icon

Stavebné sporenie pre dieťa bez vedomia rodiča

duun
18. mar 2018

Dnes prišiel môjmu synovi (6 rokov) výpis zo stavebného sporenia za rok 2017. Problém je, že JA som po rozvode jediný zákonný zástupca a disponent s jeho majetkom a JA som žiadnu zmluvu neuzatvorila. Uzatvoril ju môj ex / otec. Vložil tam 30€, ale účet je už v debete - z tej sumy si PSS stiahla 20€ za uzatvorenie zmluvy a x-krát poplatok za vedenie účtu.

Nemáte s týmto niekto skúsenosti?

Je možné uzatvoriť zmluvu na dieťa bez vedomia druhého rodiča, jediného zákonného zástupcu?
Ak bude zmluva/účet v debete, je za to zodpovedné dieťa = budú to vymáhať odo mňa?

duun
autor
18. mar 2018

@veronikastrickova ja mám za to, že sporiteľňa si "zahojí" poplatky tým poplatkom za založenie zmluvy = 20e. Ak zmluvu sporitelna vypovie, lebo na nej nie sú prispevky, alebo nie su v plnej/odporucanej vyske ku cielovej sume, tak si skasne, co na nej nahodou je a ak je to do 5e, tak to zrusi ako dorovnane. S tym, ze ani ty, ani oni nemaju pravo ziadat nic viac - t.j. tebe nevratia poplatok 20e ale ani nemusis platit dlhy za poplatky za vedenie uctu.

danielka7
18. mar 2018

@veronikastrickova pri staršej dcére som spravovala iba ja,ale už pri tejto nie.

veronikastrickova
18. mar 2018

@danielka7 tak to by som v zivote nedovolila, nieco sa stane, ex mu vybieli ucty a nic s tym neurobis.

veronikastrickova
18. mar 2018

@duun, vyziadaj si kopiu zmluvy, tu ti musia dat ked tam prides s rozsudkom

duun
autor
18. mar 2018

no.. chudak dieta 😞.. to mu v podtate radsej ani nic nezakladat, ziaden ucet, kam by sa mohol dostat aj ten druhy - lebo ak moze disponovat, tak ty vkladas, sporis a ten druhy to moze cele vybrat. Kopiu zmluvy mi daju, ALE iba ak si ju vyziadam z ustredia PSS, na pobocke mi nemozu vraj dat nic a plati sa za poslanie kopie zmluvy POPLATOK! skvele, nie? Nieco sa tyka mojho syna a ak to chcem vediet, zaplat si!

veronikastrickova
18. mar 2018

@danielka7 hlupost, absolutne bez namietok sama sudkyna mi povedala, ze maleho majetok budes spravovat iba ja, nijdy by som nedovolila opak,

danielka7
18. mar 2018

@veronikastrickova preto nemá nič založené a v prípade mojej smrti bude mať na starosti peniaze plnoletá dcéra

danielka7
18. mar 2018

@veronikastrickova mna zas upozornila že obaja budeme spravovať

veronikastrickova
18. mar 2018

@duun toto je fakt svinstvo aby spravovali obaja, moj keby mohol vybieli mu to hned. Ale sam od seba mu nespori ani cent. A tieto ich poplatky to je druhe svinstvo. Pomaly za to ze chces poradit by si najradsej nauctovali.

danielka7
18. mar 2018

@veronikastrickova tak u mna je ešte výhoda,že nežijeme spolu,neboli sme manželia a okrem toho kde chodí do škôlky nemá o ničom inom ani poňatia.

duun
autor
18. mar 2018

cele chore.. a ak by vybielil, samozrejme, mozes sa sudit.. a za 15 rokov mozno aj k niecomu dospejes :( :( cele zle. Inak, to som im napisala tiez ako otazku, ako je to mozne, ze bez vedomia druheho rodica (sudom urceneho zzastupcu) mozu uzatvorit zmluvu a ako je mozne, ze druhy rodic o niecom podobnom nie je informovany? btw. ex ma v podstate neplatny OP - je na moju adresu, kde ma zruseny pobyt od 2014. Ale banky overuju iba policajny register, ci nie je op ukradnuty :(

veronikastrickova
18. mar 2018

@duun prave ma napadlo, ze urcite nemate rovnaku adresu, tak ako je mozne, ze neprisla zmluva aj ku vam

duun
autor
18. mar 2018

@veronikastrickova adresu máme rovnakú - teda ex má OP, v ktorom je naša adresa. Zrušila som mu trvalý pobyt pred 3 rokmi, ale on stále používa op v pôvodnou adresou a bude ho používať, kým bude dátum platnosti, hoci údaje už neplatia. Zrejme dali pri podpise zmluvy kópiu iba jemu a vybavené. Veď dieťa aj on rovnaká adresa, tak nemali dôvod riešiť :(

mojemenonikto
18. mar 2018

Podľa mňa teta za prepážkou len nechcela riešiť komplikovaný prípad v nedeľu tesne pred koncom pracovnej doby. Navyše by z toho mala len opletačky a žiadnu províziu. Myslím si, že máš jednoznačne pravdu a si v práve. Môžeš sa odvolať aj na odsek 4. Všeobecných podmienok sporenia PSS, kde sa presne uvádza, kto môže uzatvoriť zmluvu:

