Váš názor na druhý pilier

lenulienka_m
16. sep 2015

Ste v druhom pilieri? Vstupit ci nevstupit? Aky je Vás nazor?

stormie
16. sep 2015

Jednoznacne vstupit, radsej budem davat svoje peniaze sukromnej spolocnosti ako tomuto statu, ked vidim ako sa momentalne stara o dochodcov a to ich ma byt o par rokov este viac a menej pracujucich, jednoducho populacia starne a nebude mat kto na nas zarabat, socialna poistovna odvody neodklada a nesetetri pre kazdeho do dochodku ale rozdeluje mometalnym dochodcom. Uz teraz nechapem ako moze stary clovek prezit z 300€

lucka1987
16. sep 2015

@lenulienka_m neviem preco sa pytas, no mylsim, ze otazka je bezpredmenta, nakolko 2 pilier je uzavrety a neda sa don vstupovat a vystupovat ako sa zachce, bud si rocnik, ktory vstupuje do 2 piliera automaticky s prvym poriadnym zamestnanim, alebo si starsi rocnik, ktory sa mohol rozhodnut v prvej polovici roka ci vstupis alebo nie..

osobne som v 2 piliery aj ja aj 34 rocny manzel

lenulienka_m
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucka1987
17. sep 2015

@lenulienka_m ano sorry teraz som si to zistila, do roku 2013 bol tento vstup do 2 piliera urcitym rocnikom povinny, jednoducho ziadne rozhodovanie, akurat pozeram, ze od 2013 je to opat dobrovolne.. to je asi tym ze som bol a v tom cas ena MD a bola som v tom, ze to plati tak ako ked som chodila do prace .. teda po starom. vidim vsak, ze kazdy pol rok su nejake zmeny v 2 piliery.. uzas

michalmakovnik
18. sep 2015

Je to tak ako pise lenulienka_m. Vstupit moze osoba do 35 rokov kedykolvek. Podmienky 2.piliera sa casto menia, ale teraz plati tato uprava. Cize ak mas do 35 rokov a tym padom do dochodku (do 62) aspon 27 rokov tak sa urcite oplati vstupit a nastavit co najviac rizikovy fond. Potom uz len makat na vacsom plate, aby aj odvody do 2.piliera boli vacsie ;)

sunny3
4. jan 2016

Mám garantovaný fond. Ako ho môžem zmeniť na rizikový?

michalmakovnik
4. jan 2016

Mozes to zmenit urcite priamo na obchodnom mieste, alebo ak mas moznost sa nalogovat do svojho uctu, tak tam to urcity spravcovia umoznuju. Urcite sa to da takto menit v AXA. Odporucam pozriet na webe spravcu kontakt a zavolat a zistit moznosti priamo u daneho spravcu.

sunny3
4. jan 2016

Ďakujem.

sunny3
4. jan 2016

@michalmakovnik Ďakujem, máme ho V Aegon.

lentilka46
4. jan 2016

Ahojte, aká spoločnosť je pre vstup do 2.piliera výhodná? resp. s ktorou ste spokojní?

michalmakovnik
4. jan 2016

@lentilka46 Celkovo je spolocnosti 6 a vyhodnejsie su podla mna tieto 3 - AXA, AEGON, VUB Generali. Pretoze vsetky 3 maju indexovy fond - MSCI World. NN (byvale ING) a Postova Banka maju europsky index, Allianz indexovy fond nema. Z mojho pohladu dlhodobo, cize tu sa bavime o 20-30 rokoch bude svetova ekonomika slapat viac ako europska, preto odporucam uvedene prve tri. Neviem vsak aky je vas vek a aky typ fondu je pre vas vhodny, preto sa tazko moze generalizovat, ze co je to vyhodne.

sunny3
4. jan 2016

Tento rok budeme mať S manželom 36 rokov. Máme aegon garantovaný fond.

lentilka46
4. jan 2016

@michalmakovnik Ďakujem krásne za informácie 🙂 takto - mám 25, pracujem na TPP od ukončenia VŠ, čiže 1,5roka. Pre druhý pilier som rozhodnutá už dávnejšie, avšak neviem sa rozhodnúť pre konkrétnu spoločnosť, rovnako ani typ fondu (o tomto, priznám sa, počujem prvýkrát).

michalmakovnik
4. jan 2016

Ja ma 35 a mam 100% indexy, ale viem ze to ustojim aj ked budu rast cez 8-18% ako posledne 3 roky, ale ked budu klesat povedzme 20-30% dole, lebo aj to sa moze stat. Spravca podla zakona musi automaticky prehodit klienta vo veku 52 tak, ze min. 10% musi mat v garantovanom, ked ma 53 tak uz 20% atd. az do dochodkoveho veku co je aktualne 62. To je tzv. skonzervativnievanie investicie a je to pre klienta to najlepsie co sa do 2.piliera a legislativy mohlo dostat.

