icon

Splatiť dlh alebo zvoliť osobný bankrot?

10. jan 2024

Vznikla mi exekúcia z VŠZP , bola som v zahraničí.
Dali by ste si osobný bankrot, alebo by ste si to vyplatili?
Keď to počítam tak ak by som mala nastavenú splátku ktorú si môžem dovoliť momentálne splácať, tak by som to celé dokázala splatiť tak za 10 rokov.
Ak by som si dala osobný bankrot tak by som bola 5 rokov nazvime to “zablokovaná”. Alebo sa mýlim ?

vulka
11. jan 2024

Chyba asi bude v tom, že si chcela, aby ťa odhlásili. Ale to musíš urobiť ty cez ľajstro.

sono2
11. jan 2024

Áno, krátko predtým ako som zrušila, existovalo dvojité poistenie, akonáhle sa už nedalo, kartičku som vrátila a poistenie sa odhlásilo úplne jednoducho. Používam eu kartu.
Môj muž bol normálne u klasického dr cez poisťovňu liečený. Žiadna pohotovosť.
Evidentne ťa obabrali.

vroni
11. jan 2024

@vulka, problém bude v tom, že už je aktívna exekúcia, odhlásenie alebo minimálne prehlásena v inej poisťovni už je. Neviem, do akej miery sa dá namietať neplatnosť už vymahanej exekúcie.

autor
11. jan 2024

@vulka nie v tom problem nebude , pretože ja som prisla osobne do poisťovne sa odhlásiť - povedali že sa nedá že musím doložiť že som poistená v inej krajine ALE MUSI TO BYT ŠTÁTNE POISTENIE.
Potom som písala mail že sa chcem odhlásiť a žiadam ich o info čo všetko musím kam poslať , opísala som aj moju situáciu a bol rovnaký scenár
Ale toto nieje diskusia o tom čo som mala a nemala urobiť , otázka znela úplne inak

luccija
11. jan 2024

Splatiť dlh a nie bankrot.A na bankrot musíš mať tuším viac ako jednu exekúciu.Ries to pokým Ti nesiahnu na plat.

vulka
11. jan 2024

Bola si osobne a povedali Ti, že musíš byť poistená v štátnej. Tak prečo si sa na to vybodla?

martul
11. jan 2024

Keď to už má exekútor, tak budeš musieť platiť toľko koľko ti on určí a nie koľko si ty môžeš dovoliť.
On ti proste zablokuje účet, zostane ti tam akurát životné minimum, ostatné pôjde jemu. Ten príjem máš normálne na zmluvu, dohodu? Ja mám bohužiaľ veľa skúseností s tým, že zamestnávatelia sa s tým, kto mal exekúciu, rozlúčili čo najskôr.

sissy27
11. jan 2024

No v tvojom pripade bud hladam lepsie platenu pracu alebo brigadu navyse. Ak “sa neda”, tak
1.lacnejsi podnajom
2.za auto mesacne 350€ pri prijme 1200€ je uplny nonsens, toto vyries. Za 600€ nebyvas niekde na lazoch, tak sa trosku uskromnit a vyuzivat verejnu dopravu ci bicykel v dobrom pocasi
3.striedavka neznamena, ze automaticky nemas narok na vyzivne, aspon si to skusila?? Kazdopadne pri striedavke mas dost casu na brigadu …

esmey
11. jan 2024

To vážne rozmýšlaš nad bankrotom? Bankrot je tu pre ľudí v dlhových špirálach, existencie ktorým sa neoplatí pracovať lebo mzdu by im zožrali len úroky ich dlhov.
Máš 1200 čo je priemer až nadpriemer prijimov bežných ľudí v SR tak sa spamätaj, reorganizuj výdavky a splácaj seriôznu sumu a nie nejakých 50€ čo nie je ani 5%

hellwant
11. jan 2024

Ako sa ta uz Vulka pytala, prečo si nemala to statne poistenie v tej krajine? Napisala si iba"planovala som sa dopracovat k statnemu poisteniu"
Cize po 1. Zabudla si sa nato, alebo
2. nechceli to ho dať? ale kedze to bolo v EU a my sme v EU kde to uviazlo, aky bol s tym problem?

