icon

Vaše názory na druhý pilier

alietam
20. jan 2015

Ahojte baby chcem sa informovat o druhom piliery som v nom a muz ma bombarduje s tym ze hned ako sa bude dat z neho vystupit tak mam prejst do prveho.ze s mojim platom malym ovsem sa mi neoplati ho mat zE druhy pilier je klamstvo. Tak potrebujem dake nazory pre a proti ci mapravdu alebo nie dakujem

lubomirspetko
23. mar 2015

@alana1

každý kto má 800€ v hrubom a 600€ v čistom 🙂

Druhý pilier kopíruje vývoj ekonomiky. Keďže minulý rok bol pre globálne akciové trhy mimoriadne úspešný, indexové fondy zarobili cca 35%. V dlhodobom horizonte zarábajú globálne akciové indexy cca 6% / rok, to je to čo je reálne a s čím treba počítať.

alana1
24. mar 2015

@lubomirspetko fiiiha tak to mate zazracnu kalkulacku lebo z hrubej mzdy 800e mi to vychadza na nejakych 11500eur nasporenych penazi za 30 rokov... 🙂 co je uplna istota a to ako sa vam vase peniaze zhodnotia su len teoreticke dohady 🙂 presne take iste ako kanik pocital s 5% zhodnotenim co ma velmi daleko od reality...opat som pri poplatkoch ktore si automaticky dss stahuje za vsetko mozne aj nemozne...a este pridam inflaciu aku hodnotu budu mat tie peniaze o 30 rokov...skuste mi to prehodit na % aby to bolo lepsie porovnatelne...takze opat sme pritom ze z mojej strany prevazuju negativa a z vasej - kedze ste pravdepodobne nejaky poistovak - prevazuju pozitiva, kedze potrebujete ludi presvedcit...ale ok ja sa rada necham presvedcit, len potrebujem viac realnych argumentov

lubomirspetko
24. mar 2015

@alana1
NIe zázračnú, tak ako som písal som počítal zo zhodnotením 6%, čo v dlhodobom horizonte priemerne zarába akciový trh, teda indexové, pasívne riadené fondy. Za posledných 30 rokov bolo priemerné zhodnotenie jedného z globálnych akciových indexov 6,2% / rok. Nie je to teda žiadny dohad, ale to čo sa dá dlhodobo očakávať.
V krátkodobom horizonte počas expanzie trhu a v následných depresiách trhu sa dá zarobiť aj viac (minulý rok zhodnotenie 35% / rok), ale to sú všetko anomálie ktoré sa málo komu podarí využiť. Reálny a dlhodobý výnos pri pravidelnom sporení je niekde medzi 5% až 6,5%.

Inflácia sa v dlhodobom horizonte pohybuje okolo 3,5% (posledných 10 rokov, štatistický úrad SR), valorizácia sociálnej poisťovne teda ledva pokrýva infláciu. Otázne je, dokedy sa bude valorizovať dôchodok keďže sa každých 5 rokov prehodnocuje valorizácia 🙂

http://www.pluska.sk/spravy/ekonomika/pozor-zme...

Poplatky za správu indexového fondu sú 0,3% / rok. 6% - 0,3% = 5,7% čistý výnos. Z môjho pohľadu sa bojíte lebo tomu nerozumiete. A ja vás vôbec nechcem presviedčať na nič. Je mi v podstate jedno, či budete v druhom piliery alebo nie 🙂
A už vôbec nie som extrémny zástanca druhého piliera, ktorý tvrdí že by tam mali byť všetci. Alebo že to niečo reálne vyrieši....

alana1
25. mar 2015

@lubomirspetko ano ale to stale pisete len o indexovom fonde, ktory je najviac rizikovy.....takze to co je dnes, o par rokov nemusi byt 🙂 a z tych 6% co uvadzate z historickeho hladiska moze byt aj minus...velmi dobre vieme ako to na trhoch funguje...nikto vam nic negarantuje a to je prave to, ze sa toho bojim a neverim, dochodok z 1 piliera je istota ktoru urcite dostanete, lebo som si ista ze stat sa o dochodcov bude stale starat 🙂 este co sa tyka kratenia dochodkov z 1 piliera - aj toto je podla vas ok ?🙂

alana1
25. mar 2015

@lubomirspetko k poplatkom - http://openiazoch.zoznam.sk/dochodkove-sporenie... je mi zle ked to citam, lebo je to okradanie...

lubomirspetko
25. mar 2015

@alana1

Môže, ale je to podľa mňa menšie riziko ako je v prvom piliery. Podľa mňa nejde o to, kde budete mať väčší dôchodok o 10€ alebo kde nie, ide hlavne o to, nastaviť riziká tak, aby ste mali peniaze dostatočne verifikované.