Ak mate 25 alebo 35 rokov tak odporucam urcite indexy a nemenit strategiu 10 rokov a potom sa pozriet ako to vyzera. Najhorsie co mozete urobit je byt v garantovanom fonde ked index super rastie a preskocit do indexu ked pred tym nez index padne. Nikto nevie ako dlho to este bude rast, ale z dlhodobeho a pravidelneho pohladu investovania su akcie a indexy urcite vyhodnejsie ako garantovane fondy. Cize ak zarabate tak budte v indexoch. Ak ste na materskej, alebo dlhodobej PN, alebo pracujete v zahranici a nemate prijem na SK, zvazte pomer investicie dlhopisy/indexy.

Dlhopisove fondy za obdobie 2005 - 2015 priemerne dali 2,09% - 2,81% . Akciove fondy 1,97% - 3,02%. Indexy su tu len od roku 2012, ale ich priemer je 9,79% - 12,77%. Priemerna inflacia bola 2,07%. MSCI World 10 rocny priemer 8,08%. Vsetky cisla p.a. (per annum, cize na rocnej % vynosnosti). Cize dlhopisy aj akcie dokazali pokryt inflaciu a tie najlepse akcie ju o 1% porazili. Index do ktoreho davaju peniaze vyssie spominane 3 spolocnosti dal za 10 rokov 8,08%. To uz je myslim si celkom rozdiel.

Velmi dobry web ktory si pozrite http://druhypilier.sme.sk/, z neho som aj cerpal cisla.

sharlotmv
15. jan 2016

@sunny3 pekný den prajem, stačí kontaktovať finančneho poradcu čo Vám ho uzatvoril a poprosiť ho o zmenu fondu, vypiše na žiadanku a odošle... jednoduché a rýchle, treba kontaktovať 🙂

sunny3
17. jan 2016

Zial ten fin.poradca je momentalne vo vezeni. Zmenil sa a zacal robit hluposti.

wladka
13. feb 2017

@michalmakovnik aj ja sa chcem spytat, uz cca 8-9r (asi) som v Aegon v 2.pilieri. Mam ten Solid - dlhopisovy garantovany fond.. uz vlani som si vsimla, ze to cislo strasne pomaly rastie, mam uvazovat nad zmenou toho fondu? Aegon ponuka moznost kombinacie Solidu s Vital (akciovy negarantovany), alebo s Index (indexovany negarantovany). Uprimne vraviac, mne tieto slova a cisla nic nehovoria.. akoze, je mi jasne, ze radsej ostanem pri tom, co mam, nemusim vymyslat.. ale napadlo ma sa hlbsie do toho pozriet, a nasla som tu tie komentare.. 😅 .. Tohto roku mam 35r., dobru pracovnu poziciu.. ;)

stormie
13. feb 2017

@wladka garantovane fondy rastu najpomalsie

wladka
13. feb 2017

@stormie to som pochopila, a ktory z nich je najmenej rizikovy? Vzhladom na dlhodobe sporenie cca v horizonte 25r? .. a kombinacia solid +vital moze byt ok? spolu to musi byt 100%, uvazujem, ze to dam na istych 60% a vital 40%? Ci to je blbost?

stormie
13. feb 2017

@wladka jodporucam prediskutovat toto s finacnym poradscom, ja nie som. Najmenej rizikovy je garantovany fond a rovno ti hovorim ze z dlhodobeho hladiska ti nikto na 100% nepovie co a ako bude, budu to len odhady a aj dvaja fnancny poradcovia mozu mat dva rozne nazory

richardhudec
13. feb 2017

@wladka Už som ti odpovedal v inej téme 🙂 Pozri tam a pri 30-ročnom horizonte sa rizika pri akciách báť nemusíš. Len sa musíš psychicky nastaviť na to, že krátkodobo môže hodnota účtu klesať, čo sa ti z dlhodobejšieho horizontu vráti a vykompenzuje to daný akciový fond lepším ziskom ako dlhopisový 🙂

