Sporenie pre dieťa - banka verzus sporenie doma
Prosim o radu.
Sporit alebo nesporit dietatu?
Ak ano kde, v banke alebo do obalky? A aka suma by bola primerana aby malo dieta v dospelosti?
investovat podla moznosti, ake mas
investovat podla moznosti, ake mas
@anonym_994ee4
@anonym_76ed73 nepoviem jej to. Pre kazdy pripad nikdy nevies co sa moze stat... teraz ma 6 rokov.
Praveze neviem to nejako vyratat. Som sama na dieta. Este byva niekedy chora, vtedy plat ide dole.. takze je to ako na hupacke.
@anonym_autor ja premýšľam že v slsp spravím sporiaci účet, a tam pravidelne budeme posielať nejakú sumu mesačne, bavili sme sa že 50€ mesačne. Keď dieťa dostane peniaze tak sa vložia na sporiaci účet. Ja si to asi takto predstavujem. Partner rozmýšľal že urobiť sporenie v prvej stavebnej sporiteľni. Ale mne by stačilo ten sporiaci účet v slsp keby urobime
Odkladam kazdy mesiac na pod-ucet a ked je tam suma xy tak presuvam do fondov. Sporit doma do obalky je podla mna hlupost. A odkladaj kolko sa ti da, kazdy ma ine moznosti.
Fio alebo Portu (Portu má aj detský účet), založ tam účet, všetko do akcií, posielaj tam pravidelne každý mesiac aspoň stovku, aj viac ak sa ti dá a za 20 rokov bude vymalované.
@anonym_994ee4
@anonym_76ed73 nepoviem jej to. Pre kazdy pripad nikdy nevies co sa moze stat... teraz ma 6 rokov.
Praveze neviem to nejako vyratat. Som sama na dieta. Este byva niekedy chora, vtedy plat ide dole.. takze je to ako na hupacke.
@anonym_autor my posielame 20eur mesacne do fondov vytvoril nam finančný poradca ucet a tam sporime.dlhodobe financie ci detske alebo pre nas šetríme nech sa hodnotia peniaze....výhodnejšie ako v banke 😇
Do obálky sporiť? To je taký problém zriadiť účet na meno dieťaťa alebo pod účet pod teba a vkladať tam?
my mame tiez fondy, tam jej posielam kazdy 50€, plus krstni rodicia tiez. urcite nie do obalky alebo len na nejaky ucet...
Do obálky sporiť? To je taký problém zriadiť účet na meno dieťaťa alebo pod účet pod teba a vkladať tam?
@januska12323 pytala som sa na rady. Nie je to problem. Ja mam sporenie pod svojim uctom. Pravidelne mi tam chodi kazdy mesiac jedna suma.
my sme malej zriadili pri narodení. Posielame každý mesiac 30-40e. Má v primabanke svoj účet + sporiaci
Ked dostane nejake peniaze, vložíme aj tie. Kupovali sme jej drahy bicykel napríklad tak časť penazí sme zaplatili z tých peniazkov
@anonym_994ee4
@anonym_autor snáď vieš, čo je inflácia
No tak neviem čo riešiš, do obálky by som jej odložila len nejaké drobné ako vreckové.
my sme malej zriadili pri narodení. Posielame každý mesiac 30-40e. Má v primabanke svoj účet + sporiaci
Ked dostane nejake peniaze, vložíme aj tie. Kupovali sme jej drahy bicykel napríklad tak časť penazí sme zaplatili z tých peniazkov
@anonym_91adf0 Aj ja som sporila synovi a veľa ľudí mi povedalo, že sa to neoplatí, lebo je inflácia a pod. Sporila som v Stavebnej sporiteľni, najprv menšie čiastky a potom som už aj uvažovala, že to zruším, ale radšej som to nezrušila a zvýšila som čiastku na sporenie podľa toho ako pokročila doba. A bolo to tak celkom dobre, v 24 rokoch mal tam nasporené na 20% hypotéky a hneď mu ju aj dali.
Inflácia bola, v niektorých rokoch aj vysoká, ale tam mal aj nejaké úroky, štátnu prémiu, tak nebolo to až tak stratové a je dobre, keď má dieťa aj nejakú sumu na začiatok samostatného života.
my mame tiez fondy, tam jej posielam kazdy 50€, plus krstni rodicia tiez. urcite nie do obalky alebo len na nejaky ucet...
