Refinancovanie úveru na bývanie

20. mar 2024

Ahojte,

Mam uver na byvanie, kde mi skoncila fixacia a mam tam momentalne uroky 5,39 %pa (predtym 1,19%). Splatka sa mi zvysila o 320 Eur. Chcela by som uver refinancovat u inej banky, kedze ta moja ma momentalne najvyssie uroky na trhu (asi). Lenze ja som momentalne na RD, tj realne mam samozrejme uplne iny prijem ako v case kedy mi bola hypoteka schvalena. Ak by mi ina banka refonancovala uver, nahliadaju do uveroveho registra? Mam obavu, ze pri ziadosti o refinanc v inej banke by som mala negativny zapis v uverovom registre (zamietnutie).

melanta
20. mar 2024

Áno, pozerajú do úverového registra, do registra exekúcií. A samozrejme, overujú príjem, ktorý je potrebný a ktorý nemáš. Čiže nie ako píšeš, že máš iný príjem. Nemáš príjem žiadny, RP je sociálna dávka. Takže ak máš hypo sama, potrebuješ spoludlžníka s riadnym príjmom. V minulosti sa dalo refinancovať aj bez dokladovania príjmu, ale podmienka bola mať novú splátku nižšiu. A to v súčasnosti neexistuje, keďže úroky išli hore.

autor
20. mar 2024

@melanta dakujem ti velmi pekne, obavala som sa, ze to tak bude, aj ked moj financny poradca mi tvrdil, ze urcite to nie je problem, a nic overovat nebudu. (Tj nebudu overpvat prijem). Inak mam historiu bezproblemovu.
Prosim ta, vedela by si mi este povedat, ci banka overuje v SP prijem aj pri ziadosti o znizenie urokov? Ide len o interne rozhodnutie a zmenu podmienok v existujucej zmluve tym padom. Dakujem

michelle567
20. mar 2024

A tá štatna pomoc, skúste vygooglit bližšie..napr https://www.fingo.sk/blog/statna-pomoc-pri-zvys...

melanta
20. mar 2024

Nie, ak budeš vo svojej banke vyjednávať zníženie úroku na existujúcej hypo, neoverujú nič. To si mala urobiť hneď. Obehni si 2 banky a choď do tvojej banky s ponukami, že toto ti ponúkajú inde, čo s tým vie tvoja banka urobiť.

zuzanka.zuzu
20. mar 2024

@melanta odkedy sa to zmenilo? minulý rok sme refinancovali a presne kvôli RP som sa v banke pýtala, povedali, že pri refinance (čiže nie nová hypo) stačí ak im v sociálke vyskočí aktívny pracovný pomer (hoci tam aj nerobíme a som na RP).

autorka - SKUS!!! naozaj skús sama obehať banky - viaceré, lebo nie všade robia géniovia, ktorí poradia správne, dokonca aj v rovnakej banke rôzne pracovníčky poradia inak a potom kvôli dobre mieneným radám môžeš prísť o pekné peniaze 😉 ale tak samozrejme je to na tebe. tvoje peniaze.

melanta
20. mar 2024

@zuzanka.zuzu ale ty máš aj muža s príjmom nie? Alebo sama si na hypo? Lebo sama na hypo a iba s RP, to asi ťažko prejde, ak je splátka vyššia ako RP. To zo zákona banka nemôže, keďže musí ostať z príjmu nejaká rezerva po odpočítaní splátky.

autor
20. mar 2024

@melanta dakujem ti. Tak som to spravila, ale bankarka ma nekontaktovala spat. Tak nez tam pojdem osobne, chcela som si overit, ake mam realne sance v inej banke resp. nechcem si sama pilit konar pod sebou.

autor
20. mar 2024

@zuzanka.zuzu dakujem, aj toto je dobra info. Len som nevedela v ktorej faze sa ziada o poskutnutie info od SP ci mam prijem a aky, s tym, ze negativna info ide do registra. Ak to je tak, ako vravis, to by potvrdzovalo to, co mi tvrdil moj poradca.

melanta
20. mar 2024

To, čo ti písala @zuzanka.zuzu pre teba neplatí. To platí pre ňu, pretože na hypotéke nie je sama, ale s mužom, ktorý má príjem. Banka je povinná overiť príjem a z príjmu musí ostať nejaké zákonom stanovené % rezervy po odpočítaní splátky. A to ty nespĺňaš, ak máš iba RP. Ak si sama na hypotéke a tvoj príjem je iba rodičák, tak do inej banky žiadať proste nemôžeš. Nejde to. Banka má zákonom stanovené podmienky na to, ako musí overovať príjem a v akej výške ten príjem musí byť.

zuzanka.zuzu
20. mar 2024

@melanta nuž nechcela som úplne presne písať o nás ale nie som na RP. ja som dobrovoľne nezamestnaná a manžel je na RP - spoločný príjem 0€ 🙂 a žiadny ďalší príjem sne nedokladovali

prosím, netreba mi viac doplňujúcich otázok od nikoho, s našou finančnou a rodinou situáciou som spokojná, toto bola len rada autorke, nech ROZHODNE SKUSI.

autor
20. mar 2024

@zuzanka.zuzu prosim ta, v akej banke mas refinanc? A preto som sem aj pisala, ze kazda skusenost a rada je dobra, nech sa zorientujem (pravny ramec vicmenej ovladam, len bankove postupy nie a tam je prave priestor si tie podmienky zlepsit).

autor
20. mar 2024

Damy, kazdopadne vsetkym za vase vstupy a rady 🙂 aj buduce, ak by som neodpisala kazdej zvlast.

zuzanka.zuzu
20. mar 2024

zo slsp do vub ale mali sme možnosť prestúpiť aj inam čiže aj v iných bankách je postup rovnaký (len vo vub sme už jednu hypo mali a do budúcna máme ambíciu ich zlúčiť pod jedno, no to sa ťa asi netýka, čiže len pre info)

gab1sol
20. mar 2024

Ak nová splátka neprevyšuje starú, príjem sa oficiálne neoveruje, predpokladá sa, že ak klient splácal doteraz, bude splácať aj naďalej menej. Ale v prípade zamestnanca sa aj pri refinancovaní vykonal dopyt do SP a žiadosť mohla byť zamietnutá. Ak však nová splátka bola vyššia ako pôvodná, príjem sa overoval štandardným spôsobom a teda klient sa opäť musel kvalifikovať, k príjmu bolo zohľadnené životné minimum na členov domácnosti (plus rezerva). Píšem to ako bývalý schvaľovateľ v banke, ale je to už niekoľko rokov, zmeniť sa to mohlo, ale tiež sa mi nezdá, že by banka bez problémov robí takomto navýšení neriešila príjem…

janabar1974
23. mar 2024

Zdravim, dá sa to vybaviť. Ide o tzv. čistý refinanc a ide to vybaviť aj bez dokladovania príjmu. Napíšte mi na janabaranova.bb@gmail.com.
Poradím vám

janulikt84
3. apr 2024

Viete refinancovať a urcite by som aj refinancovala - ak teda sa neklasifikujete k bonifikacii - pomoc štátu..ak nie kludne mi napíšte