icon

Trápenie s peniazmi a vlastné bývanie

6. jún 2022

Ahojte. na zaciatok - sme par, ja zarobim 1200 , priatel o pomernu cast menej. Momentalne riesime vlastne byvanie - prerobenie strechy na byvanie- pustili sme sa do projektu ktory stoji stale viac a viac penazi - vsetok material kupujeme so zlavami, nie drahe materialy, iba bezne veci a este stale nebyvame. Vonka mame pozemok ktory je nutne vybagrovat zrutenu stavbu a zasypat celu plochu zemou lebo ta uz bola tiez velmo rozryta - aby to mohol byt travnik a nie ako po atomovke. Uprimne, je to obrovska radost riesit svoj dom, pozemok ale uz nemame peniaze, hypo je fuc, nie je moznost navysit ju bola som v banke. Mozem si este zobrat spotrebak ale bojim sa ako daleko zajst s mesacnymi splatkami - to ze mam dobre platenu pracu neznamena ze ju budem mat vecne. Isli by ste na hranu vsetkych vasich penazi s vydavkami - spoliehanim sa ze to jednoducho date ? Bavime sa iba o mojom prijme lebo jeho do toho vyrazne tahat nechcem kedze je to pisane na mna - s tym ze 100 ku si necham bokom kazdy mesiac a zvysok hypo-uver-peniaze splacane od rodiny-energie-strava-cestovanie. Strasne ma trapi ze to mame rozbombardovane vonka, stale neobyvatelne dnuka, taketo veci sa nedaju vecne tahat a robit po vyplatach postupne . Povedzte ako ste riesili tieto problemy vy, myslite ze by som riskovala? Paranoja ma presviedca ze ostanem s holym zadkom ak pridem o robotu ... Rada by som pocula ze nie som jedina na svete kto sa pustil do niecoho co sa zda byt po case nad moje sily. Nechcem pocut rady o tom kolko platov je potrebne mat na ucte pre pripad istoty - som si toho vedoma ale je to v tejto chvili kym sa to neukludni s pracami je to nedosiahnutelne .
Realizacia tak blizko, ale predsa tak daleko. :(

xena0
6. jún 2022

Och....viem si predstaviť aké náročné to je, my staviame a predražilo sa nám to neskutočne a len dúfame že to nejak vykryjeme ale vyjde nás to všetko teda podstatne drahšie než sme plánovali 🙄

fliacik
6. jún 2022

Kde bývate teraz? Vlastné bývanie, rodičia, podnájom? Koľko vás bývanie mesačne stojí, dá sa tu nejako ušetriť? Urobila by som si plán prác, čo znesie odklad a čo je nutné pre dosiahnutie obývateľného stavu. My, keď sme sa sťahovali, sme za domom mali ešte stavenisko, vnútri bola funkčná iba kuchyňa, jedna kúpeľňa a dve izby, zvyšok sme dorábali postupne za pochodu. Možno budú nutné aj isté kompromisy, napríklad sa niečoho nateraz zrieknuť, alebo vybrať lacnejšiu alternatívu. Zvážte tiež, čo viete urobiť svojpomocne s kamošmi a rodinou, práce sú dnes veľmi drahé, ak máte niekoho šikovného, viete dosť usetrit. A ešte jedna poznámka - ste pár, riešite vlastné bývanie, ale partner v ničom nefiguruje. Máš na to nejaký dôvod? Lebo dvom by sa to ľahšie ťahalo, mohol by si napr. Nájsť ešte nejakú brigádu, ak zarába málo.

fliacik
6. jún 2022

A nie, určite nechoď na doraz, stačí nečakaná PNka a budeš stratená

autor
6. jún 2022

@fliacik byvame s mojou mamou v dome. V podstate vsetky tieto setriace kroky mame za sebou - robime svojpomocne, nechodime von minat, uz teraz mame nastavene priority ze ktore izby vlastne chceme urobit a ktore nechame tak. Ten vonkajsok by bolo kus upravit lebo je to ako po bombe, aj pletivo mame len take hociake . Priatel pomaha eurickami tiez co sa da , ale mam skor potrebu nechat to na svojich pleciach , nie vyslahat peniaze obom.

