icon

Sporenie a investovanie pre budúcnosť: Ako to máte vy?

7. mar 2026

Ahojte, chcela by som si vypocut názor iných žien ako to máte so sporením a investovaním do budúcnosti a inspirovat sa. Ja mam klasika 2. a 3. Pilier. Do 3. mi zamestnavatel neprispieva nic, iba ja sama. Potom mam fondy. Zvazujem zlato alebo striebro. Muz to ma podobne. Rezervu mame na beznom ucte. Ako si odkladate vy? A dalo sa vam aj pocas materskej? A kolko priblizne si odkladate alebo si skor peniaze uzivate?

anonym_6a428e
7. mar 2026

@anonym_autor rezervu si daj na FIO konto máš úrok 1.80% a účet bez poplatkov

autor
7. mar 2026
@anonym_6a428e

@anonym_autor rezervu si daj na FIO konto máš úrok 1.80% a účet bez poplatkov

@anonym_6a428e a to je terminovavy?

anonym_ec8669
7. mar 2026

@anonym_autor načo máš 3. pilier ak ti zamestnávateľ neprispieva? Sú tam nízke výnosy.

anonym_25f910
7. mar 2026

@anonym_autor keďže nám príjem vyšiel ešte na jednu hypotéku na 1-izbový byt, všetky nasporené peniaze sme vložili na jeho kúpu + hypo a dali do prenájmu. Hypotéku spláca v podstate nájomník, a šetríme opäť. Hodnota nehnuteľnosti stúpa rýchlejšie ako úrok na fondoch.

anonym_6a428e
7. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_6a428e a to je terminovavy?

@anonym_autor bez limitu môžeš vybrať kedykoľvek, limit je iba že sa tam úročí len do 10 000€ ale to je ideál na okamžitú rezervu

anonym_eb3de1
7. mar 2026
@anonym_6a428e

@anonym_autor bez limitu môžeš vybrať kedykoľvek, limit je iba že sa tam úročí len do 10 000€ ale to je ideál na okamžitú rezervu

@anonym_6a428e ja mám 20 000 v SLSP. Vďaka tomu mám ten najvyšší účet zadarmo. Mám 1.3% na sporiacom účte. Asi sa mi Fio fým pádom neoplatí, že?

autor
7. mar 2026
@anonym_ec8669

@anonym_autor načo máš 3. pilier ak ti zamestnávateľ neprispieva? Sú tam nízke výnosy.

@anonym_ec8669 v skratke, ked som si ho zakladala som nevedela, ze je tak nevyhodny a s kolegami sme skusali vybavit ,aby nam tam zamestnavatel prispieval. A ked uz ho mam ,tak si tam mesacne vkladam malu sumu.

autor
7. mar 2026
@anonym_25f910

@anonym_autor keďže nám príjem vyšiel ešte na jednu hypotéku na 1-izbový byt, všetky nasporené peniaze sme vložili na jeho kúpu + hypo a dali do prenájmu. Hypotéku spláca v podstate nájomník, a šetríme opäť. Hodnota nehnuteľnosti stúpa rýchlejšie ako úrok na fondoch.

@anonym_25f910 do tohto sa stale nejak tak bojime ist, zvlast ked teraz je situacia na pracovnom trhu taka aka je. Ale super,ze ste do toho isli.

autor
7. mar 2026
@anonym_6a428e

@anonym_6a428e dakujem

autor
7. mar 2026
@anonym_eb3de1

@anonym_6a428e ja mám 20 000 v SLSP. Vďaka tomu mám ten najvyšší účet zadarmo. Mám 1.3% na sporiacom účte. Asi sa mi Fio fým pádom neoplatí, že?

@anonym_eb3de1 ja mam VUBku, tiez za ucet neplatim.

anonym_bcbc14
7. mar 2026

@anonym_autor 2.5 % uroky ma Rajfajsen a bez potreby zalozenia Osobneho uctu, toto je terminak

anonym_bcbc14
7. mar 2026
@anonym_eb3de1

@anonym_eb3de1 1.3 % je vysmech

tl999
7. mar 2026

Na sporenie: 2-ročné štátne dlhopisy s výnosom 2,7 % , na investovanie: XTB

anonym_6a428e
7. mar 2026
@anonym_eb3de1

@anonym_eb3de1 SLSP máš mesačne úrok 21,66€ po zdanení čistých 17,55€ a bezplatný účet

FIO konto dáš tam 10 000 s úrokom 1,80%
FIO sporiaci dáš tam 10 000 s úrokom 1,50%
máš mesačne úrok 27,50€ po zdanení čistých 22,28€ a bezplatný účet

rozdiel okrem úrokov je ten že FIO konto vyberieš koľkokrát chceš a FIO sporiaci vyberieš maximálne 2× mesačne, ale úročí sa celá suma aj nad 10 000€.

