icon

Vaše názory na druhý pilier

alietam
20. jan 2015

Ahojte baby chcem sa informovat o druhom piliery som v nom a muz ma bombarduje s tym ze hned ako sa bude dat z neho vystupit tak mam prejst do prveho.ze s mojim platom malym ovsem sa mi neoplati ho mat zE druhy pilier je klamstvo. Tak potrebujem dake nazory pre a proti ci mapravdu alebo nie dakujem

alana1
15. mar 2015

@petrus19 ano? mam zaujem o info - vyhody druheho a tretieho piliera

bibistec
15. mar 2015

no pokial bude taka vlada ako je teraz tiez sa bojim ze ho rozkradnu...zalezi na tom aky mas plat a pod. s nizkou mzdou tazko povedat, to je skor na nejakeho odbornika a odporucala by som ti 3. pilier, to je trochu vacsia istota, snad. dufam

alana1
15. mar 2015

@bibistec akoze mne sa zda odvadzat 18 % na dochodok dost vela z mojho platu, takze ak este mam davat do 3 dobrovolneho , tak dakujem pekne!

bibistec
15. mar 2015

@alana1 no ved o tom hovorim treba odbornika a ten vie zhodnotit ci sa oplati ten 2. pilier, vacsinou ano ale nepoznam ani tvoj vek ani vysku platu.

evittam
15. mar 2015

@petrus19 Prepac,ale ako mi ty chces zarucit,ze za 30 rokov svoje peniaze naozaj na 100% uvidim?! Zas "sgentka s teplou vodou"😀. Môj nazor-ziadne piliere,vsetko je len o obrati ludi o peniaze a aj tak to vsetko napokon urcite "zozerie" inflacia ako aj vsetky vklady,poistky so setrenim a podobne.

alana1
15. mar 2015

@bibistec povedzme to tak, som mlada a mam vysoky plat...oplati sa? 🙂
- preco nevalorizuju penzie z 2 piliera automaticky ako z 1 ?
- preco spravcovske spolocnosti okradaju ludi na poplatkoch a uctuju si nehorazne peniaze ?
- preco nikto nepozna vzorec vypoctu vysky dochodku z 2 piliera?
- preco mi nikto neda odpoved na otazku ze sa da zdedit a vyplatit cela suma ktora je na ucte nasporena v 2 pilieri?
- preco don nemozu vstupit ti ktori to vymysleli a schvalili?
dakujem

petrus19
15. mar 2015

Nemyslela som konkretne tak ze ich uvidis..myslela som na pomoc..dkysit sa to urcite oplati..tak isto ti niktonezaruci ze sa do dochodku dozijes...jasne je to risk..ale netreba hned riesit to ze nebude o 30 rokov dochodok...

michalmakovnik
15. mar 2015

@alana1 - piliere su tak nastavene, 1. Fico musi valorizovat, aby si udrzal dochodcovsku volicsku zakladnu, SP dochodky dotuje cez dlh v statnom rozpocte, to sa vam zda v poriadku? 2. pilier sa nemoze valorizovat, kedze si rozlozenie majetku riadite vy osobne a mozete zarobit viac ci menej podla toho ako si to nastavite
- ako okradaju spravcovske spolocnosti ludi na poplatkoch? Poprosim nejake cisla. 2.pilier ma najmensie poplatky za vstup do fondu, len 1% !!!, chodte do akejkolvek banky a spytajte sa na podielove fondy, tak vam daju poplatky v rozmedzi 3-5%, to je 3-5 krat viac! poplatky v 2.piliera su nastavene zakonom, takze obvinujte poslancov ze to takto nastavili a nie spravcovske spolocnosti ;)
- preco by mal niekto poznat vzorec vypoctu, na co by vam to bolo? Poistny vzorec od poistovne taktiez nepozadujete. Pri vyplateni dochodku dostane ponuku zatial z troch roznych poistovni. Uznavam ze konkurencia je slaba, ale zakon bol robeny narychlo a vyplacanych klientov je malo, tak poistovne zatial nemaju zaujem ist do rizika.
- ohladom dedenia som sa vyjadril v predchadzajucom komentari, myslim ze dost presne. Plati tam 1. princip, ze pocas aktivneho zivota se dedi cele. Potom 2. princip ze je ochranna lehota 7 rokov a potom sa to rozdeluje podla toho, co si klient vyberie. Takto je to teraz, ako to bude za 10, 20, 30 rokov ked ludia pojdu do penzie tak ani srnky netusia.
- nerozumiem otazke preco don nemozu vstupit ti, co to schvalili. Od 15.3. do 15.6. moze vstupit don uplne kazdy.

