icon

Udal vás niekto, keď ste si privyrábali načierno?

29. aug 2020

Ahojte, stalo sa Vám, že ste si doma privyrábali "načierno" a niekto Vás udal a prišla kontrola z daňového? Alebo poznáte taký pripad? Ako to skončilo-dopadlo?

simca06022011
7. sep 2020

@ahoj0 pre mna to nie je zakernost a ani zavist, sice nenahlasuem ludi okolo, nemam preco..kazdeho je to osobna vec co si vyberie za sluzbu, potom su tu revy a place,ze tamta mi pokazila nechty, henta mihalnice. Ale podniaknie vobec nemam komplikovane, zalozit zivnots je jednoducha, ak zarobia malo, vobec nemaju co riesit... je moznost danovej evidencie, pausalnych vydavkov. A tie predpisy o hygiene, prevadzke.. to je hlavne v prospech klientky v pripade napr. roznych salonov. A tiez sa hygien da vybavit za par eur a rychlo. Pre kazdeho z nas platia rovnake pravidla, rovnake zakony.

@prispievatel no mne sa to stava napriklad, kupim malej, alebo dostane a je jej to male alebo to neda na seba ani keby som jej noz pod krkom drzala. Ale nemam toho plny bazar, to fakt. Teraz je toho menej, ved uz si Ali objedna kazdy gramotny clovek sam ked nieco chce.

simonah73
7. sep 2020

@ahoj0 predstav si situaciu, ze mas zivnost napr na pecenie tort, potrebujes k tomu vzdelanie aby Ti vobec na to dali zivnost, dalej potrebujes vhodne priestory, nie doma to piect v kuchyni, lebo to by hygiena neschvalila. vsetko to vybavis, hladas si klientov a potom sa Ti napr suseda pochvali ako sa jej dari v peceni tort doma v kuchyni a pecie vo velkom kazdy tyzden a este to aj veselo reklamuje napr na fb...... z tej by Ti nebolo zle?

prispievatel
7. sep 2020

Tie nechty robia väčšinou áziatky neviem vietnamky číňanky... Takže tu by mohli nacionalisti vykrikovať že nám berú cudzinci prácu... Tak z morálneho hľadiska čo je lepšie? Má to živiť našinca aj keď načierno, alebo cudzincov?

simonah73
7. sep 2020

@prispievatel osobne mi je jedno ci to bude zivit nasinca alebo cudzinca, hlavne nech ho to zivi oficialne a nie nacierno.

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
janette321
7. sep 2020

Ok . A teraz este by sme tu mohli spomenut odvody , z toho co som napisala trebars ten priklad k odvodom . Ked dosiahne ten obrat tych cca 6 tisic . A cisty prijem za rok ma z toho 900eur . Ake su minimalne odvody do socialnej ? Nejakych 168 eur . Co potom musi platit rok / 12 mesiacov . Plus k tomu zdravotna 70 eur . To su len minimalne odvody . A plus kopec dalsich vydavkov . Plus si platit uctovnicku . Vsak ten zivnostnik ako musi makat aby prezil . Tam vacsina ani nevie co je pracovna doba ze odrobim 8 hodin a padla . Ti makaju aj 16 hodin denne . A este cim sa mu zvysuje obrat , tym sa mu zvysuju odvody . A to si niektori doteraz myslia ze kazdy zivnostnik rovna sa milionar ...

simonah73
7. sep 2020

@janette321 no a my ostatni zivnostnici, co si poctivo platia odvody, teraz co? tiez mame zrusit zivnosti a makat na cierno?

janette321
7. sep 2020

@simonah73 no vsak prave nad tym by sa mali zamysliet ti co robia na cierno . a oberaju o pracu a privadzaju do krachu tych co robia na zivnost .

