icon

Úver alebo hypotéka na 15 000 EUR bez zabezpečenia

19. feb 2025

Ahojte pri takejto sume je to úver alebo hypotéka? Dá sa takáto suma zobrať aj bez založenia majetku ? Ďakujem
A chceli by sme to na 10 rokov cca

kavasmliekom
19. feb 2025

Mal by to byt už úver, ale musis mat aj niečo nasetrene. Asi 2000e tuším. A na 10 rokov podľa kalkulačky v jednej banke to vychádza na 105e mesačne na 10r.

sasa1310
19. feb 2025

Závisí od toho čo zoberieš či hypoteku či spotrebný úver. Pri úvere 15 000€ by som určite nezakladala nehnuteľnosť

melanta
19. feb 2025

Bezúčelový úver je bez zabezpečenia, hypo môže byť účelová aj bezúčelová, ale vždy sa pri nej zakladá nehnuteľnosť, aj pri takejto výške. Rozdiel je ešte v dobe splácania, bezúčelový možno splácať max 8 rokov. Súhlasím so @sasa1310 pri takejto sume by som byt/dom nezakladala, radšej spotrebný úver ak je potrebný.

tundra
19. feb 2025

Rozdiel medzi uverom a hypo je v urokovej sadzbe.
Hypo je vzdy vyhodnejsia ako americka hypo alebo spotrebny uver.Ak to potrebujes na prerabku domu hypoteka sa mi zda lepsia volba.

jaroslav81
19. feb 2025

A čo, že bude založená nehnuteľnosť ? Určite hypo, kde sú cca 4% úroky a dá sa aj na 10 rokov ako spotrebák na 8% a max iba na 8 rokov

sasa1310
19. feb 2025

@jaroslav81 vieš čo to všetko obnáša a čo stoji napr. výmaz záložného práva z katastra?

tundra
19. feb 2025

@sasa1310 vymaz ma nestal pred par rokmi nic...
Splatili sme hypo a prisiel list z katastra o zruseni zalozneho prava.Mozno sa nieco zmenilo...

alkoholik
19. feb 2025

C vymaz z katastra je zdarma( alebo bol) Kazdy financne gramotny clovek si vie zobrat kalkulacku a sup tam udaje.
Hypo: 100 zalozky ( elektronicky lacnejsie)
Poistenie nehnutelnost cca 30€-50€
X splatka pocet mesiacov
Spotrebak: pocet splatok x suma a porovnajte si vyslednu sumu.

jaroslav81
19. feb 2025

na spotrebáku preplatí za 8 rokov raz toľko pri 8-10% úroku ako by preplatil na hypo 4% a časom možno ešte refixuje okolo 3%

ekira1
19. feb 2025

Záleží od toho čo zoberiete. Pri hypo sa netreba len pozerať na výšku úroku, treba si spočítať I všetky poplatky okolo, znalecký, záložné, poistenie.. pri spotrebnom ti stačí mať iba príjem na to a peniaze máš hneď na účte.. nejako presne som to nepočítala, ale +- na desať rokov mi vyšla hypo lacnejšia o necelých 200€.

stanislavicenka
19. feb 2025

Spotrebný úver si vieš vziať max. na 8 rokov.
A hypotéku si berieš s tým, že zakladať nehnuteľnosť

purple_wolf
20. feb 2025

na 10 rokov uver mat nebudes to byvaju do 8 a hypoteku si navysit mozes ak ju uz mas len ti musi vychadzat plat ale brat si hypo bez zalozenia nehnutelnosti sa neda .... potom jedine nebankovka ale ta ta zvacsa osklbe aj o gate tak by som nepozerala