icon

Týždenný rozpočet na stravu pre rodinu: Tipy na úsporu

9. feb 2025

Ahojte, aký mate cca týždenný rozpočet na stravu pre 3-4 člennú rodinu? Začínam rozmýšľať kde by sme mohli nejaké to euro ušetriť aby nám to vychádzalo.
Píšete si čo presne idete variť a nakupujete podľa toho?
Dajte nejaké tipy a triky aké jedlá sú chutné ale "lacnejšie".
My sme teraz išli dost podla pocitu, viac krát do týždna nákup, kupovali sme aj donášku atď. Chcela by som viac plánovať stravu a zbytočne nerozhadzovať. Za každú radu, ďakujem.

Strana
z2
mony970
9. feb 2025

@nominka86 na mesiac 😊 zle som sa vyjadrila

martinadomianova
9. feb 2025

To je iný extrém za to jedlo. Inak tiež odporúčam pozerať letáky. Niekedy sa dajú nájsť fakt dobré akcie.

sandria
9. feb 2025

Ja chodím na nákup 1x do týždňa, miniem max 100eur, prakticky dokupujem čo sa minulo a viac do obchodu v priebehu týždňa nejdem. Donasky vareného jedla nepraktizujeme, niekedy cez vikend namiesto obeda objednáme pizzu. Sme 2+2. Deti majú obedy v skole a ja v práci. Manžel si navarí na 4 dni.

alantroj
9. feb 2025

Mesacne cca 750 eur

nelka93
9. feb 2025

My sme 2 a na stravu mesačne ide cca 400 eur, ale sem tam je v nákupe aj avivaz alebo zubná pasta ci nejaký šampón. No nemusíme pozerať na cenovky, kupujeme však to co nám chuti a aspoň 2-3krat týždenne vegetariánske jedlo. Večere si robím bud suché alebo nejakú sytu polievku. Najlacnejšie máš nejaké sote s ryžou, netreba veľa mäsa a naje sa celá rodina

1fifinka1
9. feb 2025

Ja som tiež z častých nákupov prešla na nákupy raz týždenne. Plánujem varenie, ale nie podla letákov. Nakupujem ale akciové veci. Sme 4,dakedy 5ti. Dcéra 9, syn 19, my dvaja a občas dcéra 26. Zmestim sa do cca 70€/tyzden vrátane drogérie. Ale z toho bravčové maso mame svoje, tiež napríklad pretlak, lečo, džemy, vajíčka, masť, slaninku, klobásu, mrazené ovocie, atď. Knedľu nekupujem, robím, parené buchty robím, dosť sa tým dá ušetriť. Nekupujem veci len preto, lebo platím za značku. Napríklad mam skúsenosť s práškom na pranie alebo tabletkami do mycky. Rovnaký efekt ako predražené. Snažíme sa nevyhadzovať, dojest všetko a varím na viac dní. V lete mame svoje šaláty, rajčiny, papriku, mrkvu, petržlen, kopu ovocia. Teraz kupujem väčšinou len jablká, občas pomaranče a mandarínky. Žiadne hrozno za 7€/kg. Chodíme na samozbery, napríklad jahôd. Potom namrazim, tento rok chcem zavariť co najviac kompótov. Dcéra ich miluje. A ja tiež. Odkedy mávam kyselinu obmedzujem calamady, uhorky atď. V lete milujeme hubacku, hríby vieme aj slušne predať. A dosť sme obmedzili sladkosti, šialene sumy za ne pýtajú. Pečiem doma. Sladené vody veľmi málo, ale veľa sirupov. Chlapi mi čistú vodu nevypiju.

strongi
9. feb 2025

Ako úprimne závidím tým, čo sa zmestia do 400€. My na stravu plus nejaké veci v akcii, veru je to aj raz toľko. Pod 800€ to nikdy nedám, mňa nebaví také to plánovanie, aj tak sa toho nedržím, lebo lacné jedla nám nechutia. Možno týždeň to dám, ale dlhšie nie. Lebo keď mám šetriť na strave, tak mi to potom nechutí a aj tak to potom vyhodím. A to sme 2+1

matusformanek
10. feb 2025

myslím ,že základom sú dve veci, také moje odporúčania: nakupovať tak, aby sme čo najmenej vyhadzovali (jogurty po datume spotreby, nespotrebovane jedlo a pod....) + nakupovať VŽDY len podľa zoznamu. Za seba odporučam genialnu aplikaciu LISTONIC, kde mame s manželkou zdielany online nakupny zoznam. Snazim sa kupovat len to, čo jeden z nas prida na zoznam. Vyskušajte, skvela appka a zadarmo ;) fakt pomôže!

balerina2025
10. feb 2025

@strongi tak ono nekupujem maso z BIO chovu ale akciove, co sa vsak snazim vyhybat polskemu masu.
inac pastety kupujeme od domaceho vyrobcu, jogurty uz kupujem len biele a robim si svoje vlastne cerealcie, co je drahe je ovocie a zelenina, ale to proste musi byt. kozmetika kupujem v akcii, aj pracie prasky.
a niekedy jeme jedlo 2-3dni to je pravda, dieta max 2 dni.
nam nevadia hustejsie polievky ci omacky, ale mame ked ked urobim aj salat s kuracim masom.
strava je roznoroda. a to je podla mna zaklad.