andreatytler
8. sep 2020

Naco je dobra zivnost? Preco to existuje? Ake su z toho vyhody a pre koho?
Len tak okrajovo sledujem tuto debatu. Zijem v Kanade a je fakt ze sa do toho velmi nevyznama a ani sa o to nezaujimam ale myslim ze tu zivnost nie je...

gazpalm
8. sep 2020

@eliska13 tak to ja poznam 3 nechtarky,ktore vykonavaju takto zarobkovu cinnost a to uz peknych par rokov 🤷‍♀️ a myslim ,ze aj velmi dobre zarobia, takze ,to ,ze neodvadzaju dane a nemaju ziadne povinnosti ,je skoda ,pre celu spolocnost,ked si zoberieme ,ze takto.by podnikal kazdy druhy 😉ale nahlasovat nic nemienim😂...to si maju osetrit danovaci

janette321
8. sep 2020

@andreatytler to myslite vazne ? Zivnost nieje len o jednom cloveku co si robi sam pre seba . Vsak na zivnost su aj velke firmy , sro- cky ... kto na slovensku by mal pracu - okrem tych co pracuju v statnych podnikoch . Nikto na slovensku by neplatil odvody . Nikto by nemal matersku , dochodky , zdravotne , ocerku , peenku ... nic co sa vyplaca z odvodov - plus niektori pracujuci su plateni ako sa hovori ,, z nasich dani ,, .
Ja by som chcela vidiet - ked na to tie uradnicky kaslu a ked ich to obtazuje . Co by robili keby vsetci porusili zivnost a eserocky ... z coho by zili . Ako by zili vsetci . Bez lekarov , bez ucitelov , bez policajtov , bez armady , bez uradnikov ... vsetko si platit sukromne kazdy cent , ziadne preplatenie poistovnou , sukromneho ucitela ... chcem vidiet ako vsetci zarobia na cierno tolko aby mohli ich rodiny aspon prezit .

simca06022011
8. sep 2020

@andreatytler to nemozes mysliet vazne toto :D samozrejme kanada ma "obdobu nasej zivnosti", je to Sole proprietorship a aj kopu inych foriem podnikania, ako kazda ina krajina na celoooom vyspelom svete. Dokonca ja lekar, pravnik a pod ma bud firmu, alebo nejaku licenciu na robenie profesie. CI si myslis, ze male obchody, pestovatelia, farmary atd atd to robia len tak?Ked som chodila na VS, vacsina ludi v sukromnom sektore bola zamestnan prave v tychto malych podnikaniach, cize SZCO alebo sro... ci uz ako majitelia alebo zamestnanci. Je to velmi podstatna cast ekonomiky. Zavru, nebude mat kto zivit ani len tie statom dotovane firmy, co dostanu pozemky, ulavy danove atd atd. Ale to je zase ina tema :D