Za stavebného sporiteľa, maloletého stavebného sporiteľa a za stavebného sporiteľa, ktorý nie je spôsobilý vlastnými právnymi úkonmi nadobúdať práva a brať na seba povinnosti, koná zástupca ako osoba oprávnená konať. Stavebná sporiteľňa je oprávnená požadovať od zástupcu doklady preukazujúce oprávnenie konať za stavebného sporiteľa. Podpis stavebného sporiteľa na plnej moci musí byť úradne osvedčený. V prípade, ak stavebná sporiteľňa bude mať pochybnosti o tom, či sa predložená plná moc vzťahuje na daný právny úkon, ktorý sa má vykonať v zastúpení stavebného sporiteľa, alebo ak stavebná sporiteľňa bude mať pochybnosti o platnosti, určitosti alebo trvaní predloženej plnej moci, nie je povinná ju akceptovať a môže požadovať predloženie novej plnej moci, alebo môže požadovať, aby stavebný sporiteľ písomne potvrdil stavebnej sporiteľni, že udelil predloženú plnú moc splnomocnencovi na daný právny úkon a že plná moc je stále platná. Pre plné moci vystavované v zahraničí musí vykonať osvedčenie podpisu na plnej moci osoba na to oprávnená v krajine, kde sa plná moc osvedčuje. Stavebná sporiteľňa má právo kedykoľvek žiadať k osvedčeniu v inom štáte tzv. Apostille a zároveň úradný preklad týchto listín do slovenského jazyka. Stavebný sporiteľ sa zaväzuje oznámiť stavebnej sporiteľni akúkoľvek zmenu alebo ukončenie platnosti udelenej plnej moci. Stavebná sporiteľňa je oprávnená požadovať pri uzatváraní zmluvy, resp. pri nakladaní so zmluvou od zástupcu stavebného sporiteľa určeného zákonom alebo súdnym rozhodnutím, ktorý nie je spôsobilý vlastnými právnymi úkonmi nadobúdať práva a brať na seba povinnosti, právoplatné rozhodnutie súdu o schválení daného úkonu.

Pri uzatváraní zmluvy jednoznačne pochybil zástupca PSS, ktorý zmluvu uzatvoril, lebo sa nepresvedčil, či je tvoj ex naozaj zákonným zástupcom. Ak by sa predsa len PSS štorcovala zmluvu zrušiť, môžeš ich jemne upozorniť, že máš podozrenie na zneužitie osobných údajov svojho dieťaťa a že pravdepodobne pôjdeš požiadať úrad pre ochranu osobných údajov aby celú situáciu prešetrili a budeš informovať aj NBS ako nadriadený orgán. Ale verím, že až na takéto úkony nepríde. Zároveň verím, že to bude dostatočný signál aj pre tvojho ex aby prestal blbnúť.

mogaa
19. mar 2018

Tam sa mamička nemusí obávať. Všade platí, že ak je účet v mínuse a bez obratov, tak sa po určitej dobe ruší. Banka potom žiada o vyrovnanie dlhu. Dlh nesmie vymáhať od maloletého, ale od zákonného zástupcu zo zmluvy. Takže exmanžel si narobil problémy sám sebe, keďže aj korešpondencia bude chodiť na adresu bydliska autorky, nakoľko si nezmenil trvalý pobyt na OP - banka to potom rieši exekúciou - na zákonného zástupcu zo zmluvy. Banka to nemôže žiadať ani od maloletého ani od exmanželky - nie je uvedená na zmluve. Účtov môže založiť ex aj 10, nemusia chodiť ani výpisy, dlh sa môže vymáhať len od toho kto je uvedený na zmluve a maloletý to nie je.

duun
autor
19. mar 2018

@mogaa ďakujem. Po všetkých problémoch s exovými dlhmi všade mám už obavu pri hocičom :(.

jvlo
19. mar 2018

@duun pás nevymaha tieto mínusové účty. Choď to zrušiť a máš po probléme

katrin21
19. mar 2018

@veronikastrickova ale tu je vyslovene v rozsudku ze dieta je zverene matke ale obaja rodicia maju pravo spravovat majetok maloletej.

