Spolužitie s priateľom

mindy45
6. feb 2017

Ahojte.Mám problém,ktorý sama neviem vyriešit.Žijem s priatelom v spoločnej domácnosti viac ako dva roky.Náš rodinný rozpočet je divný,neviem si nato akosi zvyknút.Ja mám prácu na dohodu čo príjem je minimálny.Priatel pracuje na HPP a príjem má ovela vyšší než ja.Dá mi každý mesiac 150 eur na domácnost,a je mu jedno či ja mám čo jest alebo nie.On platí byt 180eur .Ja mu dám polovicu a ked mu nedám tak mu pomáham dat dohromady byt.To znamená že kupujem hoci aj maličkosti.Splácam aj gaučovku.Pomáham mu byt obnovit.A ked ja nekúpim do bytu nič on tiež nekúpi nič.A ten byt je jeho.Nemusela by som to robit.Chcem tým napísat,že nemáme spoločné peniaze.On má svoj účet a ja zase svoj.Skúšala som navrhnút spoločný účet,nechce o tom ani počut.Je medzi nami nedovera a to je špatné.Chcela by som odíst no nemám kam.Nemám ani na kúpu vlastného bytu.Neviem čo mám robit ako sa zachovat.

0silvia0
6. feb 2017

@mindy45 na kúpu vlastného bytu nemá fakt dosť ľudí... čo tak začať niekde v podnájme?

nnjago
6. feb 2017

Skus nejaku garzonku,ist niekde do podnajmu. Ak nemozes alebo nemas rodinu ku ktorej by si išla. Ale urcite je dobre to riešit ked uz teraz vies ze to medzi vami neni ok.

tarvika
6. feb 2017

skus si najst lepsiu pracu. ak ti spoluzitie s priatelom nevyhovuje, porozpravaj sa s nim. a ak sa rozhodnes to ukoncit, prenajmi si hoc aj jednu izbu. len musis mat lepsi prijem.

alaguema
6. feb 2017

@mindy45 dva roky žiješ z minimálneho príjmu? Mne to pripadá tak, že treba zmeniť prácu, prípadne si doplniť vzdelanie/kvalifikáciu odhliadnuc od toho, že je váš vzťah divný, lepšie povedané, o to skôr. Ako by si prežila, keby si bola sama?

sibalka21
6. feb 2017

Tak ak je v ó vasom vztahu nedovera a nieste zobrati, tak sa necudujem, ze nechce mat spolocny ucet.... Ak on plati byt a tebe da este 150 eur na domacnost, a ty mas minimalny prijem, to je kolko? Co znamena, ze ti dava na domacnost? Co vsetko to zahrna? Kto plati ucty? Napisala si to tak, ze tvoj priatel vysie z toho ako bezcitny debil.... No podrobnosti si nenapisala.... Kamoska sa prestahovala do garzonky za 250 mesacne vratane energii.... Skus si nieco najst a rozmyslaj nad zmenou prace....

sissy27
6. feb 2017

@mindy45 ono vieš, ste priatelia, nie manželia, takže nemáte voči sebe žiadnu vyživovaciu povinnosť... keby si žila sama, tak takisto musíš mať na nájom, energie, stravu, svoje potreby... to, že mu prispievaš polovicou na nájom, je úplne v poriadku, sama by si tiež nebývala zadarmo a ten byt užívaš... ale hypotéku nech si platí sám, byt je a aj ostane v jeho vlastníctve, tam si nemyslím, že by si sa mala nejako podieľať, alebo teda rozhodne nie polovicou. Zariadenie do bytu - to nie si povinná kupovať, ale tiež by bolo vhodné prispieť na také, ktoré používaš aj ty. Prípadne ak splácaš gauč, tak v prípade rozchodu si ho kľudne ber so sebou...
Potraviny, drogéria - tam by ste sa mali dohodnúť, koľko mesačne chcete / môžete minúť, prípadne si napísať zoznam na veľký nákup a prispieť rovnako...
Ale ak je medzi vami nedôvera a máte veľmi rozdielne predstavy o spoločnom fungovaní, tak bude asi lepšie porozmýšľať, či to má význam... Ak s ním zostávaš len preto, aby si mala strechu nad hlavou, tak je to zle, zle a ešte raz zle, to naozaj choď radšej do podnájmu, tento byt aj tak tvoj nikdy nebude...