@zuzkaa1991
@babushkaem prosim viete mi o tych fondoch povedat viac? Neviem preco ale mam pred tym respekt.
@anonym_autor snáď vieš, čo je inflácia
@anonym_2597a4 neviem. Pouc ma.
@zuzkaa1991
@babushkaem prosim viete mi o tych fondoch povedat viac? Neviem preco ale mam pred tym respekt.
@anonym_autor mam ucet vo finaxe, spravovanie maju pri solneni nejakych podmienok a do urcite sumy zdarma. Posielas tam mesacne, a oni za to nakupuju na burze, podla miery rizika, ktore si dopredu urcis. Nemas s tym robotu, je to relativne bezpecne(z dlhodobeho hladiska, kratkodobo ti budu vynosy kolisat, dokonca mozes byt v minuse) ale ked to sporis pre dieta roky, je ti to jedno.
Takto to chapem ja ako financny poloanalfabet. Posielam tam mesacne 50 eur, kedze som na rodicaku.
Na kratkodobe ucely je fajn mat aj sporenie v banke, kde vies s peniazmi lepsie hybat
Ja som založila malému pri narodení Finax, kde mu investujeme do fondov, dali sme mu tam všetky peniaze, ktoré dostal od narodenia, cez krst aj narodeniny. Už sa mu zhodnocujú a je to len rok 🤗 určite nespor doma do obálky, inflácia je sviňa
@anonym_autor mam ucet vo finaxe, spravovanie maju pri solneni nejakych podmienok a do urcite sumy zdarma. Posielas tam mesacne, a oni za to nakupuju na burze, podla miery rizika, ktore si dopredu urcis. Nemas s tym robotu, je to relativne bezpecne(z dlhodobeho hladiska, kratkodobo ti budu vynosy kolisat, dokonca mozes byt v minuse) ale ked to sporis pre dieta roky, je ti to jedno.
Takto to chapem ja ako financny poloanalfabet. Posielam tam mesacne 50 eur, kedze som na rodicaku.
Na kratkodobe ucely je fajn mat aj sporenie v banke, kde vies s peniazmi lepsie hybat
@majlo1234 ja sporim pre seba 50€. Ale viem kedykolvek si z roho poslat na ucet. Nejde mi nejako o uroky. Hlavne aby tie peniaze boli niekde v bezpeci.
Dieťatu nesporíme nič, je to hlúposť. Budujeme svoj rodinný majetok (byty, pozemky, investície) a z toho mu nebudeme mať problém odčleniť keď bude potrebovať). Načo nejaké sporenia osobitne? Jedine ak neviete narábať s financiami a musíte to dať niekde zvlášť aby ste ich neminuli. Ale z dlhodobého hľadiska sa v hotovosti nikdy nesporí. To je základná chyba slovákov. Dokopy miliardy na účtoch ktoré užiera inflácia ale to je každého osobná vec. Byť chudobný je voľba, nie údel.
@anonym_2597a4 neviem. Pouc ma.
@anonym_autor sa ti neoplatí sporiť doma sumu peňazí, lebo hodnota peňazí sa znižuje. Treba tie peniaze investovat a nie sporiť. Stačí si prečítať a nemusím poučovať
Dieťatu nesporíme nič, je to hlúposť. Budujeme svoj rodinný majetok (byty, pozemky, investície) a z toho mu nebudeme mať problém odčleniť keď bude potrebovať). Načo nejaké sporenia osobitne? Jedine ak neviete narábať s financiami a musíte to dať niekde zvlášť aby ste ich neminuli. Ale z dlhodobého hľadiska sa v hotovosti nikdy nesporí. To je základná chyba slovákov. Dokopy miliardy na účtoch ktoré užiera inflácia ale to je každého osobná vec. Byť chudobný je voľba, nie údel.
@anonym_a25632 vravim za seba. Ja som po skole dostala financie. Spravila som si vodicak. Na ktory by som nemala. Vdaka vodicaku som si nasla pracu, ulahcilo mi to zivot.