hilda08
6. jún 2022

Mame podobnú situáciu s tym rozdielom ze my uz byvame ale plus mame dve male deti..nemame dokončené nic okrem tych základných izieb, ani fasáda nieje, na dvore hroza jedine par zahonou som spravila na základnú zeleninu a to mame vyse 2tis m2…ani len schody do podkrovia nie su…a to muž je zamestnaný a mame živnosť ktorá nam slušne vynáša ale stale to nieje dost, hypo je fuč tiez. Vsetko hrozne zdraželo, o tom asi nemusim ani hovoriť. Ale viac sa uz nezadlžuj nevies ako bude o mesiac nie to este o par rokov. My mame napr životne poistenie, ktoré nam pokrýva prípadnú pnku. Treba mat vsetko premyslene. Hlavne sa sústreďte na to aby ste mohli bývať. Verim ze ta ten dvor trapi ale teraz to dajte bokom.

marci77
6. jún 2022

neviem poradit, iba mozno aby ste vedeli, ze je aj taka moznost, zobrat si ten spotrebny uver a potom hypoteku a spotrebak refinancovat a budete mat hypoteku so spotrebakom v jednej hypo (ale samozrejme iba ak to banka schvali)

napr. primabanka ma stale dobre podmienky

tiez by som sa sustredila na dokoncenie interieru do obyvatelneho stavu .....exterier iba ak bagrom zarovnat .....a kosit .....a ked raz budu financie, tak potom poriesit
najskor skusit hladat, co hladate po inzertnych portaloch .......je vela ludi, co sa zbavuju dobrych veci za nizke sumy (my sme tak kupili kuchynu na chalupu alebo novu vanu).....len to treba sledovat 😉
drzim palce🍀
musi to byt narocne v tejto dobe

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
lalala94
6. jún 2022

Prepáč, ale nebolo by lepšie predať to a ísť do bytu? Úprimne, toto je šialenstvo (a to nemyslím v zlom). Máš príjem 1200€, priateľa do toho nepočítam - píšeš, že má nižší príjem a na LV aj tak zapísaný nie je, čiže to skôr ťaháš ty (čo dáva zmysel, keďže je to len tvoje). My máme omnoho vyššie príjmy, ale do domu by sme si momentálne netrúfli ísť, na dom treba peniaze obzvlášť v dnešnej dobe a rekonštrukciou to nekončí. Čokoľvek sa ti pokazí, do všetkého budeš musieť dávať kopu peňazí a ten príjem, ktorý máš (máte) na to jednoducho nie je. Ja by som takto hranične fungovať nedokázala. Radšej budem v byte s jednou hypotékou a s vedomím, že nejdem na doraz a ak sa niečo stane, mám peniaze, ako byť v dome stoj čo stoj a počítať každý cent.

autor
6. jún 2022

@lalala94 ja uz sa obcas citim ze kazdy musime robit manazera alebo ITckara a idealne aby obaja v pari mali take povolanie inac je s nami zle?.. Nevidim nic zle na vyske mojho prijmu. Zijeme v malom mestecku v oblasti kde je 1200 eur vyplata solidna avsak nedostala som vysoku hypo a potrebujem to nejak vymysliet s dofinancovanim. Ospravedlnujem sa ak to znelo agresivne, nechcem tu rozprudit hadku ale jednoducho nesuhlasim s takymito nazormi ako vo vasom komentari. Varianta s bytom neprichadza do uvahy, hypoteka na kupu bytu by bola asi dvojnasobok toho co potrebujeme dat do domu aby sme mohli schopne byvat (dom nas stoji iba naklady na prerabku a upravu pozemku, nadobudli sme ho "zadarmo").

