icon

Ste tu niektorá žena v domácnosti?

hanaju
26. feb 2021

Baby, je tu nejaká z vás čo funguje ako žena v domácnosti? Nie nechcene (nezamestnaná hľadajúca prácu), ale vyslovene dobrovoľne starajúca sa "iba" o decká a domácnosť. Ako fungujete? Muž vás podporuje v koníčkoch a iných záujmoch? Financie máte spoločné (nemusíte žobrať o každé Euro) a podobne.. Kľudne napíšte aj správu. Vďaka

ofzuza
26. feb 2021

@vevesh fuu to v nemecku staci pre rodinu?

pseudomonas87
26. feb 2021

@hanaju ja neodsudzujem ani jednu áno druhú stranu, ale chcela by som sa spýtať tých žien ,čo sú doma, ako doma na plný úväzok, nemáte ani trošku strach z tej plnej finančnej závislosti od muža? Moji rodičia istú dobu mali manželskú krízu, mamina vždy pracovala a aj tak mi vtedy povedala, keby som sama mala dosť peňazí, tak od otca odídem, študovala som a peniaze boli potrebné.kriza sa zažehnaná, rozvod sa nekonal,ale aj tak....človek nikdy nevie čo sa stane.....

jana_eyre_2
26. feb 2021

@ofzuza a to nie je čiernobiele videnie, chápať to pri jednom type existovania? 🤔

ofzuza
26. feb 2021

@jana_eyre_2 a ty by si pochopila 6hodin upratovania pri napr jednom dietati v byte?

vevesh
26. feb 2021

@ofzuza mam uplne suprovu zlatu svokru😍 Ale monk sa moze strcit oproti nej☝ ona, ked nemoze v noci o tretej spat, luxuje dom🙈tomu hovorim "bavi ma upratovanie"🙅‍♀️🙆‍♀️🙅‍♀️🙆‍♀️🙈🙈🙈

vevesh
26. feb 2021

@ofzuza pre menej narocnych domasedov ano. Potraviny su lacne a ak nemaju nejake naroky a privysoky najom (mam zname, ktore platia najom 300e vo velkomeste, lebo najomnu zmluvu podedili po starkej a pod.), tak v pohode a ziju si nadstandardne...

ofzuza
26. feb 2021

@vevesh tak to ma celkom prekvapuje. No standard to asi nebude, ci?

nellye9
Autor odpoveď zmazal
andra77
26. feb 2021

@smuhyta správny názor....🙂

ofzuza
26. feb 2021

@nellye9 ja uz neviem ako to napisat 😂 vyjadrovala som sa k tomu, co vyssie pisali, ze tolko casu potrebuju na zabezpecenie domacnosti, kym su vsetci prec.

nellye9
Autor odpoveď zmazal
vevesh
26. feb 2021

@ofzuza vsetko zalezi od celkoveho prijmu a porieseneho byvania- ak ma niekto lacny, najom, hypo, byva u svokrovcov, tak taka suma staci. Ak niekto byva v byte s najmom ci hypo 2000e+, tak samozrejme tam ten prijem musi byt vyssi....

scila
26. feb 2021

@ofzuza tak to máš super. Ale nájsť prácu na čiastočný úväzok, kde tolerujú časté PN kvôli deťom a kde ešte aj dobre zarobíš, to je pre väčšinu žien nesplniteľný sen.
Šikovná žena si aj v domácnosti určite nájde spôsob, ako čas zmysluplne využiť. Ale mám dve známe, čo sú ženy v domácnosti, ktoré nevaria, chodí k nim upratovačka a k jednej aj záhradník, a to majú mini záhradu. Ale tie si ani v robote neviem predstaviť.

nafka0483
26. feb 2021

Ja som ale pisala o 6 hodinach denne, ktore zahrnaju - odviezt 3 deti do skolky, skoly, urobit nakup, vybavit ine veci, navarit cerstve jedlo, upiect doma pecivo a postarat sa o domacnost - vyprat, vysusit, vyzehlit, utriet prach, pozmyvat, umyt kupelne a to v dome skoro 200m2 so zahradou, s detmi sa ucit, dohliadnut na ulohy...

