To naozaj dávajú 250 000 eur pôžičky?
Ahojte veľmi tuzime po vlastnom domčeku ale ceny sú hrôzostrašne či za pozemok alebo aj za dom 🙈 prosím ako ste to riešili vy ? To naozaj dávajú 250000€ eur pôžičky ? Veď to kto má platiť 🤦🏼♀️ Strašná doba
Ceny su ake su, bud chces byvat v dome a ides do toho, alebo nechces. Ja osobne si myslim, ze nic dole nepojde ale to je moj nazor ktory nikomu nejdem nutit. Urcite sa treba pohnut a necakat, minimalne kupit pozemok a stavbu riesit neskor. Alebo starsi dom a prerabat ho neskor. Ak teda nie su peniaze rovno na novy dom na urovni.
Ano davaju take pozicky a aj vyssie 🤷🏼♀️ Treba asi pragmaticky posudit svoju situaciu a ked na to nemam, tak ostat v byte. To je taky vykrik do tmy, doba je aka je, niekomu sa dari lepsie, niekomu horsie.
nie všetci na dom majú a tí, ktorí chcú začať teraz, musia mať veľmi dobrý príjem. V tom prípade nevidím problém, že by im banka nedala 250000 eur aj viac. Treba si ale uvedomiť, že dom nie je pre každého, už teraz budú mať niektoré rodiny problém splácať hypo.
Ano, davaju v pohode aj vyssie. Samozrejme ak mas na to prijem.
Akože kto to má platiť? No veď ten, ktorý na to má. Treba snívať o takom bývaní, na aké aktuálne máte. Ak nie sú financie na dom, tak treba riešiť menší byt. A ak je možnosť pracovať na zvyšovaní príjmu, tak raz bude príjem aj na ten dom. Ale treba začať tým, čo viete financovať teraz.
Túžba po domčeku je veľmi milá vec, avšak taký domček je luxus a bol to luxus aj za socializmu. Ani vtedy nemal každý vlastný domček, dokonca domček malo ešte menej ľudí ako teraz. Môžu si to dovoliť ľudia, ktorí na to majú. A ostatní ...ako píšeš, môžu o tom snívať.
Keď si bonity klient, dajú ti aj dva milióny. Keď nie si bonitny kliient nedajú ti ani tisícku. No a o tom ci si alebo nie si bo itny klient rozhodujú tvoje príjmy a tvoja úverová história.
no to je uplne normalna vyska pozicky na 3 izbovy byt v hlavnom meste 🤷🏽♀️ (s tym ze 50 000 uz mas nasetrene)
a preco by nedavali. ak mas dobry prijem daju ti aj pol miliona. moj svagor s manzelkou kupoval novostavbu v BA uz pred 7 rokmi za 300 000 a 230 000 brali hypo. na prvu supu im hypo schvalili. a uz su bez hypo, za 7 rokov byt maju predcasnymi splatkami splateny. ved nie kazdy zaraba minimalnu alebo priemernu mzdu na SR.
250 000 ti v pohode daju s prijmom 2 600€, co vobec nie je vela pri pracujucom pare, v BA mas za to 2-3-4i byt (novostavba vs starsi). Ano, aj nam sa to zda drahe, brali sme hypo minuly rok. Ale rozhodne to nie je likvidacne alebo nedosiahnutelne, to by nikto nekupoval a to sa nedeje 😉
@hopsadobrandejsa presne naopak. ak chce niekto kupovat dom, urcite teraz.buduci rok budu domy omnoho drahsie skrz cenu elektriny (od coho sa bude odvijat cena materialov a prace). a ano, stare domy stoja tolko, ako pred 10 rokmi novostavby, ale trh funguje jednoducho, ak su ludia ochotni platit, cena ide hore. moji svokrovci byvaju v zapadakove, kde sa uz aj muchy otacaju, dlhe roky tam stali stare gazdovske domy a nikto nechodil ani na obhliadku a teraz pred letom sa vsetky predali.
S priatelom zarábame spolu cca 3000€. Len som chcela vedieť či naozaj dávajú take veľké hypo a názor na toto naše predražene Slovensko A či sa to dá v pohode zvládnuť 🙈
V BA ma vacsina hypoteky aj vyssie ako pises. Napr 1000 eur splatka.ale musia mat prijem napr 4000 aby im to dali.
Ja osobne by som to teraz neriesila. Dakujem Bohi, ze nas to len lizlo, a my uz koncime. Teraz by som do toho nesla ani za nic. Vsetko je strasne drahe a istota ziadna....
Slovensko je naozaj predražené. Kolegovcom žije dcéra v Edinburgu a tam sú ceny bytov rovnaké ako u nás, pritom ich príjmy sú omnoho vyššie. Nechcela som tomu veriť, ale ukázali mi inzeráty na dom, lebo jedna ich známa sa chystá kúpiť. Takže, cena staršieho zrenovovaného domu bola 300 000 libier. U nás v BB, čo je malé mesto, toľko aj viac stoja domy. Nechápem ako je toto možné.
Aj teraz aj pred 10r tolko davali... Vobec to nie je probkem, zalezi na tom komu. Mam 200t, 700eur splátku a viac menej jevto v pohode. Pre inych nemusí to byť také "ok".
A ano ceny su sialene, ja by som teraz nekupila nic. Skor by som tento predala 😂😁
@derdia viem, že to myslíš ironicky, ale ja som práve tá čo zarába niečo cez 800 Eur a auto nemám, lebo by som to finančne neutiahla. Práveže si myslím, že na Slovensku žije veľa ľudí od výplaty po výplatu a na nehnuteľnosť pri terajších cenách nemajú. Hovorí sa tomu pracujúca chudoba.