michalmakovnik
13. feb 2017

@wladka Ak mas 35 rokov a dobry prijem, tak ti odporucam hodit co najvacsie % na indexove fondy a nestarat sa o tom. Ja mam indexy 100% uz 3 roky a super zarabaju, minuly rok 10%. To sa vsak moze v case krizy/korekcie zmenit aj na -10% alebo prepadnut aj hlbsie. Dolezite to je raz nastavit a potom uz nemenit, lebo o moze spravit este vacsiu skodu. 2.pilier ma v zakone automaticky nastavene, ze 10 rokov pred odchodom klienta do dochodku mu musi spravca postupne zkonzervativnievat investiciu. Aktualne je to vek, ked dosiahne 52 rokov. Takze dovtedy treba byt viac rizikovy a po tej 50tke to nechat na system, aby to postupne kazdy rokom postupne presuval z indexov/akcii do dlhopisov. Otazka na zaver, kedy chcete mat viac rizikovy profil ako teraz, ked ste mladsia, alebo za 10 az 20 rokov ked budete starsia?

wladka
14. feb 2017

@michalmakovnik urcite nie neskor, ale teraz.. preto to teraz riesim, i ked vlani som sa na to pozerala, ale bola som zaneprazdnena, aby som sa nad tym hlbsie zamyslela.. ;) .. ale tentokrat som sa pozastavila, a urcite to spravim tak, ze to dam do indexoveho fondu. Stare necham v Solide, a nove prispevky dam do indexu..

a este sa opytam, a ked dovrsim 62r, co potom.. normalne si budem pytat, ci ako to funguje?
Vdaka

michalmakovnik
14. feb 2017

@wladka Nevies nechat stare v dlhopisoch a nove napr. v indexoch. Vies cely majetok presunut v urcitom pomere do max. 2 fondov (ak si vyberies 2 fondy, tak 1 musi byt dlhopisovy). Cize sa ti to cele napriklad presunie k urcitemu datumu do indexoveho fondu (dane % od 1 do 100 si zvolis sama a bezplatne). Ked dovrsis 62 rokov tak sa nestane nic. Uz teraz je dochodkovy vek 65 rokov. Kym dovrsis 65 rokov, tak bude dochodkovy vek kludne 67 a mozno aj viac rokov. Potom budes postupovat podla platnej legislativy ked dany vek dovrsis. Zbytocne spekulovat a vobec riesit co bude potom.

wladka
14. feb 2017

@michalmakovnik vdaka... a pomer 60% solid a vital 40% je ok? Ci sa nemusim bat dat aj opacne 20-80?

richardhudec
14. feb 2017

@wladka solid a vítal na aktuálnu hodnotu a nové príspevky do indexu nenamiesas.
60% index, 40% solid a 100% nových príspevkov do indexu 🙂 alebo 50:50...jednoducho ako sa cítiš, ale báť sa nemusíš dať ani 100% do indexu 🙂

michalmakovnik
14. feb 2017

@wladka Daj ako uznas za vhodne. Ja to mozem dat odporucanie. Kedze mas 35 rokov a ako si napisala dobre zarabas, tak daj kludne 100% index. Ale zbytocne to potom nemen, ak to zacne klesat. Aktualne sa ta tyka horizotn dochodku 65 rokov, cize mas este pred sebou 30 rokov investovania. Ja mam 36 rokov a mam 100% index.

wladka
14. feb 2017

@michalmakovnik
@richardhudec uz som to pochopila, dakujem krasne... Jasne, budem kazdy rok ignorovat ten papier na zmenu fondov, budem mat na pamati, ze sa netreba zlaknut... ;) .. vdaka moooc

richardhudec
14. feb 2017

@wladka šikula 🙂 môžeš si to sledovať a prepočítať tak každých cca 5 rokov 🙂 ak sa nestane katastrofa, tak po 5 rokoch aj v prípade nejakého pádu by si mala byť v pluse 🙂 a keď náhodou budeš v mínuse, pozri sa na to o ďalších 5 rokov a potom sa už skoro zaručene potešíš 🙂
Veď keď si zoberieš, že za posledných 5 rokov zarobili kumulativne indexové fondy cca 50-60%, tak aj keby teraz prisla väčšia kríza a padlo by to o 50%, tak stále je to v pohode 🙂 nehovoriac o tom, že po kríze sa to skôr či neskôr znova dostane hore ;)

wladka
14. feb 2017

@richardhudec ale jasnee 😉