icon

Tie, ktoré máte viac ako jedno dieťa, ako všetko zvládate po finančnej stránke?

30. máj 2022

Ahojte,
chcela by som sa Vás opýtať,tie ktoré máte viac ako jedno dieťatko,ako to zvládate finančne? Náš malý ma 10m,manžel je živnostník a vychádzame niekedy z mesiaca na mesiac len tak tak…
Preto ma vážne zaujíma,ako sa to dá pri viacerých deťoch

Strana
z4
janickacrazy
30. máj 2022

No tak napísala si veľmi málo, záleží na tom, kde bývate, koľko platíte, či máte dom, byt, podnájom, aké máte celkovo náklady, atd. U každého je to iné. My máme 3 deti a zvládame to v pohode. Manžel dobre zarobí, ja robím len na polovičný úväzok. Čím sú deti staršie, tým väčšie náklady na všetko. My máme deti alergikov na mlieko, takže aj na stravu dáme veľa peňazí.

autor
30. máj 2022

@janickacrazy tak bývame v okolí PO,máme rod.dom (samozrejme na úver)..manžel zarobí okolo 1200€,plus môj rodičák..náklady okolo 1100-1200€,no ale tak stále sa nájdu výdavky naviac,či už na malého,do domu,nejaká oslava/svadba..ako nehovorím,že trieme biedu,zájdeme občas na výlet,len niekedy je to s odretými ušami,preto ma zaujímalo,ako sa to dá zvládnuť,ak je tých detí viac🙂

lily14
30. máj 2022

Šetríme buď na sebe,alebo oblecko z druhej ruky atď

zmrzlinka2021
30. máj 2022

Nie sme ten pripad ale zo skusensoti priatelov viem, ze vsetko sa da zvladnut, ale jasne, musis vyselektovat, to co je prioritou a to co tou prioritou nie je.
Nie kazdy si moze dovolit zit v rodinom dome, mat 2 auta, kupovat drahe dary oslavencom. Je to skor otazkou priorit a toho, čo je človek ochotny obetovat ak po tom dalsom dietati tuzi.
Kazodpoadne ty si teraz na RD, ked nastupis do prace, tych 2 tis. budete mat v cistom urcite, cize situacia zasa bude ina. Tiez nie je povinnost byt 3 roky doma.

autor
30. máj 2022

@zmrzlinka2021 to je jasné,plánujem už na ďalší rok ísť do práce🙂

radkasswe
30. máj 2022

To asi bude len tym domom lebo my sme kôli menšim nakladom isli byvat do panelaku kusok od mesta ale v dome sa furt nieco najde co robit do coho vrazat peniaze

hederamonstera
30. máj 2022

Naklady mate riadne vysoke. Tie sa okresat nedaju?

irusa
30. máj 2022

to máte nejaké pôžičky ???

majkabambulik
30. máj 2022

Zoberte si zosit a zapisujte vydavky. Lepsie uvidite, kde by ste mohli usetrit. Presne ako pisu mamicky, oblecenie mozete ziskat darovanim, aj tu na MK je skupina darujem za postovne, potraviny si asi z casti dopestujete sami, kedze ste v RD mimo mesto Presov, urcite mate domace sliepky, vajicka, co nie je mala polozka pri viacclenej rodine. Ked nalozite kosik v obchode, tak sa zastavte a zacnite uvazovat, ci naozaj potrebujete znackove vyrobky, ci sa neuskromnite s lacnejsou alternativou, ci potrebujete kupovat sladke vody, pivo.drahe maso a pod. Hladajte lacnejsie recepty, bezmasite jedla. Maso spracovat do kosti, zomliet a urobit masove gulicky a pod. Taktiez spominane svadby, su naozaj financne nakladne, pretoze je potrebne kupit si nejake saty, kadernicku, dary, je tam zbierka niekde pre nevestu a pod. Casto taka ucast na svadbe vyjde pri podrobnom zapisovani vydavkov aj na niekolko stovak euro. Takze sa slusne ospravedlnit, ze na svadbu nepridete - nie je koniec vztahov v rodine. Urcite dom pyta stale peniaze a tie usetrene by ste si mali dat na ucet, pretoze neviete, kde ich budete urgentne v dnesnych neistych casoch potrebovat.

