Uplatnenie daňového bonusu
prosím vás ako je to s uplatnením danového bonusu????porodím až na začiatku augusta....teda termín mám tak......ale píše sa že si môžem uplatnit danový bonus už v mesiaci keby sa dieta narodí....celkom tomu nechápem....netreba čakat na dalšie danové priznanie??alebo ako si uplatnit až sa to dá....to by som si vlastne mohla uplatnit do konca roka 2015,nie????pracovný pomer mi trvá a od 02.07.2015 prechádzam z PN kôli rizikovému na MD....
@liebling98 No, myslím si, že je jedno aký som použila slovosled 😉 . Podstatné je, že naozaj nemala úplnú pravdu. 😉 🙂 To je všetko.
@trgypadl To, že si daňovníkom ešte neznamená, že musíš platiť dane. Napr.by ma zaujímalo ako by si vyrátala daň SZČO ak mal príjem za r. cca 4700,- Eur?! A uplatňoval si DB na 2 deti. 😉
@evita68 ono svojim spôsobom mala aj ona pravdu s tými daňami. Nejaká daňová povinnosť tam musí vzniknúť, aby bolo z čoho ten DB odpočítať. Podmienkou je aktívny príjem nad tých cca 2100€, daňová povinnosť na uplatnenie DB môže byť už aj s pasívnych príjmov. (Uvažujem správne? To sa teraz pýtam kvôli sebe, aby mi to vyšlo za tento rok)
@liebling98 Nemusí ti vzniknúť daňová povinnosť a nič nemusíš od nej odrátavať. Normálne vypíšeš DP, základ dane vyjde napríklad 0 aj daň 0 a normálne si od DÚ vypýtaš vyplatenie DB, nakoľko na neho máš nárok. 😉
@liebling98 pokial viem, z pasívnych prijmov nie, iba aktivne
@liebling98 tak, ako píšu @evittam a @majusqa77 pod tebou..
@evittam Ďakujem, to som napríklad nevedela, že aj keď mi vyjde daň 0 (samozrejme po splnení podmienky aktívneho príjmu nad definovanú čiastku), tak mi DÚ aj tak bonus vyplatí. Ja som to chápala tak, že ten bonus sa odčítava z dane. Zas som múdrejšia.
@evita68
Ale tým pádom asi @majusqa77 nemá celkom pravdu v mojej konkrétnej otázke. Ak mám aktívny príjem taký, že spĺňam podmienku na DB, ale je tak nízky, že z neho nie je daň, ale mám pasívny príjem, z ktorého daň platím, tak z tejto dane DB odčítať môžem, či nie?
@liebling98 pockaj, ujasnime si 2 veci. Narok ja danovy bonus je iba z aktivnych prijmov. Ak ti raz narok vznikne a mas zdanene iba pasivne prijmy, jasne ze si to mozes v DP odratat. Keby si iny prijem nemala, danovy urad ti danovy bonus posle. Ale z pasivnych prijmov danovy bonus nevznika...
@majusqa77 to som potrebovala vedieť, vďaka. Asi som sa prvýkrát nepresne vyjadrila. Nie som daňováčka, daňové priznanie mám ako "koníček" z donútenia. Štve ma, že z pasívnych príjmov sa už nedá nič odpočítať.
@liebling98 jj, to viacerych. Hlavne ked este zrusili aj moznost pausalnych vydavkov pri prenajme. Nehovoriac o obmedzeni vysky pausalu 🙂
@majusqa77 presne, paušálne výdavky. Keby ich aspoň znížili, ale nie zrušiť úplne. A čo ma teraz na RD štve najviac je nemožnosť odpočítať nezdaniteľnú čiastku na daňovníka a podmienka určitej výšky aktívneho príjmu na uplatnenie DB.
Daňový bonus žena.na MD si nemôže uplatniť pokiaľ nepracuje ja som začala pracovať popri materskej zamestnávateľ za mň a odvádza daň čiže mam nárok na daňový bonus aj každý mesiac k výplate alebo si ho môžem vyžiadať budúci rok v daňovom priznaní donedávna ho poberal manžel.

@liebling98 jááj, pamätám si ťa, prenájom 🙂