Štát nebude pracujúcim matkám platiť dôchodkové poistenie
Mamičky pozor, ak pracujete, štát za vás nebude platiť dôchodkové poistenie!
Za pracujúce matky na rodičovskej dovolenke nebude štát platiť dôchodkové poistenie. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž neschválili návrh novely zákona o sociálnom poistení, v ktorej opozičný poslanec za SaS Jozef Mihál navrhoval, aby štát aj naďalej platil tieto odvody.
inak maminky co ste 3,6 rokov a viac na MD... potom sa necudujte ze o vas zamestnavatelia nebudu mat zaujem... bohuzial ale je to tak... Ja som na md a pracujem od kedy mal maly 1 rok.. mam pracovnu dobu volnu a budujem si karieru a popri tom stiham sa venovat dietatu chodime na vylety von a travim s nim cas aktivne nie pri telke a pocitaci... a posledny mesiac som dostala 3 ponuky na pracovne miesta o ktorych by sa mi pred MD ani nesnivalo, lebo vidia ze som ambiciozna sikovna a sebavedoma a dokazem na sebe pracovat aj s malym dietatom... A vdaka tomu mozem rozmyslat o prestahovani sa do rodinneho domu kde bude mat moj syncek ovela lepsi priestor pre zivot. takze moja praca je pre moje dieta len prinosom...
@cecil36 ja sa nezastavam toho, že je to dobre, ak dohodari platia odvody, ja som len vysvetlovala, že za ktore mamičky štat nebude platiť odvody, pokial budu robiť pori RP.Aj ja som robila na dohody a viem ake to je. A aj ked som neplatila vtedy odvody bolo to žalostne malo. A to že zo zakona je možne len 65%, to je pravda, ale skutočnosť je ina. Viem to z vlastnej skusenosti. Mnohokrat na dohodu zarobia viac ,ako tí v pracovnom pomere a ešte beru aj soc. davky. Toto je podla mna nespravodlivosť. Muž zarobi na papieri minimum, žena je na materskej, maju 2-3 deti, tak im vyjde aj soc. davka. Popri tom, manžel načierno dostane viac ako na papieri. Ja s manželom robime na zmluvu, mame tiež male mzdy, ale naám už davka nevyjde, ani peniaze načierno. je to spravodlive. Aspon tými dohodami sa to možno troška napraví. Aj u nas v praci boli dohodari, teraz od noveho roka, im však dali riadne zmluvy,lebo pre zamestnavateľa je to v podstate skoro jedno.Tak možno to bude na niečo dobre.
@weverka11 suhlasim, niekto nema podmienky na to, aby šiel do prace, to beriem, ale ak sa da tak netreba zaspať. Ja am už 40, ale do prace som sa vratila po pol roku, jednak pre peniaze, ale aj koli tomu, že si nemožem dovoliť vypadnuť z takejto prace. Po roku by ma lahko nahradili a dosť som sa nadrela, aby som bol tam kde som. A takuto pracu nezoženiem len tak, tiež mam volnu prac sobu. A najviac som sa pobavila, ked my bolo povedane od žien, ktore su roky na podpore bez prace, že oni by do prace nešli, že som ako macocha. Ale ja na reči kašlem ,malu si uživam dosť, aj ostatne deti.Všetko sa da stihať, len treba chcieť a mať odvahu.
@betunka39 a) na to, ze niekto pracuje na cierno predsa nemoze doplatit niekto iny b) to, ze pracuje niekto na dohodu za minimum a popri tom dostava viac je dvojcesna zbrat pri dochodkoch a nemocenskych davkach. Apropoo deje sa to casto aj pri TPP, takze to nie je problem dohod c) pracuj na cierno aj ty kde ti to tak kole oci d) dohodami sa nenapravi nic, naopak cierna praca porastie 😉
prepacte necitala som celu diskusiu, ale chcem sa spytat - poberam este RD prispevok, dieta chodi do skolky a ja chodim normalne do prace na plny uvazok. Zarobim viac ako minimalnu mzdu. Znamena to teda ze od januara za mna stat neodvadza na dochodkove poistenie a mam sa ist hlasit na socialku ze si ho chcem platit sama? A ako vypocitam vysku poistneho kolko mam platit? Co by sa stalo keby som to neplatila? A este jedna vec - pocula som ze tato zmena ma platit az od aprila, tak ja neviem, uz teraz za mna stat neplati alebo az od aprila nebude?
Velmi pekne dakujem za odpoved.
@betunka39 ja som dostala ponuku od mojho zamestnavatela ze mi podrzi miesto a nech skusim robit popri md ako szco to iste vlastne... prveho pol roka som nezarobila rakmer nic ale teraz sa mi vsetko co som do toho dala vracia a zarabam 2x viac ako pred MD presne tak clovek sa nemoze bat a musi makat na sebe 🙂 a m to je dolezite... moje dieta ma stastnu mamku a ak je niekto stastny doma doma a doma tak nech je mu to neberiem... Len potom nech sa nestazuje ake je vsetko drahe a prijmy nizke! Aj na slovensku sa da krasne zarobit len netreba zaspat na vavrinoch...