autor
30. máj 2022

Dievčatá nechováme nič,máme nový 3r.dom,max pestujeme zeleninu,nekupujeme zbytočnosti,základné veci( ovocie,zelenina,pečivo atď)..ani žiadne pôžičky okrem úveru.. takže vo výdavkoch je úver, elektrina,voda,poistky,telefóny, strava, benzín, pre malého plienky, UM

mamutka
30. máj 2022

Myslím, že toto nie je o počte detí, ale o celkovom nastavení. Nekúpili sme dom, lebo by všetko zhltol úver, ale taky byt, aby nám aj s úverom stále zostávalo dosť. Zároveň blízko všade, takže aj času zostáva na deti dosť. Toto zavazilo u nás.

lasona
30. máj 2022

Ak už teraz je to s odretými ušami, tak by som nešla do druhého dieťaťa. Ono lacnejšie už nič nebude, všetko pôjde hore. Je síce pekné mať veľkú rodinu ale ak by som si mala od huby odtrhat tak nie..ja by som chcela dieťaťu dopriať aj výlet, aj to čo bude potrebovať

sono2
30. máj 2022

Tak, my bez problémov, nakoľko sme si všetko nastavili tak, aby nebol problém, v pripadne RD.
Tvoj muž robí len na výdavky a žijete z koľko 400e?

solange7
30. máj 2022

Tvoj muz zarobi 1200e a naklady mate 1200e? Tak je niekde chyba. Ved to nieje normalne aby clovek makal len na pokrytie nakladov.

vulka
30. máj 2022

Napísala si dosť málo na to, aby sme Ti poradili. Napíš konkrétne na čo koľko míňaš. Alebo si nevedieš evidenciu výdavkov. My sme 4 a z 1200€ platíme všetko. Aj stravu, aj hypotéku, aj výlety, aj dve autá prevádzkujeme.

marsmykkok
30. máj 2022

No rodičák je malý, ale niekde nie je žiadny. Riešenie je ísť skôr do práce, prípadne ak chcete druhé ísť do práce a časť odkladať a mať druhé dieťa až potom ked budete mať niečo našetrené, respektíve ostať len na materskej a potom ísť do roboty.

sasanka605
30. máj 2022

Bývam v PO pri centre v paneláku s hypo. Dve malé deti, príjem mame vyšší ale zas kupujem aj blbosti. Ak vezmem cisto nutne výdavky tak sa nedostanem ani cez 1000 poriadne aj so stravou. Ak ma muž 1200 a ty okolo 400 rodicak z toho vyžiť podľa mna sa da velmi dobre. Neviem akú mate splátku ale bud bude chyba tam alebo neefektívne hospodárite s energiami. Skus napisat viac.

annamalaga
30. máj 2022

Tak 1200€ ak je len hypo plus poistky 550€ napr, plus živnostník nedajbože keď sa niečo stane , tak bez rezervy ste hotoví asi. Treba ísť do prace a do druhého dieťaťa až vtedy, keď budete mať našetrené. A 1200€ na dom isto malo, treba sa aj o trávnik starať aj kosačku kúpiť aj čo to poopravovať. Žiaľ.

hellwant
30. máj 2022

autorka, hypo na dom mate nastavenu na maximum rokov? Mnohi si predstavia skôr splatim, menej preplatím, ale splatka je vysoka a su na hrane. A pritom ak si este môzete natiahnut hypo o par rokov viac- napr plus 5 rokov viac, zmenšíte mesacnu splatku a tym, ze je inflacia, pomaha to aj dlhsie znehodnocovat vas dlh, neva, ze o cosi viac preplatite.

danielahamar
30. máj 2022

No podla toho čo čítam by ti mal zostať rodičák celý na ruke 😉 takže super hospodárenie si myslím, kedže píšeš, že v manželovej výplate je všetko zaplatené aj strava. Takže otázka znie, kde sa vytratí rodičák každý mesiac?

