icon

Splátkový kalendár a nárok na zdravotnú starostlivosť

5. feb 2025

Ahojte.Chcem sa spýtať,vybavila som splátkový kalendár na zdravotnej poisťovni.Pani mi povedala že od prvej splátky budem mať nárok na plnú zdravotnú starostlivosť.Dokopy som už zaplatila 180€ a stále nič.Povedala mi to len preto aby som začala splácať?Má niekto skúsenosť.Za každú odpoveď vopred ďakujem

markusrasford
5. feb 2025

A čo nemáš? Ved ideš k lekárovi a máš starostlivosť. Co ti lekár odmietol poskytnúť zdravotnú starostlivosť?

patka06
5. feb 2025

Málo údajov si dala, kedy si zaplatila splátku. Koľko splátok si vlastne zaplatila?
Ono chvíľu trvá kým obnovia plnú zdravotnú starostlivosť, ale je pravda, že ak si dohodneš splátkový kalendár a dodržiavaš ho ZS budeš mať nárok na plnú ZS.
Myslím, že to to majú všetky ZP rovnako

stanulienkat
5. feb 2025

Si si ista, že ti to pani pri okienku tak to povedala? Co ja viem, tak niektorí ľudia majú omylom podlžnosť napríklad 50 centov a kým to tam figuruje ako dlžná suma, tak nemajú nárok na zdravotnú starostlivosť. Mozno sa nieco medzitym zmenilo. Ak sa mozem opytat-co ta primälo k tomu neplayit si taku dolezitu polozku? Len zo zaujimavosti.
@markusrasford No práveze keď je dlžník do zdravotnej poisťovne, tak tu zdravotnú starostlivosť nemá. Iba v ohrození života.

abbey1
5. feb 2025

Keď si uzatvorila podpísal splátkový kalendár, máš nárok na plnú zdravotnú starostlivosť. Ak ho teda platíš podľa dohody.

patka06
5. feb 2025

@stanulienkat Zdravotnú starostlivosť obmedzujú ak poistenec má dlh na poistnom za 3 mesiace, neuhradený nedoplatok RZZP /neviem pri akej sume / alebo neuhradenú pohľadávku za poskytnutú ZS pod vplyvom alkoholu alebo drog a pod.
Určite nie za 50 centov.

stanulienkat
5. feb 2025

@patka06 je som mala skusenost ( nie osobnu). Pani nemala narok na ZS a nebola si vedoma nijakeho nedoplatku. Volala do ZP a pani jej povedala, ze nedopatrenim je dlzna cca 20 centov a uz figurovala na tom zozname. Tato historka je stara asi 4 roky. Je mozne, ze medzicasom sa to uz inak riesi. Avsak ak je niekto nezodpovedny a schvalne neplati odvody a neprispieva do spolocneho, preco by mal mat narok na Zs? To je vychytralost, ze teraz ked nieco potrebuje od lekara, tak rychlo ide platit... sorry....

markusrasford
5. feb 2025

@stanulienkat príklad zlomená ruka, noha a nedostane ZS? Bezdomovci by po námestiach umreli. Záchranky ich nosia. Lekára veľmi nemusí trápiť ze poistenec ma dlh. Je to medzi poisťovňou a poistencom. Poznám prípady kde majú dlžoby a dostávajú riadnu zdravotnú starostlivost

stanulienkat
5. feb 2025

@markusrasford ja nepoznám prípady, kde majú podlžnosti a dostávajú zdravotnou starostlivosť. Zdravotná starostlivost je poskytnutá iba v ohrozeni života. Zlomenú ruku a nohu môžu odoperovať, ale predpokladám, že dostane za to vyúčtovanú faktúru. Neviem.. A tak by to aj malo byť. My všetci ostatní môžeme prispievať do spoločného balíčka, aby bolo pre starých ľudí, pre chorých ľudí, pre deti, pre onkologických pacientov??? A potom je pár vychcálkov, ktorí si povedia, že oni nebudú prispievať na nič a tomuto štátu nič nedajú. A keď potrebuju starostlivosť, tak potom sa veľmi rýchlo zobudia. Takéto jednadenie nepodporujem. Ty pracujes zadarmo? Davas drahy material zadarmo? Asi nie.
A často krát to nie je len medzi poistencom a poisťovňou. Castokra to je medzi poisťovňou a poskytovateľom. Poskytovateľ urobí operáciu za 2000 eur takémuto človeku a poisťovňa povie ...ho ho ja vám nič nezaplatím. Asi to nie je dlhodobo udržateľné, že?
Všetci chceme byť sociálni, ale treba byť sociálny na spravnych miestach.

