icon

Stredná vrstva spoločnosti

23. jún 2021

Dnes som mala zaujimavy rozhovor...podla Vas kto je stredna vrstva co sa tyka majetku, mesacneho prijmu co si mozu dovolit taki ludia dovolenka a pod..len ci som taka naivna, alebo fakt sme chudaci🙂

luciaaaaa
24. jún 2021

@kikaaa444 pises nezmysly. Clovek, ktory ma prijem 800€-1500€ mesacne a ma rodinu si dopraje co? Aku dovolenku? Aky spotrebic? Na vsetko z toho musi predsa setrit, alebo ak to kupi z jednej vyplaty, na ine mu uz nezostane.

zltalienka
24. jún 2021

celá veda je v tom, že pojem "stredná vrstva" navádza si myslieť, že zahŕňa ľudí, ktorí žijú tak ako väčšina. Nie teda ako priemer (priemerná mzda) ale ako medián mzdy, ktorý ukazuje strednú mzdu. Finta je však v tom, že cca 70% obyvateľstva v SR zarába menej ako je priemerná mzda a teda ťažko sa zaradia do "strednej triedy" (je predpoklad že majú aspoň 1 dieťa a teda potrebujú zarobiť viac ako je priemerná mzda)
Na strednú triedu a bohatých ostáva tak maximálne 30% ☹

marseillefan
24. jún 2021

@vroni no úplne sa neprekývajú, ale vo veľkej miere kľudne môžu... ako som tu už skôr písal v USA považujú za strednú vrstvu rodiny s príjmom od 40,000usd ročne. To je 3300usd mesačne na celú rodinu. V USA, kde sú náklady na život vyššie ako u nás. To nie sú žiadni kravaťáci...

vroni
24. jún 2021

@marseillefan, neviem aké su pomery v USA, takže ti nepoviem žiaden relevantny názor. Len si neviem predstaviť, ako vyžije rodina v New Yorku z 3300 mesačne. To mi pripadá hodne nereálne. Pri cenách bytov a služieb asi rovnako luxusne ako v BA z 500....

luciaaaaa
24. jún 2021

@marseillefan a tych 40 k je stredna vrstva pre obyvatelov coho? NY, Floridy, ci zaprdenej dediny pri mexickych hraniciach?

marseillefan
24. jún 2021

@vroni ako som písal, je to "od", takže zrejme to nepokrýva drahé lokality. Horná hranica bola 120 tisíc USD ročne, teda 10 tisíc dolárov mesačne na rodinu, čo nie je teda žiadne závratné číslo...

vroni
24. jún 2021

@marseillefan, prihliadnuc k faktu, že sa v USA počíta to, čo je u nás super hrubá mzda, zdá, sa mi to stále smiešny príjem na rodinu v drahsej lokalite.

vevesh
24. jún 2021

@vroni nie- ja povazujem suhrn faktorov za prislusnost k strednej triede. Taky, co si odtrha od ust, aby nasporil na dovcu "za rohom" so sackovym polievkami, nie je u mna stredna trieda. Takisto niekto, kto ma dom, ale prazdnu chladnicku. Ani taky, ktori zarobi 10.000 a minie to na kabelky a na konci mesiaca prazdna chladnicka. Striedna trieda je taky, co dokaze mat samostatnu strechu nad hlavou, auto, normalnu dovolenku, nasporene, nemusi si utrhat od ust, sem-tam kupi drahsie nepotrebne veci a neocakavany vydavok ho financne nevykolaji - vsetko zaroven. A ver, ze sa to da aj z mensej sumy ako je 1000e na hlavu v rodine na sk. Vsetko zalezi od toho, co clovek materialne (ne)musi mat a na co si potrpi, pretoze to je rozhodujuce v sucasnej konzumnej spolocnosti...

kikaaa444
24. jún 2021

@luciaaaaa nie nepíšem blbosti . Píšem . Ak nežijú od výplaty do výplaty tak sa majú dobre . Pokial majú našetrené . Cize ak pride dovolenka alebo akútne niečo čo treba opraviť tak na to majú proste . A už je jedno či si to zaplatí z výplaty alebo z usetreneho ale proste majú .

