To naozaj dávajú 250 000 eur pôžičky?
Ahojte veľmi tuzime po vlastnom domčeku ale ceny sú hrôzostrašne či za pozemok alebo aj za dom 🙈 prosím ako ste to riešili vy ? To naozaj dávajú 250000€ eur pôžičky ? Veď to kto má platiť 🤦🏼♀️ Strašná doba
@wheel preco myslíš ze bude veselo? Urokova miera sa bezne pri vysokej inflácii zvysuje. Nic nezvycajne to nie je.
ked mas dobru robotu a dobry depozit daju😄
Treba si uvedomiť jed u vec...ze dom je luxus...a za luxus sa platí. A su ľudia, ktorí zarábajú aj 7000 mesačne.
@akbara77
No ale "ked aj ta kata od susedov ma dom a pozri sa na zuzu - tí stavaju... a čo som o niečo horšia?" 😀
Tak hlavne domy si vacsinou kupuju ludia, ktori maju uz nejake tie bocne prijmy a majetok. Takze vysolit 300-350 tisic nie je az taky problem ked uz mate nejaku (alebo viac) nehnutelnosti, ktore vam uz zarabaju aj na tu dalsiu. Takito ludia az tak moc neplacu, pridu a kupia. Kdezto ked idete s nicim a nulovym zazemim kupovat rovno dom, tak to boli.
@wheel to by tak malo byt, ale bohuzial nie je. Ked som bola pred par rokmi tu v terminovkach na mk, pri porode uz takmer vsetky baby byvali vo vlastnych domoch na hypo (a vtedy dostavali 100% od banky) a len malicko malo byty na hypo. Asi nemusim hovorit, ze kazdy mal 3izby plus - ako na jednej strane chapem, zalozili rodinu a nechcu sa tlacit, na druhu ist z nuly na domy...no niektori sa budu veru obracat a krotit v najblizsich rokoch, ak budu chciet v tych domoch aj ostat....
Vam az take vysoke hypo nedaju vyrataj si cista mzda vas dvoch krat 12 krat 8 a to je maximalna vyska hypo ktoru dostanes minus vsetky uvery a kreditka ak take mas.
Dom je uz luxusnejsia forma byvania, aj ked v satelite to moze byt lacnejsie jak byt v meste. Ale do domu sa vacsinou stale vrazaju peniaze, prikupuje sa, benzin na dochadzanie clenov rodiny atd. Ako to moj bracho nazval “bezodna studna”. A ja zastavam teoriu, ze sa budem prikryvat takou perinou na aku mam. Velke investicie musia byt poriadne naplanovane. Robila som na personalnom, a tych exekucii, uverov, ktore ludia nevladali splacat bolo vela.
Ak mas dostatocny prijem,tak aj 500 tis.ti daju.
@zmrzlinka2021 Bingoooo
@nerko keby si ludia v domoch mesacne odkladali tych 150-200€ co my platime za byty do fondu oprav a za udrzbu spolocnych priestorov, nemuseli by potom vyplakavat, ked treba raz za cas na dome nieco opravit. Poznam ludi v domoch co su happy ake maju mesacne naklady nizsie ako im vychadzali v byte, ci si odkladaju na horsie casy neviem
@zmrzlinka2021 samozrejme....lenže ako to majú prosti ľudia porovnávať, jed najďalej boli v krajskom meste. Každý jeden by mal po skole ísť min.na rok- dva do zahraničia....nech sa im otvorí obzor.
@hopsadobrandejsa a myslíš si, že to niekedy pôjde dole? Nikdy!!!!.