simca06022011
8. sep 2020

@janette321 ja mam teraz pripad, zivnostnik nedanove vydavky na majetok cca 4t mesacne... vysiel danovy zaklad teda vyssii o 48t+- a vies ake odvody? takmer 3t eur mesacne mu vyratali :D Pritom realne bol slaby rok a zarobi tak 2t eur mesacne (priratajuc odvody, keby ich platil vsetky, bol by v strate - ale bol PN s vaznym urazom takmer rok). Tak a teraz plac nad 300eur odvodmi ;) Kto ide do zivnosti s nejakym riskom a nepohodlim musi ratat, preto ten co na to nema, to nema robit... a med lizat to nie je samozrejme. Ma to ale aj vela plusov ak nezaspi na vavrinoch, co nemoze.. inak rychlo skonci. CIze take ako nechce sa mi teraz pracovat, velmi nepoznaju.
Tie odvody su absolutne nerealne ui nas a neskutocne vysoke, nemaju realny strop vlastne a diu do ciernej diery.. keby sme z toho aspon nieco mali, ale u lekara je clovek ako odpad, na uradoch este vacsi.... zamestnanci maju v podstate klud, hladia si svoje.. ja kazdy den musim planovat ako sa co ide uhradzat, aby neboli dlhy a aby kazdy zamestnanec dostal co mu patri k presnem u datumu. Ak nebudem mat, nikoho to nebude zaujiímat.
Kopa zivnostnikov sa odvodom vyhyba, uspory nemaju, odovdy neplatia alebo minimum. A potom pride plac s dochodkom, s nemocenskou atd... Riadneho podnikatela nemoze polozit ani korona, ale plakanie starsich firiem ze nemam za mesiac na ucty? wtf.. ved ja mam ludi, zamestancov za roky podnikania rezervu musim mat... (samozrejme tu su vinimky, lebo sluzby napr. taka pedikerka, kozmeticka.. cassto idu z mesiaca na mesiac, a ostane imm akurat na svoju vyplatu). Nemaju. Lebo in je, zacne sa darit.. dovolenky, nakupy, pominat co sa da do posledneho centu... a potom zdrbat uctovnicku (pardon za vyraz), ze vyratala vysoky danovy zaklad, ved nema peniaze na ucte :DDD Proste cela tato danova, odvodova problematika je taka usmevna.. treba to brat ako to je, bohuzial musime sa s tym popasovat a dufat, ze casom sa to vrati aj inym podnikatelom (my mame velky eshop, mali sme viac menej prvy toho druhu - lebo nasli sme dieru, ceny tu boli hadam o milion% vyssie ako maloobchod v zahranici... a zacala sa diat taka vec, ze postupne sa vynorili nove a nove, ale zalozene takymito "odbornikmi", co polozili ceny na dno ale take, ze ani oni nemozu z toho vyzit. Prisli na to po mesiaci dvoch , hrdinovia mozno rok vydrzali a zavreli obchod. Ale zakaznikov velmi poznaci akekolvek znizenie ceny. A stale sa objavuju taketo nove "spolocnosti", nevedia, ze im tento produkt nestaci doviezt a predat, najlepsie tak, ze ani skladove zasoby nemaju, musia kopu papierov k tomu vybavovat (okrem prevadzky podnikania, toto su veci kde treba riesit napr. chemicky zakon, odpady,... ), pokryvia trh a zavru. Jedine co mozeme robit je pockat, kym to ustane, a nic si z toho nerobit. Zakaznikom vysvetlovat ak sa pytaju, preco jozko mrkvicka predava za 5EUR a inde je dajme tomu 7EUR.

janette321
8. sep 2020

@simca06022011 precitam potom cele , zatial len k tym malym zivnostnikom . Viete kolko zivnostnikov podnikalo dlhe roky , makali a zili z toho . A kolki z nich skrachovali . A preco ? Lebo sa tu rozmohla praca na cierno . O tom to tu aj cele je ...

simca06022011
8. sep 2020

@janette321 no nemyslim, ze za to moze iba cierna praca, ta tu bola vzdy.. napisem potom, idem makat :D

mariska1989
8. sep 2020

Och vieš koľko je takýchto ľudí 🙈 to ak ťa niekto udal tak to bol pekný hajzel .niekto závidí

rooskoliv
8. sep 2020

@mariska1989 ti ludia co udavaju nezavidia, ale chrania si svoje miesta a svoj prijem

mariska1989
8. sep 2020

@rooskoliv väčšinou fakt udávajú takýchto len preto že závidia hlavne baby čo robia nechty doma proste je veľa žien čo im to vadí poznám osobne pár báb čo robia doma nechty a jedná nemenovaná osoba chcela tu jednu udať lebo jej vadilo že ona bere 15€ a že ona v salóne musí platiť 20/25€ keď som jej povedala že nech ide aj ona knej jej sa nechce že si snu nemá o čom rozprávať a nepôjde o 2 km predca ďalej