markusrasford
5. feb 2025

@stanulienkat ako ja stebou súhlasím ale systém je zle nastavený. Píšeš o faktúre ja som ešte nezaevidoval ze by lekár vystavil faktúru. A kto tu faktúru zaplatí? V tomto štáte je chaos a ja osobne si myslím že zdravotníctvo nieje výnimka. Napíšem ti príklad. Príde neplatic k lekárovi ten mu povie mate dlh a pacient mu povie Áno viem. Začal som to splácať. Ten lekár si to nemá ako preveriť ci dlžník hovorí pravdu.

stanulienkat
5. feb 2025

@markusrasford s tou fakturou som ti napísala pri zlomenej ruke , že to ti neviem povedať ako sa toto rieši. Pretože teoreticky to nie je stav ohrozujúci život. Ale zažila som už pacienta, ktorý bol hospitalizovaný a platil si to cash, bolo mu všetko vyúčtované. Ale to vedeli dopredu obidve strany. Takisto som zazila neplatica na ambulancii. A ver mi, že každý lekár v dnešnej dobe už pekných pár rokov vie, že pacient je neplatič. Totižto ak si rozklikne jeho meno, automaticky mu vyskočí v počítači formulka, že pacient je dlžník v zdravotnej poisťovní, ze ma narok len na neodkladnu ZS.

nykkushka
5. feb 2025

@markusrasford maju narok na neodkladnu ZS-uraz, nehoda, akutna operacia a pod. Nemaju narok na neodkladnu- ortopedicke vysetrenie, neurologicke, kozne a pod. To je pointa toho, na co maju narok. A lekara ma pravo zaujimat, ze ma dlh na poistovni- lekar ked si dany vykon zaboduje pre poistovnu, tak pacientovi zas narasta dlh a lekarovi nemusia za to vysetrenie zaplatit, cize bude stratovy.
System poistovna=lekar je prepojeny, ja vidim v PC ze pacient ma dlh a ked zavolm na poistovnu mi vedia povedat aj kolko a ci splaca 😉

markusrasford
5. feb 2025

@stanulienkat a lekár si vie overiť ci dlžník spláca dlžnú sumu? Aj to je v okienku? Teraz som prebehol na stránke VzP ako to majú neplatiči. No ze by to bolo pre nich alarmujúce by som netvrdil. Treba komunikovať s poisťovňou. Tam je hlavný dôraz. Ja mam opačne skúsenosti. Lekári radia pacientom ako to obísť.

stanulienkat
5. feb 2025

@markusrasford prosím ťa, ako môžu lekári radiť pacientom ako to obísť?? A ako sa to da obist? To by ma zaujimalo. Ci si len "pocul" od kamosov? Veď by si srali sami na vlastnú hlavu. Alebo si myslíš, že všetci chcú pracovať zadarmo? A myslíš, že v zdravotníctve nie alarmujuci stav? Srandujes? Alebo zijes na inom kontinente? Čo si myslíš kvôli čomu?? Kvôli nedostatku financií. Kvôli čomu je nedostatok financií?? Kvôli nízkym platbám, odvodom, neplatičom, tunelovaniu. Ano stav je alarmujúci už dlhu dobu. Vieš ja som niekomu vyssie písala v komente, že sa zobrazuje len táto tabuľka. Ale ak je pacient dlžník a sa dohodol na splátkovom kalendári, nemám vedomost ako to funguje. Ja som mala vedomosť len takú, že je dlžník až pokým neuhradi celú dlžnú sumu. Možno je to v súčasnosti inak.

markusrasford
5. feb 2025

@stanulienkat my sa tu môžeme dohadovať. Mame jednu štátnu poisťovňu a dve súkromné a majú iné podmienky pri dlžníkovi.

nicoletta98
5. feb 2025

Akonáhle zaplatis nultu (10% z dlžnej sumy) a prvú splátku máš nárok na zdravotnú starostlivosť , teda nie len tu neodkladnú. Do troch dni by sa to malo “aktualizovať”. Platí pre dôveru.

autor
6. feb 2025

@nicoletta98 Jéjda ďakujem krásne za odpoveď.Nultú splátku mám za sebou.Prvú splátku musím do 21.2 ale ja už zaplatím 16.2.A áno som v Dôvere.