icon

Splatiť dlh alebo zvoliť osobný bankrot?

10. jan 2024

Vznikla mi exekúcia z VŠZP , bola som v zahraničí.
Dali by ste si osobný bankrot, alebo by ste si to vyplatili?
Keď to počítam tak ak by som mala nastavenú splátku ktorú si môžem dovoliť momentálne splácať, tak by som to celé dokázala splatiť tak za 10 rokov.
Ak by som si dala osobný bankrot tak by som bola 5 rokov nazvime to “zablokovaná”. Alebo sa mýlim ?

Strana
z4
simca06022011
11. jan 2024

@aandrea9 no kedze sme v banke xkrat boli, aktualne tak prisne posudzuju ziadatelov, ze pochybujem ze takto poznaceny klient, nieco dostane... moja sestra to ma za sebou DLHE ROKY, uz hadam 6-7-8? a nedostane ani len telefon "na splatky". Ale teda jasne, mozno o 10,20rokov... :D kto vie...
a v tom clanku nie je napisane, ze uver dostane, len ze to nie je jednoznacne... ;) pri risk manazmente je takyto clovek podla mna este daleko daleko nad niekym kto mal exekuciu.. alebo ma nejaky dlh niekde... A spoludlznik? ak im to schvalia, bude tahun prave ten spoludlznik, a teda on riskuje viac, cize je to na jeho zvazeni ci sa do takehoto uveru zapletie.

autor
11. jan 2024

@mamina7070 ako sa hovorí .. pre hlupáka každý hlúpy 🙂

mamina7070
11. jan 2024

presne tak autorka

potom tu napis ked namiesto vyplaty dostanes len povinne minimum (lebo exekucia pride k tvojmu zamestnavatelovi a on sam musi vykonat zrazku zonmzdy a odoslat ju exe

a po druhe napis ked ti lekar povie ze nemas narok na zdravotnu starostlivost (len akutnu) a vyskocis mu v systeme a nepreplati mu poistovna ukony co na teba vykazal (a je jedno aku si mala zdravotnu poistovnu a aku mas teraz)

autor
11. jan 2024

@mamina7070 keby si čítala aj komentáre aspoň poslednú stranu, tak by si sa tu nemusela strápňovať.

janewithane
11. jan 2024

@kaajuiaatko presne naopak. Z toho vyplyva, ze ak je to suma nad 2000 nemusi exekutor ziadost o splatkovy schvalit.
"(2)Exekútor splnenie vymáhaného nároku v splátkach povolí vždy, ak
d) vymáhaný nárok presahuje sumu minimálnej mzdy a nepresahuje 2 000 eur".

autor
11. jan 2024

@janewithane no tak už len počkám čo odpíše , ale vyplýva mi z toho , že v týchto prípadoch to nemusí schváliť , práve kvôli tomu že je to vysoká suma a splácalo by sa to veľmi dlho. Ale musí podľa mňa existovať nejaká výnimka , ak dlžník je schopný zaplatiť dajme tomu 1000€ naraz a zvyšok mesačne. Samozrejme nie pri dlhu 100tisic. Bavíme sa o dlhu do 4000+-

bosorkabb
11. jan 2024

@aandrea9 článok je to pekný ale môžeš to skúsiť osobne a uvidíš. A nie je to moja skúsenosť ale ľudí ktorým som pomáhala. A nie je to jeden človek. Reálne majú problém zobrať telefón ako tu niekto spomínal a nie že úver v banke.

autor
11. jan 2024

@bosorkabb a vieš mi povedať že koľko rokov budem na “Black liste” po vyplatení exekúcie?

mira0611
11. jan 2024

Ahoj, ja som mala vo VSZP dlh, moj manzel pracoval v AT, ja som bola tu na SK aj s dietatom, podala som vsetky papiere a povedali, ze je vsetko v poriadku, o 2,5 roka neskor mi prisiel papier dlh skoro 3000 euro, myslela som si ze skolabujem. Oni vo VSZP vtedy spravili chybu, kedze som z AT poberala matersku + pridavky a cez manzela som bola tam poistena, oni ma mali len zavolat aby som odovzdala SK poistenecku kartu a vydat EU kartu tu modru. Vedla materskej som chodila aj na VS, odtial som si vydokladovala 1,5roka takze, mi tam ostal dlh 1000 euro, povedala som, ze nezaplatim, lebo oni ma neinformovali a ja som vsetko odovzdala bola som tam vo feb.2008 /vtedy sa narodil syn/ a bola som ohlasit, ze uz nie som nezamestana...povedali, ze musim uhradit.
Ja som dostala take nervy, zacala som tam kricat, ze podam staznost u veduceho, a ked treba aj u riaditela VSZP a na urade pre dohlad nad ZP, hned netrebalo platit, len to, co oni zaplatili lekarom. A to vtedy bolo 1,80 mes.poplatok pre vseobecneho, nieco pre gynekoloka a zo 100 euro som to pokryla.
Ked si bola v zahranici, tam si bola poistena. Vyziadaj si zo zahranicia prislusne potvrdenie a skus to!

aandrea9
11. jan 2024

@simca06022011 iba taka poznámocka, že nie je osobný bankrot ako bankrot. Osobný bankrot oddlzenim funguje od 01.07. 2017. A netýka sa všetkých záväzkov dlžníka.

autor
11. jan 2024

@mira0611 to by mi podľa mňa neprešlo už ajtak , keďže ja som im žiadne papiere neposlala. Lebo ako som písala vyššie , po opísaní tej situácie ma rovno zrušili kvôli súkromnému poisteniu. Ani si nepýtali zmluvu s tou poisťovňou na nejaké preverenie či sa to naozaj nedá.
Preto som skúšala viac krát , aby som sa opýtala viacerých pracovníčok , no všetky mi povedali to isté.
Už takto spätne to je zbytočné. Radšej si to vyplatim a budem svätý pokoj.

mira0611
11. jan 2024

Chces 10 rokov platit? Ja by som to vybavila byť na tvojom mieste, ako by som mala platit, ale tvoje rozhodnutie.
Ja by som napisala mail na centralu.

kaajuiaatko
11. jan 2024

@janewithane áno, nad 2000 € exekútor osloví toho kto dlh vymáha (tu je to VŠZP) a oni rozhodujú o tom či to povolia alebo nie, nie exekútor. Tak to bolo aj myslené. Exekútor povolí ak splní požiadavky výšky dlžnej čiastky a zaplatenia prvej splátky vo výške najmenej 50 €. V tomto prípade môže exekútor len žiadosť postúpiť poisťovni, sam povoliť splátky nemôže.

bosorkabb
12. jan 2024

Zhruba 5 rokov od vyplatenia aj to záleží od okolností. Poznám človeka ktorý vyplatil exekúciu a za 2 roky bral hypotéku a problémy nemal. Išlo o dlh 5000 eur.

Strana
z4