Ak máte do dôchodku 30 rokov, je pre vás indexový fond menej rizikový ako dlhopisový pretože v ňom, máte garantovanú stratu. Pri dlhodobom sporení sú pre vás dôležité práve prepady, ktorých sa tak bojíte. Na tých reálne dokážete zarobiť ak investujete pravidelne.

Keď prispievate menej do prvého piliera, je jasné že musíte mať menší dôchodok z tejto inštitúcie.

PS: Poplatková štruktúra ktorú ste sem dali je 3 roky stará a neaktuálna
Poplatok za správu 0,3% + poplatok za vedenie dôchodkového účtu sú naozaj minimálne peniaze v porovnaní s tým, ako nás okráda štát 🙂

666peter666
Odpoveď bola odstránená
alana1
25. mar 2015

@lubomirspetko skor som sa pytala na kratenie dochodku z prveho piliera pri poberani dochodku aj z druheho...aky je vas nazor nato?

lubomirspetko
25. mar 2015

@alana1 podla mna je to prirodzene. Ked do prveho nedavate tolko, nemozte tolko dostat.

alana1
25. mar 2015

@lubomirspetko ale ci sa vam pomer kratenia zda adekvatny tomu ze do prveho ide 7/9 pricom do druheho len 2/9...

lubomirspetko
25. mar 2015

@alana1

Ak dobre viem, krátenie je pomerové. Dôchodok z prvého piliera sa vám znižuje pomerovo, za čas ktorý ste v druhom piliery. Zvlášť sa počíta za obdobie, keď boli odvody do 2P 9%, zvlášť sa počíta pri súčastních podmienkach. Ak však tomu dobre rozumiem, malo by to byť vždy pomerové podľa toho, koľko percent v danom období išlo do 2P.

http://www.socpoist.sk/suma-dochodku-/1286s#Suma

maminka2013
2. apr 2015

Moj nazor na 2piler- radsej dat peniaze sebe ako statu.. forma 1.piliera vznikla v18.storoci kedy to vymyslel jeden pan a bola to bomba... ale preco?-lebo vtedy bol priemerny vek dozitia 45r a zeny rodili ako ceresne 🙂 takze na sedem dozitych dochodcov/ak sa dozili/ robil jeden clovek...v porovnani dnesnej doby-sedem ludi robi na 1 dochodcu kedze priemerny vek dozitia je 75r....a preto stat,resp socialna poistovna mena na dochodky..takze robi velke dlhy,pretoze stat poziciava z nasich dani-zo statneho rozpoctu... preto perspektiva 1pilira,cize dochodkov zo soc poistovne nebude mat buducnost...o 20-30-40r bphuzial dochodky bud budu mensie ako dnes ak volake budu..preto vznikol 2.pilier-aby si ludia mohli setrit sami..hacikom je to,ze je tiez akoby riadeny statom...takze ho mozu kludne znarodnit tak ako to urobili i v inych krajinach,napr v madarsku..vyhoda-je dedicny..takze ludia z druheho piliera am nedajboh zomru-jeho peniaze nejdu na dochodok inych,ale rodine... tak preco nie sporit si pre seba a svoju rodinu?ci radsej vsetko davat tomuto katastrofalnemu systemu co ani nevie hospodarit? A ak by sa aj uskutocnilo jeho znarodnenie..co sa asi tak moze stat s vasim dochodkom?nic..jednoducho sa vsetko anuluje a vy budete dostavat len to minimum,ktore by vam stat i tak dal..clovek v podstate by o nic neprisiel..a ci sa oplati len s vyssim platom...to s tym nema nic.. ved kazdy si moze sporit na lepsi dochodok ci nie? Mozno jedinemu komu sa to neoplati velmi su ludia uz v preddochodkovom veku... a ked si chcete byt maxilmalne isty,ze si chcete v dochodku uzit a nie zobracit,naviac sa mozete spolahnut sam na seba..vtedy si treba zalozit 3.pilier 😉

evittam
3. apr 2015

@maminka2013 Keby robilo 7 ludi na 1 dôchodcu,tak ten uz zije na Kanaroch 😀. Ten 3.pilier ti rozkradne ta dotycna poistovna. Najlepsie je investovat,zlato,pozemky,...