okm221
10. feb 2025

My sme 2+2 a cca 100e týždenne.. Niekedy menej ale väčšinou to vykompenzujje nejaka udalosť, napr ze musíme kúpiť darčeky alebo niečo navyše... V potravinách kupujem aj drogériu.. Nákup v dmke robím možno 1x do mesiaca a cca 50e
Veľa zhltne aj lekáreň teraz v zime..
Inak jedlo polievky na husto,, a varím skoro kazdy deň, väčšinou to je mäso, omáčka, steaky, pečene zemiaky a pod..
Kupujeme to co nám chuti a co jeme, nekupujem zbytočne lacné a co nezjeme, divinu berieme od poľovníkov, Kuracinu kupujem v obchode..

pikachu999
11. feb 2025

My sme len dvaja ale minieme aj 600e..všetko je drahé

mamina7070
11. feb 2025

my sme traja a 150€ tyzdenne dame urcite aj viac kupujem proteinovy chlieb, mliecne vyrobky, vela ovocia zeleniny, vela ryb a hovadzie maso kupujem na farme aj kuracie

lucinka9292
15. feb 2025

@strongi no, sme v tom spolu, ja tiez nechapem, ako to davaju zo 400€. My tak 1000€ a v tom je aj drogeria, lebo to castokrat neviem odclenit. No a nakolko robime z domu popri (castokrat) chorom dietati, tak si aj objednavame, inak by som len robila a varila dookola.

ema22270
17. feb 2025

Nemam to spocitane, ale tak 120e tyzdenne mozno. Robime take mensie nakupy okolo 30e alebo niekedy vacsi nakup. V sobotu som platila 70e v lidli ale to som uz davno tolko neplatila, bola tam ale kilova kava, kedze mame aj robotnikov doma, a velmi drahe su detske vyzivy pre syna, ktore preferuje domace nechce - take ovocne, kedze mu ide stolicka posledna. Este mu kupujem take ovocne tycinky, takze to je hned 20e.. Inak sa stravujeme skor jednoducho - nejake sote, ryza.. pecene kura, rezne s kasou, granadir, cestoviny s niecim, gulas, palacinky.. asi take typicke jedla, ziadna moderna kuchyna. Toto detom chuti. Robime si aj salaty zeleninove k masu.. ..ale na co este dost miname tak to su asi sladkosti. Inak nekupujeme ziadne sladke vody pijeme len cistu vodu. Drogeriu kupujeme osobitne v Dmke ale to moze byt tak 60e mesacne priemerne, lebo nekupujeme stale tabletky do umyvacky alebo gel na pranie, avivaze, mydla ..prosto to vydrzi dlhsie.

autor
17. feb 2025

@ema22270 my presne podobne varíme. Deti mi najlepsie zjedia take klasiky (kuracie/bravcove na stave s ryzou, polievky vela varime - strukovinove, zeleninove, vyvar, cestoviny s omáčkou, sem tam zemiaky/hranolky). Vela minieme na ovocie a jogurty/syry. Teraz si prvy mesiac zapisujem "každú korunu" na stravu a som na 300 eurach (a je 17.teho). 6w7

modraslamka
17. feb 2025

tak no, aj s drogeriou tych 150, chcela by som menej no neviem to okresat. Jedla sa snazim naplanovat a podla toho kupujem.

ema22270
17. feb 2025

Ano taka strava je naj, presne aj opekane zemiaky, francuzske zemiaky robim dnes, alebo spagety.. malemu 2 rocnemu s omackou mrkva, lucina a podobne, take ma rad.. paradajkovu polievku, my mame s manzelom radi aj sosovicovu, to sme mali cely vikend 😁. Niekedy kupujeme do zasoby napr mlieko, musli, cestoviny, olej ked bol v lidli asi 6ks sme vzali, mali sme to na strasne dlho. U nas zas ovocie nemoze starsi kvoli alergii, jedine uvarenu zeleninu. Mladsi ten tiez uz ani banan nepozuje kvoli zubom ale verim ze zas bude chcieť potom jest ked mu vyrastu vsetky zuby 🙂

balerina2025
17. feb 2025

neda sa ist menej ked chceme ovocie jogurty proste sa to neda, zelenina. nech clovek setri ako setri.

sandokan1009
Odpoveď bola odstránená
eliska13
18. feb 2025

100-120 s drogeriou, ale varím denne, obden

veronikavaneska
18. feb 2025

Ahoj sme dvaja dospelí a deti 6,11,11,14. Najmenší chodí na obed v škôlke ale viac je doma ako tam 😅. Aj manžel má obed v práci. Ostatný sa stále stravujeme doma. A mesačne aj s kozmetikou drogériou 500€. Denne varím a pečiem.

cafelatte
18. feb 2025

200 Eur týždenne, ( 5) varíme najviac z mäsa a koreňovej zeleniny, kupujeme ovciu zincicu, kozie mlieko, hlivu vajcia a víno pravidelne z lokálnych zdrojov..donáška nám nechuti. Nejeme cestoviny.

natiblaskova
18. feb 2025

Na 5 clennu rodinu.... Tak 140 týždenne cca...( 1 veľký nákup týždenne plus také malé ako pečivo a to čo chýba.) Ale už nechodievame na obedy ako napr. Pred 3 rokmi ani nechodíme do fastfoodov..

ekira1
4. júl 2025

Na stravu som si stiahla apku, nech mám prehľad. Stanovila som si limit 140€ týždenne, darí sa minút skôr menej ako viac. Sme 4, kupujem veci v akcii, obedy má len najmladšie dieťa, my všetci sa stravujeme doma. Mam i záhradku, ale tam len bylinky, šaláty, cibuľu, cesnak, fazuľu, paradajky.. viac sa mi tam nezmestí.. varenie plánujem deň dopredu, občas sa mi podarí dva, zväčša niečo do toho príde a musím I provizórne niečo rýchlejšie..

Strana
z2