icon

Spravodlivé delenie nákladov na bývanie v dome

19. apr 2024

Ahojte, rada by som počula názor nezainteresovaných osôb na moju situáciu 🙂
S priateľom sme spolu 3,5 roka z toho 3 roky bývame v mojom byte ktorý mám na hypo. Mesačné náklady na byt mám 500€( v čom je všetko hypo energie net TV). Nikdy som od neho nedostala ani cent na bývanie ( ani som to nepýtala, finančne som na tom dobre). Nastala situácia 😃 s bratom zdedil dom po rodičoch, brat o dom nemá záujem tak priateľ sa s ním dohodol že ho vyplatí v istej čiastke a to mesačne po 500€ po dobu 10 rokov. Rozhodli sme sa že do domu sa nastahujeme a ja dám byt do prenájmu ktorý mi pokryje 100% nákladov. Teraz nastáva otázka ako by ste si podelili náklady na bývanie v dome?
Náklady na energie v dome sú cca 200€/mes. +500€ splátka bratovi. Ja som priateľovi navrhla že mu mesačne dám 200€ ( čiže energie ) na čo on reagoval že ja som zrazu 300€ mesačne v pluse (keďže doteraz som platila 500€ za byt) a on je 500€ v mínuse. Ja naozaj nemám problém za seba platiť ale splácať dom ktorý nie je a ani nebude môj mi je trochu proti srsti. Prosím aký je váš pohľad na situáciu?

eeffka
20. apr 2024

@blacki12 off toppic ,prave som v 47r pochopila vznik slova mirnixdirnix 🤣

catherinah
20. apr 2024

@eeffka presne 😂😂😂

klotildabazarik
20. apr 2024

Môj nazor je ostan pekne vo svojom byte a on nevh si ide byvat dosvojho domu tj ziadny ptoblem, nechápem ho ako ked byval u teba mu bolo dobre ze byval zadarmo a zrazu chce aby si mu nadalej financovala , aj dom, boha to co je?

0silvia0
20. apr 2024

@eeffka ja az v 50ke😄
@blacki12 dakujeme🤩

canany
20. apr 2024

@lienka.7 len ja som to myslela tak, ze dom do prenajmu, ale on uz jej bude platit polovicku energii a amortizaciu bytu za to, ze tam byva, kedze sa uz prejavil na co ju ma a nerada by som jvoli takemuto exotovi davala moj byt do prenajmu, mi ho znicia najomnici a tento exot ma vyhodi po roku, lebo on uz bude na koni vo svojom.

klotildabazarik
20. apr 2024

@canany no len ci ten dom sa bude dat vobec prenajať

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
blacki12
20. apr 2024

A teraz čítam, že máš pocit, že aký je chudáčik vystresovaný, že bude musieť splácať dom za 60 000 natiahnuté na desať rokov.
Takže teraz ho musíš utešiť chudáka vystresovaného a čo najskôr začať pomáhať splácať.
Jedna z najväčších chýb, keď si v kontakte s narcisom je racionalizovať si jeho správanie. On nereagoval ako chrapúň pretože sa zachoval skratovo kvôli stresu, ale pretože s narcisom nie sú rovnaké pravidlá, pretože sú to vždy paraziti. Ak si si myslela, že on niekedy ocení, že si veľkorysá, tak si sa skutočne mýlila. Ono je to vždy aktuálne, kým niečo dávaš, platíš, alebo poskytuješ. V momente, keď ty niečo potrebuješ, alebo by ti mal vrátiť rovnakou mincou nebude chápať o čom točíš.
On si bez škrupúl bude brať, má silný pocit oprávnenia a preto si v jeho živote.Nikdy sa ti nevráti, čo investuješ do tohto vzťahu a to sa teraz nebavím o peniazoch.
Skutočne s radosťou by som oželela trojročný vzťah a trojročný nájom. Môžeš prísť o veľa viac.
A ešte jeden dôležitý bod ohľadom teba. Si ochotná ísť v živote na úkor seba a ešte maš pocit akú dobrú vec robíš. Máš záchranársky syndróm, v minulosti ti boli silno prekračované hranice. Zrejme tvoj rodič bol tiež narcis.
Run.

victoriab
20. apr 2024

Autorka, je super, ze si samostnatna - teraz, ze mas pocit, ze este aj decko zatiahnes sama, keby daco, chlapa uz automaticky, ale! Co ked si zlomis nohu, vyhoris psychicky, cokolvek, ze peniaze sa budu minat. Tento tvoj pav na uakzovanie nie je absolutne tvoja istota, na ktoru sa mozes spolahnut, lebo on totizto za tu financnu istotu povazuje automaticky teba. Ach, na grcanie z takeho chlapa.

blacki12
20. apr 2024

@eeffka 🤣🤣

victoriab
20. apr 2024

@eeffka suhlasim 😆

tinka8512
20. apr 2024

@blacki12 👏👏👏 presne tak

blacki12
20. apr 2024

@0silvia0 týmto modrý koník splnil svoje poslanie😅😂

babulkomale
20. apr 2024

@alickapusinka prosim ta, ty si nenasla este otaznik na klavesnici? Rada poradím.