matusformanek
7. mar 2026

@anonym_autor My investujeme už roky. mna to velmi baví, je to trošku moja vášeň. Investujeme si sami cez XTB a Interactive brokers do ETF svetovych fondov. Vyhodou je že cele riešenie je zadarmo. Nevyhoda je ta, že musite vedieť, čo si kupit, aky fond a sami si to cele manažovať. vybrali sme si jeden ETF fond, ktory pokryva cely svet, 3600 firiem z celeho sveta,vratane top svetovych gigantov, ale su tam aj rozvojove trhy. V jednom ETF. A ten nakupujeme roky rokuce dookola. V trhu už mame poriadny balik za tie roky a plan je že nas to portfolio bude časom živiť, nakoľko sme obaja s manželkou ztp a zdravie už moc nesluži. Investujeme aj obom dcerka, ešte skôr než sa narodili tak už mali vlastne investične učty (pisane na naše meno, moje meno) u brokera, kde nakupujeme podobne. Kedze viem čo robim, čo kupujem, ako to funguje, čo to robí atd. vieme si to spravovať sami. A neplatit nikomu nič. Samozrejme, že mame za sebou už par poklesov, trhy kolišu a pri akciach to plati xnasobne. Ale zhodnotenie je cca 8-9 % ročne ale naprieč horizontom 10-15-20rokov. Investiciu sledujem denne, ale kolisanie ma vyhodi z miery. Investujeme dlhodobo, nie na rok, či dva. A kolko? čo sa da... poplatime vydavky a investujeme...možno 30% prijmu. niekedy viac, niekedy menej. snažíme sa nerozhadzovať, nekupovať zbytočnosti, kraviny, nepijeme, nefajčíme. Odporučam investovať najmä do vzdelania, prečítat si niečo o ETF fondoch, ako to funguje, čo to stoji, kde sa daju kupiť..a pytat sa, pytat, vzdelavat. nič vam neujde. investovanie nie je raketova veda, nie je len pre vyvolenych (da sa to od 10e/mesačne), skôr je o emociach, než o rozume. Niekto to zvladne sam (tych 5 min/mesačne), niekto chce sa potrebuje živého človeka pri sebe. Moj nazor...

matusformanek
7. mar 2026

@anonym_autor 3. pilier sa neoplati, ak vam zamestnavatel neprispieva. prečo? kvoli poplatkom. To si radšej peniaze investujte

matusformanek
7. mar 2026
@matusformanek

@anonym_autor My investujeme už roky. mna to velmi baví, je to trošku moja vášeň. Investujeme si sami cez XTB a Interactive brokers do ETF svetovych fondov. Vyhodou je že cele riešenie je zadarmo. Nevyhoda je ta, že musite vedieť, čo si kupit, aky fond a sami si to cele manažovať. vybrali sme si jeden ETF fond, ktory pokryva cely svet, 3600 firiem z celeho sveta,vratane top svetovych gigantov, ale su tam aj rozvojove trhy. V jednom ETF. A ten nakupujeme roky rokuce dookola. V trhu už mame poriadny balik za tie roky a plan je že nas to portfolio bude časom živiť, nakoľko sme obaja s manželkou ztp a zdravie už moc nesluži. Investujeme aj obom dcerka, ešte skôr než sa narodili tak už mali vlastne investične učty (pisane na naše meno, moje meno) u brokera, kde nakupujeme podobne. Kedze viem čo robim, čo kupujem, ako to funguje, čo to robí atd. vieme si to spravovať sami. A neplatit nikomu nič. Samozrejme, že mame za sebou už par poklesov, trhy kolišu a pri akciach to plati xnasobne. Ale zhodnotenie je cca 8-9 % ročne ale naprieč horizontom 10-15-20rokov. Investiciu sledujem denne, ale kolisanie ma vyhodi z miery. Investujeme dlhodobo, nie na rok, či dva. A kolko? čo sa da... poplatime vydavky a investujeme...možno 30% prijmu. niekedy viac, niekedy menej. snažíme sa nerozhadzovať, nekupovať zbytočnosti, kraviny, nepijeme, nefajčíme. Odporučam investovať najmä do vzdelania, prečítat si niečo o ETF fondoch, ako to funguje, čo to stoji, kde sa daju kupiť..a pytat sa, pytat, vzdelavat. nič vam neujde. investovanie nie je raketova veda, nie je len pre vyvolenych (da sa to od 10e/mesačne), skôr je o emociach, než o rozume. Niekto to zvladne sam (tych 5 min/mesačne), niekto chce sa potrebuje živého človeka pri sebe. Moj nazor...

@matusformanek oprava...chcel som napisat ..nevyhodi z miery 🙂

selenka7
8. mar 2026
@matusformanek

@matusformanek Matus, ktore konkretne ETF kupujete, ak to nie je tajne?

anonym_8e6576
9. mar 2026

Celé Slovensko investuje, kupuje investičné byty 😅
Fico a spol to dobre vedia, že Slováci nie sú na tom zle a tak sú ceny na SVK aké sú a budú vyššie 😑

anonym_bcbc14
9. mar 2026
@anonym_8e6576

Celé Slovensko investuje, kupuje investičné byty 😅
Fico a spol to dobre vedia, že Slováci nie sú na tom zle a tak sú ceny na SVK aké sú a budú vyššie 😑

@anonym_8e6576 kym je kupyschopnost, preco by mala cena klesat. zial robia to ludia, ze take byty kupuju

matusformanek
9. mar 2026
@selenka7

@matusformanek Matus, ktore konkretne ETF kupujete, ak to nie je tajne?

@selenka7 tajne to nie je. paradoxne mne za tie roky overila jednoducha, čista a priamočiara strategia. kupujem VWCE.DE na XTB a aj ibrk, mam aj IWDA/EUNL...manželka chcela ist cez SPPW.DE-vybrala si toto. deťom pridavame ešte 10% value small caps (ZPRV.DE)

romanaremkova
10. mar 2026

@anonym_autor ja neodporúčam 3. pilier, keď tam zamestnávateľ neprispieva, lebo cez investovanie je vyššie zhodnotenie. Ja mojim klientom odporúčam etf fondy cez eic , kde sú S&P500, globálne akcie a tak ďalej...