Autorka: s platom 3000 eur co mate spolu s priatelom vam neodporucam kupovat ani stavat dom. Hypoteku dostanete, ale dom si vyzaduje tolko nakladov, ze bohuzial vas prijem je velmi nizky. Mozno by ste postavili alebo kupili nejaky lacnejsi drevodom, ale budete sa trapit s takym prijmom. Ono “tuzit po domceku” je krasne, ale nemate na to ekvivalentny prijem. Ja mozem tiez povedat, ze “tuzim” po rezidencii v Chorvatsku za 700 000 alebo apartmane v talianskych Alpach. Si dospela zena, hadam nie dieta, aby si “tuzila” po nejakej hracke. Tvoj vykrik do tmy “kto to ma platit” ma celkom pobavil. Vlastnit dom (alebo tvojou infantilnou recou domcek) nie je povinnost, ale luxus pre ludi, ktori na to maju. Snazte sa pracovat na zvyseni vasho prijmu a potom mozte realne aj chciet dom. Lenze dnes by mladi ludia hned chceli “domcek”. Mozte si vziat hypoteku, ale ako vravim s vasim prijmom dom mozte mat ale musite riadne ubrat zo standardu ( starsi dom, na dedine, mensi dom, dom v nizsom standarde), a stale sa budete trapit. Mat dom si vyzaduje velke naklady, treba mysliet aj na oplotenie, zahradu, rastliny, zatravnenie, atd atd…kto ma dom vie, ake obrovske peniaze stoji len taka zahrada a uprava okolia domu.
@vlcik1 v tých dedinach pri mini mestach si kúpite pozemok na dom za 100-150t? (susedny u nas sa predal cca 1000m2 za vraj dokonca za 160t, teda to sa mne zda uz scifi, ale kto vie.. ). Alebo mini byt za 100t+? Plat minimalny je tu tiez, cize ziadne výhody "velkeho mesta", s tym ze ziadna praca napr pre menej kvalifikovaných.
3000E je hranica kedy sa uz da zvazovat dom, ale nebude to samozrejme ziadny luxus. Takisto plat bude casom rast a bude sa zit lahsie, cize s 3000E by som kludne do domu isiel. Zalezi od priorit. Pre mna je zivot v byte obmedzujuci a citim sa tam ako v klietke, cize radsej by som zrusil restauracie a jazdil na 20 rocnom aute ako sediet medzi 4 stenami v byte. Ale kazdy to ma inak. ;)
A co sa tyka pozemkov, ano v meste a zaujimavych lokalitach pozemky stoja okolo 150-250E/m2. Na dedinach kde lisky davaju dobru noc sa da kupit aj za polovicu, ale tam neviem co bude clovek robit okrem zahradkarcenia a grilovania.
@wheel tak a co robí človek v dome v meste? ☺️ Vsak ked chcem brazdit mesto nejdem do domu. Ludia kvoli sukromiu idu do domu a nie je problém skočiť do auta a odviezť sa... Ja sa divim v mojej lokalite ľuďom, vacsinu roka su rodinné domy prazdne, cez prazdniny uplne, cez skolsky rok 90% chodi domov aj s deťmi po 19tej, cez vikendy polovica určite je uplne mimo.... Su susedia co ledva stihnu cez tyzden si ten trávnik pokosit... Sem tam aby nezarastli... Na co to stavali, ked domov niektori ledva spat chodia?
Inak teda tieto sa stavali este za cias normalnych cien bytov v BB.
@wheel prečo by si mal sedieť v byte? Ja mám dom, ale nevidím rozdiel, veľa času trávime v prírode a je fuk, či bývame v dome, alebo som bývala v byte. Chápem, že ak ťa baví práca v záhrade, tak sa asi realizuješ tam, ja ju nenávidím, takže u mňa je to fakt úplne jedno, či dom alebo byt, chodím do práce, mám svoje koníčky, chodíme na rôzne podujatia, či už kultúrne alebo športové, fakt je jedno, či idem prespať tam alebo tam. Dom som ocenila pár rokov pri malom dieťati, to je asi tak všetko.
@simca06022011 my byvame v dome v meste, prestahovala som sa do domu, ked mala chodila do skolky a stale mala sople a nemohla do kolektivu, v panelaku som to nemohla vydrzat zavreta s nou, v dome mas na dvore trampolinu, dieta ma macky, moze sa v lete sprchovat a hrat s vodou, o obdobi covidu ani nehovorim ze sa moze hrat na dvore a nenakazi sa. myslim ze pra male deti je dvor na nezaplatenie. tak zase netreba sa rozhodovat len co je dobre pre dospelych. mozno ked dcera vyrastie pojdem zase do bytu.

@wheel Maďarsko je jeden paskvil na čele s orbanom