Ak hladate dovody preco do 2. piliera nestupovat, alebo naopak preco vystupit a viete si to logicky zdovodnit, tak sa tak rozhodnite. Naopak, ak neverite tomuto statu, neverite ze 1.pilier bude demograficky a financne utiahnutelny v dobe ked pojdete do dochodku, chcete lacno investovat, chcete vyuzit moznost dedenia, tak si vyberete 2. pilier a vyuzite to co ponuka na maximum. V minulosti bol urcite obdobie povinny, teraz je dobrovolny. Tak prosim nerieste co bolo v minulosti, ked chcete vediet co je vyhodne, alebo nevyhodne teraz. Tak ako neviem co bude v buducnosti.

lubomirspetko
19. mar 2015

@michalmakovnik Vstupný poplatok 1%? :-O Pokiaľ viem, v druhom piliery nie sú vstupné poplatky. Ani pri dobrovolných príspevkoch...

michalmakovnik
19. mar 2015

@lubomirspetko Poplatky tam stale su. Od 1.4.2012 je to maximalne 1% za vedenie osobneho dochodkoveho uctu. Cize teoreticky to moze byt menej. Ale ked zakon povoluje max.vysku, tak vacsinou si spravca tuto max. vysku ja pyta. Osobne si davam vlastne dobrovolne vklady uz treti rok a vidim to na vypise z uctu. Dalsi poplatok, za spravu fondu je 0,3% rocne pri dlhopisovom, zmiesanom, akciovom, ale len 0,2% pri indexovom fonde rocne. Posledny poplatok je za zhodnotenie majetku. V indexovom fonde sa vsak nepouziva.

lubomirspetko
20. mar 2015

@michalmakovnik

tomu rozumiem, ale ste napísal vyššie "vstupný poplatok 1%" tak ma to trošku zmiatlo či mi niečo neušlo 🙂 Indexové fondy sú od tohoto roku 0,3% + odmena za nadvýkonnosť.

aamonka
22. mar 2015

prosim vas pekne, ani za nic z II. piliera nevystupujte. preco chcete dat peniaze statu, ked su vase?? radsej do neho vsupte!!!

mima4
22. mar 2015

@aamonka nic v zlom, ale "nase" peniaze neexistuju..bud patria statu alebo nejakej financnej korporacii..a s velkou pravdepodobnostou ani ty, ani ja, uz dochodok nebudeme dostavat... kedze by na to trebalo podstatne viac deti na zenu, ako teraz.

aamonka
22. mar 2015

@mima4 ano suhlasim, ak sa mam spolahnut na I pilier, tak to bude ubohe. v II su to uz tvoje peniaze, resp. ak umries, zdedi sa.

aamonka
22. mar 2015

@mima4 do II pilieru nemusi clovek "vkladat" peniaze. ide tam cast odvodov, ktore by inak isli na cudzie dochodky. a kedze uz na moj dochodok nebude mat kto robit...dam radsej tu cast sebe

mima4
22. mar 2015

@aamonka fakt? fico zmeni tieto veci tak ze sa ani nenazdas... a ked dostaneme sprepacenim velke hovno... tak sa nikde pravdy nedovolas!!! a to myslim uplne vazne

aamonka
22. mar 2015

@mima4 v tom pripade dostaneme to H... vsetci. ale vravim, nedavas si tam cast vyplaty, tak preco nie? ale ved, kludne daj dochodcom. minule tak stat zarobil 7miliard, tak preco nie teraz? ved Ficovi chyba takmer miliarda na dochodky, tak preco to asi otvoril?

alana1
22. mar 2015

@aamonka co sa dedi? precitaj si zakony....tiie peniaze nikdy tvoje nebudu ani neboli...akurat ze mozu pozostali dostat jednorazovu davku z 24 mesiacov nevyplateneho dochodku...co mas aj z prveho piliera ako vdovsky dochodok...takze tak, dokonca ani valorizacia tam nie je ako z priebezneho piliera. a ak si to blbo nastavis nevedomostou, tak nemusi nikto zdedic nic 🙂

aamonka
22. mar 2015

@alana1 ja osobne poznam ludi, ktori dedili. takze tak

alana1
22. mar 2015

@aamonka ano? a co zdedili?mohli normalne disponovat s peniazmi?

aamonka
22. mar 2015

@alana1 ano, normalne im peniaze ktory nebohi mal v II pilieri prisli.

jantato
22. mar 2015

suhlasim s @aamonka 🙂

aamonka
22. mar 2015

@jantato 😉 dakujem, clovek sa snazi poradit, aby ludia mali AK sa doziju dochodku z coho zit a ...