Isteze je rozdiel byt v byte a mat 1 dieta a je rozdiel len pozmyvat velky dvojpodlazny 200m2 dom. Napr. znama ma psa, ktory im chodi aj do vnutra, takze pozmyvat kazdy den je nevyhnutne. A k tomu mat 3 deti.

Ona nerobi sluzku jemu. On sa totiz ten cas co sa ona stara o domacnost, nepovaluje. Ma narocnu pracu, zaraba im na zivobytie. Ako som pisala, inak by obaja zarabali a aobaja sa starali o domacnost, oni si tu jednu polovicu vymenili - on zarobi aj za nu a ona zas urobi v domacnosti veci aj za neho. Nikto nie je o nic ukrateny.

A ak ma taky den, ze nema vybavovacky a ma upratane a "nudi sa", tak cita odborne knihy, vzdelava sa, cvici. Narozdiel od inych matiek, ktore napriklad aj pracuju, tak nema problem robit so skolakmi ulohy, nema problem s gramatikou, s matematikou, vysvetli akekolvek ucivo.

ofzuza
26. feb 2021

@scila na ocr som bola asi tyzden za 4 roky, co tam aktivne robim, na pn ani raz. Ano, mam skvelu pracu, uzasneho zamestnavatela. Prajem take kazdemu

ofzuza
26. feb 2021

@nafka0483 mozem sa spytat ake vybavovacky? Co pises mam aj ja, s tym rozdielom, ze sme vsetci doma, tym padom nonstop tvoreny bordel a ja pracujem. Deti jej nepomahaju? Nemaju svoje povinnosti?

nellye9
26. feb 2021

@pseudomonas87 nie, nemám obavy. Mám finančné zabezpečenie, mám svoj byt, ktorý prenajímam. Nehnuteľnosti, ktoré sme nadobudli po svadbe sú rovnako moje ako manželove. A zamestnať by som sa tiež zamestnala, ak by to bolo potrebné. Nerobila by som samozrejme niekde generálnu riaditeľku, ale prácu by som si určite našla.
Občas mám obavy, keď mám pesimistické myšlienky, akože čo keď úraz, čo keď smrť partnera. Ale je to strach zo straty blízkeho a nie z nedostatku financií.

vevesh
26. feb 2021

@pseudomonas87 ak su peniaze spolocne a kazdy z partnerov ma volny pristup k uctu a k peniazom, nie nemam problem. Ak by mi zacal partner vydelovat peniaze, sledovat co kde kupujem a zakazovat /prikazovat ci a kde kupit, zatajovat peniaze a podobne skvosty, ktore som tu na mk citala, tak by som do prace sla kvoli vlastnym peniazom, ale to by bolo najmenej- to by sme mali ale inu krizu v manzelstve.....

nafka0483
26. feb 2021

@ofzuza Deti maju svoje povinnosti - udrziavat si v poriadku izbu, pomoct nalozit umyvacku, vylozit a pod. Ale neznyvaju, neumyvaju kupelnu, nenakupuju.

Vybavovacky napr. posta, vyzdvihnut zasielky, cistiaren (manzelove obleky, niekedy aj kosele), lekaren, kontroly u lekarov s detm, zubar, zubna hygiena, oprava spotrebica, veterinar, servis bicyklov, banka, poistovna, niekedy pravnik, kataster, kniznica, utulok (nosia pravidelne hygienicke veci a krmivo). Takmer kazdy den sa najde nieco. Teraz pocas covidu je to samozrejme obmedzemejsie, ale vseobecne za tie roky.

scila
26. feb 2021

@majkeel to, že je nejaká práca platená ešte neznamená, že človeka napĺňa a robí ho šťastným, ale to snáď vieš, nie? Aj keď neviem čo mám očakávať od chlapa, čo nemá lepší program na piatok večer, ako klebetiť na modrom koňovi 🙈😀.
A písať tu bludy len preto, lebo má známeho, čo chová býky a vyplakáva... Sú ľudia, ktorých práca je starostlivosť o farmu a nielen ich uživí, ale ich aj baví. Skús tráviť večery čítaním kvalitnej literatúry, alebo pozeraním niečoho, na zlepšenie všeobecného prehľadu - evidentne to veľmi potrebuješ.

