tí čo majú teraz zvýšené, jednoznačne sa oplatí.

mistymay33
Dnes o 14:52
@kalifka

@anonym_autor len podľa výšky úroku v banke, ak je malé tak sa neoplatí, ale tí čo majú teraz zvýšené, jednoznačne sa oplatí.

@kalifka netvrd, že jednoznačne sa oplatí... žiadna hypotéka nemá taký úrok, ako vieš zúročiť peniaze investovaním. ŽIADNA.

kalifka
Dnes o 15:45
@mistymay33

@kalifka netvrd, že jednoznačne sa oplatí... žiadna hypotéka nemá taký úrok, ako vieš zúročiť peniaze investovaním. ŽIADNA.

@mistymay33 toto je môj názor a preto budem tvrdiť. Investovanie .... No neviem neviem, na to mám zas ja iný názor

anonym_9bb61a
Dnes o 16:04
@mistymay33

Predpokladajme, ze ma urok na hypoteke 3%. Ak ma jypoteku na 100.000 eur tak rocne da banke 3.000 za to, ze jej pozicala peniaze. Keby 100.000 investovala napr len do nejakeho ETF co jej vie urobit dajme tomu 15% rocne ( co je niekedy aj viac) tak by na tych 100.000 ziskala 15.000. Takze je rocne 12.000 v pluse. Dajme to na 5 rokov a to uz sme v celkom slusnych cislach. Banke da za 15 tisic na urokovch, z investovania ziska 75.000. Ano, moze prist kriza, moze prist vojna, moze prist yety, moze prist hocico… investiciu moze hovikedy vybrat a pouzit. Bezurocne pozicky a vyhodne hypoteky sa neodporucaju splacat predcasne. Treba urok na hypoteku v banke stlacit a vybojovat co najnizsie po fixacii a hypoteku pekne pomaly splacat. Peniaze ktore ziskas vyuzit investovanim.

@mistymay33
Mas absolutne pravdu a dnes som rozpaval s kolegom jeho znamy musel predat apartment lebo zongloval vela hypotek, kupil ho za $750000 mal ho 5 rokov a predal za $610000, ale v tvojej idealistickej kalkulacii taky scenar neezistuje lebo si myslis ze si neomylny ja si preto drzim cash lebo kazdy dom co som kupil bol distressed sale. presne od takychto sampionov

Strana
z3