Ste tu niektorá žena v domácnosti?
Baby, je tu nejaká z vás čo funguje ako žena v domácnosti? Nie nechcene (nezamestnaná hľadajúca prácu), ale vyslovene dobrovoľne starajúca sa "iba" o decká a domácnosť. Ako fungujete? Muž vás podporuje v koníčkoch a iných záujmoch? Financie máte spoločné (nemusíte žobrať o každé Euro) a podobne.. Kľudne napíšte aj správu. Vďaka
@nafka0483 presne o tom to je - vždy keď sa niekto stará do života iných, potrebuje si dokázať, že je lepší a chce to dať vedieť svetu.. vklude aj cez modrého koníka, samozrejme nezabudne podotknúť, že veď "každého vec, ALE..."
Neviem si inak predstaviť, prečo by niekoho mohlo rozčuľovať ako žijú iní ľudia..
Ide o to pochopiť že každá žena je iná osobnosť, má iné ambície, sny. Tak ako niektoré píšu, že im uz po roku na materskej hrabe a dajú dieťa do jaslí a idú do práce, tak sú ženy, ktoré sú doma rady. Ja som s druhým dieťaťom bola doma do 6 rokov na neplatenej a neľutujem. Mala som čas aj na staršie dieťa. Vychutnala som si čas, keď boli maličkí a najviac ma potrebovali a keď druhé dieťa nastúpilo do prvej triedy, išla som do práce. Tak som to chcela a vyhovuje mi to. Ale tiež som sa napočúvala od susedov z paneláku, či od pracujúcich matiek na ihrisku vety, že či som ešte doma, či sa nenudim, čo robím celý deň, koľko budem ešte doma.
@maciatkolulu presne pocas coronovej sezony (respektive roku) to bolo super- nikdy sme nemuseli rozmyslat, kde dame deti, co zamestnavatel, ako vykryt volno a neotvorenie skol, skolok a druzin....otvoria, okej.....neotvoria, tiez okej....😎😎 ale zase mala som u seba za ten cas zopar deti od susedov nastahovanych, kde si to nemohli kvoli zamestnaniu dovolit a toto sme my nikdy nemuseli riesit.
@maciatkolulu v mojom okoli neviem o matke, ktora by bola doma nad ramec rd. Skor naopak. V praci kolegyne pol roka na md a sup do prace (ale nie su to slovenky).
A cim to je, ze nie su rozvedene? No ja neviem odkial mas statistiky, ze to tak je aj vo vseobecnosti. Ale predpokladam, ze zena co je dlhe roky doma, nema potrebu opustit svoju kasicku. Muz je mozno viac prec, vyhovuje mu fullservice, tak preco sa ho vzdavat?
@ofzuza tak ja závidím občas sama sebe😂😂😂. Najmä ráno keď si spíme. Keď bez stresu idem s malým. Na husle, keď si v kľude nakupim a keď mám čas sa v kľude učiť a na obed zbehnúť s malým kam nás srdce ťahá. A vieš kedy najmä si závidím, v lete, že od rána do večera sme preč... Teraz je VSK, uvidíme ešte rok, dva. A nie, nemáme nadštandardný príjem. Žijeme normálne. A čas ukáže. Ale kým je na prvom stupni, tak max polovičný. Tiež nepotrebujem platiť drahé SNB, alebo aupair😉
@ofzuza co ty máš s tými štatistika, robíš na statistickom urade😂😂😂znova píšem s mužom sme doma nahromadke skoro rok.
@maciatkolulu hmm matematicka som, pracujem s datami. Moja deformacia, pardon 😂
@ofzuza Ja som sa stretla s takymi reakciami, napr.: obaja pracuju, ale po praci padaju na hubu, lebo brigady, alebo fusky aby financne vysli. Z prace uteka po dieta do skolky, potom domov, pride muz, vtedy upratuju, chystaju veceru, venuju sa dietatu. Padaju na hubu, lebo aj cestovanie do prace zabera nejaky cas, aj odprevadzanie dietata do skolky. Chceli by aj druhe dieta, ale vidia, ze na to v podstate nemaju. Alebo maju uz deti viac, ale proste vkuse v strese, v zhone, financne vychadzaju akurat. Muz aj zena by ocenili, keby zena robila napr. len na polovicny uvazok, alebo vobec, aby bol dost casu venovat sa detom, varit kazdy den cerstve a kvalitne jedlo, aby bola doma pohoda a dobra atmosfera a nie stresy, ze ked pride choroba, tak kvoli OCR hrozi jednemu alebo druhemu vypoved a ci odsikovat dieta s horuckami k babke, ked teraz potrebuje mamu. Keby na to mali, tak to tak urobia, ale bohuzial nemozu. Cize ked cita alebo pocuje o niekom kto to tak ma, tak si neprizna, ze zavidim, aj ja by som chcela, ale nemozem, ale snazi sa to otocit. Je to svojim sposobom obrana. Pfff, ona sa vala doma, ja pracujem a pritom stiham aj domacnost, ved robim to co ona plus praca, nie kazdy sa necha vydrziavat manzelom, co potom ked sa nieco stane a ona ostane s holym zadkom... citi sa lepsie ak tu druhu zhodi, snazi sa vykreslit si to tak, ze je to vlastne zle, ze ona by to nechcela, ale ak by mohla, tak presne po tom tuzi.
