icon

Tajný predaj nehnuteľnosti v rámci realitnej kancelárie

21. feb 2025

Dajme tomu, že chcela by som zmeniť bývanie, ale nesúri to, zároveň je to špecifickejšia nehnuteľnosť a bojím že ak dám do ponuky nenájde sa vhodný záujemca a okuká sa. Lebo podobná nehnuteľnosť tu kde bývam sa raz predávala 5 rokov a nevedeli predať, druhýkrát predali za 2 mesiace, teda je to o tom, či sa nájde záujemca, čo prehltne nejaké mínusy ak dom má prijateľnú cenu. A ani nechcem aby okolie vedelo, že predávam, ale to je menší dôvod. Viem zájsť do RK, povedať že mám taký a taký dom, svoju predstavu o cene a RK ho proste nezverejní, ale ak jej príde klient, čo napríklad hľadá dom do tej a tej ceny v okolí toho a toho mesta ponúknu mu ten môj dom a bude môcť ísť na obhliadku?

Strana
z2
aalt
21. feb 2025

V serioznej realitke v pohode. V zmluve som mal zverejnovanie inzeratov zvlast. A dokonca som ho schvaloval pred uverejnenim. Tak sa dohodnes, nech ponukaju, ale bez zverejnenia inzeratov. Pripadne sa da dat inzerat bez fotiek, alebo s ilustracnym foto (alebo len logom realitky), len s popisom nehnutelnosti. Len fakt bacha na "realitky", ktore bez hanby zverejnuju aj domy, na ktore ziadnu zmluvu ani pravo nemaju, len aby budili dojem velkej ponuky.

jaskolka
21. feb 2025

Podľa mňa by s tým nemal byť problém. Najlepšie je sa informovať v konkrétnej realitke,a zároveň aj dávať pozor na "exkluzivitu zmluvy"ak budeš podpisovať.

autor
21. feb 2025

Ďakujem, tiež si myslím, že by nemal byť problém, každá realitka má v ponuke aj iné domy a napríklad ak niekto pôjde na obhliadku a bude mu prekážkou, že dom je daleko od mesta, môžu mu ponúknuť môj a ak sa mu bude pozdávať, môžu ho ísť pozrieť. A celkovo si myslím, že je to aj lepšie ak dom nevisí všade... Lebo čo aj pozorujem tu v okolí, ak sa dom dal do ponuky realitky, na nehnutelnosti, na bazos tak aj ked bola dobrá cena, predával sa roky. A veľa ľudí si len zmyslelo že chce predať dom, išli tak že vedelo o tom že sa predáva len pár ľudí a predali ho do mesiaca-dvoch... Ako keby je v ponuke a visí všade sa stal dostupným a nezaujímavým...

procrastique
21. feb 2025

Určite dom s dobrou lokalitou a cenou sa nepredá len pre to že sú fotky na bazoši a ľudia to okukali :D :D

stanulienkat
21. feb 2025

Ak je naozaj "dobra" cena, tak sa preda.

melanta
21. feb 2025

Nepíšeš, o akú nehnuteľnosť ide. Exkluzívne nehnuteľnosti sa bežne nedávajú do inzercie, realitka má svojich klientov, ktorí na takéto nehnuteľnosti čakajú.

Ak ide o bežnú nehnuteľnosť, tak súhlasím s @procrastique určite predaju nebráni to, že je nehnuteľnosť inzerovaná na mnohých portáloch a dlho. V predaji bráni vždy a jedine zle stanovená cena, nehnuteľnosť ako taká (napríklad zlý stav, zlá dispozícia, malý alebo veľký alebo kopcovity pozemok a pod) alebo nelákavá lokalita. Ak sa niečo predávalo 5 rokov, tak to nikto nechcel nie preto, že išlo o ponuku zverejnenú na mnohých portáloch. Niečo tam jednoducho bolo zlé - lokalita, dom, cena.

maca1984
21. feb 2025

Ty by si šla na obhliadku naslepo ?
Lebo ja teda nie.
Ak niečo hľadám tak ma zaujímajú práve tie fotky, pre predstavu, pre predstavu čo treba prerobiť atď.
Buď ma zaujme alebo nie.
Ale to zistím už v pohodlí domova a nemusím sa nikam tralákať a strácať čas prekvapením.
A tiež si myslím, že to, že je nehnuteľnosť zverejnená v rk, na inzertných portáloch neznamená, že sa preto nepredala.
Proste nezaujala, neadekvátna cena, lolalita...
Každopádne si myslím, že problém to nebude, inzerovať " natajnáša "

tilly
21. feb 2025

Odkiaľ si? Ja už som pár vecí off market predala.
Máme databazu klientov aj tych, čo hľadajú aj tých, čo predávajú. Kľudne mi napíš.