autor
11. jan 2024

@esmey keby sa dali reorganizovať vydavky tak to spravím už len kvôli tomu aby som si z výplaty mohla niečo odložiť 😉

autor
11. jan 2024

@martul ja mám zase info že sa snimi dá vždy dohodnúť. Nebyvam na lazoch , bývam tam kde som sa narodila a teda nemienim sa kvôli exekúcii na tie lazy presťahovať. Bohužiaľ mám najlacnejší nájom aký môžem mať tu kde bývam. Nemôžem ist s dieťaťom do zdieľaného bytu do jednej izby. bicykel asi tazko budem využívať keď vozim dieťa do škôlky ktorá je 10km od domu.
Podľa mna už to preháňate , takéto rady tu aby som si odoprela základne potreby každej rodiny s dieťaťom, slušne bývanie a auto , jesť nemáme menej náhodou?

martul
11. jan 2024

Čo to znamená, že bývalý zobral na teba auto. Kto ho využíva? Ak si ty majiteľ, tak ho predaj a kúp niečo lacnejšie, čo je to za auto aby si platila 200,- EUR. A benzínu prečo toľko? Cestuješ za prácou? Predať auto, MHD, vlak.....
Nájom za bývanie je 600,- EUR je za aký veľký byt? Nedá sa dočasne ísť do menšieho? Alebo ísť k rodičom, kým si nedáš dlhy do poriadku aby ti pomohli?

Asi mimo tému, ale rozmýšľam, že keď si bola v zahraničí asi si si niečo zarobila? Či? Kde sú peniaze? Nie preto idú ľudia do zahraničia aby si zarobili?

martul
11. jan 2024

Neviem prečo sa hneváš, keď sa ti snažím len pomôcť. Pracujem ako mzdová účtovníčka už roky, ale nikdy naozaj nikdy som sa nestretla s tým, že by sa dalo dohodnúť, exekútor pošle exekučný príkaz a hotovo.
Ale tebe je zbytočne radiť, lebo ty si ideš stále svoje, nechceš sa vrátiť na lazy, máš určitý životný štandard, ktorý ti bude naprd, keď si exekútor zablokuje účet, resp. nariadi stŕhať toľko, že ti na nájom neostane, ale ok, omieľaj si stále dokola to svoje.

autor
11. jan 2024

@martul bývalý zobral auto na seba a ja mu ho splácam. On je majiteľ , nie ja.
Nie ľudia chodia do zahraničia aj za inou mentalitou občanov , pokojnejším menej hektickým životom atď.
Už do menšieho ako som sa ist ani nedá , len do izby v zdieľanom byte.
Normálne auto, obyčajné ojazdené.
Tak mi nájdi v Bratislave byt do 500€ s energiami prosím a pôjdem tam bývať.

martul
11. jan 2024

Písala som niekde o bycikli? Nie nikde ti to nekážem. Tam kde bývaš neexistuje žiadna iná doprava? To si nenapísala. A radšej by som išla keď aj do jednej izby, dieťa je ešte malé, ale aspoň by som mala splatený dlh a kľudne spala s tým, že neostanem ma ulici.

martul
11. jan 2024

teraz som si len tak narýchlo dala ....garsonka v Bratislave za 300,350, 400,....to je rozdiel oproti 600,- nie? Nevydržala by si tam dočasne?
No a Bratislava a ty potrebuješ auto? Nesranduj prosím ťa.

autor
11. jan 2024

@martul áno potrebujem auto keďže dieťa nechodí do škôlky v Bratislave. V BA mi ho nikde neprijali takže chodí tam kam chodí. Myslíš si že by som nechcela mať všetko pár zastávok mhd od domu? Platiť lacnejší nájom? Platiť si len električenku mesačne? Žiadny servis , splátku úveru a tankovanie? Jasne že by som to chcela ale bohužiaľ som na dieťa sama tak som sa zariadila najrýchlejšie a najlepšie ako sa dalo.