@weverka11 čista pravda. Ja som bola s prvými detmi na materskej 6 rokov, potom som hned išla aspon na brigady ak sa dalo, po poslednej materskej som hned nastupila od 2,5 ročneho do prace, pretože som dostala ponuku. Možem povedať, že ked som si vyskušala pracu ,povedal som ,že už by som viac doma neobsedela. Ale myslim, že to je o povahe človeka. Ked som raz zobrala v lete kamošku ku mne na skušku, lebo už 10 rokov je doma, tak sme išli cekly týžden z domu o pol piatej aby sme boli o šiestej v praci, tahali sme 10. Po dvoch dnoch, ked som ju brala do auta, zazíval a unavene povedala, že ona už ma dosť. Som žasla. Vydžala v praci 2 týždne. nebola zvyknuta chodiť skoro do prace. Ja keby som mala taku príležitosť ako ona, tak sa jej nepustím. Ja som potom sa v praci za nu hanbila, že si nevažila ponuku čo dostala. Su to už 3 roky, dodnes je bez práce. Všetko je o tom, čo chcem v živote dosiahnuť. Niekedy nejde ani o peniaz, ale o to že robím a bavi ma to. ja by som sa asi doma unudila.
@zuzkat1 to je sice pekne, myslim ze kazda matka by bola velmi rada 3 roky doma s dietatom a plne sa mu venovala....ale nie kazda ma tu moznost. nepaci sa mi to tvoje vyhlasenie o planovanom dietati a zabezpeceni. to akoze rodicia ktori maju dieta neplanovane a nemaju prostriedky na to, aby zena mohla byt spokojne 3 roky doma su zli???? ako prepac, aj tvoj partner moze ochoriet, mat uraz, nedajboze zomriet, moze mat vase dieta zrazu zdravotne problemy vyzadujuce financne nakladnu liecbu a pod... a chces mi tvrdit ze aj potom budes spokojne 3 roky doma?? dobre, vy ste mozno prudko za vodou, mozno patrite k tym finance stastnejsim 5% v tomto state...nezavidim, je to casa vec. ale ja mam 20 mesacneho syna, manzel pracuje a napriek tomu o mesiac nastupujem do prace na 12 hodinove smeny., necitim sa ako zla a nezodpovedna matka. naopak, som stastna ze dieta mame, a bolo neplanovane. aj to napriek tomu ze nasa financna situacia nie je dokonala. a to nie sme 19rocni nezodpovedny rodicia, mame okolo 30 ... nemylsim si, ze mam pravo mat dieta az vtedy, ked budem mat zaplatenu hypoteku, prerobeny byt a na ucte par tisic pre pripad nudze....mrzi ma, ze stat nas zasa obral o dalsie vyhody, co uz, zaplatim si to dochodkove sporenie, takze cisty prijem z mojej prace bude zasa nizsi....je to smutne, lebo takato motivacia mladych ludi a rodin mat deti je naozaj mizerna...niekedy mam pocit, ze som trestana za to, ze som si dovolila zalozit rodinu.
@cecil36 ved prave o to ide, aby ludia nechceli pracovať na čierno ,ale ani na dohodu za takýchtoo podmienok,ale to by sa museli najprv postaviť. Lenže určitým ludom to vyhovuje, nevynímajuc dnešných super podnikateľov, čo na papier daju minimum a po boku ostatok. Toto by sa malo odstraniť. Ano, čierna praca mi kole oči, lebo prichadzame o peniaze do soc. systemu, potom nebude na nič. A my čo poctivo robíme a odvadzame dane ,nemaš narok na nič. Len drieť, este ani po...ndeny prispevok na dieťa ti nedaju ,ked maš 4-5 dieta.Ale to ,že ho dostanu ti čo nikdy nerobili, len sedia doma, tak ho dostanu. Všetky davky by mali isť podla toho, čo človek štatu prinaša a nielen pre tých čo su v nudzi.Toto tu je najvačši problem u nas, že veľa ludí to zneuživa a potim štat hlada penaze ,kade tade.
@cecil36 a ešte jedna vec, o praci na dohodu. Mysli, že tie odvody mali rozdeliť, podla skuín, napr. študenti, matky na Rd, nezamestnaní a dochodcovia. a pod. Viem ,že niekto mam maly dochodok, ale vačšina prac. dochodcov je takych, čo maju lepši dochodok ako ja zarobok. Ked ešte pritom robil na dohodu, neplatil nič, bral plat aj dochodok. Pre zamestnavatela to bolo ,lepšie. pretože nemusel riadne zamestnavať.Teraz ,ked bude musieť platiť odvody, tak si to rozmysli, a tak aspon uvolni miesto niekomu, kto nema pracu
Druha vec, prečo stale píšeš, že budeš mať menši dochodok, ked budeš popri RD pracovať na dohodu, ako ta čo je 3 roky doma. Ved ,ked nezarobíš viac ako 270 eur, štat ti dalej plati, ako keby si nikde nerobila, a tie tvoje odvody z dohody by mali byť k plusu ,nie do mínusu. Ja to vidím takto. A z 50 eur , ked mi stiahnu nejakych 7 čert ber, len nech si privyrobím.