jana_eyre_2
26. feb 2021

@ofzuza ale ja tu nie som od toho niečo chápať, nie je moja vec ako niekto rieši svoj čas.. možno tá zena, čo má jedno dieťa a trávi upratovaním 6h denne má svoju domácnosť dokonalú.. ja ju takú ani zďaleka nemám - každý má proste priority inde, každý má iné základy, zloženie rodiny, atd.. my ostatní to riešiť nemusime, úplne stačí akceptovať život iných.. to očakávam od okolia aj ja - aby akceptovali moje rozhodnutia a neriešili to, čo sa ich nijako nedotýka..

mironka
26. feb 2021

@scila pan majkeel bude radsej v dvoch platenych robotach a domov pride spokojny,ze je maximalne zaplateny a stastny k tomu,lebo ho to aj bavi a naplna....a nebude predsa nariekat ako jeho znamy,ze otroci pri bykoch....hm....suhlasim,ze aj praca akokolvek narocna (chov zvierat,praca na poli) moze byt pre niekoho obstastnujuca a niekoho zaroven zivi. To neznamena,ze cloveka neunavi a ten clovek sa nemoze ani postazovat od unavy. Ved sa otrasie a ide dalej.

acrobaleno
26. feb 2021

@nellye9 Nechcem rypat ani nic podobne, ale pisala si, ze pred koronou si sa venovala a sebe...kurzy, gym, atd a ze teraz muz chodi bicyklovat a ty mas na starosti homeschooling a ukricane make decko. To akoze s tymi detmi nepomoze? Nepostrazi, ked chces ist ty niekde? Zabehat si alebo proste iba me time? Ako toto mi pride trosku divne. Chapem, ze to mate podele, ze ty dom a on peniaze, ale deti su spolocne.

ofzuza
26. feb 2021

@jana_eyre_2 neviem, ci pisem latinsky, ci ako....

nellye9
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
26. feb 2021

@nafka0483 trosku prehanas, nie si sama, kto ma vacsi dom, spominane aktivity nerobis predsa denne - myslim kontroly u lekarov, banka, poistovna, kataster, kniznica....ale ok, ako si kto zorganizuje v rodine, tak ma. Podstatne je, aby boli spokojni vsetci

nafka0483
27. feb 2021

@elizabet173 Nepisem o sebe ale o kamoske 🙂 a pisem ze im to vyhovuje obom, takto sa dohodli.
Tie veci ona riesi denne (vzdy niektore z nich) pretoze maju rozne mimopracovne aktivity, takze u pravnika, na katastri je varena-pecena :D v kniznici aspon raz do tyzdna, tiez v utulku, cistiaren 1-2x, atd.
A ako pisem nic z toho neriesi poobede - vsetko medzi tym co odnesie deti a co po moch ide. Takto to maju rozdelene a su spokojni. Nie je na mieste aby ju niekto sudil ci je to tak dobre ci robi dost ci to ine stihnu popri praci a pod.

elizabet173
27. feb 2021

@nafka0483 ved ja ju nesudim, ani nikoho, napisala som, ze je podstatne, aby boli spokojni vsetci. Ked to tak je, je to v poriadku