minutka
20. apr 2024

Prispela by som polovicu na chod domu. Cize 100€. Hypo nech plati sam. Bude to jeho dom. Ale kedze on tebe nedaval nic, ocalavala by som ze ti to teraz vrati a nebude ani on chciet nic

babulkomale
20. apr 2024

@blacki12 že? Tiez pozeram, uroky asi ziadne, ked sa zabije na aute, tiez nic, jedine teda ze by brat dedil.
Velmi dobry obchodnik, pre seba.

lusyc
20. apr 2024

100€, teda polovicu energií. Dom nech si platí sám, aj polku svojich energií.
Aj tak je to len spolubývajúci, nepoužiteľný pre budúcnosť.

pandorra
20. apr 2024

Chlapa by som si nevydrziavala. Davno si ho mala poslat kadelahsie.. Vyuziva ta.

kitycat
20. apr 2024

Sa divim, ze si mu nieco sama navrhla, ze si nepockala s cim vyrukuje on sam.
Tiez sa divim, ze u teba za ten cas nenasetril, ze by brata vedel z fleku vyplatit aspon z casti 🤌

canany
20. apr 2024

@klotildabazarik to uz je jeho problem, nie moj ako v pozicii autorky, on sa uz ukazal a tu by mi blikali kontrolky o stosest. Ja uz by som ostala v byte a ak chce aj on, nech plati.
Alebo ako tu uz zaznelo, kazdy vo svojom a stretavanie sa raz tam raz tu.
Deti spolu neplanuju, nie je co riesit, ja som pre neho kamaratka s vyhodami, musim ho tam zaradit tiez.

majka36912
20. apr 2024

Tym, ze ten dom nechce mat s tebou spolocny, hypoteku by som nechala platit jeho. Ja by som uvazovala asi podobne ako ty, ze teda s tymi energiami mu pomozem a zatiahnem ich cele, ale tym by to pre mna skoncilo.
A narovinu sa ho spytala, ake ma plany do buducnosti ohladom vasho vztahu, ked takymto sposobom kalkuluje, ze na hypoteku by chcel prispiet, ale na LV ta nechce.

canany
20. apr 2024

On pri ponuke ze mu bude platit 200 eur, mal povedat nie milacik, ja som ti 3 roky nic neplatil, nemozem od teba nic take prijat. Aj tak mi budes pomahat zveladovat moj dom, robit okolo neho a v zahrade.

Autorka ja som 10 rokov splacala s priatelom jeho garsonku, jeho hypoteku, investovala som do zveladovania jeho byti, mladost pochabost a hlupost, ked sme sa raz pohadali, mi povedal, ze si mam zbalit svoju tasku, s ktorou som prisla a nic mi nevyplati z investicii do jeho bytu. Vtedy mi doplo a uz som zacala riesit vlastnu nehnutelnost a seba.
Mala som tiez zachranarsky pud, ved chudacik, nemal peniaze, rozvedeny, ukrivdeny, ked prisli deti, zistila som, ze nie vsetko bolo take, ako mi vykreslil, 17 stratenych rokov s nim. Mozes si precitat moj pribeh, niekde tu bude na konovi. Dnes by som ho uz po roku kopla do ... a sama odisla. Si sebedtacna nezaviska, neviem kolko mas rokov, ale otvor oci, podla vyjadrovania mi neprides ako zalubena zaba, ale inteligentna zena

vevapeto
20. apr 2024

Najprv sem napíš, čo on na to, že tri roky býval u teba grátis. Nezaujíma ma tvoj názor, zaujima ma jeho odpoveď.
Že je vypočítavec už asi vieš …

vevapeto
20. apr 2024

@lusyc presne, platila by som som mu presne 100€ za energie.

0silvia0
20. apr 2024

Autorka, dufam, ze sa ti konecne otvorili oci. Odpoved od @blacki12 si precitaj 3x

michelle567
20. apr 2024

A ten dom je zrekonštruovaný, obývateľný tak ako si to predstavujete? Keď je taký lacný na odkúpenie. Zvládne si k tej splatke zafinancovať aj prerábku? Ak ťa nechce napísať ako spoluvlastníka,.toto by si mal platiť sám. Lebo veď ty bývanie máš, nepotrebuješ si u neho platiť 'nájom'. Prispievala by som 100e na energie a polovicu nákupov

tttbb
20. apr 2024

@blacki12 jeden z najlepsich prispevkov ake som tu kedy cital !!! Dokonale to suhlasi podla toho co som v zivote zazil.

karolinakr
20. apr 2024

prepač, ale 3 roky byva zdarma, a ked ma platit za svoje, zrazu je spravodlivy a žiada čiastku? na energie mu je malo? načo sa s nim o tom vôbec bavíš, je to jeho dom, ked na to nema, nech ho predá..ty si sa ponukla, že budeš prispievať..ked zadarmo u teba byval tomu nevadilo? 80eur maš v paži? tak teraz ťa zas donuti, aby si platila aj za vzduch, čo tam dychaš

dadis
21. apr 2024

@blacki12 Presne tak! Trefa do cierneho. Zazite osobne :(

dadis
21. apr 2024

Mne nejde do hlavy, ze ten jeho brat suhlasil takto so splatkami 🤔. Jedine ze by mu nedali hypoteku (napr zapis v registri) a brat teda akceptoval aspon toto.