vevesh
24. jún 2021

@luciaaaaa vsak aj stredna vrstva si musi "nasetrit". Iba hornych par % nemusi pozerat na vydaj, pretoze prijmy su tak vysoke, ze to maju na haku😀ale aj u tych najdes takych, ktori si na dovolenku musia nasetrit, lebo zo zvysujucim prijmom sa zvysuju aj naroky, ktore naopak nie je mozne len tak bez setrenia a planovania uspokojit😎

luciaaaaa
24. jún 2021

@kikaaa444 este raz. Ako clovek dokaze nasetrit z 800€? Tak, ze si bude odtrhat od huby. Clovek z 800€ dokaze zaplatit pracku? A potom cely mesiac co? Suche rozky a cierny caj?
@vevesh stredna vrstva na pracku ani na chorvatsko setrit nemusi. Zaplati to z mesacneho prijmu a este popri tom moze ist aj do restiky, aj do kina.

zltalienka
24. jún 2021

@luciaaaaa nezabúdaj na to, že do rodiny stačí (poväčšine) 1 chladnička, netreba každému vlastnú, počas dovolenky berú 1 izbu a nie každý vlastnú, aj keď cestovné platí každý samostatne. Aj dom/byt stačí 1 na užívanie. Na prenájom môžu mať samozrejme koľko chcú.

zltalienka
24. jún 2021

@luciaaaaa pri pokazenej práčke a pod. sa ráta s tým, že majú našetrené 3-6 násobok svojich výdavkov. A to myslím že má aj nižšia trieda ako stredná.

luciaaaaa
24. jún 2021

@zltalienka nerozumiem. Bavime sa, ak sa pokazi spotrebic a treba ho vymenit, tak trebars my nepotrebujeme siahat na uspory, aby sme kupili 600€ pracku. A nepotrebujeme siahat na uspory, ak chceme ist na predlzeny vikend do Permonu. A popri tej chladnicke a vikende v tatrach v jednom mesiaci nepotrebujem obracat kazde euro v lidli a uvazovat, ci kupim jahody, aj ked nie su teraz v akcii. Nikto ma nikdy nepresvedci, ze toto sa da z 800 alebo 1500 € prijmu.

luciaaaaa
24. jún 2021

@zltalienka ale ak potrebujes pri pokazenej pracke siahat na uspory, nespadas do strednej triedy. O com je preboha tato diskusia? O tom, kto ma kolko nasetrene?

zltalienka
24. jún 2021

@luciaaaaa vychádzam z rozdelenia, ktoré tu dala lianka123. Pozrela som si zdroj a považujem to za rozumné rozdelenie. Podľa neho pokiaľ je príjem 66% z priemernej mzdy/osoba v domácnosti, tak už je to stredná trieda. A rodina s 2 deťmi s príjmom po 1500€ každý dospelý tam už spadá. Ak by mali iba 1 dieťa (štatisticky vychádza 1 dieťa na 3 zarábajúcich) tak by stačil aj menší príjem.
Ja sa do strednej triedy určite nezaradzujem a nikde som nevidela, že pokiaľ to strednej triedy nespadam, tak tu nemôžem vyjadriť svoj názor.

zltalienka
24. jún 2021

@luciaaaaa práveže by som povedala, že je hlupák ten, čo nepotrebuje siahnuť do úspor, keď vypadne chladnička, alebo ide na dovolenku. Lebo rozumný človek si rozplánuje svoje výdavky adekvátne k príjmom a čo zvýši to ukladá do úspor/investuje a nedrží na účte.

matkahelka
24. jún 2021

Stredna vrstva obyvatelstva, je to, co uz bolo spomenute, teda prijem cca 900€ na kazdeho clena domacnosti. resp. stredna vrstva zacina zhruba na urovni tejto sumy. 4clenna rodina s prijmom 4000€/mes. je v strednej vrstve, aj rodina s 8000€/mes. je v strednej vrstve. rodina s 2000€/mes.urcite nespada do kategorie stredna vrstva, aj ked ludi to tak nejako prirodzene upokojuje a tak si povedia, ze patrim do strednej vrstvy, aj ked z hladiska ekonomiky a socialneho zabezpecenia to tak vobec nie je. staci pouzit google, ci spytat sa nejakeho schopneho ekonoma. na Slovensku je zauzivane, ze najviac ludi spada do strednej vrstvy, nie je to vsak pravda. najviac je prave tych "pod" strednou vrstvou, s prijmom rodiny 1500€-2000€.