madamcoco
6. feb 2017

@mindy45 podla slova "gaucovka" usudzujem ze si z vychodu.
No a ked mas min.mzdu+150€ k tomu niekde na vychode, tak je ti to malo?
A preco spolocny ucet ked nie ste manzelia?
My sme manzelia a nemame spolocny ucet.

blahowoman
6. feb 2017

? Priatel plati byt ,ty mu davas polovicu t.j 90€? Dava tiez 150€ na domacnost a tebe ostava kolko ,tiez nejakych 150€? T.j 300€ pre Vas dvoch. Ja si myslim,ze s toho sa da vyzit. Za druhe,preco si nenajdes inu lepsie platenu pracu? Ja by tiez nesuhlasila so spolocnym uctom a preco. Nie si jeho manzelka,ani dieta nemate. Byt tebou hladam si lepsiu robotu a nehladala chyby na priatelovi.

mindy45
autor
6. feb 2017

Dakujem za príspevky.

mima4
6. feb 2017

@mindy45
čiže v tom vztahu si kvôli byvaniu?

poviem ti to takto:
si mlada kočka bez zavazkov, pracujes za smiesne peniaze, čo ti brani zdvihnúť riť a pohnúť sa dalej???
asi máš iba strednú, na tvojom mieste sa zbavím a idem aspon na tri roky vonka...

stardust
6. feb 2017

Takze, ty zarabas takmer nic, tvoj priatel ma ovela vyssi prijem ako ty. Sama pises, ze nemas kam ist a ani si nevies nic na seba zaplatit. Tvojho priatela chapem, nechce sa citit vyuzivany. Ste proste nerovny par. Bud na sebe popracujes alebo si najdes rovnako chudobneho priatela ako ty.

sibalka21
6. feb 2017

Najprv prosis o rady a teraz neodpovies ani na jednu otazku? Tak naco zakladas diskusiu, ked nekomunikujes?!

lulu_2323
6. feb 2017

Zaujimave ty mas plat minimalny a on ti da este 150 eur a ty povies ze mu je jesno ci mas co jest? Kebyze mu to je jedno tie peniaze ti neda...poprve nie ste manzelia on nema povinnost ta zivit ani ti davat peniaze kedze na materskej nie si mozes si zarobit lepsie sa zamestnat ako len na dohodu...preco chces aby vsetko tahal on a nechces sa podielat aj ty? Vas vztah mas pravdu je zvlastny lebo ja kebyze s niekym zijem a robim je normalne ze mu davam peniaze a necakam ze mi ich da este on treba pekne na polovicu alebo on nech plati byt a ty stravu

jalito
6. feb 2017

Mne to pripadá tak, a nech sa na mňa zakladateľka nehnevá, že jej zámer je taký, aby ju jej priateľ živil. Sleduje to práve tým spoločným účtom, ktorý chce aby bol. Aby mala priateľove peniaze ktoré si on zarobí kedykoľvek k dispozícii a mohla mu smelo ruinovať účet a pritom čo najmenej zarobiť. Mne to teda smrdí vychcanosťou, a to sa na mňa nikto nehnevajte.
Mňa by hanba fackovala takto sa nechať od chlapa živiť a to nie som žiadna " emancipovaná trubka", ako je to dnes medzi nami ženami moderné, ba naopak, uznávam, že keď chlap prispieva do domáceho rozpočtu tak keď spolu žijeme, je to i moja povinnosť.
A propos, desať rokov som vydatá, ale doteraz nemáme s manželom spoločný účet.

sasa1310
6. feb 2017

@mindy45 a prečo by sa mal starať o to či máš čo jesť alebo nemáš. Dal ti strechu nad hlavou. Polovičku si platíš. A čo ešte chceš?
To, že zarába viac ako ty, to nie je dôvod na to, aby ťa ešte aj živil

Chcela, by som odísť ale nemám kam. Tak sa ani nediv, že nechce ti nič platiť 🙂

natalym
6. feb 2017

No neviem ale ak mám niekoho rád a záleží mi na ňom tak ma zaujíma čo jedol.........
Ak to celé nie je inak, ako zakladateľka popisuje.

