icon

Trvalý pobyt a preberanie pošty.

brna1989
16. dec 2019

Ahojte.potrebujem vysvetliť jednu záležitosť .
Moja mama má byt a sestra ,keďže nie je vydatá má trvalý pobyt nahlásený u mamy na byte.
Sestra má problémy psychické,závislosť ,začínajúce exekúcie a pod.
Ako to je napr.ked príde z mesta zaplatiť smetné , mama sa totiž obáva,že sestra to samozrejme nezaplatí,nepreberá si ani poštu...či mama ako majiteľka bytu bude pokutovaná alebo niečo,keď sestra nezaplatí...tak isto keď si nepreberá poštu,čo má mama s tou poštou robiť,hromadí sa jej to v schránke,či to môže vyhadzovať alebo zaniesť naspäť na poštu alebo čo s takou neprebratou poštou.dakujem za info

Strana
z2
amelie2017
17. dec 2019

@brna1989 veru je to tazke, moja ma schyzofreniu a odmieta liecbu, este pred par rokmi ju na liecenie dostala policia, ale uz sa neda, len zbavit ju svojpravnosti. A to je tiez na dlho a mamina uz nema energiu. Velmi sa trapime. Ak chces, kludne mi napis spravu a mozme pokecat.

erikavesela
17. dec 2019

Ten byt je jej mamy..takze ziafne najomne sa nepkati..platia sa len energie spojene.s uzivanim bytu

southbay
4. jan 2020

@erikavesela nikde sa neplatia "len energie" za byt, najomne je taky archaicky termin este zo sociku, ludia pod tym myslia spravu domu ako taku (voda, kurenie, elektrika spol. priestorov, FÚO, poistky, poplatky spravcovi, u nas aj smeti...). Za platenie tychto veci je zodpovedny majitel bytu, ze tam ma dcera trvaly pobyt je dost jedno.

southbay
4. jan 2020

@brna1989 zodpovednost za nehnutelnost ma majitel, ze tam sestra byva je nepodstatne...neviem ani preco by na nu mala chodit posta na smeti alebo ine naklady spojene s uzivanim nehnutelnosti, predpokladam, ze sa vasa mama len spolieha na to, ze sestra otvori matkinu postu a vzdy zaplati (uz teraz tam moze byt dlh)...tiez mi nie je jasne preco to riesis za mamu, je to vyslovene jej zodpovednost a ak nie je nesvojpravna preco si to neriesi sama?

co sa tyka dorucenej posty tak posta eviduje, ze postu dorucila ale dokazat to nevie ak nema podpis preberajucej strany, akakolvek mylne dorucena posta by sa mala vratit naspat na postu ale zase tazko sa dokaze ze to niekto vyhodil do kosa

diskutujuci tuna maju dost divne predstavy o zruseni trvaleho pobytu (akoby ani nezili na Slovensku)...ked mama zrusi sestre trvaly pobyt (ak sa nejedna o nezaopatrene dieta) tak ta posta tam bude chodit nadalej, aj ked to povie na poste im je to jedno aj celu vratenu postu si o den-dva najde v schranke...sestra si musi vystavit novy obciansky a zmenit vsade adresu na dorucovanie...proste ak ma rovnake priezvisko ako mama tak hold smola vsetko do tej schranky poputuje

odporucam nic nepreberat a dat si na schranku svoje cele meno s poznamkou, ze nikty iny tam nebyva, ale ani v tom pripade negarantujem, ze tam postarka nieco nehodi

erikavesela
4. jan 2020

@southbay mne je jedno, co ludia myslia pod najomnym....su to poplatky a energie spojene s uzivanim bytu a ziadne najomne, to ze to ludia nazyvaju zle, je ich problem...keby som to ako najomne napisala do najomnej zmluvy, tak ako mam napisat potom skutocne najomne?..navyse...vobec nemas pravdu, my sme byvali v byte v bratislave, kde sme na zmluvach u vsetkych dodavatelov energii a poplatkov boli evidovani my ako najomcovia bytu...takze zodpovedna som bola ja...poznam vela pripadov, kde takto ludia maju na svoje meno napisane energie a poplatky a spojene s uzivanim bytu na seba, hoci nie su majitelia a ver, ci nie..preplatky, nedoplatky chodia na ich meno, na ich ucet..na meno najomnika... v skutocnosti to obnada len 1 navstevu daneho dodavatela a pride doba, kedy toto bude samozrejmostou...presne tak ako je tomu v zahranici...btw.uz by sa ludia po tych 30 rokoch naozaj mohli naucit pouzivat presne nazvy

Strana
z2