jankastubka
3. apr 2015

Nestiham citat celu diskusiu... ja som vstupila do 2 piliera s nadejou, ze snad bude lepsie. Vtedy to slubovali, aka je to super vec. Problem vsak je, ze co vlada to tvrdi nieco ine. Ako mame potom my obcania vediet, co je dobre, ked to nevedia odbornici. Zakon o 2 pilieri bol za ten kratky cas tolko krat novelizovany, ze to snad ani pravda nie je. Stale sa menia nejake podmieky a o pomere 4% uz skoda reci... neustale nabadaju na to aby sa vystupilo z 2 piliera, co sa vlastne deje s dovtedy nasporenymi peniazmi?
Mam obavu, ze ked proste statu bude chybat, tak to aj tak cele zrusi a peniaze znarodni. Je to smutne, lebo keby to bolo zachovane tych 30 rokov, tak ako to bolo povodne nastavene, tak to mohlo mat vysledky.
Ale mam obavu, ze my sa dochodkov ani nedozijeme, ze ako 100 rocni, budeme s plienkami este niekde za pasom robit z poslednych sil....

maminka2013
3. apr 2015

@evittam ano,najlepsie investovat do pozemkov..ale nie kazdy si ich moze dovolit kupovat... preto si myslim,ze ako dobra moznost pre tu vacsinu je investovat do seba a svojej rodiny... je myslim pochopitelne,ze kazda institucia ma poplatky... ako sa hovori-dnes uz ani kura nehrabe zadarmo... ale vzdy lepsie ako vsetko davat statu... a tie poplatky su minimalne vzhladom k tomu,ze si clovek moze odkladat na svoje meno pre seba...
A ako som pisala,ked to vzniklo, clovek sa vacsinou nedozil dochodku,tazke pre stat tento system bol uzastny... mali peniaze,bolo dobre...ale teraz? O par rokov cely system soc poistovnr bud padne alebo budu neustale dvihat dochodkovy vek a znizovat dochodky aby mal i stat z coho zit...
@jankastubka vsetko bohuzial robia politici...aj kampane proti druhemu pilieru...a preco? Odteka im "voda"z koryta... a toho sa boja... lakaju ludi,aby vystupili z 2.piliera,lebo sa obavaju,ze nebudu mat sami peniaze... a na ich same pocudovanie, co sa stalo? Ludia chcu a pridavaju sa novi,chcu mat kontrolu sami nad svojimi peniazmi a vstupuju do pilierov..bohuzial,je pravda,ze vlada ak bude chciet,moze ho zrusit..ale ako som uz napisala...vase peniaze stale dostanete v dochodku.. i kdd zo statu to bude asi velke h..o pri jeho hospodareni... vsetko to tak politizuju...

celiakia
22. máj 2015

Prosim ako je to s dedenim penazi. Peniaze z druheho piliera by mohli zdedit moje deti, jneviete ci je to len v pripade keby som zomrela v produktivnom veku, alebo ich mozu zdedit aj v pripade ummrtia uz v dochodkovom veku. dakujem

aamonka
22. máj 2015

@celiakia pokial zomries do dochodku idu im vsetky peniaze. potom ako zacnes poberat tak su deditelne do 7rokov...ale to sa uz odratava suma, ktora bola vyplatena

ivetka1975
26. máj 2015

Tak ako idete vystúpiť z druhého piliara, či ostávate? 😉

blondkvetinka
8. jún 2015

ahojte, vie mi niekto poradiť, či ostať v druhom piliery alebo nie? Vek 31 rokov a čistá mzda 780 €. Som z toho úplne vedľa a neviem čo je lepšie?

aamonka
8. jún 2015

@blondkvetinka ja na tvojom mieste ostanem. len by som si kukla ako ho mas nastaveny 😉

blondkvetinka
8. jún 2015

mám z toho úplne zmiešané pocity, akoby som sa rozhodovala, či vstúpiť do menšieho alebo väčšieho hovna... a tipovať, čo bude za 30 rokov? Toto je fakt na porazenie. Každý hovorí inak a argumentuje po svojom.
@aamonka

aamonka
8. jún 2015

@blondkvetinka a coho sa bojis ze sa zle moze stat? Keby to dovtedy zrusili tak vsetci budeme dostavat dochodok akoby sme IIpilier nemali. A ked ostane...tak budeme mat love. Neviem si predstavit odkial bude na dochodky za par rokov...ale to je moj nazor

44janica44
14. okt 2016

tí ktorí mate II. pilier s ktorou spoločnosťou ste spokojní?

maminka2013
14. okt 2016

@44janica44 najlepšie zhodnocovanie peňazí má Allianz - stačí si pozrieť i každoročné výsledky a porovnania s inými..