bosorkabb
11. jan 2024

Neviem prečo sa hneváš.
@martul pekne píše.
Systém funguje tak že ti exekútor vezme veľkú časť výplaty a to každý mesiac. Tvoj zamestnávateľ dostane exekučný titul a začne tvoju mzdu zasielať na jeho účet. Potom čo urobíš? Nebudeš mať ani na nájom. Takto to funguje. A môže tak urobiť aj hneď zajtra.
Preto je lepšie buď dobrovoľne splácať alebo vyplatiť vcelku.
Ja by som predala auto a vyplatila exekútora. V BA auto nepotrebuješ ja som tam bývalá v podnájme a auto nemala. Ale keď si nedáš povedať.

autor
11. jan 2024

@martul a keď už narýchlo pozeráš garzonky tak si prečítaj aj popis v inzeráte , že koľko sa platia energie. Lebo ja som našla najlacnejšiu za 520 s energiami. Čo robi rozdiel iba 80€ a v prípade že by som sa sťahovala potrebujem pre realitku dalších 500 + depozit 500

martul
11. jan 2024

A tam kde si teraz ti nevrátia depozit? Ktorý môžeš použiť ?

autor
11. jan 2024

@bosorkabb vôbec sa nehnevam len ma nebaví vysvetľovať niečo ľuďom čo nevedia čitať s porozumením , viď komentujucich. (Nemyslim martul)
Martul si zas všetko predstavuje strašne jednoducho. Neviem či bola niekedy v situácii že bola na všetko sama ale neni to jednoduché , kebyže si to môžem zjednodušiť tak to rada urobím! Ver mi

martul
11. jan 2024

https://www.nehnutelnosti.sk/detail/Ju7WWsTzRdV...

Aj s energiami....

Ale končím s debatou, asi to nemá zmysel.....
Držím ti palce a daj vedieť po čase ako si to vyriešila, či splácaš ,,len koľko chceš".

martul
11. jan 2024

Ja ti píšem len to ako to funguje a čo som zažila, aj keď nie priamo ja, ale napr. veľmi blízky človek /švagor/, v mojej práci,.....

lienka.7
11. jan 2024

@martul nesnaž sa už. Ďalšia "neda sa, nejde" a pod.
@autorka keď ti exekútor zablokuje ucet, to este len bude folklór. 👌 necha ti tam živ.minimum, jeho nezaujíma, že tu máš 600€ najom a ďalšie vydavky, neboj sa.
Na tvojom mieste zháňam peniaze na vyplatenie dlžoby a snažím sa dohodnúť. A nie čakať, co bude. V ZP si sa normálne mala odhlásiť sama, vyplnis tlačivo a pošleš. V zahraničí si potom robila ako? Na čierno, keď si nemala poistenie?
Ty platis auto, ktoré je napísané na ex? No aby ti ho po "vyplateni" aj nechal. Co ho neprepisal na teba, a ty si ho splácas ďalej sama?

martul
11. jan 2024

@lienka.7 máš pravdu, ale som rada, že nie som sama divná, že si napísala aj ty ako to funguje.

autor
11. jan 2024

Nehovorte mi prosím vás , že ak napíšem zavolám exekútorovi , že mám záujem splatiť si exekuciu formou splátkového kalendára , tak mi odpíše alebo povie ze ho to nezaujíma a ze mi nechá životne minimum

sissy27
11. jan 2024

V ramci BA je 10km naozaj v pohode zvladnutelnych mestskou / primestskou dopravou. Zijem v BA, do prace dochadzam denne 25km (cize minimalne 50km denne), plus samozrejme jazdim aj mimo toho a teda netankujem za 150€ mesacne…a keby som musela, tak sa tych 25km do/z prace dopravim mhd. Bude to trvat vyse hodiny a nebavilo by ma to, ale da sa to. Takze sa da urcite aj tych tvojich 10km.
Proste 350€ mesacne za auto v tvojej situacii je uplne sialenstvo, ale som si ista, ze ked ti exekutor zablokuje ucet, tak zrazu vyriesis aj tych 10km do skolky.
A ano, exekutor ta posle do teplych krajin so splatkovym kalendarom na 10 rokov, to si mala platit poistovni. Exekutorsky urad nie je ziadna laskava socialna institucia. Predstav si to z opacnej strany - tebe roky niekto dlhuje tisice eur, suhlasila by si so splatkou 50€ mesacne pocas 10rokov? No asi nie… jaj a exekutor este bude ziadat navyse aj poplatky za jeho cinnost.