Štátny príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie (bonifikácia)

luis1234
29. feb 2024

Dobrý deň,

chcem sa opýtať či má niekto skúsenosť so štátnym príspevkom na zvýšenú splátku úveru na bývanie v prípade čistého refinancovania (z banky do banky) kde je v predmete novej zmluvy "splatenie skôr poskytnutého úveru" alebo niečo podobné.

Prvotné podmienky v januári boli nastavené tak, že takéto prípady nespadajú do pomoci. Po viacerých reportáži a sťažnostiach sa začali šumy o tom, že sa podmienky prehodnotia aj pre prípady čistého refinancu z banky do banky. Napokon sa podmienky skutočne zmenili, ale sú nastavené tak, že pod pomoc spadáte len ak ste refinancovali a zároveň v novej banke ste už aj refixovali. Stále teda zo schémy vypadávajú dlžníci ktorým sa navýšila splátka z dôvodu refinancu v inej banke. Pôvodná úverová zmluva mi platila do 2/2024 a tak som v r. 2023 refinancoval v inej banke (kde mi samozrejme ponúkli výhodnejšie % ako keby som dostal dnes v pôvodnej banke). V dobrej vôle, že ušetrím rodinnému rozpočtu peniaze, som tak naopak o nej prišiel, lebo keby som nerobil nič, dnes by som k navýšenej splátke dostával aj príspevok od štátu.

Je to zámerné obchádzanie takýchto dlžníkov, alebo je to diletantstvo? Chcem teda zistiť či je prípadov ako ten môj viacej a spustiť nejakú debatu.

ďakujem

andaluzia12
1. mar 2024

známi boli v situácií ako ty, ale radšej nerefinancovali, zostali v pôvodnej banke, len aby dostali štátny príspevok, čo sa oplatilo viac ako odísť do inej banky...

vikisisi
1. mar 2024

Niektorí ľudia, ktorí minuli rok refinancovali dostali aj benefit od niektorých bánk, teda aspoň čo viem v ČSOB si mohol získať až 1500€, či kvôli tomu alebo by museli zisťovať dáta z dvoch bánk a je to komplikovanejšie, neviem

luis1234
autor
8. mar 2024

@andaluzia12 tak to bolo buď koncom roka, alebo pevne verili Ficovým slovám 🙂 ...ja som to riešil v 1. polke roka

23lenka23
20. mar 2024

@luis1234 prosim, mate nieco nove ohladom ziadosti? Sme presne vas pripad. Uver mame "refinancny" v nazve nie je uvedena vystavba, rekonstrukcia atd.... Nevieme, ci ziadat o statny prispevok, alebo refinancovat teraz. Fix nam konci k 1.6. na UPSVR nevedia poskytnut blizsie info.

andaluzia12
20. mar 2024

Mne po 2 mesiacoch od podania žiadosti prišlo z UPSVaR prerušenie konania. Bola som sa opýtať, povedali mi že je nesúlad v informáciách čo poslala banka, mám čakať, nič iné nemôžem urobiť. Úver je refinancovaný, účelom úveru je “splatenie skôr poskytnutého úveru” … tak čakám!

23lenka23
21. mar 2024

@andaluzia12 toto presne mame my. A mame dve moznosti bud si podat oficialne ziadost ako ste vy urobili, to je mozne az o niekolko mesiacov ked uz budeme platit realne vyssie uroky, zatial mame len info v internetbangingovej zone o navyseni. Alebo este mozme ten uver znova refinancovat, cim by sme dostali aspon o nieco lepsi urok. Ak vyuzijeme tuto moznost statny prispevok nam hned pada. A proste je na prd,ze sa neda nikde zistit, ci nam to schvalia alebo nie. ...

andaluzia12
21. mar 2024

Keďže nám zvýšili úrok ešte v r. 2023, podľa podmienok by bolo u nás možné aj preplatenie časti úrokov za rok 2023, prostredníctvom ročného zúčtovania. Banka mi však odmietla vydať toto potvrdenie, podľa nich nespĺňam podmienky. Nakoľko som na vydaní potvrdenia trvala, vystavili mi ho, zaúčtovali si zaň 30€ a uviedli doň, že nespĺňam podmienky. Termín ročného zúčtovania sa blíži, ja k ročnému zúčtovaniu nemám čo preukázať lebo banka má svoju pravdu, UPSVaR sa mi nevyjadril, lebo vraj sami nevedia.. Ale kocúrkovo sme tu vraj mali za predošlej vlády...