majkeel
27. feb 2021

@scila
to, že je nejaká práca platená ešte neznamená, že človeka napĺňa a robí ho šťastným, ale to snáď vieš, nie? A preto nechavate pracovat muzov, lebo ich musi praca bavit? 🙂 Vztah by mal byt o tom, ze si rovnomerne rozdelite neprijemne aj prijemne stranky zivota.
"Skús trávit vecery cítaním kvalitnej literatúry, alebo pozeraním niecoho, na zlepšenie všeobecného prehladu - evidentne to velmi potrebuješ."
Ako pubertak som som si pisal zoznam knih, co som precital, od beletrie, cez historicke po vedecke. Ak by som nebol IT, bol by som historik, alebo sportovy trener. Skoncil som pri 2000 knihach, potom ma to prestalo bavit si zapisovat. Od 5tej triedy som bol prihlaseny v 3-4 knizniciach, hltal som knihy stylom, ze v piatok som si pozical casto 3-5 knih, cital casto celu noc, v pondelok som siel do kniznice znova. Na vyske som presiel z knih na sport. Kolko si precitala knih ty, 20-50-100, ked odporucas druhym citanie? ;)
Som IT aplikacny konzultant s univerzitnym vzdelanim, programujem databazy, aplikacie, kazdy den riesim x problemov, s ktorymi som sa predtym nestretol a musim informacie vzdy niekde nacitat = kazdodenne vzdelavanie. Popri tom druha praca - obchodovanie s akciami, opciami. Kazdodenne pocuvanie ekonomickych analyz, informacii, sledovanie trendov, studium. Som v diskusiach venovanych obchodovaniu, financiam, sportu, autam,... nie iba tu. Myslim, ze som na tom skor opacne, som na casovej (nedostatok casu), aj fyzickej hrane vstrebavania dalsich informacii. Ale kludne mozme dat sutaz, kto ma vacsi vseobecny rozhlad.
Kedze nemam sluzku, stiham popri praci aj svoju domacnost, aj varit, inak by som zostal v spine a hladny.
Pobavilo ma preto, ze si mam rozsirovat dalej obzory. Napis mi, co ty robis pre svoj osobny rozvoj, ake mas vzdelanie, pracu, co a kolko mas nacitane... Ja som aspon dospel k zaveru, ze cim viac sa ucim a viem, tym toho viem menej.
Pobavi ma, ako sa niektore zeny doslova vyhybaju praci a uz o 10 rokov placu nad tym, ze nemaju kde, za co a z coho zit, ako su vraj muzi plateni viac.
Obed zadarmo neexistuje. Chvilu ho mozno niekto za vas platit moze, ale ak odide, alebo sa mu nieco stane,... Vtedy je moj (nezdielany) nazor, ved kto 10-15 rokov oddychoval, ked pojde oddychnuty do prace, hravo strci do vrecka vsetkych tych unavenych 40-50tnikov a kludne potiahne aj 16tky.
Nezaujima ma, ci niekto v mladosti lezi doma a nebude ma ani zaujimat, ked sa bude vyplakavat v starobe, ze si nic neodlozil. Nezaujima, ci dnes niekto chodi na dovolenky na pozicku, ani to, ci to bude mat neskor z coho splacat.

0silvia0
27. feb 2021

No moje nervy, to sa tu zas zvrhlo🙈, zas su vsetky zeny v domacnosti doma v posteli leziace lemry cakajuce na pecene holuby🤦‍♀️. Lebo tym muzom to asi nevyhovuje, ze? Lebo sa s manzelkami nedohodli a nevyhovuje im to obom, ze?
Su muzi, ktori chcu rodinu, ale nie su ti ockovia, ktori budu s detickami kreslit, kocikovat atd. Su celi stastni, ze v tomto sa realizuje manzelka a on pokojne moze riesit svoj biznis a nemusi sa dohadovat s manzelkou, kto z nich je narade s cerpanim ocr. Ano ano, viem, rodicia su obaja, ano viem, obaja si maju delit pracu, lebo domacnost je spolocna. Ano viem, ale kazdy par je iny a ma svoje preferencie.
Mimochodom poznam chlapika, ktory sa nalepil na kamosku, necha sa nou zivit, nikdy poriadne nerobil, vyuziva ju ako sa da a ona to toleruje, asi im to vyhovuje. Takze kazdy ma iny vztah, iny vztah k financiam aj k spoluzitiu a kazdy by mal fungovat tak, ako to tej konkretnej dvojici vyhovuje, nie? Ci treba sudit kazdeho podla toho ako si myslime ako by to podla nas malo fungovat?