icon

Úľava na dani pre manžela po PN: Ako na to?

5. feb 2025

Ahojte...ako to prosim vas je..manzel ma odpracovany len januar 2024, nasledne bol na PN do 31.12.2024...ja pracujem od 1.4.2024 doteraz a poberam aj rodicovsky prispevok...vobec sa v tom nevyznam a neviem co mam s tym robit, ci sa to vobec oplati a ci vobec mam nato narok a ak ano, co k tomu potrebumem, ja si idem podavat ziadost o rocne zuctovanie buduci tyzden..za radu velmi pekne vopred dakujem

lilianka28
5. feb 2025

Nie, na manžela/manželku na PN nie je nárok na NČZD.

lucka_ke
5. feb 2025

nie, iba ak by bol ŤZP, alebo evidovaný na úrade práce

autor
5. feb 2025

@lilianka28
@lucka_ke dooobre dakujem vam velmii peknee

autor
6. feb 2025

@lilianka28
@lucka_ke a este otazka...idem poziadat o rocne zuctovanie...ja teda ako som uz pisala vyssie pracujem od 1.4.2024 dcerka je narodena oktober 2022, cize poberam aj rodicovsky prispevok...co vsetko potrebujem k vyplneniu prosim vas ? Alebo co tam mam vypisat/zaskrtnut...velmi pekne vam dakujem ak sa vam este chce mi odpisat ❤️

lucka_ke
6. feb 2025

daňový bonus ste poberali v mesačnej mzde?

autor
6. feb 2025

@lucka_ke ano od zaciatku na dve deticky..

autor
6. feb 2025

Druha dcera ma 11 rokov

lucka_ke
6. feb 2025

treba do žiadosti o ročné zúčtovanie napísať aj deti nech doplatia daňový bonus podľa príjmu - môžete doložiť aj Potvrdenie od manžela a sčítajú vám príjmy, aby bonus vyšiel, za január asi poberal muž? ale od februára do konca roka máte nárok vy, teda ak sú zodpovedajúce príjmy (rodičovský príspevok nie je zdaniteľný príjem)

autor
6. feb 2025

@lucka_ke ano za januar poberal muz, jeho rocne zuctovanie este len cakame, teda potvrdenie...cize len deticky tak vpisat, manzela nie ano? Ste velmi zlata dakujem vam za rady

liliblacky
6. feb 2025

@lilianka28 prepacte, že sa sem vopcham, ale ak som bola cely rok na RD, tak manžel môže požiadať o daňový bonus na mna? Iný príjem ako rodicak som ja nemala. Dakujem

lilianka28
7. feb 2025

@liliblacky Áno, manžel si môže uplatniť NČZD na manželku. Rodičák sa do vlastného príjmu manželky nezaratáva.

liliblacky
7. feb 2025

@lilianka28 ďakujem moc pekne

marry14
7. feb 2025

Ahojte, ja by som mala otázku. Chcela by som manželovi urobiť DP a tiež by som sa chcela opýtať ako je to s NČZD ak som celý rok na rodičovskom príspevku na skoro 2 ročného synčeka a ešte od septembra som sa prihlásila ako dobrovoľne poistená osoba a potom ma dal lekár na PN kvôli rizikovému tehotenstvu.

lucka_ke
7. feb 2025

@marry14 PN sa počíta ako tvoj príjem, čiže si treba spočítať či si manžel bude mať čo odpočítať

marry14
7. feb 2025

A ešte od decembra poberám aj tehotenský príspevok

lucka_ke
7. feb 2025

@marry14 tak bez čísiel ťažko radiť, spočítaj si PN a tehotenský príspevok a malo by to byť menej ako 5162,50 Eur, rozdiel si môže manžel uplatniť

marry14
8. feb 2025

@lucka_ke čiže keď dám túto sumu mínus moje príjmy tak výsledok dám do tej kolonky NCZD za manželku áno?

lucka_ke
9. feb 2025

@marry14 nie, do kolonky vlastné príjmy dáš sumu PN a teh. príspevku (vyplatený v roku 2024), priložíš potvrdenie a účtovníčka mu to už spočíta v ročnom zúčtovaní