veronikastrickova
19. mar 2018

@katrin21 nie ona spravuje majetok, to ina zienka tu dala rozsudok, ze spravuju obaja rodicia 🙂

katrin21
19. mar 2018

@veronikastrickova nie je to najhorsie...praveze to je aj vyhoda.by si sa divila kolke matky zneuzivaju situaciu a otec len plati a nevie ani ci tam peniaze su..podla mna maju byt obaja..pokial jeden z nixh nie je na hazarde a pod.a kolkokrat zeny rozflakaju co sa da..

veronikastrickova
19. mar 2018

@duun ja by som nejako skusila riesit tennpobyt, nieje mozne az ked mu zrusis bydlisko chodi posta ku vam, ma chodit m mestsky/obecny urad

veronikastrickova
19. mar 2018

@katrin21 tu je dana situacia, kde je otec v dlhoch a otvori malemu sporenie a asi nie preto aby mu tam setril peniaze

katrin21
19. mar 2018

@veronikastrickova lenze je to divne naco ho vobec zakladal..nieco tu nesedi.
neviem ..je to divne nie?

senta_sofia
19. mar 2018

@duun nikto pri uzatvarani zmluvy neriesil, ci ste rozvedeni a ako su upravene majetkove zalezitosti dietata, cize urcite ist do sporitelne s rozsudkom a ak to bolo uzatvorene po jeho pravoplatnosti, nech si to stornuju a riesia ako chcu oni. Ex predlozil zrejme rodny list dietata a svoj obciansky a to im stacilo.

veronikastrickova
19. mar 2018

@katrin21 ved prave, keby tam vznikol dlh a ex by utajil twnto ucet do synovej 18tky narobi to len problemy. Prero som ja vsade nahrala rozsudok a keby ex zalozil nieco malemu bez mojho vedomia a bez vedomia sudu(robi sa ze mas vyzivne+musi otec sporit) okamzite to zrusim. Lenze najlepsie by bolo mozno aj na policiu skusit zajst, ze ex zneuziva tuto adresu.

duun
autor
20. mar 2018

@katrin21 otec ak ma nariadene, tak plati vyzivne. Sporenie zvycajne nema nariadene, moze sporit nielen na ucet dietata (nevie ci tam peniaze su, matka ich rozflaka a pod.), ale zalozi si svoj ucet, spori a dietatu to da k 18tinam ako dar. Da sa vselico. Moj ex neplati vyzivne a toto je - sam sa prekecol - iba forma, ako sa vyhnut exekuciam, ktorych ma pozehnane. Zalozi stavebko dietatu, da si nan posielat peniaze (vkladat moze hocikto, napr aj niekto od koho si ex mozno pozicia, alebo mozno spravi nejaky kseft, ja netusim) a potom ho zrusi - po 6 rokoch bezplatne, pred 6 rokmi za pokutu (PSS má 99e). Oplatí sa pri nejakej sume, nie? Vyhne sa plateniu napr. aj exekucie na vyzivne.. "otecko roka". Ksefty asi nevysli.. a ucet ostal v minuse a ex nan asi ja zabudol, tvaril sa riadne prekvapene, ked som mu volala, ze preco tento cirkus so sporenim, ked neplati ani vyzivne.

@senta_sofia predložil preukaz poistenca dieťaťa, tam je rodné číslo, iné doklady nemá.

Na poste som ukazala zrusenie trvaleho pobytu, vsetky exove zasielky sa vratia odosielatelovi. Na policiu mozem zajst, ale pravnik mi naznacil, ze s tym asi nic moc nespravia, bude sa to tahat, lebo nik ho tak lahko nezastihne - byva u rodicov, ti ho zapru. Op nie je ukradnuty, "iba" je v nom neplatna adresa a ved aj tak mu konci platnost v lete 2019 😞

duun
autor
20. mar 2018

@veronikastrickova posta mu chodi na mestsky urad. Tato zasielka prisla, lebo ucet je na synovo meno, tak to prislo na meno a adresu syna. Exovi asi nedoslo, ze by nieco take mohli vobec poslat, myslel, ze sa o tom ani nik nedozvie, toboz nie ja. Podla mna to vobec nemalo byt pre syna, ale zrejme nejaka jeho hra pre ludi v jeho okoli. Tiez mu nedoslo, ze ja to mozem tiez zrusit (za 99e) a tiez, keby tam boli peniaze, tak mozem ten ucet tiez potencialne vybrat a zrusit.. proste špekuloval a nedomyslel - on nikdy nemysli na dosledky :(

nikaella
20. mar 2018

Na nasu malu zalozila svokra sporenie. Samozrejme bez mojho vedomia. Takze ano da sa to uplne v pohode. Zatial je to v pluse tak nemam dovod riesit. Resp riesila som so svokrou no bezvysledne.

veronikastrickova
20. mar 2018

@duun ja by som skusila zistit ze za zrusenie ziadat od nehonpeniaze, ale myslim ze to bude bez vysledku, evidentne je bez charakteru
@nikaella ano zalozit moze ucet pomaly hocikto, ale zrusit a vybrat peniaze uz nie.