bafka
8. sep 2020

@prispievatel k tým bazarovym stránkam. Presne toto ma šokuje aj tu na mk. Ako tu môže mať niekto 300 a viac inzerátov a skoro všetko pomaly nové?! A ešte aj značkové? Aj ja tu mám inzeráty a posúvam pár nových, ale sú to veci kúpené, ktoré nakoniec neboli využite, lebo človek pribral/schudol/vyrástol rýchlo. Ale 300 a viac inzerátov? 🤦‍♀️

andreatytler
8. sep 2020

@janette321, @simca06022011
Prepacte ak som vas sokovala. Fakt to neviem okolo zivnosti. Beriem to ako uplny laik ale zaujima ma to lebo si privyrabam. Jasne ze chapem preco su potrebne s.r.o, a.s tiez viem ze take nieco existuje aj v Kanade. Mala som na mysli zivnost pre individualnych ludi, ktory maju legit pracu a privyrabaju si z domu.
Kym som zila na Slovensku, nikdy som sa o to nepotrebovala zaujimat a uz 16 rokov zijem v Kanade a prisaham ze som doteraz o tom nic nepocula. Tu si privyraba hadam kazdy druhy clovek a nikdy som nepocula ze by sa niekto bal ze ho udaju koli tomu ze nama zivnost. To som bola sokovana ze sa to na Slovensku bezne robi. To mi pride ako cista zavist. Jedinne coho sa tu ludia boja je danovy urad, ze ak nepriznaju zisky cestne a pravdivo budu mat kontrolu a previerku a vtedy cloveka vyzlecu uplne do naha.
Podla toho co ste napisaly je zivnost potrebna koli daniam... spravne? Volate to odvody ale v podstate su to dane z ktorych je financovane skolstvo, zdravotnictvo, podpora v nezamestatnosti, materska... Ja som zila v domneni ze akurat potrebujem priznat zisk na danovom priznani ktore podavam kazdy rok a danovaci mi vyrataju ci som zaplatila v priebehu roka dost, Ak malo, tak doplacam ak privela tak mi daju spat. Zda sa mi to jednoduche a ferove preto som sa pytala aka je uloha zivnosti a aky je z nej uzitok. Zbezne som teraz vyguglila zivnost v Kanade a je to tu - business licence ale citam ze nie vzdy je to nutne... pozriem si to este podrobnejsie.

janette321
8. sep 2020

@andreatytler vsak v pohode . predstavte si napriklad ze niekto ma firmu normalne na živnost . a zamestnava desiatky alebo stovky zamestnancov , ktorym samozrejme plati odvody - zdravotne , socialne . a teraz si predstavte ze ten clovek to bude robit na cierno bez zivnosti . ako moze platit tym ludom odvody do zdravotky alebo do socialnej ? akurat ich vsetkych tiez moze ,, zamestnat ,, na cierno . automobilky zacnu robit na cierno - viete kolko len tam pracuje ludi ? ziadne odvody - ziadne urady , ziadne zdravotne poistovne . ziadne statne prispevky ... ja som za aby zivnostnici prerusili zivnost a zacali vsetci robit na cierno - pokial stat nezacne riesit ten uz neunosny rozmach ciernej prace . vdaka ktoremu - opakujem - vela zivnostnikov krachuje . a bude mat ,, prazdnu spajzu ,, ako sa hovori - potom aj bez Fica 😀

hastrmistr
8. sep 2020

Ja poznám 2 cukrarky, robili doma načierno. Každá dostala 10000e pokutu...