janjochmann
16. okt 2016

@44janica44 Odporúčam vybrať indexové fondy (pokiaľ máš do dôchodku 15-20 rokov a viac ) a jednu z týchto 3 DSS - AXA, VÚB Generali alebo Aegon. Podrobné porovnanie zhodnotenia fondov jednotlivých DSS nájdeš na druhypilier.sme.sk. Ale pozor, na úvodnej stránke vidíš len zhodnotenie za posledných 12 mesiacov, najlepšie je v sekcii moje fondy vybrať všetky a porovnať ich od rovnakého dátumu (cca od 1.6.2012, keďže indexové vznikli tuším v máji 2012)

janjochmann
16. okt 2016

@44janica44 Ešte dodám, že ak niekto je viac rizikovo averzný a nechce dať všetky príspevky do indeoxového fondu (pozostáva iba z akcií), tak môže kľudne aj kombinovať s garantovaným fondom. Ale platí, že ak horizont odchodu do dôchodku je veľmi dlhý, napr. aspoň 20 rokov, kľudne môže byť všetko v indexovom.
Samozrejme, že hodnota majetku v indexovom bude výraznejšie klesať a rásť voči garantovanému, ale z dlhodobého hľadiska dosiahne podstatne vyšší výnos. V konečnom dôsledku rozdiel voči garantovanému fondu môže byť v desiatkach tisícov eur (podľa výšky príspevkov, reálneho zhodnotenia a celkovej doby).

wladka
13. feb 2017

@janjochmann aj ja sa chcem spytat, uz cca 8-9r (asi) som v Aegon v 2.pilieri. Mam ten Solid - dlhopisovy garantovany fond.. uz vlani som si vsimla, ze to cislo strasne pomaly rastie, mam uvazovat nad zmenou toho fondu? Aegon ponuka moznost kombinacie Solidu s Vital (akciovy negarantovany), alebo s Index (indexovany negarantovany). Uprimne vraviac, mne tieto slova a cisla nic nehovoria.. akoze, je mi jasne, ze radsej ostanem pri tom, co mam, nemusim vymyslat.. ale napadlo ma sa hlbsie do toho pozriet, a nasla som tu tie komentare.. 😅 .. Tohto roku mam 35r., dobru pracovnu poziciu.. ;)

janjochmann
13. feb 2017

@wladka ahoj, je dobré že sa o to zaujímaš, keďže bohužial cca 85% sporiteľov je v garantovaných fondoch, ktoré majú z dlhodobého hľadiska nízke výnosy.

Odporúčam zmeniť si fondy, v súčasnej dobe by som volil také rozdelenie, kde to čo už máš nasporené, necháš v tom dlhopisovom fonde (v tvojom prípade Solid). Nové príspevky by som dal komplet do indexového fondu, keďže si mladá a do dôchodku ťa čaká ešte viac ako 30 rokov sporenia.

V Aegone to vieš zmeniť cez tlačivo, v tomto sú AXA a VÚB Generali "modernejšie", keďže tam sa to dá zmeniť v online účte.
Tu nájdeš postup ako zmenu v Aegon spraviť:

V prípade, že by si chcela prestúpiť do inej DSS, napríklad kvôli tomu online prístupu, dá sa to spraviť 1x ročne bezplatne, ale je nutná osobná návšteva Sociálnej poisťovne, kvôli tzv. akceptačnému listu.

Pre úplnosť dodám, že pokiaľ sporiteľ má druhý pilier v jednej z týchto 3 DSS - Aegon, AXA alebo VÚB Generali, tak výberom indexového fondu spraví dobré rozhodnutie.
DSS Poštovej banky menila stratégiu v indexovom fonde začiatkom roka 2016 a zdá sa že to bola zmena k lepšiemu, takže tiež dobrá voľba.
V prípade ostatných dvoch DSS by som odporúčal zmenu, keďže Allianz indexový fond nemá a NN má indexový fond kopírujúci iba európsky index, čo sa prejavuje na nižšej výkonnosti.

richardhudec
13. feb 2017

@janjochmann Pre úplnosť informácie doplním, že akciový fond Progress v Allianzi dosiahol zo všetkých fondov v 2. pilieri v roku 2016 najvyšší výnos ;)
Prekonal aj AXA Indexový fond, ktorý skončil na 2. mieste o cca 1%.
Allianz to dosiahol aktívnym riadením fondu namiesto pasívneho kopírovania indexu.

wladka
14. feb 2017

@janjochmann prestupovat inde nebudem, v ramci Aegonu pouvazujem nad zmenou fondu.. idem si to popozerat, ze ako sa to da riesit. Vdaka