luis1234
autor
21. mar 2024

@23lenka23 Dobrý deň, žiadosť som podal (za pokus nič nedáte), s 2 prílohami - starou UZ v starej banke a novou UZ v novej banke. Okrem toho som písal mail na uverovapomoc@upsvr.gov.sk že ako to teda je a či tým podmienkam (https://www.upsvr.gov.sk/social-affairs-and-fam...) rozumiem správne. Odpoveď mi prišla v podsate rovnaká - pri čistom refinancovaní (z banky do banky) do pomoci nespadáme, iba ak by sme v novej banke refixovali a teda by došlo k navýšeniu splátky , inak povedané neporovnávajú sa navzájom splátky v dvoch rôznych bankách, porovnáva sa splátka po refixácii už v novej banke).

Poštou prišla odpoveď aj na samotnú žiadosť s výsledkom, že sa prerušuje konanie z dôvodu nesúladu v údajoch uvedených v UZ a informáciách, ktorí poskytla banka k UZ. Úrad práce totiž posudzuje to čo im pošle banka, on neporovnáva starú a novú UZ v dvoch rôznych bankách.

Zároveň mi v maily z adresy uverovapomoc@upsvr.gov.sk napísali aj to, že prebiehajú rokovania medzi ministerstvom financií a ministerstvom prace o zmene podmienok tak aby pod úverovú pomoc spadali aj čisté refinancovania (pôvodná UZ bola na bývanie). Pridám aj môj osobný pohľad. Nie som fanúšik minulej a určite nie terajšej vlády. Pomoc s hypotékami prišla vhod v predvolebnej kampani, nakoniec sa do toho aj pustili ale s takými podmienkami, že sa to týka naozaj malého okruhu ľudí - pomoc dostalo iba 4000 ľudí. Vláde to ale vyhovuje, lebo za málo peňazí veľa muziky. Môžu sa chváliť, že pomáhajú a pri tom ich to veľa nestojí. Ja principiálne s touto pomocou nesúhlasím, ale ruku na srdce, každé euro by sa rodine zišlo, keď beriem ešte do úvahy že od budúceho roku sa má znížiť aj rodinný bonus - myslí táto vláda vôbec mladé rodiny? ďalšou vecou je že to úplne pokriví trh. Ktorá banka bude maž motiváciu lákať na nižší úrok na refinancovanie keď sa klientovi refinanc neoplatí (lebo príde o úverovú pomoc). Nakoniec na tom budú zarábať len banky - úžasné Lacko Kamenický. Nechcem sa ale púšťať do politických debát.

Ešte k Vašej otázke, ak budete teraz žiadať o štátny príspevok, príde Vám rovnaká negatívna odpoveď ako mne. Ale prijmete po 1.6. nové podmienky vo Vašej banke (predpokladám že sa Vám navýši splátka) tak pod úverovú pomoc budete spadať. Nevidím ale do ostatných podmienok ktoré sa Vás týkajú, napr. výška príjmu a pod. Musíte si to hodiť do kalkulačky a porovnať či sa Vám oplatí ostať v banke s navýšením splátky ale s úverovou pomocou alebo zobrať lepšie podmienky v inej banke ale bez úverovej pomoci. Samozrejme do 1.6. sa môžu ešte podmienky zmeniť. Pri deficite štátneho rozpočtu aký náš čaká budúci rok možno aj celú pomoc s hypo vláda zruší.

luis1234
autor
21. mar 2024

@andaluzia12 čakať môžeme jedine na to že sa zmenia podmienky, mohli tam rovno napísať že žiadosť neschvaľujú.

luis1234
autor
21. mar 2024

@andaluzia12 samozrejme, informoval som sa aj ja pri podaní daňového za minulý rok (tiež som minulý rok refinancoval) ale my nemáme takú možnosť. Jednoducho čistého refinancovania sa netýka žiadna pomoc - ani za minulý rok ani za tento.

luis1234
autor
4. apr 2024

tak prišla už aj oficiálna odpoveď z úradu práce že žiadosť zamietajú z dôvodu toho že je uvedený účel "splatenie skôr poskytnutého úveru"

23lenka23
5. apr 2024

@luis1234 dakujem za odpoved, mne ste pomohli pri rozhodovani, zacali sme vybavovat podklady k tomu, aby sme uver refinamcovali, konkurecna banka nam da o nieco nizsi urok ako nasa povodna.... A len tak mimochodom tato uzasna statna pomoc sa tyka uuuplne miziveho poctu ludi, zas je to tak mozno prijemne do pocutie a to je tak vsetko.