Max uver (hypo vratane inych) sa pocita ako cisty prijem x 12 x 8. Autorka, vam by dali max 288 000. Ale uz sa dava hypo vacsinou len 80% ceny nehnutelnosti, zbytok si mozete dofinancovat bud inym uverom (ak celkove uvery vyjdu do tej sumy), pozicat od rodiny ,,bez papiera" (neodporucam, ale deje sa to casto) alebo mat nasetrene.
Poznam pary, kde si brali hypo na max sumy z dvoch platov, aby to rychlo stihli pred materskou, potom by im z jedneho uz hypo nedali. Zatial to zvladaju
@matabb73 treba porovnavat porovnatelne. V akej casti mesta, aky stary dom, aky stav rekonstrukcie, ake su bezne rezijne naklady na dom, dane a poplatky, podmienky ziskania hypoteky, aka vyjde konecna suma za dom a samozrejme v eurach nie librach. Plus naklady na zivot tam. Je to nieco celkom ine. Tueto porivnavacky maju zmysel ak chces ist niekam realne zit. Inak to podla mna nedava zmysel. Rozculovat sa ako je to inde lepsie ale nepoznam vsetky okolnosti zivota inde.
@matabb73 bb je špecifická diera (nic v zlom, tiez tu byvam), predražena kde nic nie je, uplne sa tu tie ceny odrhli od reality... (prve covid leto, tj uz 2r dozadu, stary 60r byt, cca 50m2 za 130t - rovno za to dom kupili... Psycho, a teraz este horsie). Ani nejaky extra pracovný trh, bb kraj ani extra platy nemá. Priam nepochopitelne. Ale zlodejov a "podnikateľov" je tu kopa. Som tak zo srandy pozerala, ze koľko by som v svojom obore ako zamestnanec zarobila a to sa mi oplati skor ist do lidla (ano trosku menej maju ale bez tolkej zodpovednosti a stresov) 😂🤦🏻♀️
Ked hlavne mesto ma drahe nehnutelnosti, to pochopim ale inde... Ako da ale hovori cenu tvorí dopyt/ponuka. Kym sa najdu zufalci, ktori to zaplatia ceny dole nepojdu. Ja by som radsej byvala v karavane ako davat teraz 300t+ za dom.
Ano 250 000 je v dnesnej dobe uplne normalna hypoteka. S vasim platom si myslim ze v pohode. Mne sa pred 10r 50 000 hypoteka zdala brutalne vysoka. Treba si pozriet ake mate moznosti, kolko do toho chcete investovat a rozhodnut sa. Ak nemas prehlad o tom co kolko stoji - pozri portalh s nehnutelnostami. Ak chces vediet aku hypoteku by ste dostali a kolko penazi musite mat v hotovosti k tomu - sup do banky, povedia ti presne
@matkahelka prosím ta mozes mi povedat, ci oni podnikaju alebo su obycajne zamestnani a ak áno v akej oblasti?
Ja mam totiz nazor, ze tak obrovske peniaze moze clovek zarobiť len drinou vo vlastnom biznise.. Tak len tak pre moju info.
A tlieskam im, pochvala, obdivujem!
@katuskamala1 na 230tisic hypo netreba nejaký obrovský príjem. Cca 2500 eur mesačne je treba. To v dnešnej dobe nie je problém. Aj ja s partnerom máme vyšší prijem
@matabb73
Nemozes porovnavat iba jednu polozku. Mozno niečo je lacnejšie, ale mas x dalsich poloziek, kde su tie ceny tam relativne brutalne.
Priklad - v anglicku napr. ti stat dotuje len urcity pocet hodin pre dieta v skolke - ako benefit. Zvysok riesis z vlasneho vrecka alebo formou au pair-ky. A mozeme pokracovat takto v x prikladoch. Ja narp. ked som este pred nejakym casom fungovala aj v zahranici, bola som sokovana, ake su tam niektore sluzby drahe. Uz len ked si sadnes v taliansku do restiky, ste 4, za jedlo dáte dajme tomu 60 EUR. A zrazu zistis, ze platís 16 eur navyšše a dozvies sa, ze 4 eura ta vyjde obsluha na jedneho cloveka a to mas tam 2 menšie deti.
@simca06022011
Zial máš pravdu s tou BB. A teraz mi stacili tie bilbordy fastistu mareka kotlebu, ako vezmu kraj oligarchom a vratia ho ludom 😀 Tomuto debilovi fakt moze dat hlas len nepricetny clovek. U nas v BA by bol taky clovek na smiech, dostal by svoje pomyslene 2 % ale zial... BB ma dost divotvorne zlozenie obyvatelstva.
@nelka93 ja som uz par rokov doma (a este par mesiacov budem). Robila som v socialnej oblasti, nezarabala som ani len 600eur v cistom. A začínam sa obzerat za novou pracou a i ked i ta moja oblast sa kusok zvysila (cca o 100-200e)tak stale to je strasne malo. Vsade kde pozriem u nas na nete, tak platy len take. V akej oblasti pracujete vy? Mam vysoke vzdelanie, no uz uvazujem, ze pojdem na dalsiu skolu, ked to bude nutne..

Osobne by som teraz nesiel do kupy ci stavby domu aj keby som tuzil odist z bytu do domu. Ceny stav. prac isli hore a material taktiez.
To je samozrejme ale moj subjektivny nazor. Ist do toho mozes, ale s vedomim, ze budes stavat historicky najdrahsiu nehnutelnost od vzniku SR.
Ja si miestami prebehnem nehnutelnosti na predaj len tak zo zvedavosti a tie ceny co pytaju za stare 50-rocne domy je fakt masaker.....chore.