icon

Stavebné sporenie verzus vkladná knižka

michaela025
9. sep 2015

stále rozmýšlam.Chcem začať šetriť pre deti.Len keď som čítála tie prispevky poradí niekto.

Strana
z2
dominika6
9. sep 2015

@michaela025
ja som za stavebko

veronikax
9. sep 2015

Ahoj 🙂 My mame vkladnu knizku v slov.spor. Davali sme kazdy mesiac 25 € ..teraz sme zvysili na 30 € platime uz 3 a pol roka 🙂 Obcas jej tam vlozime aj nieco pomimo 🙂 Zaklad je...ze si to potom bude moct vybrat kedykolvek 🙂 ziadne viazanie...a zbytocne poplatky za vyber a tak 🙂

mata90
9. sep 2015

aj ja som za stavebné

babyangel
9. sep 2015

@michaela025 ja mam vytvoreny ucet v slsp a ku tomu mam aj sporiaci ucet kde sporim dcere a platim jej tam mesacne pevnu ciastku ktoru som stanovila na zaciatku sporenia a ak mam aj viac tak jej tam dokladam 🙂 a taktiez mozem peniazky vybrat kedykolvek. Nie som nicim viazana. No tiez rozmyslam este o stavebnom sporeni

michaela025
autor
9. sep 2015

nam ponukali v tatra banke je to na 5rokou veberat sa nesmie keby nahodou je tam zo sumi nejake percento to teraz neviem minimalny vklad 15e neviem fakt ci to neni nejaky odrb lebo teraz slubuju a ked pride nato nebude tam nic daju vseliake poplatky preto sa pitam ci mam dat stavebne ci cez banku alebo alianz neviem

babyangel
9. sep 2015

@michaela025 tak ja to beriem tak ze ucet v dnesnej dobe musi mat (takmer) kazdy bez toho sa tazsie funguje a ked uz mam otvoreny ten ucet tak popri tom aj sporim. Mam to zadarmo, mam tam nejake uroky ale samozrejme nijake extra horibilne sumy sa mi tam nepripocitavaju, to ale nikomu pretoze zadarmo ani kura nehrabe a banky chcu samozrejme zo vsetkeho tazit ale je to vzdy lepsie ako tlacit peniaze niekde do ponozky kde ostane aj o 20 rokov ta ista suma a tak mam aspon o par eur naviac. Ja sa snazim vsetko co mi ostane pomimo vkladat na ten ucet aby som z toho mala co najviac.

lubi40
9. sep 2015

stavebne - ma vysoky urok 🙂 + statna premia

natalym
9. sep 2015

@lubi40 Stále asi to stavebko vychádza najvýhodnejšie, však?

lubi40
9. sep 2015

@natalym My sme zakladali malemu tento rok a mame tusim urok 1.75% + statna premia a navyse tam bolo aj nejake pripoistenie, ze ak sa nam nieco stane, tak to za nas budu platit, alebo nieco take. Ale hlavne ta statna premia - to mna presvedcilo.

natalym
9. sep 2015

@lubi40 Aj ja nad tým rozmýšľam a zdá sa mi to fajn.

patulik267
9. sep 2015

@michaela025 : Pekny den , ak mate zaujem poradim Vam ohladom stavebneho sporenia.Pracujem ako financna manazerka. Kludne ma kontaktujte. 0907561749

libka1
9. sep 2015

ono uz je to aj s tym stavebkom bieda, z roka na rok horsie. ked si pozriete kolko treba pre maximalnu statnu premiu vlozit (1 206,93 €) tento rok aby ste ziskali 66 EUR 😅 , tak uz to nie je to co to bejvavalo 😀

natalym
9. sep 2015

@libka1 No a ktorý je podľa Teba lepší produkt?

libka1
9. sep 2015

@natalym nemam prehlad, tiez mam pre decka len stavebne sporenie 😉 to som len na margo toho, ako sa to postupne zhorsuje, tie podmienky, kedysi to bol fakt super produkt, ale teraz uz nie je... stal sa priemernym zial 😅

natalym
9. sep 2015

@libka1 No áno, to máš pravdu, ale zatiaľ som lepšie nepostrehla.

libka1
9. sep 2015

este ma napadlo, chceme kupit dom a kedze mam 1 stavebne sporenie uz ukoncene po 6 rocnom cykle tak som sa bola spytat aj tam, ze ako by to bolo so stavebnym uverom a ponukli mi uzasnych vyse 4% urok 😀 banka mi dala nieco nad 2 %, takze ani co sa tyka uverov nie su momentalne konkurencieschopny 😖

natalym
9. sep 2015

@libka1 Aha, vidíš toto stojí za uváženie. Ale zase tam nemusíš ručiť nehnuteľnosťou, kdežto pri hypo je to automatické.

libka1
9. sep 2015

@natalym nehnutelnostou nemusis rucit pri uvere do 50000 tusim, nad tuto sumu uz ano. ale ano, toto je vyhoda, jedina co ma uputala ked som sa bola na uver PSS pytat.

lenadka
9. sep 2015

@lubi40 tiež som za stavebko, len ten úrok je z roka na rok mizernejší, kým mám ešte jednu zmluvu na 4% úrok, ďalšiu na staršiu dcéru bol o pár rokov už len 2% a najnovšie je už len 1,75% nové zmluvy a na tú 4%tnú zmluvu mi volala z pobočky, že mi v septembri znížia úrok na 1% 😠 lebo už sporím 6r a zrejme preto, že tam už je značná čiastka úroky sú tým pádom vysoké. Papier mi o tom zatiaľ neprišiel.