Mozno len na par rokov kym deti podrastu a mozno na stalo...
Nehovorim, ze su to vsetky pripady, ale velakrat som sa s tym stretla.
@maciatkolulu co pises je super. Bavilo ma to tie 4 roky. Potom som potrebovala uz aj "odbornehsiu cinnost". Uplne som citila ako mi odumiera mozog 😂
@ofzuza mm nie je hocikto a urcite veci nemozem ignorovat. Prisposobim sa dovtedy, pokial to bude pre nase dobro a potrebne. Moj muz nasou svadbou tiez obetoval vela. Casovo? Ratam este mozno nejakych 8 rokov a uvidim ako sa aj spolocnost vyvinie, deti odrastu a nasa rodinna sitiacia vyvrbi. Mozno zlomim muza a pojdem nakoniec este na medinu😀 a dovtedy to zopar kurzov ci mozno nejake nove/nadstavbove studium podla volneho casu isti...
@ofzuza cely cas sa tu rozprava o tom, ze je to dohoda obidvoch stran.
@hederamonstera a ja cely cas pisem, ze je to ich rozhodnutie a je mi jedno ci je doma alebo pracuje 🤦♀️
@ofzuza ale ved tu hovoríme od začiatku, že to vyhovuje obom. Ze nie žena je tlstá chudera, otrokina domácnosti, alebo strhany chlap co maka 24/7.ale dohodnutí partneri
@maciatkolulu tlsta chudera bola priklad, ktory je tiez bezny - zena si nevie najst pracu, je teda dotlacena k tomu, aby bola doma.
@maciatkolulu strhanych chlapov, resp takych co sa nemozu zapojit, lebo su unaveni tu spominala ina osoba, tusim jej muz v stavebnictve, plus davala ine priklady.
@ofzuza vztah je o kompromisoch a aj o obetach- raz ustupi jeden, raz druhy, raz prinesie obetu jeden, raz druhy. Kedze som v multikulturnom vztahu s roznymi nabozenstvami a kulturami, laska u nas nestaci. Aj ja, aj moj muz musime v urcitych veciach ustupovat a keby sme zacali meriat kto coho viac obetoval alebo viac ustupil, stroskotal by nas vztah uz davno. Pracujeme na tom tak, aby to obom stranam vyhovovalo alebo aj ked mi nieco nevyhovuje, urcite veci prekusnem a moj muz sa mi to snazi vynahradit inac v ramci nasho vztahu, takisto ako sa aj ja snazim veci, ktore on nechce/nemoze akceptovat, vynahradit inac.
Byt zenou v domacnosti je vzdy zavisle od miesta, deti, rodinneho nastavenia, financneho zazemia a moznosti a samotnej dynamiky vztahi- je to tiez "normalne postavenie" vsade vo svete, okrem slovenska, kde sa to berie dost menejcenne, hlavne medzi pracujucimi zenami.
@nafka0483 bohužiaľ ja mám inú skúsenosť. V okolí mám niekoľko žien v domácnosti a všetky používajú frázy ako: no to sa nedá stihnúť aj domácnosť aj práca, ak chce mať žena o deti postarané, nemôže chodiť do práce. Ja som dala tretie dieťa do jaslí v dvoch rokoch. Bola extrémne spoločenská a od prvého dňa sa tešila. Toľko kritiky sa na mňa spustilo.... Niekoho nezaujímalo, že s chlapcami som bola doma 4 a pol roka, lebo to potrebovali. Teraz som doma so štvrtým dieťaťom a na dohodu pracujem z domu. Niektorým ľuďom to radšej nehovorím, nemám záujem o ich komentáre.
@hanaju ahoj napíšem tak v skratke. Ja som doma. Manžel pracuje na kamióne. V pondelok odchádza a vo štvrtok, občas v piatok príde. Postavili sme dom na vidieku v maličkej obci. Pestujem si zeleninu. Chovám občas niečo. Žijeme si dobre. Na dnešnú dobu, keď sledujem okolie, povedala by som, že až slobodnejsie. Chodíme na dovolenky k moru, či do Álp na turistiky, výlety po sk.
Nam 9 r syna s poruchami učenia a venujem sa mu na 200%, aby v rámci svojich schopností napredoval maximálne. Potom ešte 3 ročný. ( pred MD som pracovala vždy) takže teraz som v podstate prvý krát takto doma odkedy sa narodil syn. Ale popri MD som ako odreagovanie chodila každý piatok upratovať jednu vilku neďaleko plus som vždy dotyčnému (bol zo zahraničia) vzala domov košele a tie po večeroch zehlila.. Nebolo to terno, no mesačne mi to hodilo cca150 - 200 eur a času minimum. Takže som mala niečo na svoj koníček.
Aktuálne som prvý krát v živote na úrade práce. A od sept ak má teda príjmu idem do školy externe.