aamonka
22. mar 2015

@alana1 a? ako vravim....v prvom pilieri prepadnu, v II sa dedia. treba vediet citat 😉

alana1
22. mar 2015

@aamonka ked sa bojis, ze nebude mat kto na teba robit, tak davaj a plod deti 🙂 akurat za 30 rokov budu ekonomicky cinne 🙂 stat neda dopustit na dochodcov, lebo su najvacsia volicska masa 🙂 2 pilierom sa zbavil zodpovednosti za nich...ale je to kazdeho osobna vec ako sa rozhodne ci vstupit ci nie...
nehovoriac o terajsich novelach tohto zakona, kedy je uz aj dedenie obmedzene a ked si to zle clovek urci, tak nemusia pozostali zdedit nic 🙂 spomeniem este rocnu valorizaciu, ktora je z priebezneho piliera automaticka a z 2 piliera nie, tato vlada nie je naklonena 2 pilieru, preto robi take opatrenia, mozno raz bude pri moci ina vlada, ktora ho tak zlukrativni, ze sa tam budu hrnut vsetci ....ale to by mala zase problem socialna poistovna s vyplacanim dochodkov, pretoze by si muslea - vlastne aj teraz si - berie uvery od dss, za ktore plati ovela vacsie peniaze...dalsia vec pri sucanych smiesnych 4% pokial nezarabas mesacne 4000eur tak je to bieda a za 30 rokov sa ti tam z priemernej mzdy nazbera cca 10 tis eur, co o 30 rokov nebude mat ziadnu hodnotu...a pokial zacnes poberat dochodok aj z 2 piliera, krati sa ti nehorazne peniaze dochodok z priebezneho piliera 🙂 a ak zomries napr o dva roky, tak pozostali dostanu iba vyplateny dochodok za zvysnych 5 rokov...metoda vypoctu dochodkz z 2 piliera je neznama, nenasla som to nikde na nete, pretoze je to asi tajomstvo ich kuchyne aby si si nemohla vypocitat co sa viac oplati 🙂

lubomirspetko
22. mar 2015

@alana1
@aamonka

Pár postrehov k vašej diskusií:

- Peniaze nasporené v druhom pilieri sú predmet dedenia v plnom rozsahu počas fázy sporenia. Je jedno či má sporiteľ nasporené 20 000€ alebo 100€. Peniaze budú jednorázovo vyplatené pozostalým.

- Počas fázy vyplatí sa počas prvých 7 rokov (ochranná lehota) poberania anuity detí mesačný dôchodok (do konca ochrannej lehoty) - Tak je to nastavené momentálne, kým budeme na dôchodku, systém sa ešte veľa krát modifikuje.

- To či ste v druhom piliery nemá nejaký vplyv na vdovský, vdovecký ani sirotský dôchodok zo sociálnej poisťovne

- Druhý pilier sa samozrejme neoplatí každému, ľuďom ktorý majú do dôchodku málo, alebo málo zarábajú sa určite vstup neoplatí. Druhý pilier však slúži predovšetkým na zmiernenie nepriaznivých demografických podmienok - Momentálne je pomerne silná generácia pracujúcich ľudí, keď bude na dôchodku bude to pre sociálnu poisťovňu veľký problém. Sociálna poisťovňa je už teraz do veľkej miery dotovaná rôznymi štátnymi injekciami.

alana1
23. mar 2015

@lubomirspetko no s tym dedenim je to take vselijake, cize ak ma clovek 55 rokov a si mysli, ze sa nedozije dochodku tak sa mu oplati 2 pilier?
inak ako sa vyratava dochodok z 2 piliera? lebo ani toto mi vobec nie je jasne. viete mi poradit? dakujem

lubomirspetko
23. mar 2015

@alana1

Teoreticky áno - ak sa nedožije. Ak sa dožije, bude mať zrejme dôchodok nižší, ale len o trochu pretože väčšinu života v druhom piliery nebol.

Každý poisťovňa vypočítava anuity individuálne pre každého sporiteľa. Je dokonca viacero typov anuít (stúpajúce, konštantné).
Veľmi v hrubom treba na doživotný dôchodok 100€ - 150€ nasporiť 30 000€.

Podľa mňa je však úplne irelevantné to, ako sa to vypláca teraz (pokiaľ nemáte do dôchodku 3 roky). Systém sa určite zmení. Ak ste mladá, jediné dôležité je momentálne rozhodnúť sa, či rozdelíte riziko medzi sociálnu poisťovňu a druhý pilier alebo budete veriť štátu. A ak sa rozhodnete pre prvú možnosť, treba si správne nastaviť dôchodkové fondy - zvoliť si väčšiu časť do indexových.

alana1
23. mar 2015

@lubomirspetko ale povedzte mi kto ma taky plat aby za 30 rokov nasporil 30tis eur?cize 2 pilier vobec nekopiruje vyvoj v ekonomike z toho usudzujem...