libka1
9. sep 2015

@lenadka a to mozu ti len tak znizit urok? to som nevedela.

lenadka
9. sep 2015

@libka1 no to ma na tom najviac naštvalo, že človek podpíše zmluvu s určitými podmienkami a potom ti zavolajú že šup, meníme to... 😝 ale skúsim sa ešte nejakej šikovnej pani na pobočke opýtať, mama má takú známu, že akoby sa to dalo obísť a zachovať tie 4%

libka1
9. sep 2015

@lenadka no to mi pride fakt svinstvo ze podpises nieco v zmluve a oni to zmenia. to potom aku vahu ma ta zmluva? 😝 stale viac a viac som z toho stavebneho sklamana sa priznam...

8pete9
9. sep 2015

ACH, pred chvilou som tu napisal dlhy prispevok s rozpisanymi vyhodami a nevyhodami, ale neposlalo sa mi to ☹. Tak este raz:
VKLADNA KNIZKA
- nizky urok (0,2%-1,3%)
- treba chodit do banky
- rozne poplatky
- pri vyssom uroku viazanost
+ neviem
SPORIACI UCET
- nizke uroky(0.01-1,2%), pre vyssi urok treba splnit podmienky banky (prichadajuce platby, platby kartou)
- urocenie sa meni kazdu chvilu
+ peniaze dostupne kedykolvek cez internet banking
TERMINOVANY VKLAD
- viazanost
- nemoznost vkladat postupne
- niekedy vysoky minimalny vklad
+ vyssie uroky (do 2,2%)
STAVEBKO
- viazanost 6 rokov, pri predcasnom zruseni prichadzate o statnu premiu + pokuta
- poplatok za zalozenie
- poplatok za vedenie (12 eur rocne)
- suma potrebna na ziskanie plnej statnej premie sa zvysuje kazdy rok (2015: 1207 Eur, 2016: vyse 1500 Eur)
+ urok do 1,8%(CSOB)
+ statna premia do 66 eur rocne
+ oplati sa zalozit 1 ucet pre vsetkych, tym padom iba jeden poplatok za zalozenie a vedenie uctu. Do dospelosti mate peniaze pod palcom vy.

BONUS: Podielove fondy
- vstupny poplatok 2,5-5% z cielovej sumy
- moznost straty
- vhodne na dlhodobe sporenie
- zlozitejsi produkt, ale
+ moznost dosiahnutia vysokych vynosov (aj nad 10%p.a.)
+ peniaze sa daju vybrat predcasne bez pokuty.
+ sporit sa da podla moznosti klienta, ked ma viac penazi, moze vlozit viac, ked nema, nemusi.
+ v dlhodobom horizonte sa to v drvivej vacsine oplati viac ako cokolvek ine

Investicne zivotne poistenie
- ABSOLUTNE NEVYHODNE ZA UCELOM SPORENIA PRE DETI. Mozete prist o vela penazi. Dovody som pisal uz viackrat.

denislav
13. sep 2015

@natalym @libka1 spravte si trošičku prehľad o stavebku, zaberie Vám to pár minút 🙂 http://expertnafinancie.sk/item/191-stavebne-sp...

libka1
13. sep 2015

@denislav my uz mame zmluvy pozakladane, rusit ich nehodlam a dalsie nezakladam, peniaze pojdu do domu, takze nie je co sporit a mam po probleme 😀

denislav
13. sep 2015

@libka1 Aj to je spôsob ako vyriešiť problém celkom bravúrne :D Každopádne na tej stránke nájdeš viac zaujímavých vecí a nemusíš sa do budúcnosti pýtať po fórach 🙂 Bude to užitočné pre tvoju peňaženku 🙂 Aj o poistení detičiek by ťa mohlo zaujímať http://expertnafinancie.sk/poistenie/item/89-ak...

mar005
25. sep 2015

@natalym@libka informacie na stranke http://expertnafinancie.sk/poistenie/item/89-ak... si overte z viacerych zdrojov, nakolko to tiez pise finacny sprostredkovatel.

Ak nebudete mat dalsie protichodne informacie o veciach co sa pise vo vyssie uvedenej stranke, treba kontaktovat toho pana co je v nej uvedeni 🙂

michaela025
autor
25. sep 2015

nakoniec sme zalozili detom učty v tatra banke, je to sporenie musia byť otvorené 5rokouno neviem či som dobre spravila v papieroch nič nebolo písane že po tých 5rokou sporenia im budú davať ročne 4% a dnes mi prišiel prvý výpis ,že má prvú splátku 14,93e a vkladala som 15e

mar005
25. sep 2015

@michaela025 tatra banke moc fondy nejdu...Odporucam investicie cez investicnu platformu EIC, je tam vacsi vyber fondov a mensie poplatky

michaela025
autor
25. sep 2015

@mar005 no ked zakladate niečo slubujú hory doli a úplne to je ináč a teraz keď to zrušim mám tam 5% úrok za predvčastné vyberanie hlavne že to tam mali napisané ale ostatné veci čo mi vraveli neboli?

Strana
z2