Tie, ktoré máte viac ako jedno dieťa, ako všetko zvládate po finančnej stránke?
Ahojte,
chcela by som sa Vás opýtať,tie ktoré máte viac ako jedno dieťatko,ako to zvládate finančne? Náš malý ma 10m,manžel je živnostník a vychádzame niekedy z mesiaca na mesiac len tak tak…
Preto ma vážne zaujíma,ako sa to dá pri viacerých deťoch
autorka druhý krát sa pytam, máte tu hypo rozloženú na maximalny počet rokov? Opytajte sa muža, možno to rieši u vas on🙂
@hellwant prepáč,nevšimla som si otázku🙂máme hypo na 30rokov
@hellwant v poriadku 🙂 dohadovať sa nebudem.... Len k tej poslednej poznámke. Mám vyštudovane 2 VS, 10 ročnú prax v odbore, ktorý som študovala, viem zarábať peniaze a skutočne nie som odkázaná, aby niečo riešil za mňa muž, aj keď by to samozrejme s radosťou robil, ak by bolo treba 🤦 sme rodina a 99 percent vecí riešime spolu... No a zopakujem, veľmi nám pomáhajú rodičia.
Chápem, že tebe sa to možno zdá nereálne, ale ja ťa predsa nebudem o tom presviedčať, každý žije a hospodári ako vie a môže. Ak by sme my takúto možnosť nemali a naše výdavky by sa rapídne zvýšili, namiesto plánovania druhého bábätka by som asi išla do práce, prípadne by musel manžel zarobiť o niečo viac.
@konikkon extremne vam musia pomahat rodičia, ale tym skresľujes info. Tie polozky su, len ich za vás vykrýva niekto iný.Treba davat priklad manzelia plus deti bez pomoci rodičov tej rodine, ktora rieši vydavky v ramci manzelstva, lebo potrebuju radu ako to zvladnut z ich prijmov, nie za pomoci xy členov rodiny- asi nemaju tu možnosť.
neviem aký máte vek, ale niektoré banky kefysu ponukali aj na 35 ak to vychádzalo do dôchodku, neviem, či to stäle platí. Oplatilo by sa spytať, ak máte do 30 rokov.
@hellwant ja mám 31,manžel 40..neviem,či by to šlo,ale skúsime sa opýtať fin.poradcu
Najväčšie vydavky idu na bývanie, čiže to ci niekto zvládne 1-2-3 deti nie je otazka tisicov eur. Ak niekto ma živnosť, je pan svojho casu a zarobit 1200eur mesačne ( aj keby to bol rovno cely zisk) je málo. Zacala by som pri tom. Plus samozrejme ked pracuju obaja prijem je vyssi.
Inak strava +1 dieta navyse ziadny rozdiel/náklady na dim tiež (max tie smeti).. Ostatne veci ako kruzky atd prídu neskor a su uplne individualne...
Držim palce🙂
@konikkon urcite, 150 eur 😂 to byvate v stane? Plus napísať, ze vieš zarobiť a riesis vsetko, a mas nízke naklady, pritom "veľmi pomáhajú rodičia" si trosku odporuje.
Autorka ja mam dom a jedno dieťa 1100eur iba fixne mesacne naklady bez všetkého 😁 veľmi velmi záleží ba tom za co kolko platíte, zase platiť hypotéku do dôchodku nie je žiadna vyhra. Treba zvysit prijem 😉 uvidis ze uz s jedným platom + budete vychadzat o mnoho lepšie.
My máme tak isto finančne ako ty a máme 2 deti,úver aj pôžičku, donedávna lízing na auto, bývame v dome a dávame to LTT keď treba deťom botasky aj veci keďže rastu ... Zato mi sa uskrokmnime kupujeme sebe daco len keď vážne treba ... Ale Nevieme ušetriť nič... teraz mi mama povedala že dokým sme nezačali robiť obidve a nevypadli z domu že nevedeli ušetriť nič proste deťom treba kupovať furt rastie to ako z vody a nenasestris lebo to sa pokazí hentam sa pokazí ,nedoplatky , smeti zaplatiť ,daň za dom a furt dačo vyskočí ... A cítiť to riadne keď ideme na väčší nákup dakedy sme zaplatili 120€ a boli tam aj plienky a teraz 180€ a ani plienky som tam nemala hodené ale zas cistacie prostriedky drogéria boli.. Katastrofa ma skoro vyrucilo na čisto
@luccija ja chápem, čo sú nečakane, ale nie každý mesiac a píše, že od výplaty k výplate. Tak aj tak niekde bude chyba
Pre mna osobne su nepochopitelne vydavky typu:
- pausal 80 EUR
- všetky tie zivotne poistenia - dalsich 80 EUR
... toto su najvacsi zruti penazi. Ja mam pausal za 10 EUR, predtym som dlheee roky platila 6,64 EUR, uplne normalne s tym fungujem.
Zivotne poistenie nemam, ale ak ho chcete mat, nemate nevyhodne to nastavene?