sashka22
6. jún 2022

Fungovala som s 2 deťmi v jednej izbe,kde doteraz nemáme napríklad urobenú podlahu ale len OSB dosky, aby som vedela aspoň čisto udržiavať. Kúpeľňa je funkčna avšak nedokončená. To znamená,že sa vieme umyť, vaňa je osadená, WC vieme používať ale napríklad dokončenie sprchoveho kútu v nedohľadne (aspoň. vaňa zatiaľ funguje), nemáme obklady spravené ale steny plnia účel len ešte pekne nevyzerajú...v dome žijeme a postupne sa presúvame z izby do izby, podľa toho ako sa čo robí. Je super, že je leto lebo napríklad ten čas dnu v dome trávime málo, radšej sme na dvore. Čo má napríklad prekvapilo,že ako radi ku nám chodia priatelia na návštevu,kľudne aj na pár dní. Dokonca aj z latríny úplne na začiatku stavebných prác na dome mali zážitok 😁 jasné,že som sa prv cítila nekomfortne lebo taký blbý pocit to bol, keď musela aj návšteva fungovať v obmedzenom režime ale práve to ich sem ťahalo, že si oddýchli,mozno aj pospomínali na starých rodičov ako museli žiť, cítia sa u nás ako na chate 😀

dilino
6. jún 2022

Nadobudli sme ho v uvodzovkách zadarmo je čo.Nič nieje zadarmo a nie nadobudli ale asi TY si nadobudla ked priateľa si s toho vylučila a iba TY si na liste vlastnictva.TY len aby peniaze do toho daval čo nieje jeho.A to zadarmo bude neskôr čo doopatrovať rodiča, je to zadarmo zadarmo ani sliepka nehrabe. Lebo ak by bolo že treba doopatrovať rodiča tak to neskôr pride a ľahke to nebude.

hellwant
7. jún 2022

nemyslela to lalala94 zle. Chcela ti objasnit, ze 1200 po tychto inflacnych navyseniach uz na hypo na dom nepostacuje a nieze ťa chcela urazit, že nezarabas viac.To, ze maš 1200 nic nemeni na tom, ze ci Blava, ci Brezno, alebo Hontianske Nemce stavebne materialy maju podobnu cenu. Rozdiel je v cenach sluzieb a nehnutelnosti. Ale nie velky v spotrebnych veciach. A kedze stavebniny isli otrasne hore a priatel ma mensi plat( co myslis tym pomerne mensí? Zarobi 600?) a pritom to je iba tvoja nehnutelnost, budes to mat narocne. Mozne riesenie-
dat dom pol na pol s priateľom a aby aj priatel väčšiu časťou prispel, ak uz tiez neprispieva na hranici svojich moznosti- ale asi nie, ked pišes, ze nechces aby sa aj on vytrepal z penazí uplne.
A aby si priateľ skúsil najsť lepsie platenu pracu.

melanta
7. jún 2022

Milá autorka, ako prvé sa skús ukľudniť. Prečítala som si reakciu od @lalala94 dva krát, ale nikde tam nevidím, že by písala, že treba byť manažér či robiť IT. Ani nič negatívne v jej reakcii nevidím. Zato tam vidím veľa rozumného. Ak nemám dosť vlastného cashu a dosť na poriadnu hypotéku, tak si kúpim menší byt a nie starý dom, do ktorého treba vrážať peniaze. A na to nepotrebuješ byť manažér ani robiť IT, na to ti stačí byť finančne gramotná a mať obyčajný sedliacky rozum. Potom ťa totiž logika nepustí do toho, čo robíš. Vrážať peniaze do niečoho, čo je ešte stále neobývateľné a ak aj bude, tak len jedna izba? A koľko potrvá, kým budeš mať hotový celý dom a budeš môcť venovať pozornosť aj inému? Roky. No z môjho pohľadu žijeme krátko na to, aby som roky venovala rozpadnutému domu a roky si odtŕhala od úst a nemohla ísť na výlet či kúpiť si niečo pekné. Radšej by som tu hypotéku dala do menšieho bytu, sporila si na neskoršiu výmenu za väčšie, ale mala aj možnosť normálne žiť. A ďalší faktor, ak by sa ti niečo stalo, že rok nebudeš môcť pracovať, utiahneš to všetko z PN a príjmu partnera? Píšeš, že nechceš počuť, že máš mať aj rezervu. Ty vlastne chceš, aby ti aj iní písali, že robia tak nerozumné veci ako robíš ty. Lebo to, čo robíš je všetko možné len nie rozumné a správne.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
melanta
7. jún 2022