Manžel chce aby som ostala doma ešte 2 - 3 roky, kým mladší nebude väčší. No aj napriek tomu, že mám deti, behám traily v lese v podstate 5 dní v týždni a cvičím.. Mam veľkú záhradu (2500m2) , zvieratá.. Kamošky. Aj tak mi chýba ten pocit byť v práci. No zároveň viem, že keď som do práce chodila a maká som len jedno dieťa, bolo to veľmi náročné
Takže keď mi skončí podpora, čo bude v lete, uvidím čo ďalej. Ci ostanem doma a budem sa venovať domácnosti, domu, deťom, sebe, a mojej škole.. Alebo popri tom stihnem aj polovičný úväzok niekde. Som tomu otvorená.
I náš je kľúčova manželia práca. 14 rokov tak funguje, a prácu meniť nechce. Skúšal,no jeho práca ho baví a slušne nás živí.
A čo si myslia ostatné / ostatní naokolo mi je jedno. Pretože len my s mužom vieme, aké to máme doma, aké majú nároky naše deti. Co všetko musím urobiť a v čom musím muža zastupovať v dnoch, keď je v zahraničí.
Avšak toto beriem, len do času, kedy nebudem musieť riešiť opatrovanie 3 ročného a učenie sa s 9 ročným. Takže veľmi dúfam, že takto o 4 roky budem spokojná v pracovnom tempe
@zuzliq veľmi záleží od aktivity deti. Keď chodia len do škôlky a školy tak sa to dá stihnúť všetko. Keď sú deti sportovci jeden ma dvojfázové tréningy každý den, druhý tréningy 5 dní v týždni, tretie v škôlke, plus škola. Druhý rodič, ktorý je na tyzdnovkach a stari rodičia, ktorí pracujú tak sa to veľmi nedá. Pokiaľ im nechcem siahať na veci ktoré majú radi. Na domácnosť sme čas nemali vôbec ale ani sme sa tu veľmi nezdržiavali.
Poznám také čo nestíhajú ani jedno dieťa obriadit, zo škôlky utekajú domov. A nikam nechodia len doma a na nič nemajú čas.
Každý to má doma nejak. Tí dvaja, ktorých sa to týka vedia najlepšie čo im pasuje.
Samozrejme, vždy je lepšie, keď sa žena venuje deťom aj dlhšie a je doma minimálne 6 rokov. Ale nato samozrejme musí mať aj partnera, ktorý zarobí. A povedzme si úprimne rozhodne nie partnera, ktorý donesie 700€😒 Preto viacero báb preto v okolí, žiaľ aj skôr muselo ísť do práce. Ale samozrejme, keď niekto nato má, nech sa dostatočne venuje deťom. Slovensko a Česko je v tomto aj tak unikát, že štát dovolí byť doma aj 6 rokov. Inde ako pozerám pól roka je strašne dosť málo. Rozhodne si ale nič o babách v domácnosti nemyslím. Rozhodli sa tak ako im to vyhovuje.
Inak... ja som pisala cely cas o tej kamoske, kde to vyzera ako taky idealny priklad. Ale, kym som bola dieta, tak o par domov dalej od nas byvala jedna taka pani v domacnosti. Manzel bol lekar, ona pracovat "nemusela", on zabezpecil rodinu po financnej stranke paradne. Neviem ci ona mala zaujem pracovat ci nie, ci mala nejake zdravotny problem, alebo z akeho dovodu bola doma, ale vzdy, ale naozaj ze VZDY ked sme isli okolo, tak pani bola v pyzame a zupane, neupravena. Rano takto vyprevadila na ceste deti do skoly, pocas dna takto sedela na terase, vynasala tak smeti, alebo robila nieco v zahrade. A vzdy vyzerala byt taka znudena, taka akoby zanedbana, bez zaujmu o cokolvek ine ako domacnost (a deti).
Takto to bolo na pohlad, no ktovie co za tym naozaj bolo.

@ofzuza ja neviem reálne kde žiješ a co máš vo svojom okolí, ale ja nie som otrokom ani domácnosti a ani dieťaťa, muž nie je zase otrokom v práci. Práve v tejto dobe som pre nesmierne šťastná, že sme doma, nemusím napríklad aktuálne co s dieťaťom, keďže nám zatvorili triedu, bola som s malým doma 5 rokov, až potom išiel do škôlky, nijaký stres, urevane decko, prvé dve boli tiež doma so mnou, teda mladšia nastúpila zároveň so staršou a to staršia mala 6,boli to najkrajšie roky s deťmi. Nemali sme starostu, robili sme si výlety, stretávali sa s kamarátmi, chodili na poloprazdne divolenky mimo sezónu atď. S malým som to praktizivala opäť. Medzi tým som bola v práci a úprimne, vtedy som sa cítila trochu ako otrok. Takže nie každý je obezny a zatrpknuty doma. Ja mam skončenu vš a aktuálne si predstav, sa zdokonaľujem v nemčine. Okolo mňa nie je zamestnaná snáď žiadna matka. Všetko sú to rodiny kompletne. Nepoznám jednu rozvedení na rozdiel od rodín na sk, kde matka makala a aj otec.... Čim to bude?