Ako sa píše vyššie paušály za 80? Ked si zijem len z mesiaca na mesiac? Ja sa extra nemusim zatial "uchudobnovat" ale tiež som platila paušál za 25€ a zdalo sa mi veľa prešla som do Radosti a mam ten istý paušál za 5€ a to pracujem a potrebujem volat do prace, kolegom atd. Žena na rodicovskom zase extra surne telefonovat nepotrebuje alebo teda da sa navýšiť paušál aj za 10€... Ak by ste mali aj dvaja po 10€ tak ste usetrili 60€ aspoň niečo mesačne odložís na horšie časy... Lepšie ako nič... Treba len zapojiť rozum či tie vydavky su adekvatne 🙂 teda ja som nemala problem platiť vyšší paušál keďže pracujem ale prečo neusetrit a minút niekde inde? Zmenila som to zo dňa na deň...
@konikkon A keď sa rodičia pominú, čo s vami bude ? Teba, tvojho chlapa a dieťa živia vlastne vaši rodičia...Tie dve VŠ sú ti akurát tak na dve veci 👎Absolútne nesamostatné bytosti ste a keby ste mali fungovať normálne, tak zahyniete hladom...
@zmrzlinka2021 hypotéka na dom je luxus, oni si dom dovoliť moc nemôžu, na živnosť 1200€ tiež nieje bohviečo, odvody nízke a keď sa niečo stane ani pn. Živnostníci minimálne 1600€ a vyššie. A zase 80€ paušál, i keď si to nemôžem dovoliť je tiež take slovenské. Osobne bude musieť ísť skôr do prace a ta strava 300€ je nejak veľmi malo. Určite minú viac.
@annamalaga
Problemom vacsiny ludi je to, ze ziju nad svoje pomery. Najprv sa porovnavaju a idu do rozhodnuti uplne mimo misu.
@zmrzlinka2021 tak tak, žiaľ.
@konikkon no a co ine im ostava :D kolki chcu a nevezmeme si od nich :D je to ok, ak ti to vyhovuje, ale nepis niekomu radu ze ma menej minat, lebo teba vsetko stoji 150EUR. No nestoji...
@danielahamar Ale ak jej máme konkrétne pomôcť, tak potrebujem vedieť kde čo odíde. Napríklad píše, že si pestujú zeleninu a v nasledujúcej vete píše, že ju kupuje. Tak to je čo za hospodárenie?
@konikkon ziadna zloba ani zavist, ani nerespektovanie :D len totalne nechapes, co ti tu piseme.. ty nemas realne paru ako vyzit z tych jej 1200eur, ak ma vsetko platit rodine z toho a urcite nemas naklady 150EUR. TO by si prave netrajdala na dovolenku ;)
teba rodicia naucili brat ako normlane ze ta zivia v podstate, moj o 10r starsi chlap by sa pod zem prepadol, keby sa nedokazal postarat o jednu zenu a jedno dieta :D nas rodica naucili sa o seba postarat. Pomoc je ked nahodou mam vyssi vydavok (vyssi nemyslim 100EUR na elektrinu ale tisice na nieco), pozicaju, do par tyzdnov vratime :D to je pomoc.
A nie na strave sa neda extremne setrit. Lebo ja zvierata chovam a teda tiez nie su zadarmo ;) aj zahradu mam a aj tak sa nevyhnem nakupom vacsinu roka.
@simca06022011 nechápem, čo ty stále máš so mnou. Na teba radšej nereagovať. Ach ženy, ženy, ste vy niektoré potvory. 😁
@simca06022011 a ešte nabudúce, keď mi mama bude chcieť doniesť zeleninu a ovocie, teba sa pôjde opýtať, či s tým súhlasís, či ako máme postupovať?
@konikkon mlieko , cerealie a ryby ta vyjdu mesacne na 50 eur? To sa mi zda malo aby ti tie položky vyšli na mesiac, ale ok. Čiže nejete ziadne pečivo, jogurty, cestoviny, koreniny, kečup, ci horčicu, ani maslo , tvaroh, kysle mlieko, múku, cukor, soľ, či banany, orechy, ananas, kiwi, pomaranče-tie ti tažko dopestuje svokor, ale možni ich tiez nejete- dalej olej nepouživate? iba na pare a domacej masti? Vsetky šunky, ci salamy si vyrobíte, ci ich nejete? Co ryza, ci bulgur, tiez dopestujete, ci nejete?

@konikkon hluposť, byvame v dome pri svokre, bez dlhu, rozdelene energie na polku, máme prasa, domace vajcia, sezónne brojlery a kacky a 150 s energiou a stravou nedavame. Zarobime 2400 v cistom spolu, kupujeme a tankujeme v Polsku. Mame prijem z dividend a prenajmu ďalsieho bytu v Źiline. Zo 150 eur mate tak energie, stravu a byvanie(co je u vas polozkabyvanie , keď hypo nemate a energiu si spomenula? opravy?) isto nie to by vaši rodicia museli mat farmu na ryby, robit cestoviny , chovat kury, prasce, hovädzi dobytok, ryby, dorabat maslo, muku, smotanu, mlieko, ovocne sady, robit džemy a vsetko vam zadara davať. To co ste uviedli sú tak energie na dom, plus drogeria, ci drobnosti ako vymena ziaroviek.
Skôr nerozumiete výdavkom a muž to za vas riesi a nepovie vam 🤦