Ako postupovať pri ukončení štúdia zo zdravotných dôvodov?

martinagubelova
23. júl 2019

Ahojte mamičky aj nemamičky. Neviem či to sem patrí, ak nie, vymažem, ale chcem sa opýtať pár vecí, a dúfam, že sa nájde niekto, kto mi bude vedieť odpovedať na moje otázky. Ukončila som štúdium na strednej škole v druhom ročníku, zo zdravotných dôvodov. Išla som sa dať zapísať na úrad práce, ale keďže som im povedala, že som ukončila štúdium a mám zdravotné problémy, povedali mi, aby som išla na PN. Na PN som už zo dva mesiace a môj stav sa nezlepšil. Mám nárok na nejaké peniaze z úradu práce a invalidný dôchodok? Moje diagnózy sú atypická mentálna anorexia a sek. sociálna fóbia, plus mám celiakiu. Mám 18 rokov. Vopred ďakujem za vaše odpovede, snáď sa už niečo pohne.

daniella30
23. júl 2019

@martinagubelova ani z uradu prace by ti nic nedavali, narok by si mala iba ak by si robila pred nastupom na urad prace alebo na PN. Narok na invalidny dochodok ti vznikne az po roku na PN, aj to este musi komisia posudit, ci si invalidna a budes poberat invalidny dochodok alebo ci nie si invalidna. Myslim, ze mas narok na invalidny s tymito diagnozami, ale asi podat si ziadost spolu s lekarskymi spravami, kopiami, mas narok az po roku na PN.

daniella30
23. júl 2019

@martinagubelova potom mas narok aj na poziadanie si o karticky ZTP a parkovaci preukaz ZTP.

juliet86
23. júl 2019

pridaj sa na fb do skupiny kompenzacie ma ju klara dynisova a pozri si skolu iprba.sk myslim ze by si si vedela u nas dorobit skolu. mame zaujimave odbory a zadarmo stravu rehabilitaciu internat a psychologa. drzim ti palce

martinagubelova
autor
23. júl 2019

@daniella30 ďakujem veľmi pekne, ZŤP mám kvôli celiakii. Len, ja som na PN hlavne kvôli tým problémom, Keď si teraz ukončím PN, ja do roboty nebudem zvládať chodiť, a ten rok v podstate budem riešiť ako? Oni mi budú na ÚP hľadať robotu, ale ja ju nebudem môcť zobrať. Neviem či ma chápete čo chcem povedať.

martinagubelova
autor
23. júl 2019

@juliet86 Ďakujem popozerám 🙂

lubkavargova1
23. júl 2019

@martinagubelova pozri, oni ti pracu nebudu hladat, tu si hladas SAMA. Nie je uz ich psia povinnost ti hladat. Ponuknut ti mozu, ale to tazko. Nakolko si este malducka, tak absolvenstak prax. Alebo nejaka rekvalifikacia. Ale vsetci vieme ako to v skutocnosti je. Takze ty sama musis byt aktivna. Inak ta caka jednoducha vec - vyradenie. A potom si cvakas socialne poistenie a zdravotku sama. A nakolko to nie je mala suma, tak si dvakrat premysli, ci budes takto spekulovat alebo si pohladas pracu alebo brgadu. Vpripade, ze to nezvladas, tak potm pracovat z domu. A aj taketo inzeraty su, len treba hladat. A kto hlada ten najde. A teraz nemyslim klikacky a dotazniky a taketo bludy.

tecko28
23. júl 2019

@martinagubelova bez strednej skoly, dokonceneho vzdelania si tazko nieco najdes a aj ked casom ziskas invalidne to su velmi male peniaze. Ak nemozes chodot do skoly treba si vybavit individualny studijny plan, skusit dokoncit skolu externe, aby si mala nieco v rukach. Aj ked budes na Urade prace do 25r nedostanes nic, zivit ta maju povinnost rodicia ak s nimi byvas v spolocnej domacnosti. Takze sa zmobilizuj a zabojuj, zivot mas pred sebou a rodicia tu tiez nebudu vecne, stat ta chovat nebude

hettinka
23. júl 2019

@martinagubelova v škole ti neponúkli iné riešenie? Individuálny učebný plán napríklad?

martinagubelova
autor
23. júl 2019

@hettinka mala som individuálny učebný plán, ale ani to som nezvládala. Chodila som do skoly len na preskúšanie, no to bolo pre mňa peklo.