zltalienka
24. jún 2021

@matkahelka je to presne takto, stredná vrstva nám "mizne".

luciaaaaa
24. jún 2021

@zltalienka ok, tak sme podla teba hlupaci 😁 3 clenna rodina mame mesacny prijem cca 5000€ a sme hlupaci, lebo nesiahame na terminaky, ani do fondov, ked potrebujeme kupit pracku alebo zaplatit dovolenku. Ok, opat som vdaka MK nieco obohajucuje zistila 😁

vevesh
24. jún 2021

@luciaaaaa nie celkom. Ak mas tolko penazi nazvys, zvacsa ich nesusis na ucte a ani nevypchavas ponozky doma. My momentalne k tej strednej vrstve patrime a teda nie, nemozem si dovolit len tak dovolenku, lebo peniaze idu niekam, kde pracuju a tam mas aj neocakavane vypadky ci podmienujes dalsie investicie. Cize teoreticky, ano mozem si dovolit kedykolvek dovolenku, ale len s planovanim a prerozdelenim penazi a v urcitych casoch si musim na nu nasetrit aj pri dost nadstandardnom prijme.

zltalienka
24. jún 2021

@luciaaaaa predpokladám že z príjmom vyšším ako má 90% BA kraja už nepatríš medzi strednú triedu a preto sa nemôžeš porovnávať. Kuk štatistiky.

ktochytavzite
24. jún 2021

@vevesh ako krori tiez,je rozdiel lekar v nemocnici a lekar s vlastnou ambulanciou.

luciaaaaa
24. jún 2021

@vevesh ja tu pisem o 600€ pracke a 900€ predlzenom vikende. Nepisem o 5000€ exotike v zime. Prepac, ale naozaj nepoznam ludi, ktori pri takom prijme potrebuju planovat, ci pojdem alebo nepojdem do Tatier. Aj my € investujeme, tiez mame cast viazanu, ale urcite nie vacsinu z prijmu. Dovolenky v exotike, nove schodiste a pod.veci samozrejme planujeme, ale tisic-eurove polozky naozaj nie.

luciaaaaa
24. jún 2021

@zltalienka celkom zaujimave. Skus dat vychod. Som odtial, "kde nic nie je" 😉

zltalienka
24. jún 2021

@luciaaaaa asi preto, lebo ľudia s "takým príjmom" nie su stredná trieda.

ramzes1980
Odpoveď bola odstránená
luciaaaaa
24. jún 2021

@zltalienka prepac, ale myslim,ze s nasim prijmom do strednej triedy patrime. A ako som pisala, 1000-1500€ polozky nepotrebujeme planovat mesiac vopred. Takze nerozumiem tvojmu chytaniu ma za slova.

matkahelka
24. jún 2021

@zltalienka mas to skreslene. urcite ludia s vyssim prijmom neivestuju vsetko, aby potom museli doma planovat, ci si mozu kupit to, ci ono, lebo € su kdesi viazane. tiez investujeme cast prijmu, ale urcite pri 1000 € polozke nemusime s muzom riesit hodiny, ci to kupime tento, ci az buduci mesiac. to je presne laicka definicia strednej vrstvy. ze si trebars tie bezne spotrebice do domacnosti, ci tu spominany vikend v hoteli, dokazem zaplatit bez planovania, bez splatok, ci bez toho, aby som cerpala z nasporenej rezervy. a hlavne, ze ma to v ten dany mesiac financne nevycerpa.

number19
24. jún 2021

@luciaaaaa Nechcem sa ta dotknut, ale aj majetnejsi ludia 1k polozky planuju. Planovanie vydavkov nema nic spolocne so zaradenim do existencnej triedy. Pokrytie neocakavanych vydavkov s tym tiez nema nic spolocne. To je jedno z akeho fondu to vychadza, dolezite je ze sa to da financne bez ujmy pokryt.
Stredna trieda je niekto kto si vie zabezpecit vlastne byvanie (aj cez uver) tzn. nie je odkazany na regulovane, neregulovane najmy a zaroven fungovat na existencnej urovni ktora mu vyhovuje...Mauritius, Banska Stiavnica?? To je jedno, pokial vyhovuje a viacej neuveruje...