tilly
21. feb 2025

@jaskolka prečo má dávať pozor na exkluzivitu. Práve exkluzivita je pre predávajúceho najlepšia

autor
21. feb 2025

@maca1984 Išla by som naslepo, ak viem nejaké údaje o nehnuteľnosti. Tie fotky aj tak veľa nepovedia, fotí sa len to, čo priláka záujemcov, nie nedostatky a teda aj tak je vždy obhliadka prekvapenie, lebo máš 10 fotiek napríklad prerobenej kúpeľne, ale to že strecha sa rozpadáva na to detailnú fotku nemáš...

tilly
21. feb 2025

@maca1984 keď sa niečo ponúka off market, tak sa to ponúka len konkrétnym záujemcom, s ktorými sa už bolo niekde na podobnej obhliadke, alebo agentom kupujúcich. Veľa maklérov robí len agentov kupujúcich. Niekedy idem na obhliadku len ja, porobím súkromné fotky a posielam len ľuďom, ktorí prejavia záujem. Niektorí klienti majú dokonca potom pocit exkluzivity, nadštandardu. Je náročnejšie predať týmto spôsobom, ale nie nemožné

tilly
21. feb 2025

Ešte sa zvyknú aj mimo inzercie ponúkať nehnutelnosti na spoluprácu medzi realitkami, čo majú podobné ponuky. Príklad - mám v ponuke dom pod hradom za 1,5 milióna, plus mám v zálohe od kolegu dom mimo trhu o tri ulice ďalej za dva milióny. Keď pôjdem na obhliadku na jeden dom, hneď zoberiem klientov aj ba ten druhý.

zuzubb007
21. feb 2025

Neviem predávať niečo bez fotiek, to by mi hovorilo za všetko, nešla by som sa na taký dom ani kuknúť a o realitke by som si pomyslela svoje, ak chces predať dom čím viac fotiek a lepšia cena zaistí predaj

natalka13
21. feb 2025

Jasne, my sme predavali cez realitaka ktory nikam nevesal nehnutelnost na net a on chodil na obhliadky. Stretli sme sa az s kupujucimi.
Aj sme basli tak ze sme zadali kriteria a on nas volal na obhliadky, tiez sme nevideli fotky. Vedel co hladame.

tilly
21. feb 2025

@natalka13 tiež to takto bežne robím. Presne viem, čo klient hľadá, idem pozrieť a až potom filtrujem ponuky a klientovi šetrím čas a nervy.

colsami
21. feb 2025

Nie nesla by som na obhliadku na slepo. V zaujme setrenia mojho casu (a aj predavajuceho) sme VZDY pred akoukolvek obhliadkou mali uplne vsetky informacie, pytala som sa na kazdu jednu vec, ziadala som fotky z interieru aj exterieru vsetkych miestnosti. Ano, aby som videla vsetko a az tak sa rozhodla, ci to nebude mrhanie casom. Velakrat to mrhanie casom je aj ked informacie su (akoze), a nie to uplne naslepo. Ale rob ako myslis. Mozno sa stane zazrak a budu Ti tam chodit ludia naslepo. Kazdopadne. Ak das dobru cenu vzhladom na konkretnu nehnutelnost a jej stav, predas hocco.

natalka13
21. feb 2025

@colsami to je o realitakovi, ak je neschopny bude ta tahat na nehnutelnosti ktore vobec nechces. Ja moju nehnutelnost na nete mat nechcem. Aj bez toho som 2 predala v pohode a 1 prenajala.

tilly
21. feb 2025

@colsami ale obhliadka by už nebola naslepo, len by to nelietalo po internete. Ten, kto ide na obhliadku má komplet info, foto plus video a na základe toho sa rozhodne, či si to ide pozrieť

autor
21. feb 2025

@zuzubb007 ja teda keby napríklad hľadám dvojizbák, prerobený, s balkónom do 120 000 a idem na obhliadku nejakého čo to spĺňa za 105 000 napríklad, ale má to 40m2 a zistím na mieste, že proste úložného priestoru málo pre 2 osoby, že tie m2 chýbajú a poviem to realiťáčke a tá mi povie, že vedia aj o 2 izbovom tiež prerobenom za 115 000 čo má 52m2-je teda väčší, či nechcem ísť pozrieť, určite pôjdem a neprekáža mi to, že nevyskakuje na mňa táto ponuka na každej stránke a nie je zverejnená. A presne rovnako si to tu predstavujem, že napríklad majú v ponuke starší dom, ale klient si povie, že potrebuje niečo kde sa dá hned bývať a čo majú v ponuke je okamžite neobývateľné, že mu povedia o tomto mojom a ak to zaujme, pôjde si pozrieť alebo napríklad niekto bude predávať cez tú realitku byt a zároveň dom a bude tento môj splňať ich predstavy, tak proste realiťák ho zoberie pozrieť. To že niečo má 100 fotiek a vyskakuje to z každej stránky neznamená že sa to ľahko predá, síce to vidí pol Slovenska ten inzerát, ale 99 percent to pozerá len zo zvedavosti a aj tak nič nekupuje alebo bude kupovať o 5 rokov...