@tilly ved to, akoby to robili bez rozmyslu a pritom ich je tam XY, tak nechapem, ze ak jeden vymysli kravinu, ze to prejde celkom. ved to je do neba volajuce! ako v kocurkove! a co tym dosiahnu? napr. tie stavebne zakony nove - no kto nahlasi teraz, ze ide prerabat byt?? no nikto. lebo nevyhodi za to, ze si chce urobit otvor na dvere v nosnej priecke 750 eur + 400 eur! takze namiesto prilevu penazi do statnej kasy, budu pribudat prerabky nacierno... akoze toto je zakon, ze "nedovidim si dalej od spicky nosa". ako aj dalsie ine - s tymi odvodmi pre pracujuce mamicky na dohodu popri RD! vsak to je otras... na Mihala nadavali, ale tie jeho zmeny mali aspon hlavu a patu, ale toto je jeden nonsens za druhym... na grcanie (chyba emoticon 😉 )
@vianne viackrat som pisala ze existuju opodstatnene dovody na navrat do roboty. Nie sme prudko za vodou.mame akurat.nepotrebujeme 3x do roka more. Mala ma vsetko a my tiez. Chodila som s nou kade tade. Pocas rd sme neusetrili ale ani nam nechybalo. Pokial treba jasne ze ma ist zena robit. Hovorila som o situaciach ked nemusi ale chce. A to ze bolo neplanovane neznamena ze ste zli.ale to som nikdy ani nenapisala. Pisala som ze ja som sa snazila nastavit veci tak aby som mohla byt doma s nou.
@kvojtanikova nikam nemusíš chodiť, štat za teba prestane platiť, ale za teba to platí zamestnavateľ tak ako doteraz, plus ešte platil aj štat. Od aprila, to bude platiť len zamestnavateľ za teba, tak ako keby si nebola na RD. Aj ja to takto mam. Bola som sa informovať, aby za mnou potom nelozili exekutori. Tyka sa to dohodarov a živnostníkov, tí si to musia ustražiť.
@betunka39 dakujem a ako to je ked som sucasne zamestnana aj SZCO? (a este aj na RD) 🙂 Zamestnavatel za mna teda plati, ja ako SZCO si neplatim a je to ok, ci nie? Chapem to tak, ze ak by som si platila aj ako SZCO tak by som si vlastne akokeby odvadzala viac do dochodku, tak by som ho potom mala vyssi, ale ked mi staci to co mi odvadza zamestnavatel tak si nemusim ako SZCO platit, ci musim? Toto neviem, ci mam povinnost platit alebo je to dobrovolne.
@kvojtanikova no to teda neviem ako to je. Ty si teraz ako SZCO neplatíš tie povinne odvody?Neviem ,ako to presne je, vyplaty ti robi zamestnavateľ? Ak ano ,tak sa ho spytaj ako to je, alebo nejakej ekonomky ,alebo mzdovej prac. ony by to mali vedieť.Alebo sa radšej spytaj priamo na SP tam to budu určite vedieť.
@zuzkat1 no ja som z tvojich slov citila trochu odsudenie, lebo ty si si zariadila zodpovednejsie.... a my nie!
? 🙂 my sme si tiez mysleli, ze to zvladneme v pohode, mala som fajn pracu, manzel tiez, 3 roky sme neboli na ziadnej dovolenke atd..ale prisli problemy, snad zo vsetkych stran...a hoci mne je doma super, venujem sa malemu aj svojim konickom, proste si to uzivam, musela som sa rozhodnut, ci celit financnym a dalsim problemom z toho vyplyvajucich, alebo nastupim do prace skor, ako mi skonci rodicovsky....mozno by sa to dalo ustat aj bez mojho platu, ale to neznamena ze je to lepsie riesenie.
mam pocit, ze sa tu stretavaju nazory svoch taborov - mamicky co chcu alebo musia ist do prace skor ako ich dieta do skolky a mamicky co to nemusia a nechcu, takze sa nevedia velmi do nasej situacie vzit. ja pri dalsom dietati ostat 3 roky doma, budem sa na to pripravovat aj financne...ale uz teraz viem, ze to mozno zasa nevyjde, a napriek tomu sa budem citi ako dobry rodic na 100% 🙂))

@tilly to je preto, ze tetuska na urade nie je zodpovedna za podanie zlej informacie. A ak ju poda, nie je nijako postihnutelna. A potom mi unika zmysel naco tam sedi (podavanie tlaciv by vyriesila posta alebo nekvalifikovany pracovnik z nizsim IQ) 😀