simca06022011
8. sep 2020

@andreatytler to som napísala je práve pre jednotlivcov. Mňa šokuje to ze tu radis do témy o ktorej nič nevieš 🤦‍♀️každý štát to ma inak. Mne sa tiež paci v niektorých krajinách že neriešia ako u nás kadejake somariny. Ale živnosť je vec pár minút vybaviť. A žiadny problém. Pre ľudí a zákazníkov je výhoda to, že sú viazané živnosti. A to sú tie kde človek musí byť spôsobily tu prácu robiť. Nemôže mať auto dielňu človek co to nevystudoval alebo nemá preukázanu prax, atď atď. Z objektívnych dôvodov. Je za to totiž zodpovedný. Druhá vec tie neviazane sú o ničom, ale. Jednoduché. Už sa nemusí viesť účtovníctvo, stačí po rátať príjmy výdavky, doklady uložiť. Alebo iba príjmy a určite percentom náklady.. Zjednodušili to všetko až až. Predpokladám že taký mäsiar nepracuje ani v Kanade z domu a muis nejakú hygienu spĺňať. Niektoré veci blbosť niesu. Blbosť je vozenie sa na podnikateloch za chujoviny typu kniha reklamácii a kniha sťažnosti, za to na akej stoličke sedím a milión iných veci 😂🤦‍♀️ kopec birokrscie sa prebralo z EU a dúfam ze to zrušia.
@hastrmistr riadna palka

zuzka9191
28. jún 2021

Ahojte, už niekoľko krát ma kontaktovala pani, neustále s vyhrážkami...že ma udá lebo vyrábam handmade výrobky a ľudia mi píšu, že si to chcú kúpiť. Pritom som si našla, že ona predáva tiež. Ešte som jej na žiadnu správu neodpovedala, lebo nemám silu sa s niekym naťahovať, ale už sa jej začínam aj báť.

ateliermm
28. jún 2021

@zuzka9191 Co takto, robit to oficialne? Neviem ci si zamestnana, alebo na rd, ak ano vies to vyuzit. A hlavne budes mat pokoj.

zuzka9191
28. jún 2021

Zvažovala som oficálne, ale poplatkov je viac ako by ja dám do materiálu, ale ja to robím skôr pre radosť. Nie je to tým štýlom, že predávam denne. Niekedy niekto chce niečo inokedy niekoľko mesiacov nič. Nie je to o zárobku, skôr občasnom pluse a to fakt minimálnom. Ide o to, že pani nemá oficiálne ale zjavne jej prekáža že niekto jej konkuruje. Nakoľko má podobné výrobky. Ja viem o x ľuďoch, čo fakt doma robia a doslova zarábajú a nemajú to oficiálne a nikoho som nemala potrebu udávať.

katpox
28. jún 2021

Ak su obavy, je problem zalozit si zivnost? Zalozenie zivnosti stoji 5 eur. No a treba si dat spravit raz za rok danove priznania, vyrataju vysku odvodov na zaklade prijmu a mam svaty pokoj ...

simonah73
28. jún 2021

@katpox no len v tom pripade to uz nie su vsetko "ciste" peniaze ale pojde z nich minimalne na odvody.

zuzka9191
29. jún 2021

Nije je to len tých 5 eur. Musíš si kúpiť pokladnicu, platit odvody a iné veci ktoré nestoja práve málo. Ak by som to brala ako zamestnanie asi idem do toho cez živnosť. Ale je to len záľuba, ak sa niekomu páči, chce to kúpiť, tak nech si kúpi, ale skôr je to len radosť. Od januára som 12 vecí predala...pre predstavu....112e .... a keď odrátam materiál tak to je nič....takže mi je divné, že niekoho toto hnevá. Ale chápem, ďakujem za reakcie 🙂

simonah73
29. jún 2021

@zuzka9191 pokladnu si kupovat nemusis, existuje aj virtualna pokladna a k tej staci len bud mala tlaciarnicka alebo normalne cez pc s tlaciarnou.
a k tomu ze si predala len 12 veci, no niekedy maju mensie trzby ako vydavky aj zivnostnici, ale o tom je podnikanie takze ano aj ked zivnostnik preda len par kuskov, tak tie odvody musi zaplatit tak ja sa vobec nedivim, ze ak niekto v Tvojom okoli robi to iste co Ty a robi to oficialne tak ze sa hneva, ja by som sa hnevala tiez.....