Ono nie kazdy moze budovat byty a pozemky. Som zena co sa stara sama o dieta. Pracuje. Nemam take povolanie, ktore mi vynasa vela penazi. Myslim si, ze dat dietatu nieco na start do zivota nie je zle. Ako pisala pani vyssie, nasporila synovi na cast hypoteku, ktoru by bez tych penazi nedostal.
@anonym_autor sa ti neoplatí sporiť doma sumu peňazí, lebo hodnota peňazí sa znižuje. Treba tie peniaze investovat a nie sporiť. Stačí si prečítať a nemusím poučovať
@anonym_2597a4 pri investovani je aka istota ze peniaze neklesnu na hodnote?
@anonym_2597a4 pri investovani je aka istota ze peniaze neklesnu na hodnote?
@anonym_autor Ešte mi neklesli pri dlhodobom rastie ani raz
@anonym_autor Ešte mi neklesli pri dlhodobom rastie ani raz
@anonym_2597a4 a prave tu ide o to. Moze sa stat hocico, mozem prist o pracu, mozem ochoriet.. podstupim nakladnu liecbu. A co potom?
@anonym_a25632 vravim za seba. Ja som po skole dostala financie. Spravila som si vodicak. Na ktory by som nemala. Vdaka vodicaku som si nasla pracu, ulahcilo mi to zivot.
Ono nie kazdy moze budovat byty a pozemky. Som zena co sa stara sama o dieta. Pracuje. Nemam take povolanie, ktore mi vynasa vela penazi. Myslim si, ze dat dietatu nieco na start do zivota nie je zle. Ako pisala pani vyssie, nasporila synovi na cast hypoteku, ktoru by bez tych penazi nedostal.
@anonym_autor vtedy, dnes a aj do budúcnosti to bude tak, že si študent dokáze vodičák zaplatiť z jednej max dvoch vyplat z brigád. Pres 10 rokmi stal VP 400e, dnes 1000e. Kolko bude asi stáť za 18 rokov, 3000-4000e? Ešte raz, neoplatí sa sporiť cash, sporte v niečo čo rastie na hodnote - napr. ETF fondy
@anonym_2597a4 a prave tu ide o to. Moze sa stat hocico, mozem prist o pracu, mozem ochoriet.. podstupim nakladnu liecbu. A co potom?
@anonym_autor ak by si prišla o prácu alebo ochorela, tak by si napr. do finaxu investíciu prerušila , tj. stopla by si pravidelné platby alebo by si znížila mesačné platby na akceptovateľnú hodnotu .. o peniaze na finančnom účte by si ne prišla .. oni by nadalej pracovali, ak by si potrebovala vybrať tak by to bolo možné, dokonca bez dane z úrokov ako platíš teraz.
@anonym_autor na to je životné poistenie a nie iba hádzanie 50€ do ponožky
@anonym_autor na to je životné poistenie a nie iba hádzanie 50€ do ponožky
@anonym_2597a4 takze to je zivotne poistenie?
@anonym_2597a4 takze to je zivotne poistenie?
@anonym_autor Peniaze treba diverzifikovať. Treba mať niečo na sporiacom účte, nejakú rezervu, keby si súrne potrebovala peniaze. Nejakú časť zase sporiť do investičných nástrojov - zvyčajne nejaké fondy, kde sa peniaze viac zhodnocujú, ako na bežnom sporiacom účte.
A potom, ak potrebuješ deti zabezpečiť pre naozaj nečakané prípady, také riziká poistiť poistením - napr. úrazovým, životným. Čiže nie mať všetky peniaze v jednom finančnom nástroji.
Založ mu niekde účet, najlepšie, kde je bez poplatku. Tam mu pravidelne posielaj peniaze , vkladaj mu tam všetko, čo dostane k sviatkom (my sme rodine povedali, že je lepšie dať do obálky 50 €, než kúpiť nejakú nezmyselnú hračku a pyžamo na Vianoce). A k tomu účtu zriaď nejaký investičný fond, kde sa z účtu bude prevádzať napr. 20-50 € mesačne. Babka k babce a za pár rokov sa tam aj s výnosom z investícií nahromadí celkom pekná čiastka. Pritom na účte môže mať nejakú stálu sumu (500 - 1000 €) ako rezerva, či nejaká termínovaná úložka s opakovaním.

Do obálky pre zlodeja, alebo ak príde puberta začne potajomky vyťahovať z obálky 🙂