autor
21. feb 2025

@tilly Zvolen

colsami
21. feb 2025

@tilly no asi mas inu skusenost. Ked sme predavali jeden byt v centre velkeho mesta (sama bez realitky, pred par mesiacmi), chodili k nam realitaci so svojimi klientmi. Bola som riadne vytocena, ked prisli zaujemcovia do bytu, a mali otazky typu "aha a to ma dva balkony?" "A k tomu je aj pivnica?" "A bytovka nie je zateplena?" "Cize este dalsiu izbu to ma?" Pritom vsetky tieto veci som vzdy riadne pisala do inzeratov, aj plusy aj minusy. Potom som povedala ze staci, a vzdy ked chcel prist realitak s klientom, tak som ho v tel poziadala, aby ten klient mal vsetky presne informacie a aj fotky a bol so vsetkym oboznameny, a pride len vtedy ked je toto ozaj byt co on hlada. Pretoze pre mna ako predavajuceho to bolo neskutocne mrhanie casu. My sme si ako rodina prisposobili prace, deti, babatko, proste aby vsetko bolo a tu polhodinu-hodinu bolo upratane a pripravene pre cudzich a oni to velakrat boli zaujemci co by v zivote taky byt nesli pozriet, lebo niektore zakladne veci zistili az na mieste, co vopred mali vediet.
Takze nie, nie je to samozrejmost. Ale mala by byt.

maca1984
21. feb 2025

@tilly ja ti napíšem našu skúsenosť.
Keď sme hľadali chatu tak na jednej obhliadke nám realiťák ponúkol ísť pozrieť aj inú.
Nemal žiadne fotky, lebo majiteľom to vraj neponáhľalo, že má ju ponúknuť na obhliadku keď uzná za vhodné.
Bola pár km od lokality v ktorej sme hľadali, aj cenovo zodpovedala do stropu ktorý sme si určili.
Nešli sme.
A nebola to žiadna " šuvix realitka ".
Ja proste nemám rada takéto prekvapenia.
A nechce sa mi ani tráviť čas zbytočne niečím.
Nakoniec sa tá chata objavila na portáli danej realitky aj na bazáre..
Áno, je to iné ako keď tie fotky ti maklér ukáže,ale ani keby mi ich ukázal, nešla by som.
Ja si potrebujem v kľude pozrieť.
Aj 5 x.Kým sa rozhodnem že vôbec idem na obhliadku.
Ale to som ja.

tilly
21. feb 2025

@colsami preto je lepšie mať jedného realitaka, ktorý byť pozná, nafoti ho, porobi videá a vie všetky plusy a mínusy a nechodí na obhliadky zbytočne. Sú makléri, ktorí si len obvolaju inzeráty a stiahnu fotky a majú 50 ponúk. Ja fakt neviem, ako môžu robiť.

tilly
21. feb 2025

@maca1984 ja by som išla. Veď keď som už tam... prečo nie? Ja keď som naposledy kupovala byt, išla som všade, kam ma zobrali. Na jeseň, keď som kupovala pozemok, prejazdila som komplet všetky vhodné lokality. Keď niečo chcem, idem po tom...

mk1111111111
21. feb 2025

@tilly ja nie, neviem, naco taketo skryvacky. Bud predavam, alebo nie. Ci sa hanbi? Ved cim viac ponukas, tym skor predas. Co ak ten kupujuci pojde akurat do inej realitky, co nema ani paru, ze sa take predava?

maca1984
21. feb 2025

@tilly ty si ty, ja som ja..

tilly
21. feb 2025

@mk1111111111 máš pravdu, ale ľudia majú svoje dôvody. Niektorí nechcú, aby ľudia vedeli. Niektorí nechcú, aby boli fotky nehnuteľnosti, v ktorej bývajú na internete. Majú pocit straty súkromia.

mk1111111111
22. feb 2025

@tilly tak od toho sa treba odosobnit, staci upratat a nie je sa za co hanbit. Tak, ale vseljaki sme.

tilly
22. feb 2025

@mk1111111111 veď práve, všelijakí sme... to by bolo na knihu, keby som spísala všetky bizarné požiadavky klientov 😅. Neverejné ponuky sú úplne v poriadku. Ale snažím sa vyhovieť každému.

betulinka1
22. feb 2025

Podla mna sa v pohode vies dohodnut ale obmedzis si záujemcov. Mnoho ludi uz hlada doma bez realitky. My sme tak kupili dom, ze bol na nete cez realitku ale oslovili sme developera a ten nam dal inu cenu. Realitka tam mala 20 tis. +. . Na druhej strane my sme tak kupili pozemok pre chatu, ze sme isli pozriet chatu v danej oblasti a realitak nam ukazal pozemok, ze nie je zverejnený ale je na predaj. Ten sme aj kupili. Za mna je to take, ze nahoda ale aj dobre načasovanie. Su mesiace, ked je ticho a su mesiace, ked sa ten trh pohne. Ale ked nechces aby bol zverejnený, tak realitka ti vyhovie.

Strana
z2