@zoro9836 to, čo robí autorka chápem za predpokladu, že má peniaze. A to autorka nemá. Má úvery na maxime, nemá dokončené evidentne ani to, s čím počítala a nemá peniaze na to, aby sa posunula. Takže platí úver, s peniazmi je na knap a aj tak nebýva. A to nehovorím o tom, ak by ochorela a nemala pár mesiacov príjem. Tak je v prdeli kvôli splátkam. V tomto prípade by mi teda oveľa rozumnejšie prišlo kúpiť si menší byt a bývať vo vlastnom, ako nebývať lebo aj na základnú rekošntrukciu potrebujem peniaze, ktoré nemám, pretože úver už ďalší nedostanem. Proste treba riešiť také bývanie, na aké mám.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
melanta
7. jún 2022

@zoro9836 pozri, my sme stavali minulý rok, tento rok sme sa sťahovali. Keď sme robili rozpočet na stavbu, počítali sme s tým, že pôjdu ceny hore. Takže sme si rozpočet navýšili o 50% a zároveň sme boli pripravení, že to môže byť aj viac. Niečo išlo hore o menej %, niečo o viac, cca do tých 50% sme sa zmestili. Ale aj v minulosti, pred koronou a súčasnou "krízou" chytrí ľudia robili to, že ak išli stavať, tak počítali, že stavba či rekonštrukcia sa môže navýšiť o 20-30%. Pretože zistíš, že chceš kvalitnejšiu podlahu, pri rekonštrukcii zistíš nejakú skrytú vadi a pod. Ak s tým človek nepočíta, tak smola, to je presne tá gramotnosť, o ktorej som písala. Ak teraz nemá na dokončenie, tak ako bude mať neskôr na ďalšie a ďalšie izby a veci v dome? Ak výrazne nezvýši príjem, tak nijak. A čo je to za život, roky drieť len a len na dom bez reálnej vyhliadky dokončiť ho v blízkej budúcnosti?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
melanta
7. jún 2022

@zoro9836 hej hej, muž pozná veľa stavbárov, ktorí keď sa rozbehla korona, tak nakúpili kopec materiálu, hoci aj na úver, lebo počítali s tým, že ceny pôjdu hore.

zmrzlinka2021
7. jún 2022

@autorka
V prvom rade by som sa snazila zbavit toho domu, pretoze ty nemas na jeho opravu a realne velmi chces zit nad svoje pomery, lenze to tak nefunguje.

Tak ako kazdy nemoze byt itcka, a zararabat 4 litre v cistom, tak kazdy nemoze mat ani rodinny dom.

Neviem co to mas za vztah, ale ak:
- je vazny, a planujete manzelstov, rodinu, urcite chodte do spolocnej kupy bytiku, zbav sa toho domu
- nie si si vztahom ista - zbav sa domu, kup si 1 izbak

Proste raz ked na to nemam, tak to neriesim.

onats
Odpoveď bola odstránená
qetka
14. jún 2022

@zmrzlinka2021 tak tak, to je teraz nova moda, kazdy ide do domu aj ked na to nema.

My mame dom novy, ale stale nieco treba. Ked sa nic nepokazi, tak aspon zahrada zerie, tam sa vzdy daco hodi kupit, dorobit… A to zarabame nadstandardne, ale dom nie je byt. Keby sme sli do bytu, tak mozme mat kazdu chvilu napriklad nove auto, kazdy rok luxusnu dovolenku. V byte si platis fond oprav - nam ked sa pokazi cerpadlo, platime to sami. Ked bude tiect strecha, platime to sami.
Ludia si toto neuvedomuju, ze dom su starosti. Ze okrem hypoteky treba ratat aj s ovela vacsimi nakladmi ako v byte a hlavne, stale nieco treba dorabat.