SZČO a bonus na dieťa
Ahojte chcem sa opýtať končím pracovný pomer a idem na živnosť prvý krát v inej firme mam nárok na daň bonus? Keď pôjdem robiť na živnosť
nielen od prijmu ale od toho kolko dani budes mat odviest
@loginexistuje tak ja len prvý krát čiže len zdravotnú budem hradiť a maximálna mzda 1500 v čistom
Samozrejme, ze ano, vyplatí sa ti raz rocne...mne chodi vzdy zaciatkom maja
@vaneska221 akože daňový bonus zo živnosti?
No u živnosti to funguje tak, že pri daňovom priznaní platíš daň z príjmu raz za rok (ak si to nedáš inak). Napr ti vyjde zaplatiť daň 4000€. Daňový bonus by si mala dajme tomu 1200€, tak nakoniec nezaplatís štátu daň 4000€ ale iba 2800€.
Danovy bonus ti štát ako živnostníkovi neplatí. Odratava sa ti z dane, ktorú máš voči štátu uhradiť ty (aby si si nepredstavoval, že to dostaneš na účet alebo co 😀)
@lenkakravcova celkom zla informácia. Ja som SZČO už par rokov a daňový bonus mi príde v máji na účet po podaní daňového priznania. Nič štátu neplatím žiadne dane.
@pictbridge to ti ako vychádza?
Lebo ak má človek vyšší príjem (nad 11tis) tak mu vyjde aj daň k úhrade. A zase keď ma malý príjem (pod tuším 9tis) tak zase nemá nárok na daňový bonus.
Ty máš len živnosť? Alebo to píšeš o súbehu živnosť a práca na tpp?
@pictbridge to znamena ze zarobis menej ako je ta hranica 4 579,26 eura ( pre rok 2022)? ...(''Nič štátu neplatím žiadne dane.'')
@lenkakravcova aka je hranica prijmu aby szco mohol poberat DB na dieta? dakujem
@lenkakravcova
@bublinka1426 príjem do 20 000 eur uplatňujeme si paušálne vydavky 60 % .
Som iba SZČO .
Takže štátu nič neplatím a nárok na daňový bonus mam .
Preto píšem že si podala informáciu ktorá sa jej vôbec nemusí týkať lebo je veľa možností.
@vaneska221 tak keď budeš mesačne fakturovať 1500€, asi si v daňovom uplatnis potom paušálne výdavky, nezdaniteľnú cast,odpočítať odvody a vyjde ti platiť daň ktorá sa ti kráti o daňový bonus a zaplatíš rozdiel
@pictbridge Jaaaj, už viem, prečo je to tak... ja som písala len ako to má byť od r. 2023, podľa toho nového systému. Ty si to dostala vlastne ešte za rok 2021. A v R.2022 do septembra budeš môcť ísť podľa starého systému a potom po novom..
Ale pani bude spadať už len pod nový systém, takže u nej bude platiť to, čo som napísala.
@bublinka1426 To platí od sept.2022
- ak chceš maximálny na jedno dieťa ako živnostník, čo je 420 Eur, tak musíš mať zarobené 18 512,70 Eur
Tu je to pekne rozpísané na sumy: https://podpora.financnasprava.sk/307028-Nárok-...
@lenkakravcova pozriem dakujem

@vaneska221 Záleží koľko ako SZČO zarobiš, ak bude príjem dostatočný, uplatniš si ho ročne, pri podaní daňového priznania.