elizabet173
30. máj 2022

Nenapisala si, aka je vyska hypo, mne pridu tie naklady na troch ludi dost, dieta je este malicke. Nesla by som zatial do druheho, lebo mozu prist aj dve naraz

danielahamar
30. máj 2022

@vulka u nich sú "len" 3 a všetky výdavky má 1200, skôr je otázka, kde jej mizne rodičák

konikkon
30. máj 2022

Máte strašne veľké náklady, čo v Tom je. Nedá sa s nimi nieco robiť? Predpokladám, že hypo, energie strava??? My máme zatiaľ len jedno dieťa. Ja idem na rodicak, manžel živnostník zarobí v čistom 1500 a sem tam ešte nejakých pár stoviek si vie zarobiť bokom. ale náklady máme 150eur vrátane bývania, energií a stravy. Ak neviete okresať náklady, potom len nejaká brigáda pre teba či muža.

hellwant
30. máj 2022

@konikkon máte 150 eur byvanie, strava a energie na mesiac pre 3? Si srandu robite, ci preklep v čísle?

luccija
30. máj 2022

@danielahamar píše, že nečakané výdavky oslava, výlet, oblečenie ..
Autorka myslím si, že je určite priestor niekde ušetriť, ale tak žije veľa ľudí s malým dieťaťom.Strava a poplatky sa veľmi zvýšili, dieťa je ešte malé neplatis iné poplatky stravu v škole, krúžky...či druhé Ti neodpoviem záleží koľko máte rokov...využila by si veci, hračky...možno prefinancovať úver?znížiť mobil, stravu premyslieť...

barbora753
30. máj 2022

@konikkon Povedzte mi ten recept ako žiť zo 150€ 🙈 bývate v darovanom/ u rodičov, chodíte na kolobežke, svietite sviečkami, pestujete zeleninu a chovate zvieratá ? Lebo mám pocit že ste to trochu pritiahli za vlasy, že to sú náklady na všetko .

yanni
30. máj 2022

Vies, to je taka vseobecna otazka. Ako ti to pomoze, ked ti niekto napise ze to zvlada v pohode, nikte ze nezvlada, iny, ze nezvlada aj ako bezdetny? Vsetko zalezi od platu. ked mas pocit, ze to s viacerymi dětmi nezvládnete, tak maj len to jedno. Popripade nestavah doma dlho, tak do 2 rokov, chod na par rokov robit, nieco usporte a potom ostan doma s druhym. My mame 5 a uplna pohoda. Prve tri su dost tesne po sene, posledne dve s vcsim rozmedzim. medzi detmi som na polüvezku pracovala. Predtym na 100%. Mame tiez dom, ale obaja vyssie funkcie. Zijeme sice v zahranici ale s nasim zamestnanim by sme boli na tom super aj na SK.

konikkon
30. máj 2022

@barbora753 bývame v darovanom, veľmi nám pomáhajú rodičia z oboch strán, ktorí aj okrem iného pestujú, urobia nákup, nemáme hypotéku. A tak podobne. Muž robí 6-7 hodín denne a potom sa venuje nám. Do tejto sumy som nerátala benzín 🙂 za takýchto okolností sa dá pekne vyžiť, ušetriť aj míňať. Chcela som len poukázať na to, že autorka má strašne veľké náklady a to je potom jasné, že sa im ťažko žije. Z rodicaku by som ani ja nevedela vyžiť. To sa skôr len prežíva ,😔 chápem, že je toto však realita v mnohých slovenských domácnostiach, čo má strašne mrzí. ,😓

autor
30. máj 2022

Baby,my druhé nechceme,nie kvôli financiám,ale zdrav.dôvody..mne len dnes tak napadlo,že pre nás to je niekedy náročné po finančnej stránke,že ako to dávajú iní..a žiaľ,výdavky okresať nevieme, hypo je 310€,strava nejakých 300€, elektrina 150€,80€ paušál (spolu,ja si platím aj nb), život.poistky spolu 80€..to sa nezdá,ale tých 1100€ sa nazbiera..už fakt neviem,kde viac ušetriť..

stvura
Odpoveď bola odstránená
Strana
z4