@mindy45 Nebolo by lepšie si fakt nájsť inú robotu a zarobiť si? Ako sa doťahovať?

madamcoco
6. feb 2017

@sibalka21 lebo ocakavala, ze sa tu na JEHO hlavu znesie vlna kritiky.. 😂

deltaa
6. feb 2017

mne to pripada ze cim mladsi clovek tym vacsiu "blbost" riesi, miesto toho aby si autorka clanku hladala a zaoberala sa svojim prijmon a pracou ide riesit spolocny ucet??????? to ako naco? pripada mi to ze niekto tu naschval provokuje ako v tej diskusii o "jaslickovom zakone" kde par prispievateliek napisalo ze hoci su nezamestnane aj oni maju pravo ist ku kadernicke a dat dieta do skolky 😨

mindy45
autor
8. feb 2017

Priblížim Vám to trochu lepšie.Priatel mi dá tých 150eur pre seba na varenie a na domácnost nie pre mna.Je mi 53,a robotu si tažko nájdem.Už som to riešila aj tým,že som odišla pracovat mimo domova.Bohužial prepúštali.Takže som sa po troch mesiacoch vrátila.Ale domov som chodila ako to šlo.Teraz mám tú brigádu a snažím sa ako sa dá.A ja si myslím,že ked žijeme v spoločnej domácnosti a máme sa radi nebalo by byt toto je moje a toto zasa tvoje.Mali by sme si doverovat.Ešte aj stol v kuchyni máme rozdelený.Na jeho strane sú položené cigarety a mobil a na mojej mobil a okuliare.Aj u Vás doma to takto funguje?Áno mám minimálnu mzdu,nieje to bohviečo ale z toho žijem.Neriešim spoločný účet bol to len návrh,ktorý som neskor olutovala.Vobec neviem ako toto spolužitie riešit.

lubkavargova1
8. feb 2017

Ja som mlada fuchtla, ale vzdy som sa riadila jednym co mi moja babka, co mala 78 rokov povedala: spolocna postel - spolocne peniaze - spolocna domacnost!

Cuduj sa svetu - nejako to vzdy fuguje pri selekcii chlapov....

moni244
8. feb 2017

@mindy45 53, robiť na dohodu, za minimálku, nemať žiadne zázemie, klobúk dole a doteraz si robila čo?

0silvia0
8. feb 2017

@mindy45 z toho čo píšeš a ako píšeš, s priateľom si len z núdze - nemáš kam ísť, veľmi sa ti nepáči vaše spolužitie, nedôverujete si atď. Máš 53 rokov a vlastne nemáš nič, nemáš kam ísť, nič si si za celý život nevybudovala... blbá situácia, ale treba pouvažovať, či takto chceš žiť ďalších neviem 10 rokov? S priateľom sa môžeš kedykoľvek rozísť, mala by si rozmýšľať sama za seba, neviem, či by mi takýto vzťah stál za takúto "akože" istotu...

lubkavargova1
8. feb 2017

no ja neviem...a co deti??? Nepomozu???
A fakt treba trosku popremyslat uz "tiesnovo"...ides do veku kde kedykolvek pride Zubata a potom co? A nevravte mi, ze vek je len cislo...toto je tu 53! vysoky vek, ziadne zazemie...bohovsky rizikovy faktor na zitie.

natalym
9. feb 2017

@mindy45 Ja mám o desať rokov menej, manžela ktorý tvrdí, že ma má rád, mám ho už 25 rokov a naučila som sa, že v zásadných situáciách sa mám a môžem spoliehať len na seba.
Začni rozmýšľať už konečne takto a nie nad priateľom.

mindy45
autor
9. feb 2017

@natalym asi máš pravdu,začnem sa spoliehat sama na seba.Skoro celý moj život som to robila tak prečo nie teraz.Dakujem za radu,som Ti vdačná.

natalym
10. feb 2017

@mindy45 Bolí to, to mi ver. Tak by som niekedy chcela, keby sa o mňa niekto postaral............

0silvia0
10. feb 2017

@natalym to je normálne na h...o. Nemalo by to byť v manželstve tak, že robíme navzájom jeden druhého šťastným?😔

natalym
10. feb 2017

@0silvia0 Neviem, možno ja nevidím ako sa ten môj snaží a čo všetko pre mňa robí, možno som taká hlúpa, slepá, toto fakt netuším.
Ja mám len skúsenosť a aj pocit, že keď by ma byť pri mne tak nie je.
Ale dneska mám blbú náladu. Jedna etapa môjho života zase končí.........