lubkavargova1
24. júl 2019

@martinagubelova a co na to vsetko tvoji rodicia a tvoj priatel?

martinagubelova
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martinagubelova
autor
24. júl 2019

@lubkavargova1 Riešime to všetci, no zatial sme nič nevyriešili. doktorka mi každý mesiac predpíše lieky a lúčime sa so slovami *uvidíme sa o mesiac, poprípade ako naposledy *o dva mesiace** a takto to chodi uz skoro dva roky, a nič sa nezmenilo. ked som sa jej opytala na invalidný, povedala že ruky a nohy mám zdravé a mám sa zamestnat. to sa jej super hovorí, ked ja medzi ludmi nevydržím. 🙂

hettinka
24. júl 2019

@martinagubelova Radim ti urob strednú školu, zmaturuj a potom kurzy cez net, webinare a začni robiť z domu, napríklad v IT oblasti. Alebo rob doma niečo handmade a predávaj cez net, na to treba živnosť, no dobuducna takýmto smerom premýšľaj.

Bez školy sa nepohnes v dnešnej dobe. Premyslaj nad tým, že sa uzdravis a nie ako prežiť život na invalidnom dôchodku.

natalienka12
24. júl 2019

@martinagubelova dobre ti baby radia, snaz sa urobit si strednu skolu. Neviem ako vazne si chora ale celiakiu ma hocikto. To nie je dovod na invalidny. Tie ostatne dg nepoznam ale ak sa ti co len trichu sa uc a snaz sa.

chvostik1
24. júl 2019

Ahoj. Na strednej som mala spoluziacku s anorexiou. Studium samozrejme neprerusila. Bola na cas umiestnena v liecebni ale v "kupeloch" normalne funguje vyucovanie, takze si doniesla znamky odtial a co jej chybalo v ramci odbornych predmetov, tak to dohnala v priebehu skolskeho roka (odisla v prvej polovici, vratila sa v druhej). Ono ked sa chce, tak sa vsetko da.

Na anorxiu ti invalidny urcite neodklepnu a na dg. sek. (neviem co to znamena) socialna fobia.... To uz sa musis informovat, ale tiez by som si velke sance nedavala. Na psychiatricke diagnozy je to s invalidnym dochodkom fakt o drzku - tam to uz musi byt fakt tazky stav. Ale za skusku nic nedas.

Je tu na mk skupina ztp a mladi invalidi alebo tak nejak sa to vola. Tak sa tam pridaj a pozistuj si na ake psychiatricke dg bol komu priznany ID. Ale kedze mas 18 a nikde si nepracovala, velke peniaze necakaj. Sama mam ID z mladosti (od 18) a ver, ze zit sa z toho neda lebo je to zalostne malo.

Na tvojom mieste by som si pekne dokoncila skolu, urobila maturu a po mature hladala pracu, ktora by vyhovovala tvojmu psychickemu stavu.

A popri studiu nech ti vasi najdu nejaku dobru psychologicku a zacni chodit na terapie. Mozno s terapeutom najdete sposob ako sa naucit zit a zaclenit do spolocnosti aj s tvojou fobiou. A mozno sa naucis aj prekonat ju. Velmi ti to prajem.

Mozem sa este opytat ci ta fobia prisla spolocne s anorexiou, alebo ona bola spustac tej anorexie?

extempore
24. júl 2019

Do školy chodiť nemôžeš, ani do roboty... Ale frajera máš. Nebude to len zápal švindľa?

chvostik1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martinagubelova
autor
24. júl 2019

@extempore no tak to absolútne. nie som z tých, ktorí by sa na školu vybodli len tak.

evkamotka
26. júl 2019

Vies len upinat sa na invalidny, ktory bude obrazne 70 eur ti nepomoze. To si viac pomozes roznasanim letakov.... Teta mala na doma, doniesli jej plastoce suciastky a ona ich skladala. Vzdy vies spravit online kurz (it, ucto) a to aj robit z domu mimo ludi. Muzov stryko pracoval cely zivot a ma invalidny 200e. Lebocto nie je len ci daju, nedaju ale aj na kolko percent. Mozu ti priznat 30 perc invalidny, odvody si v zivote nikam neodviedla takze to bude kolko? 40 eur? A dalej co?